Marťula píše:A k tomu mému dosavadnímu Zelmeru - myslím, že na něm pravé presso udělat nejde ani kdyby jste se na hlavu stavěli...
A to já si zas myslím, že na něm dobrý espresso udělat jde, už proto, že podle všeho jako jeden z mála takovýchto strojů nemá přetlakové misky, ale misky klasické, tudíž dokud funguje a nikde neteče, je to s největší pravděpodobností jen o správně namleté kvalitní kávě. Z přetlakové misky je to opravdu bída (ač s pěnou), klasická miska je to, co je potřeba. Ale klasická miska (zvlášť některé typy) neodpouští a je potřeba ji zvládnout (rukama, trpělivostí, mletím a kvalitní čerstvou kávou), jinak to stojí za prd. To je daň právě za to kvalitní espresso, které Vám přetlaková miska dát nedokáže, ač to tak na první pohled vypadá a "kafe s pěnou" s ní udělá každej a z čehokoliv. IMHO si nepomůžete, pokud to nejde s tímto Zelmerem, Catler to nespraví, jedině za cenu právě přetlakového systému, kterým ale opravdového espressa nedosáhnete, aspoň pokud se Vám to s klasickou miskou na tom co máte nedaří.
Začal bych kvalitním mlýnkem a pravděpodobně se nebudete stačit divit. A když jo, tak se uvidí co s kávovarem
