
Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
ale jsem 

práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
:-Dlukyn píše:ale jsem
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Tak jsem si před chvilkou trošku hrál s nastavením teploty a testoval. Řekl jsem si, že by mě zajímal vliv teploty na chuť kávy vzhledem k tomu, že na pidu je změna velice jednoduchá řekl jsem si vyzkouším to. Použil jsem 7g misku Strada s naprosto totožným mletím, dávkou a délkou extrakce tak, jak jsem jí doladil plus mínus je to 25/25.
Bezprostředně za sebou jsem udělal 3 shoty rozestup byl jen tak 1-2min. než jsem opláchl páku a změnil teplotu, zároveň jsem i na pidu pozoroval zda se bude hýbat teplota v průběhu extrakce, bavíme se o HX systému teda uvádím hodnoty páry vs. extrakce dle tabulky. Před každým shotem proběhl 4s flush jen aby se neřeklo.
121 / 95,1 - na kávě už je cítit počínající hořkost zřejmě z důvodu vysoké teploty
119 / 92,75 - takhle si to dělám a opět perfektní shot, naprosto nádherná vyvážená chuť
116 / asi 87-88 - zde byla již cítit výrazná kyselost způsobená zřejmě nízkou teplotou
Podle tabulek uvádějí při 118 stupních na páře 90,4 stupně extrakce, 116 je nejnižší hodnota co lze nastavit tedy těch 87-88 je odhad.
Po 14 dnech používání a pokusů jsem si jistý, že u HX systému konrétně na mém Rocketu není potřeba dělat flash žádný, při nastavení 119 jsem nepoznal rozdíl mezi žádným, 4 sekundovým, nebo 10 sekundovým, teplotní odchylka teoreticky způsobená bez flushe je tak nepatrná, že na výsledku se to podepíše tak, že já nejsem schopen to poznat. Každopádně já dělam velice krátky 2-4s pokaždé, již to patří prostě k mé přípravě a je její součástí.
Co je ale obrovsky důležité je nastavení teploty, proto pokud si HX kupujete nepočítejte (podle mě je ale stejná situace i u dual boileru) že bude určitě z továrny správně nastaven. Já osobně zde PID nevidím pouze jako marketing ale jako velice důležitou věc ale ne z důvodů abych tu teplotu viděl ale z důvodů, že já se nechci zabývat přenastavením termostatu nebo tlaku v boileru, nechci mašinu rozebírat, ten kdo tomu rozumí a umí ten PID nepotřebuje my ostatní začínající tam bych ten PID doporučil.
Za mě tedy, fámy o odpouštění jsou podle mě nesmysl, odpouštěď není třeba pokud je mašina dobře nastavena na požadovanou teplotu extrakce samozřejmě za předpokladu, že je HX systém přesně spošítán a je otázka zda u všech HX mašin, které jsme tu probírali je to stejné, protože si dokážu představit, že jeden stroj může mít přívodní trubičku delší a už to může být jinak. V případě Rocketu je to prostě bezchybné.
Bezprostředně za sebou jsem udělal 3 shoty rozestup byl jen tak 1-2min. než jsem opláchl páku a změnil teplotu, zároveň jsem i na pidu pozoroval zda se bude hýbat teplota v průběhu extrakce, bavíme se o HX systému teda uvádím hodnoty páry vs. extrakce dle tabulky. Před každým shotem proběhl 4s flush jen aby se neřeklo.
121 / 95,1 - na kávě už je cítit počínající hořkost zřejmě z důvodu vysoké teploty
119 / 92,75 - takhle si to dělám a opět perfektní shot, naprosto nádherná vyvážená chuť
116 / asi 87-88 - zde byla již cítit výrazná kyselost způsobená zřejmě nízkou teplotou
Podle tabulek uvádějí při 118 stupních na páře 90,4 stupně extrakce, 116 je nejnižší hodnota co lze nastavit tedy těch 87-88 je odhad.
Po 14 dnech používání a pokusů jsem si jistý, že u HX systému konrétně na mém Rocketu není potřeba dělat flash žádný, při nastavení 119 jsem nepoznal rozdíl mezi žádným, 4 sekundovým, nebo 10 sekundovým, teplotní odchylka teoreticky způsobená bez flushe je tak nepatrná, že na výsledku se to podepíše tak, že já nejsem schopen to poznat. Každopádně já dělam velice krátky 2-4s pokaždé, již to patří prostě k mé přípravě a je její součástí.
Co je ale obrovsky důležité je nastavení teploty, proto pokud si HX kupujete nepočítejte (podle mě je ale stejná situace i u dual boileru) že bude určitě z továrny správně nastaven. Já osobně zde PID nevidím pouze jako marketing ale jako velice důležitou věc ale ne z důvodů abych tu teplotu viděl ale z důvodů, že já se nechci zabývat přenastavením termostatu nebo tlaku v boileru, nechci mašinu rozebírat, ten kdo tomu rozumí a umí ten PID nepotřebuje my ostatní začínající tam bych ten PID doporučil.
Za mě tedy, fámy o odpouštění jsou podle mě nesmysl, odpouštěď není třeba pokud je mašina dobře nastavena na požadovanou teplotu extrakce samozřejmě za předpokladu, že je HX systém přesně spošítán a je otázka zda u všech HX mašin, které jsme tu probírali je to stejné, protože si dokážu představit, že jeden stroj může mít přívodní trubičku delší a už to může být jinak. V případě Rocketu je to prostě bezchybné.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
pulec7: díky moc, tak se mi to líbí!!! a jsem z toho čím dál více nadšen. No, ostatně jednou přijde den, kdy se řady uživatelů taky rozšíří, ale ještě musím chvíli "zajíždět" Gaggii 
Vše se mi na Rocketu moc líbí, vše je super. Jediné, co beru jako mínus je čidlo množství vody, že se vypne, až když není voda. Mohlo by tam být nějaké upozornění, třeba ve spodní třetině, že by třeba problikla dioda nebo tak něco, do nádržky není za normálních okolností vidět. Taky se mi líbí, že, že displej s teplotou je schovanej, že není vidět a neruší vzhled. Ja to fakt krasavec

Vše se mi na Rocketu moc líbí, vše je super. Jediné, co beru jako mínus je čidlo množství vody, že se vypne, až když není voda. Mohlo by tam být nějaké upozornění, třeba ve spodní třetině, že by třeba problikla dioda nebo tak něco, do nádržky není za normálních okolností vidět. Taky se mi líbí, že, že displej s teplotou je schovanej, že není vidět a neruší vzhled. Ja to fakt krasavec

- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
to pulec7: chápu dobře, že jsi nastavil PID, udělal shot, přestavěl PID, shot, PID, shot a to v cca 2 min. intervalech? ... nevěřím tomu, že ovlivnění teploty vody v bojleru má tak rychlý efekt na teplotu vody ve výměníku pro espresso ...
Můžeš pro nás, kdo nemá PID na HX přiřadit teplotu na PID tlaku v bojleru? To je jediná relevantní hodnota pro srovnání ...
Díky
Můžeš pro nás, kdo nemá PID na HX přiřadit teplotu na PID tlaku v bojleru? To je jediná relevantní hodnota pro srovnání ...
Díky
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
to samé jsem zde už někde psal a nemám nejmenší chuť o tom někoho přesvědčovat. Je to prostě moje zkušenost s kávovary s HX systémem. jestliže někdo neumí systém nastavit a musí si to ospravedlnit tím, že ostatní to taky tak dělají a jinak to nejde, tak ať to tak dělá.pulec7 píše:......odpouštěď není třeba pokud je mašina dobře nastavena na požadovanou teplotu extrakce samozřejmě za předpokladu, že je HX systém přesně spošítán .......
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Dape: za 14dni se mi nikdy nestalo ze by mi dosla voda pri shotu
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
No zmena na pidu se projevi temer hned je slyset ze pritopi a teplota povyskoci, jako ohrev z 119 na 121 je proste otazka par vterin pri nakej 1000w nevidim zadnej problem.lukyn píše:to pulec7: chápu dobře, že jsi nastavil PID, udělal shot, přestavěl PID, shot, PID, shot a to v cca 2 min. intervalech? ... nevěřím tomu, že ovlivnění teploty vody v bojleru má tak rychlý efekt na teplotu vody ve výměníku pro espresso ...
Můžeš pro nás, kdo nemá PID na HX přiřadit teplotu na PID tlaku v bojleru? To je jediná relevantní hodnota pro srovnání ...
Díky
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Ono to vyzeralo, ako keby sa začalo s najvyššou teplotou.
Teplota hlavy sa medzitým mohla meniť tak o 1 stupeň.
Ja by som asi rozdiel v káve nedokázal rozoznať.
Teplota hlavy sa medzitým mohla meniť tak o 1 stupeň.
Ja by som asi rozdiel v káve nedokázal rozoznať.
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
vilose: ne jen sem to tak sepsal, nicméně pokud máš například na pare 121 pustis horkou vodu par deci okamzite ti teplota padne treba na 115 a pak ti behem par vterin dohreje na 116,118 jako zadna veda. Pro rejpali za předpokladu, že jste tu teplotu na PIDu dali dolu. Samozřejmě pokud to neodpustíš tak si chvilku počkáš, ale ne zase tak moc dlouho ale je to asi víc jak 2min
.
Jinak co sem zkoušel tak i když otevřu páku s kafem, bez kafe, nebo paru, bez páry, systém si stim poradí a pokles teploty je tak max. 1 stupen, stíhá bezproblému dohřívat a nově přitékající vodu stabilizovat na danou teplotu.

Jinak co sem zkoušel tak i když otevřu páku s kafem, bez kafe, nebo paru, bez páry, systém si stim poradí a pokles teploty je tak max. 1 stupen, stíhá bezproblému dohřívat a nově přitékající vodu stabilizovat na danou teplotu.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
To áno. Teplota vody dokáže stúpnuť aj klesnúť o 3 stupne.
Ale hlave to trvá veľmi dlhšie a bude k svojej teplote ťahať teplotu vody do kávy.
Ale hlave to trvá veľmi dlhšie a bude k svojej teplote ťahať teplotu vody do kávy.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
A já tíhnu k pedantství, a tak co ukazují PIDy a tabulky není pří této rychlosti střídání parametrů díky hmotám a setrvačnostem tak úplně relevantní, i když důležité. Platí pouze teplota vody pří výtoku z hlavy, a jen tam by se dalo přesně hodnotit, bohužel je to technicky nejtěžší.
A já taky nemám chuť někoho přesvědčovat, že je poznat chuťově rozdíl 1 stupně, natož 2, či 3, je to fakt, ale jen u stabilních systémů , které se chovají opakovatelně.
A já taky nemám chuť někoho přesvědčovat, že je poznat chuťově rozdíl 1 stupně, natož 2, či 3, je to fakt, ale jen u stabilních systémů , které se chovají opakovatelně.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Tak mě napadá, jak dlouhá je cesta vody v hlavě a jak rychle proteče. Kolit teda za tu dobu co voda protíká hlavou do misky s kávou je schopná přijmout nebo předat při teplotním rozdílu dejme tomu 5st.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Mně už to vrtá hlavou delší dobu, ne že by to něco na kávovaru měnilo, ale zajímá mně to, a objednal jsem si nějaké levné cajky na měření, třeba něco zjistím :
http://www.ebay.com/itm/Fahrenheit-Cent ... 1347134363?
a taky :
http://www.ebay.com/itm/Celsius-Fahrenh ... 1346065742?
http://www.ebay.com/itm/Fahrenheit-Cent ... 1347134363?
a taky :
http://www.ebay.com/itm/Celsius-Fahrenh ... 1346065742?
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
o.k., taky jsem pochopil že jsi šel s teplotou dolů.
Na druhou stranu, obrovská výhoda tohoto systému je velká teplotní stabilita a setrvačnost, proto si opravdu myslím, že to že si hraješ s teplotou/tlakem v hlavním bojleru, neznamená tak rychlou reakci ve výměníku ...
.... vypovídající by to bylo, pokud bys měřil teplotu na druhé straně, tedy v hlavě .... takhle je to o nějakých teoretických převodech .... škoda že nenapíšeš alespoň ten tlak v hlavním bojleru.
Na druhou stranu, obrovská výhoda tohoto systému je velká teplotní stabilita a setrvačnost, proto si opravdu myslím, že to že si hraješ s teplotou/tlakem v hlavním bojleru, neznamená tak rychlou reakci ve výměníku ...
.... vypovídající by to bylo, pokud bys měřil teplotu na druhé straně, tedy v hlavě .... takhle je to o nějakých teoretických převodech .... škoda že nenapíšeš alespoň ten tlak v hlavním bojleru.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Argumenty beru, byl to pokus, co muzu rict je to ze z meho pohledu dokazu udelat dva naprosto stejne shoty za sebou alespon podle me chuti a ty tri vzorky proste byli jine. Samozrejme vse je to subjektivni.
Ze zacatku jsem chtel teplomer a uz me to preslo, kava mi hodne chutna a laborovat na setiny stupne nebudu. Spis sem tim chtel jen rict, ze me prekvapuje ze je z vyroby nastaven na vysokou teplotu.
Ze zacatku jsem chtel teplomer a uz me to preslo, kava mi hodne chutna a laborovat na setiny stupne nebudu. Spis sem tim chtel jen rict, ze me prekvapuje ze je z vyroby nastaven na vysokou teplotu.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Išiel s teplotou hore, ale na tom až tak nazáleží.
Skúšal som pokles teploty na jednonobojlerovom kávovare s E61, teplota v bojleri dokázala klesnúť za 3 minúty o 3 stupne, ale teplota hlavy klesla za 15 minút o 2 stupne, potom po pol hodine asi o 2,5 stupňa.
Ani meranie ericovým teplomerom v hlave úplne nesleduje teplotu zo prchy do kávy, tá sa ešte stále ťahá k teplote hlavy E61. Už som písal, ako keď v tomto mieste stúpa o 3-4 stupne, tak teplota do kávy stúpa postupne o 1 stupeň.
Aby to presne zodpovedalo aj situácii u HX stroja, tak by musela byť kľudová teplota hlavy 93 stupňov a teplota vo výmenníku 103 stupňov.
Skúšal som pokles teploty na jednonobojlerovom kávovare s E61, teplota v bojleri dokázala klesnúť za 3 minúty o 3 stupne, ale teplota hlavy klesla za 15 minút o 2 stupne, potom po pol hodine asi o 2,5 stupňa.
Ani meranie ericovým teplomerom v hlave úplne nesleduje teplotu zo prchy do kávy, tá sa ešte stále ťahá k teplote hlavy E61. Už som písal, ako keď v tomto mieste stúpa o 3-4 stupne, tak teplota do kávy stúpa postupne o 1 stupeň.
Aby to presne zodpovedalo aj situácii u HX stroja, tak by musela byť kľudová teplota hlavy 93 stupňov a teplota vo výmenníku 103 stupňov.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
to pulec7:
hele v pohodě, seš v tom zanořenej víc jak dva týdny, musí se ti o tygrovi i zdát jak tam dáváš jednoho za druhým
... ono za rok na to taky budeš koukat z jiného pohledu a možná ti to dnešní laborování příjde úsměvný a ty stupně nebudeš řešit
hele v pohodě, seš v tom zanořenej víc jak dva týdny, musí se ti o tygrovi i zdát jak tam dáváš jednoho za druhým

práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Jo to mas asi pravdulukyn píše:to pulec7:
hele v pohodě, seš v tom zanořenej víc jak dva týdny, musí se ti o tygrovi i zdát jak tam dáváš jednoho za druhým... ono za rok na to taky budeš koukat z jiného pohledu a možná ti to dnešní laborování příjde úsměvný a ty stupně nebudeš řešit
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Pro zarputilé odpůrce flushingu
zde připojuji poměrně poučné a hodně zajímavé video kde je vše podrobně vysvětleno a na závěr provedna i chuťová zkouška mezi dual boiler a HX. Je zde rovněž vysvětlen teplotní profil jak DB tak i HX s vlivem na chuť.

Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=pVrdQ5s0pNY