Zadání:
-minimálně 2-3 velká espressa a 2-3 capucina (cortada) denně , plus někdy víc, návštěva a tak, každopádně normálně tak 2 za sebou u návštěvy třeba 6. Pěnění mléka podmínkou, čekání a flushe nee. Výdej vody na čaj pro návštěvu je výhoda.
-tím pádem mi odpadá single boiler a zůstáva HX nebo dual
-každopádně PID (teda minimálně u HX)
-chci připojení na vodu (hodlám koupit BWT filtraci), kdo jednou zkusí (u lednice mám na vodu a led) , nechce jinak
-a tím pádem rotační čerpadlo, protože připojení s vibračním jsem neviděl a ten hluk vibrátoru taky nemusím
-klasický design (žádné mega televizní displeje jako BZ nebo Rocket), E61 hlava
-robustní a kvalitní provedení, servisovatelné, je mi 40, chci aby mi to vydrželo do důchodu
-líbí se mi páky místo kohoutků, nemusí být dřevo, nechci žádné led cirkusové voloviny
Tím se bohužel dostáváme do vyšší cenové (hlavně kvůli té pumpě a připojení navodu), původní představy o Gagia clasic nebo Rancilio Silvia a ceně do 20k jsem už samozřejmě vzdal. Jsem rozhodnutý dát 50k. Ale i to je problém.
Už to sleduju a pročítám asi půl roku a už jsem v koncích

Uvažoval jsem následující, srovnáno jak jsem objevoval postupně, moje poznatky:
-ECM Synchronika - decentní displej, budíky nahoře, shot timer, preinfuze tlakem vody, kvalitní zpracování, nerez boilery o rozumném objemu (brew boiler má 0,75l), parní má teda 2l, ale pára se dá vypnout, joysticky, když se dívám na vnitřní uspořádání, prostě krása, vše srovnané - můj favorit - jen ta cena k 70k

(vím, že profitec 700 je snad stejný výrobce, ale tolik se mi nelíbí a cena plus minus stejná)
-ECM Technika profi PID- viz Synchronika jen HX, cena o 10k méně - stejne hodně přes 50k a nevím jestli si pak nebudu vyčítat, že jsem 10k ušetřil
-Lelit Bianca - cena něco přes 50k, líbí se mi, že je dual boiler, rozumné objemy pro domácí použití, připojitelný, rotační, dřevěné doplňky, dokoce i regulace tlaku. Ale budíky jsou dole a to zpracování se mi na první pohled nelíbí, nevím jestli jen neumí nafotit. Vlastně vím, jsem strojař a když vidím ten bordel ve vnitř, tak je to jasný....asi už jsem zavrhnul
-Expobar Brewtus - jako super parametry a cena (do 40k), design je ale takový, no brutální

-Crem One (stejný výrobce jako expobar) - ten s GSP (nastavitelná preinfuze čerpadlem je zajímavá), cena přes 50k, trochu uhlazenější design, ale ne můj šálek kávy, boiler stále 1,2l
-QuickMill Vetrano / Sebastiano - cena teoreticky od 50k, ale je několik verzí a nevyznám se v tom.
Společné je dual boiler v nerezu, brew je 0,75l, parní 1,4l, pára se dá také myslím vypnout, PID, E61, rotačka, připojení, line preinfuze , budík teda blbě dole.
Vetrano by mohlo být za kolem 50k, je asi nějaké staré a teď je nové s ledkama? Na různých webech jsou různé displeje takový decentní se stříbrným rámečkem nebo dokoce bez a s kulatými čudlíky nebo takovým hnusným černým. Nevím co je pravda.
Víc se mi líbí QuickMill Sebastiano (cena už teda k 60k) ten má decentní displej a páky, jinak stejný, dokoce někde píšou, že je nástupce Vetrana
-VBM Domobar - na nějaké jsem koukal, ten design nevím, ale mají budíky z vrchu naklopené nahoru. A já plánuju dát mašinu na takový barový pultík (budu muset vyrobit/ předělat) a to už by asi bylo moc vysoko.
Závěr:
Lelit, Expobar a Crem One asi ne z výše uvedených důvodů. Pokud máte někdo nějaké výrazné protiargumenty, tak prosím sem s nimy.
Potřebuju tedy poradit:
- obecně zda připlatit za DB nebo mi stačí HX, proč to či ono? Říkám, si že HX by mělo stačit, ale ten rozdíl při té ceně už není tak astronomický.
- vliv na předehřívání - jak dlouho třeba předehříváte (jako i hlavu)? Mám ve zvyku před prvním kafem páku proplachovat / ohřívat, to trochu pomůže ne? Je mi jasné, že to není 5 minut, ale čekat půl hodiny mi zase přijde trochu moc
-ve výběru mi tedy zůstáva asi to ECM a QM , nebo máte i jiné nápady vzhledem k požadavkům a info výše? přijdou mi velice podobné i zpracováním
-mám připlatit za ECM nebo stačí QM, máte konkrétní zkušenosti?
-eventuelně pokud QM, je nějaká varianta s HX a PID, nějak jsem nenašel?
PS:
Ze začátku si budu samozřejmě hrát a zkoušet, ale počítám s tím, že pak budu chtít dělat rychle a konzistentně kafe. Namlít, utampovat, extrahovat, hotovo. Nejsem, žádný profík, jen mám rád dobré kafe, zvlášť teď, když si člověk nemůže dojít na pořádné, mě to točí.
Nebudu asi chtít pro každou kávu experimentovat s mletím, a vážit atd. (jen pokud bude fakt nutné). A už vůbec ne vymýšlet profily tlaku a pod. Takže takové věci nepotřebuju. A musí to zvládnout i moje žena.
Omlouvám se za román