Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Z toho co jsem zatím nastudoval soudím, že toto bude správný postup jak pracovat s kávovarem osazeným hlavou E61 (bez přídavného teploměru v hlavě kávovaru) ***winter***
https://www.youtube.com/watch?v=hHhxTiYVyzQ
https://www.youtube.com/watch?v=hHhxTiYVyzQ
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
no a to je to, co pořád tvrdím, že po odstávce je krátkej proplach nezbytnej - musí se vypustit přehřátá voda z HX. Pokud pak dělám jedno kafe za druhým, již to není nutné.
Co je zajímavé, že jsem vyzval odpůrce odpouštění HX-E61, aby se zde veřejně přiznali.
Zatím s ek tomu nikdo nemá, takže asi všichni odpouští a nebo se nechtějí přiznat. :D.
Co je zajímavé, že jsem vyzval odpůrce odpouštění HX-E61, aby se zde veřejně přiznali.

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Teoreticky si dokážu představit HX kávovar spočítanej tak, že bude držet konstantní teplotu jak v idle, tak při extrakci. Dokonce asi i HX kávovar, kterej přitom bude ještě držet teplotu v nějakým rozsahu průtoků. Rozhodně HX kávovar, který nepotřebuje odpouštění při delším stání, není nesmysl - a jsem přesvědčený, že pokud budou všechny parametry termosifonu správně spočítaný (klidová rychlost cirkulace, tepelný ztráty mezi výstupem a vstupem heat exchangeru, tepelná kapacita hlavy, ...) tak to klidně může fungovat.
Leč moc HX kávovarů jsem neviděl, takže nevim kolik z nich má v tomto směru ideální parametry, a jestli tam při optimální funkci třeba nejsou tak velký tepelný ztráty, že se to radši při delším stání nechává přehřát... Otázka taky je, jestli je každej HX kávovar schopnej udržet požadovanou teplotu aspoň v rozsahu průtoků 0,5-2 ml/s (ristretto až espresso doppio)...
Leč moc HX kávovarů jsem neviděl, takže nevim kolik z nich má v tomto směru ideální parametry, a jestli tam při optimální funkci třeba nejsou tak velký tepelný ztráty, že se to radši při delším stání nechává přehřát... Otázka taky je, jestli je každej HX kávovar schopnej udržet požadovanou teplotu aspoň v rozsahu průtoků 0,5-2 ml/s (ristretto až espresso doppio)...
- bruno75
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
- bydliště: Trnava, SK
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Tak ešte jeden pokus....
Bohužiaľ takým nepísaným pravidlom aj pri profi HX kávovaroch, ktoré sa používajú v kaviarňach je, že si nechávajú schválne zvýšiť teplotu aby dokázali robiť výdaj kávy prakticky nepretržite a teda paradoxne ak chvíľu nie je odber tak aj voda v HX výmenníku aj hlava sú prehriate. Toto ale nie je vina HX systému ale skôr obsluhy a nereálnych požiadaviek na nepretržitý výdaj.
Budem sa znovu opakovať, že ak je potrebné odpustenie v čase 5-10 sekúnd tak proste obsah toho HX výmenníka je výrazne schladený čerstvou studenou vodou a skutočne ho degradujete na úroveň systému s malým bojlérom. Obsah toho HX výmenníka býva skutočne malý, rádovo 1.5 - 2.0 deci vody čo je menej ako napríklad R.SIlvia
Ale aby som nebol len jednostranne zameraný, tak kratučké odpustenie 1-2 sekundy je v pohode a aspoň sa dostane preč voda, ktorá stojí v hlave a necirkuluje termosifónom cez výmenník. Takže určite stojí za to vyregulovať teploty natoľko aby odpúšťanie vody pred shotom nebolo nutnosťou ale skôr len rutinnou k dokonalosti. Dobre navrhnutý HX systém by toto mal vedieť dosiahnuť. Ešteže doma tých káv nepotrebujem robiť 40 ks naraz
Bohužiaľ takým nepísaným pravidlom aj pri profi HX kávovaroch, ktoré sa používajú v kaviarňach je, že si nechávajú schválne zvýšiť teplotu aby dokázali robiť výdaj kávy prakticky nepretržite a teda paradoxne ak chvíľu nie je odber tak aj voda v HX výmenníku aj hlava sú prehriate. Toto ale nie je vina HX systému ale skôr obsluhy a nereálnych požiadaviek na nepretržitý výdaj.
Budem sa znovu opakovať, že ak je potrebné odpustenie v čase 5-10 sekúnd tak proste obsah toho HX výmenníka je výrazne schladený čerstvou studenou vodou a skutočne ho degradujete na úroveň systému s malým bojlérom. Obsah toho HX výmenníka býva skutočne malý, rádovo 1.5 - 2.0 deci vody čo je menej ako napríklad R.SIlvia
Ale aby som nebol len jednostranne zameraný, tak kratučké odpustenie 1-2 sekundy je v pohode a aspoň sa dostane preč voda, ktorá stojí v hlave a necirkuluje termosifónom cez výmenník. Takže určite stojí za to vyregulovať teploty natoľko aby odpúšťanie vody pred shotom nebolo nutnosťou ale skôr len rutinnou k dokonalosti. Dobre navrhnutý HX systém by toto mal vedieť dosiahnuť. Ešteže doma tých káv nepotrebujem robiť 40 ks naraz

Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Tak to Vario Home je peknej zmetek
, rano udelam kafe pohoda ted k tomu prijde s nicim sem nehejbal a tece to jak blazen normalne se tomu mlynku hejbe samo nastaveni polohy kamenu. Asi je ten sroub blbe utazenej nebo nevim.

Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
A nezůstala náhodou v mlýnku trocha rozemletý kávy, která šla ven do páky jako první a toto způsobila? Zkus namlet ještě aspoň jednou, než něco označíš za "peknej zmetek" 
Mě se to sem tam stává při první kávě po nějaký delší době taky, další už jdou normálně. On stačí i půlgram nebo gram vyschlý zvětralý kávy na spodku misky a je někdy hotovo...

Mě se to sem tam stává při první kávě po nějaký delší době taky, další už jdou normálně. On stačí i půlgram nebo gram vyschlý zvětralý kávy na spodku misky a je někdy hotovo...
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Zdravím vespolek,
Dovolím si drze hodit zde zatáčku od mono tématu HX kousek zpět k tématu v nadpisu
Trošku jsem se nalomil na Catler 9010, ale nějak me straší elektronika a china.
A při hodinách lustrovani netu jsem narazil na LELIT .
Nemáte někdo prosím zkušenost s LELIT PL60PLUST ?
Je to dual bojler s pid. Dělám sobě espresso a manželce capuccino. Tak nějak pořád bojuji se stabilitou
výkonu páry u Gaggia baby twin a chtěl bych zkusit i polaborovat s teplotou vody vs. kyselost/hořkost.
Díky předem
Dovolím si drze hodit zde zatáčku od mono tématu HX kousek zpět k tématu v nadpisu

Trošku jsem se nalomil na Catler 9010, ale nějak me straší elektronika a china.
A při hodinách lustrovani netu jsem narazil na LELIT .
Nemáte někdo prosím zkušenost s LELIT PL60PLUST ?
Kód: Vybrat vše
http://lelit.cz/eshop/?25,lelit-pl60plust
výkonu páry u Gaggia baby twin a chtěl bych zkusit i polaborovat s teplotou vody vs. kyselost/hořkost.
Díky předem
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
K tomu LELITu. To jsem netušil, že se dělají domácí dvojbojlery. Ví o tom někdo víc?
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Možná ještě jako alternativu Ascaso Steel Duo Prof.
Bohužel obecně informace o kávovarech Ascaso jsou dost nepřehledné a v popisech se objevují chyby. Konkrétní odkaz na shop dávám proto, aby nedošlo k šumu při hledání.
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/k ... onal-1357/
Bohužel obecně informace o kávovarech Ascaso jsou dost nepřehledné a v popisech se objevují chyby. Konkrétní odkaz na shop dávám proto, aby nedošlo k šumu při hledání.
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/k ... onal-1357/
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
ondrada: tak nakonec to bylo miskou, 14g tece rychle i kdyz je plna ale 17g uplne naplnena je akorat, coz je pomerne logicky pouzivam tu větší, tak aby mě tekla 7g s 9,5-11g tak nejak stejne jako napechnuta 17ka. No kazdopádně asi budu laborovat prootže s jemností jsem stále jak jsem byl a v určitých situacích ještě přidávám a jsem skoro nakonci. Až mi nato vyjde čas tak se nato podivám
.

Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Už je tady možná hodně příspěvků a neumím hledat, ale zajímalo by mně, kolik ukazuje manometr tlak nastavený od výrobce, je tam 9 nebo víc barů?
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Me to ukazuje 8,5 - 9 baru
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
To rád slyším, drahý stroj je konečně od výrobce správně nastaven.
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Tak mám za sebou první backflush.
Pouzil jsem Puly cafe powder malicko sem dal do slepe misky. Nasledne jsem tak 10x udelal, pak jsem vse oplachnul a to same sem udelal na cisto. Pred i po jsem si udelal kafe, to po se mi zdalo kysele ne uplne extreme ale proste to nebylo ono tak jsem to jeste provedl 4x uvidime zejtra snad uz to bude vpohode ale ten rozdil jsem teda poznal hned. Hlavně kdo zná chut Australie Skybury kde neni ani spetka horkosti ci kyselosti. Ta uplne jamnost se vytratila doufam ze to bude vpohode.
Jaké stim máte u E61 zkušenosti kolikrát to děláte? Myslim pustit a vypnout, pustit a vypnout.
PS: horká voda nebo pára není potřeba odpouštěď ne to se z hlavy při backflush nemá šanci jak potkat to sou uplně jiné okruhu je to tak že?
Pouzil jsem Puly cafe powder malicko sem dal do slepe misky. Nasledne jsem tak 10x udelal, pak jsem vse oplachnul a to same sem udelal na cisto. Pred i po jsem si udelal kafe, to po se mi zdalo kysele ne uplne extreme ale proste to nebylo ono tak jsem to jeste provedl 4x uvidime zejtra snad uz to bude vpohode ale ten rozdil jsem teda poznal hned. Hlavně kdo zná chut Australie Skybury kde neni ani spetka horkosti ci kyselosti. Ta uplne jamnost se vytratila doufam ze to bude vpohode.
Jaké stim máte u E61 zkušenosti kolikrát to děláte? Myslim pustit a vypnout, pustit a vypnout.
PS: horká voda nebo pára není potřeba odpouštěď ne to se z hlavy při backflush nemá šanci jak potkat to sou uplně jiné okruhu je to tak že?
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
10x stačí bohatě, hlavně pak dobře propláchnout
tak sem do toho spadl taky :D
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
kubad: a jak se dělá proplach 10x to samé ne? nebo ještě něco jiného dělal sem to podle videa a 10x s pripravkem pak oplachnout paku a 10x na prazdno je to tak?
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
standardně dělám cca 5 - 10x s přípravkem podle toho, co z toho leze, pak párkrát bez a v pohodě ... hlavně to nepřehánět. Stroj máš pár dní. Já dělám preventivně pouze bez přípravku, jednou za čas s.
Co páčka ovládání, nezačla povrzávat ?
Co páčka ovládání, nezačla povrzávat ?
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
lukyn: tak cetl jsem jednou tydne ale nic extra z toho neteklo treba ten bordel co tece na videich urcite trochu hneda voda, takze to vidim ze budu tydne delat bez prasku a jednou mesicne s praskem. Packa trochu vrze.
Me to ještě v půlnoci nedalo spát
, a tak sem se zvedl a v sel sem to jeste poradne proplachnout, udelal sem cca litr vody a pak sem ochutnal cistou vodu z paky a uz to bylo cajk 
Me to ještě v půlnoci nedalo spát


Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
Evidentně proplach v půlnoci při měsíčku zabírá ... trošku provozní komplikace, ale to si zvykneš 

práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.
jak už padlo cca 5-10x s přípravkem, pak několikrát bez aby se to propláchlo, zase to není potřeba přehánět používám přípravky tady z Prima Cafe
cca 1x týdně.
Páka jde lehce ztuha, někdy líp :D zajímavé, ale nepovrzává
cca 1x týdně.
Páka jde lehce ztuha, někdy líp :D zajímavé, ale nepovrzává
tak sem do toho spadl taky :D