Jelikož jsem si chtěl zajistit objektivní informace týkající se konkrétní vody a konkrétního kávovaru tak jsem si nechal udělat analýzu v laboratořích Zdravotního ústavu Ústeckého kraje.
Limit pro pitnou vodu je 0,20 mg/l.
Na vstupu kávovaru (voda z vodovodu)
Kód: Vybrat vše
http://supp.scvk.cz/tvrdost_vody.php
zde můžete zjistit parametry vody v naší vesnici (zadejte okres Most a pak obec Korozluky)
Na výstupu voda z kávovaru (po nahřátí, a odpuštění do šálku na jeho ohřev)
Hliník na vstupu stanoven 0,031 mg/l, na výstupu 0,131 mg/l.
Takže se zvýšil trochu (o 0,1mg/l) obsah hliníku. Je to mimo limit pro pitnou vodu.
Pro zajímavost - obsah hliníku v potravinách:
* maso: 0,5–30 mg/kg
* mouka, chléb a rýže: 2–22 mg/kg
* mléko: 2–6 mg/kg
* nápoje a víno: 0,2–8 mg/dm3
Kód: Vybrat vše
http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=23518&ids=419
Cituji:
Byla provedena řada prací, aby se zjistilo, jak se jednotlivé potraviny podílejí na celkovém denním příjmu hliníku. Studie ukázaly, že průměrný příjem hliníku stravou je asi 6 mg/den. Ačkoliv Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva a kontaminanty stanovil poměrně vysoký přechodný týdenní příjem hliníku (60 mg za den pro dospělého člověka, WHO 1989), je důležité sledovat koncentrace v různých potravinách, protože ty mohou někdy záviset na oblasti produkce potravin (obsahu hliníku v půdě).
Ve Slovinsku provedli studii, ve které se zaměřovali na stanovení obsahu hliníku v různých slovinských potravinách, přičemž se také zjišťovalo vyluhování hliníku do potravin z Al-nádobí a dále akumulace hliníku v hlávkovém salátu pěstovaném na půdách s vysokým a nízkým obsahem hliníku.
Vyluhování hliníku z Al-nádobí se zjišťovalo pro kysané zelí a vodnici. Výsledky naznačují, že koncentrace hliníku v potravinách (sušině) byla obecně pod 30 mg/kg, zatímco v celkové stravě se pohybovala od 3 do 6 mg/kg. Vysoké koncentrace hliníku byly zjištěny ve slávkách (asi 300 mg/kg), petrželi a hlávkovém salátu. Ten obsahoval asi 400 mg hliníku/kg bez ohledu na obsah hliníku v půdě. Infuze černého čaje (nápoje výrobené z černého čaje) obsahovaly až 300 mg/kg, což je asi 30krát více než infuze bylinných čajů. Koncentrace hliníku v nápojích byla pod 0,4 mg/dm3. Výsledky naznačily, že kyselé zelí a kyselá vodnice vyluhovávají během tepelné úpravy v Al-nádobí značné množství hliníku (313 a 260 mg/kg), a proto se toto nádobí nedoporučuje pro přípravu kyselých potraviny.
Food Chemistry, 85, 2004, č. 1, s. 151–157
******************************************************************************************************************************************************
******************************************************************************************************************************************************
Zde ještě přikládám přiložený email ze Zdravotního ústavu, který částečně podrobněji komentuje dosažený výsledek rozboru vody na vstupu a výstupu kávovaru Gaggia Classic.
Dobrý den.
Povolená limita Al v pitné vodě je 0,2 mg/l. Ze stanovení po průchodu vody kávovarem došlo k nárůstu obsahu hliníku, ale nedosahuje limitní hodnoty.
Konzumace kávy z tohoto kávovaru nepředstavuje nebezpečí kontaminace organismu hliníkem. Navíc, kolik šálků kávy si kdo za den udělá?
Ve staré, dnes neplatné potravinářské legislativě Vyhl. č. 53/2002 MZ byly u některých potravin uvedeny NPM (nejvyšší přípustná množství) hliníku:
- mléko 1,0 mg/kg
- maso 10,0 mg/kg
- výrobky v hliníkových obalech, fóliích 100 mg/kg
- nealkoholické nápoje 5,0 mg/kg
- pivo 5,0 mg/kg
V dnes platné legislativě - Nařízení komise (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách hliník není uveden.
Hliník je přirozeně obsažen v některých potravinách (obilniny, zrající sýry, koření apod.).
Do těla se dostává z potravin společně s jinou látkou jako aditivum obsahující hliník, z kontaktu potravin s obalem, nádobím. Hliník je součástí některých krémů, léčiv.
Je podezření na příčiny Alzheimerovy choroby.
Z těla odchází močí.
S pozdravem