Pozadí:
Jsem espresso lama, doteď jsem používal mypressi twist (se kterým se mi dařilo dělat snad velmi dobré espresso), ale v rodině je poptávka po kapučínkách a latíčkách, tak jsem koukal po nějakém stroji. Věděl jsem, že na HX nemám a měl jsem nějaký podvědomý strop (kam jsem byl za přidané fičury ještě schopen zajít s cenou).
Jinak kávu miluju, už několik let mám kávové předplatné, doma V60ku, Aeropress v práci, pár french pressů, Clever dripper a tak.
Nakonec jsem vybral Lelit PL 41 TEM
Důvody:
- PID v základu
- cena/fičury
- boiler větší jak v Gaggii a sedí nad grupou (teoreticky lepší tepl. stabilita - to jsem vyčet na nějakym chytrym fóru, asi na coffeegeek nebo home-barista)
- nemam žádný 58mm přísl. a nahá páka jde sehnat i na Lelit, takže 57/58mm u mě nerozhodovalo
- do Gaggie bych dodával pěnicí potvoru ze Silvie (další náklady) a určitě i časem PID (jsem hračička, ale zároveň dost nešikovnej, takže nevim, jak by to dopadlo) - Lelit to měl z výroby
- dobrý recenze těch EM/Q verzí na coffegeek
- výborná komunikace/ochota odpovědět na všechny moje otázky od pana Váchy z obchodu lelit.cz - tohle bych podtrhnul..byl jsem dost nalomený, ale pan Vácha mi ve všem ochotně vyšel vstříc
- rychlé nahřátí (po 10min je možné dělat espresso, na páku se skoro nedá šahnout)
Silvii jsem nechtěl kvůli:
- pomalé nahřátí
- údajně větší náročnost na "skill" - jsem espressolama
- chtěl jsem se vyhnout temp surfingu a podobným věcem (i když by to asi bylo v pohodě)
Původně jsem chtěl tu verzi PLUST, ale nedokázal jsem si obhájit 16k (17k s tamperem, tzn. +4k) za větší boiler (nebudu dělat víc jak 2 espressa najednou) a 58mm páku. Už takhle mam do vánoc útrum s kupovánim hraček :D
Jinak espresso mi z toho zatim leze chuťově o trochu horší, než z mypressi twist (ale s tim se nějak tak počítalo..minimálně ze začátku)...snad se to naučim a bude to lepší. Jo a pěnit s nějakou konzistencí zatim taky neumim - vyrábim ohřatý mlíko :D Mikropěna se mi povedla snad jen 3x.
Tak...teď se do mě můžete pustit