Zdravím,
já jsem od Ostravy, sice asi nepředvedu espresso protože máme nový Gaggia týden tak se teprve učím, nicméně mám pár poznatku tady na toto téma.
- myslím že kávu z páky jde poznat hned, měl jsem automat Jura mnoho let (celkem Jura vydržel 10 let s jednou repasí) a teď jsem řešil podobně změnu, resp. jestli znovu automat nebo přejít na lepší páku. Asi k rozhodnutí pomohlo dát si kávu z automatu a pak v nějaké kavárně espresso .. a představa že si podobné espresso udělám doma.
- koupili jsme Gaggia Classic (líbí se mi ve skutečnosti víc než na obrázku .. a i víc než Baby Twin, ten jsem viděl v prodejně na živo) a mlýnek Iberital Challenge, mlýnek je levnější ale na ty 3 kávy denně doma jsem si říkal že bude stačit, nikdo tu nepsal že by byl špatný. Taky jsem chtěl sestavu která by byla pod 14 tis (abych byl levnější než Catler 8012 za 14 tis. který se nám původně zalíbil, ale tady na foru zjistil že to není to pravé ořechové a jde pořídit kvalitnější a levnější sestavu

. Celkem jsem dal za obojí i s poštovným 11 tis. (7,5 + 3,5). Možná připlatit za mlýnek Gaggia MDF za 4,5 a je to celkem za 12 tis. Myslím super varianta, pokud někdo nemá na Rancilio, Silvia + Rocky jsem viděl v jedné kavárně a to by byla krásná sestava i podle referencí zde, ale 20 jsem na to neměl, možná to bude další nákup až doslouží Classic
- napěnění mléka jsem pořešil loni (po 6-ti letech pěněním z trysky) koupí napěňovače mléka za 1300,- Pěnu na latte art jsem stejně neuměl tryskou z automatu a na latte mac. toto stačí, pěkná pěna bez práce. Používám i teď k té páce. Dám mléko do napěňovače a zapnu, mléko se samo nahřeje na nevím asi 65 st. a napění a pak vypne, mezitím dám páku do Gaggie a udělám kávu do konvičky, pak pěnu do skla a pomalu naleju kávu. Musím říct že i latte je z Gaggie úplně liné než z automatu díky té kávě. Super! Miktopěnu chci vyzkoušet později z trysky, ale pokud chce někdo hustou pěnu bez práce tak toto je varianta pohodlná. Navíc vyšlehá mléko i za studena tak budu používat v létě na ledovou kávu. Jo a umí to ještě i zahřát a umíchat mléko na čokoládové nápoje, taky dobrá funkce, na kakao nebo horkou čokoládu. Ale opakuju, opravdovou mikropěnu to neudělá ale je to pohodlné, to chtěl myslím Premek původně.
- ta speciálka v OV .. no jestli je to na 28. října tak tam jsem byl, tam mají jednu z těch Gaggia Baby .. no a když jsem chtěl poradit jaký pákový .. tak mi paní říkala že automat je lepší, když jsem říkal že když už jsem rozhodnutý pro páku tak mi ukázala serii plastových DeLonghi se slovy "tohle lidi hodně kupujou" No tak nevím jak tam pochodíte s představením Gaggie. O Gaggii Classic věděla že to mají v eshopu ale že ji tam nemají vystavenou, že by se to asi moc neprodávalo. No tak to jsem byl trochu zklamaný z takových rad. Možná jsem jen trefil špatný den prodavačky.
Klouda