JURA Impressa C5 nebo Saeco Royal Professional Chrom
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
JURA Impressa C5 nebo Saeco Royal Professional Chrom
Nemohu se rozhodnout, máte s nimi někdo zkušenosti? Díky za radu.
Re: JURA Impressa C5 nebo Saeco Royal Professional Chrom
To tu nikdo opravdu nemůže zareagovat ? Nikdo výrobky fy Jura neznáte ?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: JURA Impressa C5 nebo Saeco Royal Professional Chrom
Ten kdo reagovat chce a občas něco napíše, tak nemá ani jeden z dotazovaných kávovarů. Ti co ho možná mají, tak zase nechtějí reagovat. Je to trochu problém, hodně příchozích na forum zde hledá rady, ale málo kdo sem napíše. Tak potom těžká rada.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: JURA Impressa C5 nebo Saeco Royal Professional Chrom
O juře jsem v životě neslyšel.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: JURA Impressa C5 nebo Saeco Royal Professional Chrom
Co se týče prestiže značek,tak to je Jura rozhodně výš než Saeco,taky si to nechává zaplatit...
Asi jako srovnání vysavačů Philips vs. Miele.
Asi jako srovnání vysavačů Philips vs. Miele.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- GSX 1400
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: stř 26. bře 2008 16:55:51
- bydliště: Náchod
- kávovar: Lelit PL41PLUS
- mlýnek: ASCASO I-steel
Re: JURA Impressa C5 nebo Saeco Royal Professional Chrom
Jura je kvalita a nechá si to zaplatit. Kávu určitě dělá dobrou,jsou to ale jen automaty.Zpracování je vynikající.Kdo za to ty peníze chce dát a chce automat,tak proč ne.I vzhledově je to špička.
SAECO ODEA GO ROSSO
Omlouvam se za dlouhy prispevek, ale jednak mi prislo, ze nasledujici text je zajimavy i pro ostatni a nesouvisi jenom s mym dotazem a jednak jeho prekopirovanim dosahnu lepsi srozumitelnosti dotazu.
Rada bych si poridila shora uvedeny presovac, ale nevim o nikom, kdo ho pouziva a ani nevim, kde se prodava jinde nez na siti a predpokladam, ze by mi v obchode dovolili s nim delat veci, ktere jsou uvedene v clanku. Obracim se proto na vas, zda s nim enmate zkusenosti a zda by jste mi mohl pripadne odpovedet, zda mnou vybrany presovac dana kriteria splnuje.
Dekuji
Petra
Kávovar by měl mít mlýnek
Ať se již rozhodnete pro jakoukoli značku, vždy preferujte kávovar s vlastním mlýnkem. Jedině čerstvě namletá káva má správné aroma.Jakákoli mletá káva, bez ohledu na výrobce, voní jen několik hodin po otevření. To je dáno tím, že mleté kávě škodí vzduch. Na vzduchu káva tzv.oxiduje - ztráci důležité éterické oleje, ktré jsou v ní obsaženy a které se významným způsobem podílí na výsledné chuti kávy. Navíc můžete u kávovaru s vlastním mlýnkem ovlivnit hrubost mletí a tím dále ovlivňovat Vámi požadovanou chuť kávy. Správná hrubost mletí závisí i prostředí kde je kávovar instalován (zejména vlhkost vzduchu, teplota apod.). Každý dobrý prodejce by Vám měl kvalifokovaně poradit s nastavením kávovaru a říci jak chuť kávy ovlivnit hrubostí mletí.
Základ je kvalitní spařovací jednotka
V automatickém kávovaru putuje káva po namletí do tzv. spařovací jednotky. Je to část kávovaru, kde se káva upěchuje (spresuje - odtud název espresso,i tlak upěchování kávy je velmi důležitý) a skrz ní se nechá pod tlakem protéct horká voda. Většina kávovarů na trhu má jen malou spařovací jednotku, která není schopna pojmout větší množství kávy. Pravé espresso, které si dáváte v kavárně je připraveno ze 7g kávy / cca 35ml-40ml vody. Někdo však má rád silnější kávu, tedy připravuje espresso z většího množství kávy. Stejně tak je tomu u některých kvalitních káv, kde je doporučeno pro získání plného aroma dávat větší množství kávy. Je proto výhodné pokud kávovar toto zvládne.
Jednoduchým testem, jak si ověřit, zda má kávovar variabilní spařovací komoru pro dostatečné množství kávy, je nechat si připravit 2 espressa najednou. Některé kávovary namelou první dávku a do hrníčků se připraví asi polovina požadovaného množství kávy. Následně se opět namele káva a do již připravené, chladnoucí kávy, se doleje zbylá část. To je samozřejmě špatně a je to dáno právě tím, že takový kávovar nemá dostatečnou spařovací jednotku a aby připravil silnou kávu musí jí dělat na víckrát. Kvalitní kávovar umí 2 espressa připravit na jedno namletí, kdy skutečně využije pro přípravu cca 15g kávy.
Teplota vody
Teplota vody, která je pod tlakem hnaná přes spresovanou kávu by se měla pohybovat v rozmezí 87-93st.C. Velmi málo kávovarů na trhu využívá tuto správnou teplotu. U některých typů teplota ani není uvedena. Teplota je velmi důležitá, protože jedině při správné teplotě se z kávy uvolní požadované látky a získáte skutečně plné aroma ve kterém nebude nic chybět. Některé kávovary umožňují teplotu vody nastavit i několika krocích.
Pokud je teplota nižší, káva může být kyselejší, neudrží si krému (mramorová pěna typická pro kvalitní espresso, vzniká mísením horké vody s oleji obsaženými v kávě). Správnou chuť pak nezískáte ani použitím sebelepší kávy.
Pokud má kávovar kvalitní topný systém umí zpravidla produkovat i dostatek páry po dostatečně dlouhou dobu pro přípravu napěněného mléka (caffe latte, cappuccino atd.) Zde je opět jednoduchý test, pokud necháte kávovar produkovat páru pro napěnění mléka nesmí Vám z trysky spolu s parou kapat voda, kávovar by měl produkovat souvislé množství páry po dobu nejméně 30-40sec. Kvalitní přístroje to zvládají 2 minuty. Jinak v praxi nikdy mléko nenapěníte.
Tlak 15barů
Většina lidí o kávovaru ví to, že by měl mít tlak 15 barů. A čím více tím lépe. Není to zcela tak. Profesionální pákové kávovary, které se užívají v restauracích mají tlak zpravidla 9barů. Není tak ani problém v hodnotě tlaku, ale v tom, aby kávovar tu hodnotu dlouhodobě udržel. Hodně kávovaru vytvoří tlak 15barů v první vteřině spařování kávy a následně tlak klesá. Většina automatických kávovarů využívá tlaku 15 barů. Důležité je, ale aby tento tlak byl konstantní a po celou dobu spařování.
Údržba
Při koupi kávovaru si moc lidí neuvědomuje, že prvním předpokladem kvalitní kávy je dokonalá čistota kávovaru. Ta samozřejmě vyžaduje u různých výrobců různé postupy. Některé kávovary jsou kontruovány tak, že je třeba vyndat spařovací jednotku a tu oplachovat ve vodě. To jsou vše úkony, které Vás po čase přestanou bavit a zdržují. Ideální je, pokud má kávovar konstrukci, která má vestavěné vnitřní mytí a není třeba nic rozebírat a vyndávat. Každé rozebírání samozřejmě vytváří drobné konstrukční vůle a nepřispívá přesnému chodu kávovaru.
Vhodné je, pokud kávovar umožňuje použití změkčovacích filrů na vodu. I kvalita vody má totiž významný podíl na kvalitě kávy. Ideální je pro přípravu kávy právě měkčí voda. Každý prodejce by Vás měl umět dokonale seznámit s údržbou kávovaru. A nezapomínejte, že věta " tady to jednoduše vyndáte a opláchnete" vás bude provázet i když si uděláte jen jedno malé espresso denně. Pokud to totiž neopláchnete, tak zbytky dnešní kávy zkazí chuť té zítřejší kávy. Určitě si tedy zjistěte maximum informací o údržbě.
Renomovaní výrobci nabízí i kvalitní chemii pro větší údržbu, která se provádí zpravidla jednou za 3 měsíce. Kvalitní kávovar by měl opět vše zvládnout sám, jen na základě spuštění příslušného programu.
Rada bych si poridila shora uvedeny presovac, ale nevim o nikom, kdo ho pouziva a ani nevim, kde se prodava jinde nez na siti a predpokladam, ze by mi v obchode dovolili s nim delat veci, ktere jsou uvedene v clanku. Obracim se proto na vas, zda s nim enmate zkusenosti a zda by jste mi mohl pripadne odpovedet, zda mnou vybrany presovac dana kriteria splnuje.
Dekuji
Petra
Kávovar by měl mít mlýnek
Ať se již rozhodnete pro jakoukoli značku, vždy preferujte kávovar s vlastním mlýnkem. Jedině čerstvě namletá káva má správné aroma.Jakákoli mletá káva, bez ohledu na výrobce, voní jen několik hodin po otevření. To je dáno tím, že mleté kávě škodí vzduch. Na vzduchu káva tzv.oxiduje - ztráci důležité éterické oleje, ktré jsou v ní obsaženy a které se významným způsobem podílí na výsledné chuti kávy. Navíc můžete u kávovaru s vlastním mlýnkem ovlivnit hrubost mletí a tím dále ovlivňovat Vámi požadovanou chuť kávy. Správná hrubost mletí závisí i prostředí kde je kávovar instalován (zejména vlhkost vzduchu, teplota apod.). Každý dobrý prodejce by Vám měl kvalifokovaně poradit s nastavením kávovaru a říci jak chuť kávy ovlivnit hrubostí mletí.
Základ je kvalitní spařovací jednotka
V automatickém kávovaru putuje káva po namletí do tzv. spařovací jednotky. Je to část kávovaru, kde se káva upěchuje (spresuje - odtud název espresso,i tlak upěchování kávy je velmi důležitý) a skrz ní se nechá pod tlakem protéct horká voda. Většina kávovarů na trhu má jen malou spařovací jednotku, která není schopna pojmout větší množství kávy. Pravé espresso, které si dáváte v kavárně je připraveno ze 7g kávy / cca 35ml-40ml vody. Někdo však má rád silnější kávu, tedy připravuje espresso z většího množství kávy. Stejně tak je tomu u některých kvalitních káv, kde je doporučeno pro získání plného aroma dávat větší množství kávy. Je proto výhodné pokud kávovar toto zvládne.
Jednoduchým testem, jak si ověřit, zda má kávovar variabilní spařovací komoru pro dostatečné množství kávy, je nechat si připravit 2 espressa najednou. Některé kávovary namelou první dávku a do hrníčků se připraví asi polovina požadovaného množství kávy. Následně se opět namele káva a do již připravené, chladnoucí kávy, se doleje zbylá část. To je samozřejmě špatně a je to dáno právě tím, že takový kávovar nemá dostatečnou spařovací jednotku a aby připravil silnou kávu musí jí dělat na víckrát. Kvalitní kávovar umí 2 espressa připravit na jedno namletí, kdy skutečně využije pro přípravu cca 15g kávy.
Teplota vody
Teplota vody, která je pod tlakem hnaná přes spresovanou kávu by se měla pohybovat v rozmezí 87-93st.C. Velmi málo kávovarů na trhu využívá tuto správnou teplotu. U některých typů teplota ani není uvedena. Teplota je velmi důležitá, protože jedině při správné teplotě se z kávy uvolní požadované látky a získáte skutečně plné aroma ve kterém nebude nic chybět. Některé kávovary umožňují teplotu vody nastavit i několika krocích.
Pokud je teplota nižší, káva může být kyselejší, neudrží si krému (mramorová pěna typická pro kvalitní espresso, vzniká mísením horké vody s oleji obsaženými v kávě). Správnou chuť pak nezískáte ani použitím sebelepší kávy.
Pokud má kávovar kvalitní topný systém umí zpravidla produkovat i dostatek páry po dostatečně dlouhou dobu pro přípravu napěněného mléka (caffe latte, cappuccino atd.) Zde je opět jednoduchý test, pokud necháte kávovar produkovat páru pro napěnění mléka nesmí Vám z trysky spolu s parou kapat voda, kávovar by měl produkovat souvislé množství páry po dobu nejméně 30-40sec. Kvalitní přístroje to zvládají 2 minuty. Jinak v praxi nikdy mléko nenapěníte.
Tlak 15barů
Většina lidí o kávovaru ví to, že by měl mít tlak 15 barů. A čím více tím lépe. Není to zcela tak. Profesionální pákové kávovary, které se užívají v restauracích mají tlak zpravidla 9barů. Není tak ani problém v hodnotě tlaku, ale v tom, aby kávovar tu hodnotu dlouhodobě udržel. Hodně kávovaru vytvoří tlak 15barů v první vteřině spařování kávy a následně tlak klesá. Většina automatických kávovarů využívá tlaku 15 barů. Důležité je, ale aby tento tlak byl konstantní a po celou dobu spařování.
Údržba
Při koupi kávovaru si moc lidí neuvědomuje, že prvním předpokladem kvalitní kávy je dokonalá čistota kávovaru. Ta samozřejmě vyžaduje u různých výrobců různé postupy. Některé kávovary jsou kontruovány tak, že je třeba vyndat spařovací jednotku a tu oplachovat ve vodě. To jsou vše úkony, které Vás po čase přestanou bavit a zdržují. Ideální je, pokud má kávovar konstrukci, která má vestavěné vnitřní mytí a není třeba nic rozebírat a vyndávat. Každé rozebírání samozřejmě vytváří drobné konstrukční vůle a nepřispívá přesnému chodu kávovaru.
Vhodné je, pokud kávovar umožňuje použití změkčovacích filrů na vodu. I kvalita vody má totiž významný podíl na kvalitě kávy. Ideální je pro přípravu kávy právě měkčí voda. Každý prodejce by Vás měl umět dokonale seznámit s údržbou kávovaru. A nezapomínejte, že věta " tady to jednoduše vyndáte a opláchnete" vás bude provázet i když si uděláte jen jedno malé espresso denně. Pokud to totiž neopláchnete, tak zbytky dnešní kávy zkazí chuť té zítřejší kávy. Určitě si tedy zjistěte maximum informací o údržbě.
Renomovaní výrobci nabízí i kvalitní chemii pro větší údržbu, která se provádí zpravidla jednou za 3 měsíce. Kvalitní kávovar by měl opět vše zvládnout sám, jen na základě spuštění příslušného programu.