Zúžila jsem výběr, ale chtěla bych doporučení a pokud možno odpovědi na některé mé vlezlé dotazy, které mi z pročítání vláken ke konkrétním espressům nejsou jasné a nebo jsem je nepochopila, tak se prosím nezlobte, když to tu už někde bude...ve výběru zůstávají
Gagia New Espresso Red, mezi těmito dvěma asi rozhodne momentální nálada

Gagia New Espresso Dose
a Espresso Ariete Róma 1315 - ano, ta starší, když vidím Espresso Ariete Róma Plus 1329.1 a čtu si funkce, tak ty se mi jeví jako shodné a jestli to má
"Patentovaný termokrémovač "Thermocream Disc" druhé generace zaručuje výrobu bohaté pěny"
nebo ""Thermocream Disc" zaručuje výrobu bohaté pěny" si myslím, že to je to samé
(aspoň tak jsme to pochopila z pročítání vláken o napěňovacích pomůckách stejně jako to, že to není dobře pokud chceme dostat fakt espresso)
Vzhledově se mi nezdají tak odlišné, ano, design je jiný, ale to na kvalitu kávy ani mlýnku snad vliv nemá...a odkládací plocha se mi zdá lepší u toho staršího i se mi ten starší líbí víc...a když si čtu o konkrétních espressech tady tak jsem nabyla dojmu že to je nastejno...pokud se mýlím a novější typ je výrazně lepší, tak mě prosím opravte...
Cenově je to zhruba nastejno (kdybyste mě přesvědčili že je lepší 1329 než 1315 tak 1000 rozdíl)
výhody které mi mluví pro Ariere: mlýnek...když koupím Gaggiu, mlýnek budu mít nejdřív po vánocích a zatím bych kupovala mletou PRIMAcafé...což do začátku snad není nejhorší

další věc je ta, dá-li se v něm použít (kvůli velikosti misek) normální "profi" sítko (bez jakýchkoliv "supercrema udělátek" nebo jestli i to přímo v dodávce je normální a to udělátko je jen ten přídavný silikonový nebo plastový nebo nevím jaký kroužek) domnívám se že tu někde bylo, že to jde, že průměr je stejný jako u profi, ale nejsem si tím jistá
GaGGia je GaGGia je pěkná a italská a nedělá šicí stroje

Pokud vím, z těch 4 sítek jsou 2 "normální" (na jednu nebo 2 porce), 1 přetlakové nebo ten disk, i na PODy
takže problém se sítkem snad odpadá...zase asi bude potřeba vyměnit ten termostat, což sama jako ženská nezvládnu a nevím komu bych řekla, stejně jako nevím komu bych řekla o to přenastavení mlýnku v Ariete...ale snad by to zatím nějak šlo i bez těchto zásahů...
jinak nevím co dodat...prosím o vaše rady a doporučení a o nadhled, který já bohužel nemám (hodnocení kávovarů mám pročtené několikrát) co je lepší pro domácí a skromné použití (když zvládnu presso denně budu na sebe hrdá ale třeba se podceňuju)
a hlavně pro ÚPLNÉHO ZAČÁTEČNÍKA...který chce něco co mu snad chvíli vydrží a neskončí to gejzírem vody v kuchyni

(jinak se omlouvám za zdlouhavost a za to že se tu téma tohoto rázu už několikrát opakovalo, a já stejně založila nové, snad tímto nikoho nepopudím, to by mě mrzelo)
za všechny připomínky a rady předem moc moc děkuji a doufám že se už rozhodnu a budu si konečně úžívat domácího pressa