začnu od konce - napadlo mě, jestli by nestálo za to uspořádat někdy někde nějak jakýsi kávový workshop, kam by si třeba každý přivezl svůj kávovar a své vybavení a předvedl, jak si doma připravuje espresso. Anebo přivezl tamper, jaký má doma - aby ostatní viděli a mohli si vyzkoušet, jaký je rozdíl ve kvalitě espressa, když použijeme plastový, kovový, dřevěný a já nevím ještě jaký. Anebo jaký je rozdíl v pomletí kávy manuálním mlýnkem, levným elektrickým a tím kvalitním elektrickým s keramickými kameny. Anebo jaký je chuťový a vizuální rozdíl mezi starou a čerstvou kávou ... respektive co už vlastně je stará káva a co ještě je čerstvá káva a jak ji skladovat, aby nám co nejdéle vydržela než ji s chutí vypijeme..
.. a co mě na tuto myšlenku přivedlo.. mám doma pravděpodobně dosluhující Ariete/Singer/DeLonghi Retro mašinku, s přetlakovou miskou, ta se nám po letech ucpala a my jí "pomohli" zvětšením výpustního otvoru na 2mm.. a teď jsme nešťastnými majiteli mašinky, která nám vydává teplou hnědou vodu vonící po kávě, ale chuť..tu snad ani popisovat nemusím..
..při výběru jsem došla přes "levné" kávovary k základnímu modelu Lelit (jsem přes 6 let na rodičovské se třemi holčičkami, takže hledám co nejekonomičtější možné řešení, i tak se kávovar pravděpodobně stane jedním z nejdražších našich spotřebičů, ale chci něco, co se ideálně nerozbije a pokud, tak se snadno spraví), ale zdá se, že tím to jen začíná... prý když chci mašinku "na doživotí", tak si mám rovnou připlatit za PID, elemlýnek za 5 tis. a samozřejmostí je zrnková čerstvá káva (spokojeně jsme si vozili Lavazzu Rosso z Itálie), kovový tamper..a už mi z toho jde hlava kolem.
Se třemi dračicemi nemám čas štelovat mlýnek pokaždé jinak, s vysokou vlhkostí vzduchu v zimním období mě přechází chuť na cappuccino, ač ho miluji, plíseň na zdi nesnáším.. a tak se dostávám do bodu, kdy si fakt už nevím rady a zdá se mi, že jsem zas na začátku.
Tak proto mě napadlo vyzkoušet si někde, za co je dobré si připlatit, co se nedá "ošulit" a co je spíš už pro fajnšmekry.
ZÁVĚREM OMLUVA ZA ELABORÁT, RÁDA BYCH TO ZKRÁTILA, ALE NEVÍM KDE A JAK, TAK PŘIJÍMÁM NÁPADY, RÁDA TO ZEDITUJI A ZKRÁTÍM, POKUD TO PŮJDE. PŘÍPADNĚ TO ROVNOU SMAŽTE