Nejsem odborník na automaty (ostatně ani na manuály

), ale z popisu mám pocit, že ta Jura disponuje především obrovským množstvím "hi-tech" funkcí, které ve výsledku nijak nepřespívají chuti kávy. Možná je i designovaná na větší zátěž, což je doma celkem nepodstatné. Z mé zkušenosti je úplně jedno, jestli automat stojí 10 nebo 20, kafe bude stejné a lišit se to bude jen velikostí displeje a tím, jestli budete kroutit kolečkem nebo sahat na dotykovou obrazovku. Obecný problém automatů je složitost až nemožnost dosažení takového nastavení, aby z nich teklo skutečné espresso. Některé to prý umí, ale obávám se, že to je jiná cenová hladina. Ale jste rozhodnuti pro automat, což chápu, takže to není relevantní. Já bych za automat na doma nedal ani těch 20k, protože káva z něj nebude o nic lepší než z levnějšího. Někdo možná poradí co se týče konkrétních značek. Já mám zkušenost s DeLonghi ve dvou cenových kategoriích a rozdíl je akorát v ovládání (a přítomnosti šlehače mléka u toho dražšího, nicméně pěna je tak jako tak dost bídná a ještě se to musí furt mýt).