Dobrý den,
zvažuji koupi "kávovaru" (zatím obecně = zařízení sloužící k přípravě kávy)
Dotaz jsem umístil pod Rancilio Silvia, protože je vesměs napříč tímto fórem doporučován.
Potřebuji poradit/navést na (i obecný) typ splňující pár požadavků.
Předem zasílám, že kávovar bude primárně sloužit v naší domácí kuchyni pro přípravu espressa převážně návštěvám.
Já jsem (zatím) zvyklý na moka konvičku případně džezvu na plotně, v nezbytných případech užívám "hnůj" tedy "turka" na stavbě. Žena kafe nepije.
Ke koupi mě tlačí fakt, že v případě že dorazí návštěva o 3-6 lidech toužících po espressu dívají se podivně na mé kejkle s mokakonvičkou ("no není tam pěna" atd.). Navíc si to nadělíme se ženou pod stromeček jako dárek
Ženě se líbí levný Delongi v červené barvě (hodí se barevně do kuchyně

a prý kávu dělá dobrou):
Kód: Vybrat vše
https://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/delonghi-ec-685-r/#
Já mám rád funkční věci, které lze opravit/vyměnit součásti. Proto jsem se ocitl zde na fóře.
Líbí se mi, když konstrukce a funkčnost je nadřazena vizuální stránce ergo nemám rád leštěné prdy dnešní doby (byť se nepovažuji za starce, mám po 30tce).
Zadání je následující:
1. Příprava espressa pro 3-6 lidí bez nutnosti půl hodinového obskakování "kávovaru" (nyní mokakonvičky).
2. Pákový (žiju v představě, že automatické jsou složitější na čištění a já mám rád proces přípravy tedy mletí a spaření pod kontrolou). Nevím zda pákový kávovar není v rozporu s rychlostí přípravy - viz bod 1.
3. S tím souvisí mletí - dnes mě tohle zabere nejvíc času. Melu zrnka ručně. Nadruhou stranu se trochu bráním mít "dva krámy" na kafe v kuchyni (pákový kávovar+elektrický mlýnek)
3. Cena max 10tisíc (+-tisíc Kč není úplně rozhodující)
4. Je dobré zmínit, že jsem obyčejný konzument, takže některé rozdíly ve výsledném produktu různých kávovarů jsou nad mé rozlišovací schopnosti. Samozřejmě návštěvy dobrou kávu ocení.
Děkuji všem za případnou odpověď/radu. Nevím zda nespadám do kategorie "kup si jakýkoliv servisovatelný automat ověřeného výrobce tak, ať to ladí ženě do kuchyně a neřeš"

nebráním se tomu, za jakékoliv info díky