Momentalne priblizne 2 roky vlastnim kavovar znacky Krups (model XP4050). Chcem ho vymenit, pretoze:
- Stroj som kupil v dobe, kedy som s pripravou espressa zacinal a nebol som si isty, ci ho nepostihne rovnaky osud ako vela inych konickov, takze som nechcel siahat po "ozajstnych" masinach. Teraz po 2 rokoch som si absolutne isty, ze espresso je pre mna to prave a velmi rad by som sa kvalitou kavy dostal na uroven, ktoru mi ponuka vacsina kaviarni. Krups zlu kavu nerobi (ak porovnavam s ultralacnymi zazrakmi), ale na kaviarensku kavu sa to ani len nepodoba.
- Pretlakove sytka - stroj vyuziva tuto podvodnu metodu na vytvorenie peny (rozhodne nezamienat s pojmom crema). Tato vlastnost absolutne nici vsetku radost z pripravy, pretoze ci date do masiny cerstvu kvalitnu zmes (vlastnostrojne pomletu) alebo 2 tyzdne otvorenu popradsku, ta pena tam bude stale (rozdiel v chuti samozrejme je, ale radost z pripravy je fuc)
- Penenie mlieka - masina nie je schopna napenit mlieko za ziadnych okolnosti. Ked som ju kupoval, pisali to vo vacsine recenzii, bohuzial som im neveril. Este som si priplatil za najdrahsi model v rade, lebo mal v baleni nejaku hovadinu s hadickou, ktora mala vyrabat penu. Hlboky omyl, za chyby sa plati. Podla roznych navodov som skusal rozne konvicky, druhy mlieka, ich teploty a podobne, ale k pene som sa nikdy ani nepriblizil (o mikropene ani len nesnival)...
Tolko k historii, prejdem k samotnemu problemu. Chcem si kupit novy pristroj na espresso, s ktorym by som sa mohol "hrat" a ktory by mi umoznil robit naozaj dobru kavu. Mam dvoch kolegov, ktori maju model Gaggia Baby Twin, ktory splna vsetky moje poziadavky na vybornu. Kava je naozaj super, sytko je nadherne masivne, dobre sedi v ruke, vyroba peny je rychla (netreba cakat na zmenu teploty), ale co je hlavne, masina obsluhe velmi malo odpusti a kazdy preslap sa okamzite odrazi vo vysledku, co cloveka neustale nuti zlepsovat sa a kazdu jednu kavu si vychutnat (neda sa to odflaknut)....
Otazkou iba zostava, ci je toto naozaj ta spravna volba. Totiz, gaggia ma v ponuke aj o nieco lacnejsi stroj Baby Class, ktory sa odlisuje od Twinu vlastne len tym, ze nema druhy bojler na vodu a paru, no a tiez nema take programovacie moznosti (a samozrejme predparenie kavy). Menovane rozdiely ma moc netrapia, nakolko mam zaujem pouzivat manualny rezim a tiez nemam problem pockat par chvil na zmenu teploty bojlera medzi pressom a mliekom. Hlavny dovod mojho prispevku je, ze neponzam nikoho, kto ma naprikald Gaggia Baby Class a vedel by mi konkretne povedat, ze je s masinou spokojny a ze masina napriek absencii druheho bojleru vie vyrobit mikropenu.
Dalej ma zaujimaju pripadne ine tipy na kupu masiny, nemusi to byt nutne Gaggia (o tu sa opieram iba preto, lebo majitelov inych kvalitnych znaciek nepoznam). Pri navsteve predajni som videl naprikald modely La Pavoni ECN, ECL a podobne, bohuzial predavacka vedela o kave len to, ze to bude asi to cierne co tecie z masiny, takze mi nevedela povedat nic o priprave peny a podobne. Takze opat, ak niekto mate doma alebo ste mali moznost vidiet v praxi, popiste mi aj ine masiny, ktore by stali za kupu...
Samozrejme treba uviest aj cenovu hranicu... Gaggia Baby twin sa da realne na Slovensku kupit okolo 350E (belmondo.sk), takze niekde v tejto hranici by sa mali pohybovat aj tipy na kupu. Moj pohlad na investiciu je asi taky, ze netreba kupovat najdrahsie veci len preto, ze na ne clovek ma (preto zvazujem aj kupu Gaggia Baby class, pripadne este nizsieho modelu), ale ak mam usetrit par desiatok Eur a potom mat masinu, ktorej bude zase nieco chybat a ja budem uvazovat o dalsej, je to zbytocna hovadina a radsej ten rozdiel priplatim....
Dakujem vopred za vsetky rady, tipy, postrehy... chybajuce info velmi rad doplnim
PS: mlyncek mam aktualne Gaggia MM, realne skusenosti s jeho nastavovanim moc nemam, lebo ako som pisal hore, krups uvari vsetko :D