Přehřátá Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Přehřátá Silvia
to mill: tak jsem tam zavolal před chvilkou. Pán byl moc příjemný, ale Silvii taky neznal. Vysvětluji si to tak, že obě firmy se zaměřují na servis profi mašin a tyto "domácí hračky" moc neřeší.
Sakra pes! Tak koukám na detailní schéma celého bojleru a tu spirálu tam prostě nevidím. Jen doufám, že není přímo součástí tělesa samotného bojleru.
Kód: Vybrat vše
http://www.mrcappuccino.com/enduser/erancilioparts/silviaboiler.htm
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Obávam sa, že špirála sa dodáva spolu s bojlerom. Aspon niektoré stránky s náhradnými dielmi, čo som videl, to majú len spolu. Špirála totiž nie je naskrutkovaná, spojené je to nejako inak (nalisované?).
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Jo, asi to tak bude. Hledal jsem všude možně po náhradních dílech a přestože jsem někde našel bojler a spirálu rozebrané, koupit se to dá jedině v celku (cca 100$ bez těsnění a spojek a 150$ se všemi drobnostmi). Protože mi mašina jela asi tak tři hodiny, bude mi varianta a) stačit.
Jen mě zarazilo, když už jsem měl ten kávovar rozebraný, že tam nejsou žádné tepelné izolace. U chlaďáku na pivo je omotaná každá možná hadička miralonem - včetně převlečných matek. Tady nic
, dokonce ani bojler. Tak si říkám, že by to možná stálo za zvážení s ohledem na často zmiňovaný temperature surfing u Silvie. Vyjde to na pár šušňů a rozhodně to nemůže uškodit.
Jen mě zarazilo, když už jsem měl ten kávovar rozebraný, že tam nejsou žádné tepelné izolace. U chlaďáku na pivo je omotaná každá možná hadička miralonem - včetně převlečných matek. Tady nic

- Ostmes
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
TermiX píše:...Tak si říkám, že by to možná stálo za zvážení s ohledem na často zmiňovaný temperature surfing u Silvie. Vyjde to na pár šušňů a rozhodně to nemůže uškodit.
Uškodit to nemůže, ale přínos to IMHO nemá převeliký.
Teplotní "nestabilita" Rancilia není zapříčiněna chybějící izolací, ale velikostí boileru. Pokud do nádoby o objemu 0,3l a teplotě ~95°C přidáte vodu o teplotě 25°C (teplota vody v nádobce), tak se to na teplotě vody v boileru projeví.
Ostmes
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Pri domácich kávovaroch sa bojler od výroby neizoluje. Príčiny (podľa hňupa):
1. Vyššie výrobné náklady
2. Malý, príp. diskutabilný prínos
3. Slabšie "vykurovanie" odkladacej plochy na šálky
JPP: V nejakej diskusii venovanej izolácii bojlera u nejakého kávovaru so zabudovaným PIDom (už neviem typ) niekto tvrdil, že dodatočné odizolovanie bojlera má za následok zníženie prúdenia vzduchu vo vnútri kávovaru, čo spôsobovalo nedostatočné chladenie PIDu a jeho skorší koniec. Neviem, čo je na tom pravdy, teoreticky (*) by to aj mohlo sedieť. Silvia samozrejme žiadnu elektroniku v sebe nemá (od výroby), takže tu niečo podobné nehrozí.
*Teória je, keď všetko vieme, ale nič nefunguje. Prax je, keď všetko funguje, ale nikto nevie prečo. My sme spojili teóriu s praxou - nič nefunguje a nikto nevie prečo.
1. Vyššie výrobné náklady
2. Malý, príp. diskutabilný prínos
3. Slabšie "vykurovanie" odkladacej plochy na šálky
JPP: V nejakej diskusii venovanej izolácii bojlera u nejakého kávovaru so zabudovaným PIDom (už neviem typ) niekto tvrdil, že dodatočné odizolovanie bojlera má za následok zníženie prúdenia vzduchu vo vnútri kávovaru, čo spôsobovalo nedostatočné chladenie PIDu a jeho skorší koniec. Neviem, čo je na tom pravdy, teoreticky (*) by to aj mohlo sedieť. Silvia samozrejme žiadnu elektroniku v sebe nemá (od výroby), takže tu niečo podobné nehrozí.
*Teória je, keď všetko vieme, ale nič nefunguje. Prax je, keď všetko funguje, ale nikto nevie prečo. My sme spojili teóriu s praxou - nič nefunguje a nikto nevie prečo.
- Ostmes
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Ty jsi vždy o krok na před, o tomhle jsem nepřemýšlel. Vůbec mě to nesepnulo.hnup píše: 3. Slabšie "vykurovanie" odkladacej plochy na šálky
Ostmes
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Dnes som náhodou narazil na toto:TermiX píše:Hledal jsem všude možně po náhradních dílech a přestože jsem někde našel bojler a spirálu rozebrané, koupit se to dá jedině v celku (cca 100$ bez těsnění a spojek a 150$ se všemi drobnostmi). Protože mi mašina jela asi tak tři hodiny, bude mi varianta a) stačit.
http://www.espressocoffeeshop.com/store/product823.html
Nicméně faktem zůstává, že spirálu separátně koupit nelze. Leda bych si to nějak zbastlil, ale tohle je na mě už vyšší dívčí.
- Ostmes
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Koloukal jste zde?
Bohužel zde není popsán model, ale za dotaz by to stálo.
Já objednaval jen pár drobností s dodaním do Němec a šlo to v pohodě.
Ostmes
http://www.espressoxxl.de/cgi-bin/shop.dll?SESSIONID=0785149423638359&AnbieterID=1
Já objednaval jen pár drobností s dodaním do Němec a šlo to v pohodě.
Ostmes
ten odkaz bohužel nefunguje. Předpokládám, že jste měl na mysli toto:
Heizkörper - Zweilochbefestigung - FAEMA - 1000W/230V~
Bohužel to ale vypadá, že veze V3 oproti té starší má mimo jiné zabudouvanou spirálu přímo v bojleru (zalisovanou?). Požehnáni tedy budiž majitelé staršího modelu.
Ještě k té Plzni. Po dvou týdnech jsme jim volali, abychom zjistili, jak to vypadá s opravou. No a borec nám oznámil, že na to zapomněl a do mašiny se ještě ani nepodíval!
Heizkörper - Zweilochbefestigung - FAEMA - 1000W/230V~
Bohužel to ale vypadá, že veze V3 oproti té starší má mimo jiné zabudouvanou spirálu přímo v bojleru (zalisovanou?). Požehnáni tedy budiž majitelé staršího modelu.
Ještě k té Plzni. Po dvou týdnech jsme jim volali, abychom zjistili, jak to vypadá s opravou. No a borec nám oznámil, že na to zapomněl a do mašiny se ještě ani nepodíval!

- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Keď sa zalieva čaj, tak predsa púšťaš vodu cez bojler, vtedy sa bojler "nevyparí".TermiX píše:Je tedy nutné si dát pozor na to, že když se pustí pára nebo když se zalévá čaj, musí se hned poté prohnat trocha vody pákou, čímž se bojler doplní.
Abych pravdu řekl, dost mě překvapuje, že u takhle drahého kávovaru není na něco podobného myšleno. Chápu, že přilévání studené vody do bojleru během spařování není to nejlepší, ale bylo by rozumné tam fláknout alespoň nějakou pojistku. Možná v příští verzi kávovaru.
A automatické doplňovanie vody? Kávovar by bol konštrukčne o niečo zložitejší a teda by sa zvýšila pravdepodobnosť poruchy. Kvôli ojedinelým prípadom, ktoré navyše nie sú kryté zárukou, sa to výrobcovi asi neoplatí.
Nevím, dopisoval jsem si s Muminnkem (nebo Muminnkou? - teď nevím, jak skloňovat). Psala mi, že kávovar odvařili právě děláním čaje.
Ještě aktualizace z bojiště Praha vs. Plzeň. Servisák mi říkal, že je odpálený termostat a že spirála by snad mohla být v pohodě (byť mu ukazuje odpor cca 60 Ohmů, což je o 20 víc, než by měla). Říkal, že tedy termostat vymění a vyzkouší, jestli se mašina bude schopná nahřívat. Jestli jo, je vyřešeno za pár stovek. Jestli ne, bude muset vyměnit celé topné těleso.
Ještě aktualizace z bojiště Praha vs. Plzeň. Servisák mi říkal, že je odpálený termostat a že spirála by snad mohla být v pohodě (byť mu ukazuje odpor cca 60 Ohmů, což je o 20 víc, než by měla). Říkal, že tedy termostat vymění a vyzkouší, jestli se mašina bude schopná nahřívat. Jestli jo, je vyřešeno za pár stovek. Jestli ne, bude muset vyměnit celé topné těleso.
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Pri zalievaní napr. čaju predsa potrebuješ horúcu vodu, nie paru, ak to teda odišlo vtedy, tak to naozaj mohla byť vadná špirála už od výroby.
Kua chlape, a termostaty si si nevedel prebehnúť ohmmetrom, keď už si to mal otvorené? Ak to bude len v tom, tak Ti gratulujem k ušetrenej stovke €!
Kua chlape, a termostaty si si nevedel prebehnúť ohmmetrom, keď už si to mal otvorené? Ak to bude len v tom, tak Ti gratulujem k ušetrenej stovke €!
Tak já se přiznám - když já nemám zkoušečku. A teď mě kamenujte 

- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Potom napíš, ako to dopadlo.
Tak a mašina je opět pěkně zahnízděná doma na lince. Oprava stála 1000 Kč. Nakonec to nebylo ve spirále, ale jenom v tepelné pojistce. Servisák to až do posledního momentu nevěděl. Šlo o to, že standardně by prý měla mít spirála odpor cca 40 Ohmů, nicméně u tohoto kávovaru naměřil 60. Nebyl si tedy jistý, zda je spirála načatá a po výměně pojistky shoří uplně nebo jestli je to takto správně. Nakonec se ukázalo, že chyba byla opravdu jen v pojistce.
Tak a jdeme zase dělat kafíčka. Hip, hip, hurá!
Mimochodem, Espresso servis z Plzně bych asi nedoporučil. Sice nakonec kafomat opravili, ale trvalo jim to strašně dlouho (přiznali se, že na to zapomněli).
Můžu poprosit nějakého majitele Silvie - kutila, který je navíc vybaven zkoušečkou, aby doma přeměřil odpor v topném tělese? Je těch 60 Ohmů v pořádku?
Tak a jdeme zase dělat kafíčka. Hip, hip, hurá!
Mimochodem, Espresso servis z Plzně bych asi nedoporučil. Sice nakonec kafomat opravili, ale trvalo jim to strašně dlouho (přiznali se, že na to zapomněli).
Můžu poprosit nějakého majitele Silvie - kutila, který je navíc vybaven zkoušečkou, aby doma přeměřil odpor v topném tělese? Je těch 60 Ohmů v pořádku?
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Keď bude chvílka času, tak Ti to zmeriam. Kua, ale tisícka len za termostat... Ale aj tak lepšie, ako meniť celý bojler, super.
500 za práci, 300 za termostat a 200 za poštovné. Aby toho nebylo málo, tak se nejspíš z hadiček při přepravě vylila voda. Když jsme to strčili do zásuvky, tak šly jističe zase do kopru (a to i ve chvíli, kdy byl vypínač kávovaru vypnutý).
Tak to nechám vyschnout a budu se modlit, aby to zítra ráno naskočilo. My si to kafe snad nedáme. Asi si zaběhnu do Normy pro Standard, umelu si ho na Rockym a udělám si pořádného turka s rumem.
Tak to nechám vyschnout a budu se modlit, aby to zítra ráno naskočilo. My si to kafe snad nedáme. Asi si zaběhnu do Normy pro Standard, umelu si ho na Rockym a udělám si pořádného turka s rumem.
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Nemáš náhodou niekde seknutý prívodný kábel?