delonghi, nedaří se espresso

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Jeremy
více pokročilý
kávovar:
mlýnek:

Re: DeLonghi ECO 310

Příspěvek od Jeremy »

Z čeho usuzujete, že přetlakové (napěňovací) misky kladou větší odpor než nepřetlakové ?? U 310 je to rozhodně opačně, osobně jsem to zkoušel. Když se vrátíte o stránku zpět tak si otom můžete dokonce něco přečíst.
Boiler je bojler
keras
mlýnek:

Příspěvek od keras »

Jeremy píše:Z čeho usuzujete, že přetlakové (napěňovací) misky kladou větší odpor než nepřetlakové ?? U 310 je to rozhodně opačně, osobně jsem to zkoušel.
Tak už jen ten název - přetlakové misky, že ano :ucta:
Například náš zelmer má kuličku kterou lze nějakou špičkou přemoct. Tu právě přemáhá ten tlak - přetlak...
Dost dobře si neumím představit jak to může fungovat opačně???
Jak může mít přetlaková (napěňovací) miska lepší průchodnost (menší odpor) než normální myska???????????????
Logicky na přetlakové misce vždycky bude ještě "něco" pod sítkem (ať je to cokoliv) čili musí mít i větší odpor přece...
Sám píšete:
Jeremy píše:Jelikož nemůžu sehnat nepřetlakové sítko, vyseparoval jsem ze svého orig. všechny plasty a gumycuky.
Vždyť to sám přece píšete ;) Opačně je to nesmysl...

Ještě dodám, že ta Vaše crema je nějaká bílá?? Vypadá divně, dle mého názoru. Třeba jen blbě koukám, nevím... Na zelmeru mám přetlakovou misku, pěna tak vysoká není, ale je krásně žlutohnědá, kompaktní... A co jsem viděl opravdovou cremu tak má být "žlutohnědá". Ale třeba je to jen blbě vyfocené...
Pokud se na něco zeptáš budeš blbcem 5 minut, pokud ne, budeš blbcem celý život...
Jeremy
více pokročilý
kávovar:
mlýnek:

Příspěvek od Jeremy »

Musím se bohužel opakovat, snad jde jen o nedorozumění. ;)
1. Upravené sítko bez napěňovacích hovadin: výsledek presso 25ml/25s (samozřejmě +- jak se trefím s mletím). Crema je po extrakci kompaktní ještě minutu, dvě než se prvně napiju.
2. Sítko v původní sestavě s cremapazmekem, stejně namletá káva: nevim kolik ml, protože presso přeteklo a extrakci jsem musel v 19 sekundě přerušit. Pěna řídká, rychle padá, velké bublinky. :idea: Tzn. že cremadiskem káva proteče mnohem rychleji. Samozřejmě jsem kávu ochutnal, byla slabá, planá, prostě jen výluh.

U misek Delonghi je děrovaná část misky uložena v gumovém prstýnku s plastovou destičkou, která je ze spodu misky přišrubována plastovou maticí. To vše má za úkol jen prachsprostě pod tlakem vibrovat a tím tvořit bublinky různého formátu, ale nic navíc kávě v cestě nebrání, spíš má naopak volnou cestu. Tím pádem káva proteče rychleji (logicky). Proto jsem musel gumu a plasty z misky odstranit, abych se dostal na magických 25ml/25s. Prakticky jsem měl opačný problém než vy. Za další, káva v těch to miskách se něpěchuje, což opět zkresluje výsledek a to markantně.

Kód: Vybrat vše

http://www.youtube.com/watch?v=C4LSgHlngyg
Na fotce je moje úpně první káva, kterou jsem mohl nazvat espressem ikdyž trochu podextrahovaným. Měl jsem jen obyčejný starý mlýnek, kde jsem kávu musel přemlet vždy dvakrát abych dosáhl uspokojivé jemnosti. Fotka byla focena mobilem proti světlu, moje chyba. Crema byla světlá, ale rozhodně ne bílá. Na této mašince jsem s espressem skončil teprve před měsícem, ale rád ji vytáhnu ze skříně a natočím pro Vás video kde vyčaruju centimetrovou lískooříškovou krému.
Naposledy upravil(a) Jeremy dne stř 22. pro 2010 16:26:37, celkem upraveno 1 x.
Boiler je bojler
keras
mlýnek:

Příspěvek od keras »

Díky za vysvětlení :roll:
Jen tedy chápu, že konstrukce "PŘETLAKOVÉ" misky je u de longi uplně jiná. Není tam žádný ventilek který by uměle zvyšoval tlak...
Ale víte co, nechápu jak tedy může protéct více kávy s napěňovacím bazmekem než bez něj?
Potom přece dělá odpor JEN A JEN TA KÁVA (ať s bazmekem nebo bez)...
Pak tedy ale špatně tampujete - utlačujete. Pokud je konstrukce misky taková jak říkáte (v tom případě ale není přetlaková) tak je vždy potřeba kávu utlačovat. Píšete:
"Za další, káva v těch to miskách se něpěchuje, což opět zkresluje výsledek a to markantně"
Tam bych řekl, že je problém, víte! Proč a jak jste usoudil, že se u nich káva nemá pěchovat??? To bylo v návodu?
U takovýchto mysek se káva právě pěchovat musí. Můj názor.
Pokud se na něco zeptáš budeš blbcem 5 minut, pokud ne, budeš blbcem celý život...
Redmann
silně pokročilý
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Příspěvek od Redmann »

Pretlakové misky mávajú aj inú konštrukciu. Napr. na Krupse mala miska dvojité kovové dno s jednou malou dierkou. Preto je pretlaková, lebo všetka káva sa musela pretlačiť nakoniec cez tu jednu dierku. A aj mne sa na Krupse stávalo, že pri jemnej káve neprešlo nič. A keď na tým teraz rozmýšľam, na Gaggie sa mi to podarilo už tiež, že som asi po minute vypol stroj a neprešla ani kvapka.
keras
mlýnek:

Příspěvek od keras »

ano ano, ventilek, nebo malá dírka. Vše je přetlakové...
Na zelmeru je ventilek což je vlastně také malá dírka a ještě navíc zespoda kulička přes pružinku. To tlak zvyšuje ještě víc.
Jeremy jak říkal, že na jeho "přetlakové" misce káva tekla rychlejc než na normální misce je hloupost. Vše bylo zaviněno jen upěchováním kávy (psal, že hrubost byla stejná). Nevím jak může vypadat "vabrační mechanismus" pro napěnění. Spíš bych si tipnul, že tam bude také jen malá dírka. Nevím co může pod tlakem vibrovat a dělat bublinky a navíc aniž by to kladlo odpor. Nějaký odpor musí klást i ten vybrační mechanismus přece. Chtělo by to tu misku vidět v detajlu...
Redmann
silně pokročilý
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Příspěvek od Redmann »

Ideálne by bolo spraviť to, čo píše Zdenok v inom vlákne - zahodiť pretlakové misky. ;-)
Mne sa na Krups podarilo zohnať obyčajnú misku. Ale na tom Zelmeri je to riešené inak.
Seky
více pokročilý
kávovar:
mlýnek:

Příspěvek od Seky »

Na Ascasu byly původně taky přetlakové misky. Nevím, jak byly řešeny, podle pohledu dvojité dno, dole pak jedna dírka. Rozborku sem zkoušel, ale vzdal sem to, nějak to nešlo. Káva přes ně tekla taky rychleji. Prostě to tak někdo má...
Jeremy
více pokročilý
kávovar:
mlýnek:

Příspěvek od Jeremy »

:( Ach jo..
Keras mě škádlí:
Pak tedy ale špatně tampujete - utlačujete. Pokud je konstrukce misky taková jak říkáte (v tom případě ale není přetlaková) tak je vždy potřeba kávu utlačovat.
U těchto misek je tamping zbytečný, věřte mi. Slovo přetlaková miska je pro mě synonymum pro: crema pazmek v případě ECO 310 jde o unikátní jak tvrdí výrobce "Disco crema" u Ariete "Thermocream Disc" u Solac "Cream system-om" a mohl bych pokračovat.

Keras mě udivuje:
U takovýchto mysek se káva právě pěchovat musí. Můj názor.
Vy máte názor, já mám zkušenost s konkrétníma miskama.

Nechce mi Keras tvdit, že jsem si to včechno vymyslel ?
Jeremy jak říkal, že na jeho "přetlakové" misce káva tekla rychlejc než na normální misce je hloupost. Vše bylo zaviněno jen upěchováním kávy
:blee:
Boiler je bojler
keras
mlýnek:

Příspěvek od keras »

Ale ne, neškádlím. To ne...
Jak je možné, že na misce s crema bazmekem proteče voda rychlejc než v klasické misce???
Nevím, řekl bych, že jedině upěchováním kávy.
V klasické misce kávu upěchovat musíte proto aby kladla větší odpor. Proč jí musíte upěchovat? No protože by voda protekla rychle, že ano. Káva musí způsobit přirozený odpor čerpadlu aby tam vznikl nějaký tlak a hlavně aby čas extrakce odovídal normě.
Pokud nemáte přetlakovou misku stylu hodně malá dírka nebo ventilek s dírkou nebo prostě něco co "klade odpor", tak je to vlastně bezodporová klasická miska (+ něco co napěňuje). No a proč je tam zbytečné tampovat??? Proč? Proč je zbytečné NEpěchovat v těchto miskách kávu? Čím myslíte, že to je způsobené??? Dosud jste to nevysvětlil...
To tam něco kouká, že ta káva nejde upěchovat??? Nebo máte kávu moc hrubou, že tampování nemá kýžený výsledek? Nebo má ta miska prostě tak veliké dírky v sítku, že nemá cenu kávu utlačovat? Řekněte, proč je tamping zbytečný?
Nechci se hádet pane Jeremi. Neberte to jako útok... Zajímá mě prostě podstata věci.
Děkuji
Jeremy
více pokročilý
kávovar:
mlýnek:

Příspěvek od Jeremy »

Jak je to možné??? Proč??? Dosud jste to nevysvětlil??? Tak to překvalifikujeme z útoku na výslech. Otázky spíš pro pana šikmookého, který tuto misku vyvinul. Ale pokusím se to vysvětlit. Podle mě je to tím, že děrované dno misky, je uchyceno uprostřed gumového prstýnku. Tím pádem pokud budu tlačit sebevíc, káva i s děrovaným dnem mi bude proti odporu pružit v gumě a nic neupěchuju. Leda bych mysku přejel bagrem. Přísahám, že mluvím pravdu a nic než pravdu.
S touto miskou espresso nelze vytvořit, po úpravě jak jsem již několikrát popisoval tak ano.
Budu to muset hodit opravdu na video.
Boiler je bojler
primacafe
Administrátor
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Příspěvek od primacafe »

Teď velmi nedávno se to psalo na jiném místě tohoto fora. A nepsal jsem to já. Ale už se nedá číst stále dokola ten nesmysl. Nechcu na tomto míste zavdávat příčinu k další debatě mimo toto téma. Však musím to napsat, protože další adekvátní krok by bylo asi to už zamknout.

V normální, nepřetlakové misce (ať už jednoporcové nebo dvouporcové), není potřeba žádnou kávu pěchovat. A dál to rozvádět nebudu, protože se o tom píše určitě někde jinde na tomto fóru a každý kdo zvládá svůj kávovar, tak toto zná a je mu jasné, že proto aby udělat normální espresso, nepotřebuje v misce nic utláčet. Konkretně u nás takto připravovat espresso (bez pěchování) vidělo už dost lidí a většina jich je z tohoto fóra.
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
keras
mlýnek:

Příspěvek od keras »

No jo guma :idea: Jako že to pruží... No vídíte to jsem chtěl slyšet. Děkuji. Končím.
kail666666
mlýnek:

Příspěvek od kail666666 »

Hezký předvánoční den z Valašska..vidím že svým příspěvkem jsme tu nepřímo rozpoutal zajímavou dizkusi,za což jsem rád..zase se člověk něco dozví od zkušenějších a vám všem také za to děkuju,hlavně "to" Jeremy..
Mašinka to neprotlačí z jednoho prostého důvodu..mého hloupého..pěchoval jsem to..čímž si vysvětluju zvětšený odpor a neschopnost "mašiny" to prostě protlačit..káva byla už příliš jemná jak psal admin není třeba to "tampovat"..se to prostě zahltí a voda skrz neprojde..
alespon ne v tom času jak má a pak kontrolka pro výdej zhasne čímž pádem musím počkat(sám to přerušit),než to naběhne na správnou teplotu,pak už to třeba projde ale "nadvakrát" to dělat,se mě fakt nechce..
No pořád se něco učíme :)
Díky všem a hezké svátky nejlepe s omamnou chutí a vůní dobré kávy!
Až to vychytám,s uspokojením si také jednu dám :)
K.
David
silně pokročilý
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Příspěvek od David »

Pěchování především zlepší rovnoměrnost průchodu vody skrz puk (teče to zprostředka misky, místo aby si to našlo někde nějaký kanálek). Na to, s jakým odporem voda protéká, má rozhodující vliv jemnost mletí.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
hnup
silně pokročilý
kávovar:
mlýnek:

Příspěvek od hnup »

kail666666 píše:pak kontrolka pro výdej zhasne čímž pádem musím počkat(sám to přerušit),než to naběhne na správnou teplotu,pak už to třeba projde ale "nadvakrát" to dělat,se mě fakt nechce..
Kde v návode sa píše, že by si to mal prerušiť? Kontrolka len signalizuje, že za zaplo nahrievanie, nič viac. V žiadnom prípade sa espresso nesmie robiť s prestávkami.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
kail666666
mlýnek:

Příspěvek od kail666666 »

David: ano,tak to také chápu že pěchováním se kava "srovná" do rovnoměrna..na you tube jsem viděl že spousta lidí ale nejen pěchováním srovná ale vyloženě tu kávu natlačí tamperem na sílu..s čímž evedintně většina mašin nemá problém aby to "protlačila"(nyní mám na mysli kávu namletou najemno)..boužel asi něco dělám zle,s přetlakové misky,jsem dle návrhu Jeremyho udělal "normální" ,tak že zůstalo pouze sítko..namlel kávu na co nejjemněj,jen opravdu jemně upěchoval ale výsledkem bylo že asi až po 20-30 vteřinách to začalo kapat..a kapalo dál..což asi nebude zrovna ideál..
To Hnup:..čekal jsme kdo se ozve,z těch skalnějších :)
..napsal jsme to podivně,vím že espresu se dává čas 20 až 30 sekund,bez přerušení..a s tím ohřevem máš pravdu,nějak mám v hlavě že se voda ohřívá při průtoku ale ona se (přede)za-hřívá průběžně..a je nesmysl to přerušovat,díky!
Jeremy
více pokročilý
kávovar:
mlýnek:

Příspěvek od Jeremy »

No jo, teče, neteče.... je to pořád o mletí (kupovat mletou kávu na espresso v obchodě nemá velký smysl). Za další, pokud bude něco v misce navíc co tam nepatří, vždy to bude výsledek zkreslovat. Jestli to poteče rychlej nebo pomalej je jedno, espresso už to nebude. Už jsem jako zaseknutá gramofonová deska.. :wink:
Loni mi dovezli kolegové z Itálie nějakou jemně mletou směs Lavazza, která se u nás neprodává a taky jsem ji skroro neprotlačil. Musel jsem ji míchat s jinou kávou, ale to je jedno, protože se stejně nedala pít.
Co se týče misek s průměrem 53mm, zkusil bych štěstí na AUKRU. Občas se tam vyskytne nějaká nefunkční mašinka i s miskama od korunky. Hodně domácích přístrojů má tento průměr, ale upozorňuju, že nejste jediný kdo po nich touží. :grin: Z mého Turmixe (z Aukra) padne miska do páky Delonghi 310 jako ulitá. Jen na vrchní části misky je malá obruba, kvůli které na 310 nedotáhnu pořádně páku. Zámečnická práce asi na 5minut, ale dělat to nebudu, jelikož jsem s Turmixem spokojen. :ucta:
Boiler je bojler
tomba123
kávovar:
mlýnek:

Re: delonghi, nedaří se espresso

Příspěvek od tomba123 »

Pro Jeremy: Děkuji za pomoc. Mám Delonghi EC410 a měl jsem problém s espressem, s jeho pěnou a chutí. Po vyndání všech těch nesmyslů z misky, ponechání jenom toho sítka, pohrání s namletím kávy a pěchování je teď espresso, tak jak má být. Ještě jednou díky.

Pro primacafe: Děkuji za toto fórum. Čerpám zde spoustu informací.
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
Ajika
mlýnek:

Re: delonghi, nedaří se espresso

Příspěvek od Ajika »

pro Jeremy: Ahoj, mám Delonghi EC 330 a strašlivě rezonuje, ale káva je z něj dobrá, nerada bych ho kvůli tomu reklamovala. Nemohl bys mi prosím poradit, kam přesně nalepit to těsnění? Děkuji.
Zamčeno

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“