Jak měřit teplotu vody ze sprchy?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Jak měřit teplotu vody ze sprchy?
Zdravím,
Zajímalo by mě jakým vhodným způsobem lze změřit vodu tekoucí z kávovaru. Měření dělám v práci na trojhlavém LaCimbali M27, zkoušel jsem můj robustní multimetr unit za 2500kč (UT70), s uni-t tepelnou sondou, má dost rychlou odezvu, po asi dvou sekundách naměřila při umístění sondy (kovová špejle) doprostřed sprchy do proudu vody 97,5°. Přesnost je podle manuálu +/- 1,2°C, takže jsem potvrdil můj pocit že je to na naši směs, a i kávu obecně trochu moc.
Myslíte že tou sondou je to objektivní nebo se v praxi používá jiná, lepší metoda? díky!
Zajímalo by mě jakým vhodným způsobem lze změřit vodu tekoucí z kávovaru. Měření dělám v práci na trojhlavém LaCimbali M27, zkoušel jsem můj robustní multimetr unit za 2500kč (UT70), s uni-t tepelnou sondou, má dost rychlou odezvu, po asi dvou sekundách naměřila při umístění sondy (kovová špejle) doprostřed sprchy do proudu vody 97,5°. Přesnost je podle manuálu +/- 1,2°C, takže jsem potvrdil můj pocit že je to na naši směs, a i kávu obecně trochu moc.
Myslíte že tou sondou je to objektivní nebo se v praxi používá jiná, lepší metoda? díky!
-
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Jak měřit teplotu vody ze sprchy?
Používá se především tohle v kombinaci s datalogger teploměrem Fluke ...
... imho jediná exaktní metoda
Kód: Vybrat vše
http://www.espressoparts.com/EP_THERMOFILTER2
díky, vypadá to opravdu solidně. Je fakt že měřit teplotu uvnitř nahřáté páky bude efektivnější než strkat tyčinku do proudu vody, zkusím koupit drátkovou sondu a do páky ji nějak nainstalovat.
- Lukin
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Taky bych řekl, že záleží co chcete měřit. Termofiltr je dobrá věc, jen měří teplotu vycházející kávy a ne teplotu vody co vstupuje do kávy.
Tady je pěkně vidět rozdíl při měření termofiltrem a sondou v E61 a Silvii:

Více zde:
Tady je pěkně vidět rozdíl při měření termofiltrem a sondou v E61 a Silvii:

Více zde:
http://www.home-barista.com/espresso-machines/monitoring-brew-temperature-e61-silvia-t1352-20.html
Myslel jsem že to čidlo je v místech kam voda ze sprchy dopadne, tzn. měří to právě vodu která dopadá na kávu a o to se snažím..
- Lukin
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
To ano, ale obě čidla jsou umístěné jinde a v jiných podmínkách, takže taky dávají jiné hodnoty.
Čidlo v hlavě změří líp průběh teploty vody co vstupuje do kávy, termofiltr má pomalejší náběh ale změří ji přesně taky.
Je to dáno tím, že čidlo je umístěné v nahřáté hlavě a kolem něho úzkým otvorem protíká voda co vychází ze sprchy.
Pak se voda dostane do prázdné páky kde se mírně zchladí a tam ji začne měřit termočlánek co se začne nejdřív nahřívat.
Takže čidlo má obecně přesnější zobrazení průběhu i když ukazuje cca o 3°C vyšší teplotu.
Termofiltr je zase lepší v přesnosti zobrazení výsledné teploty.
Zkoušel jsem takové měření na faemě s HX bojlerem a ty grafy sedí.
Nějak dopodrobna jsem toto téma ale nestudoval, tak se můžu mýlit
Čidlo v hlavě změří líp průběh teploty vody co vstupuje do kávy, termofiltr má pomalejší náběh ale změří ji přesně taky.
Je to dáno tím, že čidlo je umístěné v nahřáté hlavě a kolem něho úzkým otvorem protíká voda co vychází ze sprchy.
Pak se voda dostane do prázdné páky kde se mírně zchladí a tam ji začne měřit termočlánek co se začne nejdřív nahřívat.
Takže čidlo má obecně přesnější zobrazení průběhu i když ukazuje cca o 3°C vyšší teplotu.
Termofiltr je zase lepší v přesnosti zobrazení výsledné teploty.
Zkoušel jsem takové měření na faemě s HX bojlerem a ty grafy sedí.
Nějak dopodrobna jsem toto téma ale nestudoval, tak se můžu mýlit

Rozumím, díky za info. Dám pak report jak dopadlo měření s tou drátkovou sondou narvanou v páce, pokud ji nezničím
Mimochodem, co znamená HX?

- Ostmes
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
HX = Heat exchanger.
- Lukin
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Report by se určitě hodil
HX - Heat Exchanger - Tepelný výměník.
Je to typ bojleru v kávovaru, někde se tu o něm určitě píše, stejně jako o jeho výhodách a nevýhodách.
Celkem pěkné schéma je tu:

Tady jsou k obrázku stránky, jsou tam další schémata:
Hlavní rozdíl při měření teploty u klasického bojleru a HX bojleru je v tom, že mají jiný teplotní průběh a to má i vliv na chuť kávy. Počáteční vyšší teplota vytáhne z kávy specifické chutě, které třeba při lineárním průběhu až tak nejsou znát. Rozdíl v průběhu je hezky vidět tu:
Výměník vs. Dual Boiler

HX - Heat Exchanger - Tepelný výměník.
Je to typ bojleru v kávovaru, někde se tu o něm určitě píše, stejně jako o jeho výhodách a nevýhodách.
Celkem pěkné schéma je tu:

Tady jsou k obrázku stránky, jsou tam další schémata:
http://www.home-barista.com/feedback/how-i-stopped-worrying-and-learned-to-love-hxs-t13.html
Výměník vs. Dual Boiler

Naposledy upravil(a) Lukin dne pon 30. led 2012 12:13:28, celkem upraveno 1 x.
- Lukin
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Ostmes byl rychlejší 

Díky za info.