Přílsušenství ke Gaggii Classic

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
markalka
Příspěvky: 9
Registrován: stř 11. kvě 2016 19:11:21
bydliště: praha
kávovar: french press
mlýnek: nemam

Přílsušenství ke Gaggii Classic

Příspěvek od markalka »

Zdravím, právě jsem si objednala přes eBay Gaggii Classic, starou asi 3-4 roky, je to můj první kávovar a chtěla jsem se zeptat zkušenějších, co k němu budu potřebovat ještě dokoupit za příslušenství. V popisu produktu bylo, že bude dodán s nepřetlakovou miskou pro 1 šálek a přetlakovou miskou pro 2 šálky. Tuším tedy, že budu potřebovat minimálně nepřetlakovou misku pro 2 šálky. Potom nevím, jak bude vypadat páka. Jak se liší ve funkci páka beze dna a páka s takovou výpůstí pro dva šálky? Pro začátek by snad mohl stačit i plastový tamper, nebo ne? Je potřeba váha? Předem moc díky za Vaše rady!
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1412
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Přílsušenství ke Gaggii Classic

Příspěvek od j.bill »

- kvalitní mlýnek
- kvalitní čerstvou kávu
- pokud máš tvrdou vodu tak změkčovací konvici, malý změkčovač ke kávovaru popř. balenou stolní vodu
- nepřetlakovou dvojporcovou misku pokud budeš dělat do dvou hrnků naráz nebo doubleshot (dvojitou dávku) do jednoho
- tampovací podložku, opěrku, stanici (není nezbytné, v nouzi poslouží prkénko, hrana stolu...)
- konvičku na pěnění mléka popř. teploměr na mléko (pokud budeš dělat Cafe Latte nebo Capuccino)
- váha (není nezbytná, ale v začátcích hodně pomůže zachovat vždy stejnou dávku kávy pro nastavení hrubosti mletí.)

Páka bez dna není potřeba. Používá se nejčastěji pro kontrolu distribuce kávy v páce, jestli nedochází při extrakci ke kanálkování. Plastový tamper pro začátek stačí.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
markalka
Příspěvky: 9
Registrován: stř 11. kvě 2016 19:11:21
bydliště: praha
kávovar: french press
mlýnek: nemam

Re: Přílsušenství ke Gaggii Classic

Příspěvek od markalka »

Moc děkuji za reakci! Mlýnek jsem objednala Nemox Lux. Vím, že není z těch nejluxusnějších, ale z příspěvků na primacafe jsem si udělala závěr, že pro začátek není špatný. Tzn s jednou pákou si vystačím a budu jen měnit nepřetlakové misky podle toho, zda budu dělat 1/2 porce nebo doubleshot. To budu potřebovat i dvouvýpusť, že? Ta nevím, jestli u kávovaru bude zahrnutá. Počkám, co všechno dorazí a podle toho se kdyžtak poradím. zatím díky!
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1412
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Přílsušenství ke Gaggii Classic

Příspěvek od j.bill »

Myslím, že se taková malá dvojvýpusť dodávala standardně s pákou a kávovarem.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
markalka
Příspěvky: 9
Registrován: stř 11. kvě 2016 19:11:21
bydliště: praha
kávovar: french press
mlýnek: nemam

Re: Přílsušenství ke Gaggii Classic

Příspěvek od markalka »

Tak dorazila bazarová gaggia classic a nový nemox lux. První pokusy s kávou zatím nic moc. Ještě jsem nesehnala nepřetlakovou misku pro dvě porce, tak jsme zkoušeli něco na přetlakové pro 2 nebo nepřetlakové pro 1 porci. V nějakém videu na youtube ukazovali, že u přetlakové misky není potřeba tamper - je to pravda? Pokud jsme kávu utlačili, tak dlouhou dobu nic neteklo, že jsme neměli odvahu čekat, kdy to vybuchne a asi po 15s jsme to vypnuli. V balení nebyl obsažen takový černý cvoček do dírky páky - je ten k něčemu?
V několika posledních případech tekla káva velmi pomalu. Zkoušeli jsme zvýšit hrubost nebo netlačit tolik na tamper, ale moc to nepomohlo. Taky z dvojité výpusti tekla káva nerovnoměrně, v jednom hrnku bylo nakonec víc kávy. Jsou to zatím první pokusy, ale dost kávy už přišlo nazmar, tak se zde ptám - máte prosím nějaký nápad, co máme zlepšit? Nepřetlakovou dvojmisku už mám objednanou. Moc děkuji!
Uživatelský avatar
markalka
Příspěvky: 9
Registrován: stř 11. kvě 2016 19:11:21
bydliště: praha
kávovar: french press
mlýnek: nemam

Re: Přílsušenství ke Gaggii Classic

Příspěvek od markalka »

Ještě jsem zapomněla napsat, že káva byla dost hořká ( i když dle popisu pražírny hořká být nemá). Množství kávy v páce jsme nevážili.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1412
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Přílsušenství ke Gaggii Classic

Příspěvek od j.bill »

Možná by to chtělo pro konzistenci pokusů ze začátku vážit. Hořkost může být způsobena vyšší teplotou, než by ta která káva měla mít. (Zkusit při teplotě, kdy kávovar nebude ještě moc rozehřátý, popř. vyměnit termostat)
Utlačit káva alespoň z lehka by se měla, snížíte riziko kanálkování a špatné extrakce.
Pokud nic nepoteče nebo to bude jen kapat, zvýšit hrubost mletí. Na YouTube je mraky videí, jak by to mělo asi vypadat......
Černý cvoček je na to, aby káva nestříkala do hrnku z té jedné dírky přetlakové misky.
Nečekejte, že to z dvojvýpusti poteče úplně rovnoměrně. Je potřeba štelovací nohy, vypodložit nebo regulovatelnou dvojvýpuť. Ani pak to ale nemusí být stoprocentní.
Pokud je vám líto kávy, kupte si půlkilovku tmavě pražené arabiky v Lidlu a trénujte na ni. ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“