Saeco Poemia hd 8323
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Labužník
- Příspěvky: 7
- Registrován: úte 29. pro 2020 19:20:16
- bydliště: Praha
- kávovar: Saeco Poemia hd 8323
- mlýnek: Hario mini mill slim
Saeco Poemia hd 8323
Milí kávomilci,
dostal jsem se k pákovému kávovaru značky Saeco Poemia hd 8323. Dá se s ním připravit skutečné espresso? Tedy espresso blízké tomu z kavárny? Uvítám případné rady.
Děkuji.
dostal jsem se k pákovému kávovaru značky Saeco Poemia hd 8323. Dá se s ním připravit skutečné espresso? Tedy espresso blízké tomu z kavárny? Uvítám případné rady.
Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Saeco Poemia hd 8323
Bohužel nedá 
Při dobrém mlýnku, asi malinko lepší jak z automatických kávovarů

Při dobrém mlýnku, asi malinko lepší jak z automatických kávovarů

Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- handel
- Příspěvky: 26
- Registrován: pon 14. lis 2016 11:45:06
- bydliště: Trencin
- kávovar: CafelatRobot,V60,bialetti brikka/moka,aeropress,syphon
- mlýnek: GIOTA+SSP MP/Brew,NZ,OE Lido3,rhinowares
Re: Saeco Poemia hd 8323
A je potrebné z páky vyhodiť ten napeňovač. Potom sú výsledky lepšie, viď. Gaggia Gran xy.
- Labužník
- Příspěvky: 7
- Registrován: úte 29. pro 2020 19:20:16
- bydliště: Praha
- kávovar: Saeco Poemia hd 8323
- mlýnek: Hario mini mill slim
Re: Saeco Poemia hd 8323
Jako napěňovač na mléko? Na to je tam zvlášť taková tyčka, tu nepoužívám. Kdyby to v páce bylo, jak to poznám a jak ji vyndám?
Díky.
Díky.
- Mikymoto
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: pát 29. lis 2019 18:00:11
- bydliště: Vysoké Mýto
- kávovar: Gaggia Classic, Gaggia Selecta Deluxe
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Saeco Poemia hd 8323
EE, to kolega měl nejspíš na mysli ten jejich "crema filter" na spodku páky - předpokládám obdoba přetlakových misek. Prostě to před napuštěním kafe do šálku trochu "naprdí" vzduchem, aby měl uživatel radost z tý krásný rezavý čepičky 
Konkrétní postup kastrace netušim - neměl jsem tu čest osobně. Podle videí na "Tytrubko" by to mělo jít nějak rozšroubovat.

Konkrétní postup kastrace netušim - neměl jsem tu čest osobně. Podle videí na "Tytrubko" by to mělo jít nějak rozšroubovat.
- handel
- Příspěvky: 26
- Registrován: pon 14. lis 2016 11:45:06
- bydliště: Trencin
- kávovar: CafelatRobot,V60,bialetti brikka/moka,aeropress,syphon
- mlýnek: GIOTA+SSP MP/Brew,NZ,OE Lido3,rhinowares
Re: Saeco Poemia hd 8323
Jedná sa o napeňovač v páke. Odstráni sa ten plastový disk, ktorý je pod miskou a ten ventil schovaný dole ( ak si to ešte dobre pamätám ). Potom sa treba pohrať s mletím, aby to správne tieklo. Na YT je dosť návodov ako na to, napr.
Kľúčové slová "depressurize portafiler".
Minimálne je dobre vedieť ako to rozobrať a vyčistiť.
Čo sa týka tej napeňovacej trysky, tak je lepšie použiť zohriate mlieko a vrtulku na šľahanie. Hneď je z toho potom "poor man dualboiler"
Kód: Vybrat vše
https://youtu.be/C4WsTyJj0Is
Minimálne je dobre vedieť ako to rozobrať a vyčistiť.
Čo sa týka tej napeňovacej trysky, tak je lepšie použiť zohriate mlieko a vrtulku na šľahanie. Hneď je z toho potom "poor man dualboiler"

- Labužník
- Příspěvky: 7
- Registrován: úte 29. pro 2020 19:20:16
- bydliště: Praha
- kávovar: Saeco Poemia hd 8323
- mlýnek: Hario mini mill slim
Re: Saeco Poemia hd 8323
Děkuji za tip. Ten Crema filter by měl teoreticky vytvářet crému? Už jsem to rozebíral, no netušil jsem, že by něco přebývalo. Na tom videu to jen chlapík rozebral a zase složil. Když jsem měl pružinu, tam kde ten chlapík, vůbec nic neteklo. To až, jak jsem přesunul tzv. dovnitř.
- handel
- Příspěvky: 26
- Registrován: pon 14. lis 2016 11:45:06
- bydliště: Trencin
- kávovar: CafelatRobot,V60,bialetti brikka/moka,aeropress,syphon
- mlýnek: GIOTA+SSP MP/Brew,NZ,OE Lido3,rhinowares
Re: Saeco Poemia hd 8323
Už nemám taký prístroj k dispozícii, ale principiálne to funguje takto:
1. V páke je pod miskou vložený taký plastový disk s gumeným tesnením. Dierka v tom disku pôsobí ako reštriktor toku kávy a tesnenie utesňuje spodok misky. Ak by tam nebolo, tak by káva vytekala okolo páky a hlavy.
2. V spodnej časti páky ( po odskrutkovaní tých troch skrutiek na spodku a odňatí spodnej plastovej časti ) je taký biely plastový kus, ktorý obsahuje niečo ako "ihlu" na pružinke. Tá "ihla" zapcháva dierku v tom plastovom disku ( z 1. ) a keď v hornej časti páky pod miskou stúpne tlak, ktorý prekoná tú pružinku, tak začne káva pod tlakom vytekať.
Sú možné 3 konfigurácie páky:
A) Pretlaková páka - originál zostavený ako bol z výroby. Tlak pod ktorým káva vyteká do šalky je daný najmä odporom pružinky v tej bielej časti ( 2. ). V takomto prípade je možné použiť mletú kávu zo supermarketu a penu to vytvorí. Samozrejme, že je možné použiť aj lepšiu čerstvo mletú kávu a pozorovať ako sa jemnejšie mletie odrazí v konzistencii a chuti.
B) Polo-pretlaková páka:) ( toto som nikdy neskúšal, ale podľa mňa by to malo fungovať ). Vyhodí sa diel z ( 2.), ale ponechá sa tam ten plastový disk z (1.). Toto už bude chcieť asi jemnejšie mletie.
C) Nepretlaková páka - vyhodí sa disk (1) aj to biele (2). Tu už bude potrebné jemnejšie mletie. Lepšia káva je samozrejme lepšia.
Prístroj má samozrejme svoje limity, ale keď už JE a je aj chuť experimentovať, tak prečo nie. V každom prípade si myslím, že je možné na ňom pripraviť lepšiu kávu ako na "bežnom" automate ( minimálne sa dá viac ovlyvniť ) a človek si uvedomí čo by na novom kávovare mať nechcel a prečo
Jednoporciovej miske je lepšie sa vyhýbať.
Pri experimentoch treba dávať pozor, lebo sa môže stať, že pri nesprávnej obsluhe sa dá popáliť
1. V páke je pod miskou vložený taký plastový disk s gumeným tesnením. Dierka v tom disku pôsobí ako reštriktor toku kávy a tesnenie utesňuje spodok misky. Ak by tam nebolo, tak by káva vytekala okolo páky a hlavy.
2. V spodnej časti páky ( po odskrutkovaní tých troch skrutiek na spodku a odňatí spodnej plastovej časti ) je taký biely plastový kus, ktorý obsahuje niečo ako "ihlu" na pružinke. Tá "ihla" zapcháva dierku v tom plastovom disku ( z 1. ) a keď v hornej časti páky pod miskou stúpne tlak, ktorý prekoná tú pružinku, tak začne káva pod tlakom vytekať.
Sú možné 3 konfigurácie páky:
A) Pretlaková páka - originál zostavený ako bol z výroby. Tlak pod ktorým káva vyteká do šalky je daný najmä odporom pružinky v tej bielej časti ( 2. ). V takomto prípade je možné použiť mletú kávu zo supermarketu a penu to vytvorí. Samozrejme, že je možné použiť aj lepšiu čerstvo mletú kávu a pozorovať ako sa jemnejšie mletie odrazí v konzistencii a chuti.
B) Polo-pretlaková páka:) ( toto som nikdy neskúšal, ale podľa mňa by to malo fungovať ). Vyhodí sa diel z ( 2.), ale ponechá sa tam ten plastový disk z (1.). Toto už bude chcieť asi jemnejšie mletie.
C) Nepretlaková páka - vyhodí sa disk (1) aj to biele (2). Tu už bude potrebné jemnejšie mletie. Lepšia káva je samozrejme lepšia.
Prístroj má samozrejme svoje limity, ale keď už JE a je aj chuť experimentovať, tak prečo nie. V každom prípade si myslím, že je možné na ňom pripraviť lepšiu kávu ako na "bežnom" automate ( minimálne sa dá viac ovlyvniť ) a človek si uvedomí čo by na novom kávovare mať nechcel a prečo

Pri experimentoch treba dávať pozor, lebo sa môže stať, že pri nesprávnej obsluhe sa dá popáliť

- Labužník
- Příspěvky: 7
- Registrován: úte 29. pro 2020 19:20:16
- bydliště: Praha
- kávovar: Saeco Poemia hd 8323
- mlýnek: Hario mini mill slim
Re: Saeco Poemia hd 8323
Moc děkuji za vysvětlení. Vyplývá mi z toho:
Do budoucna v případě pořízení nového kávovaru preferovat nepřetlakovou misku.
Co by znamenalo jemnější mletí? Melu totiž mlýnkem Hario mini mill slim. Je myšleno jemnější mletí, než zvládne tento mlýnek?
Hned zkraje jsem experimentoval tak, že jsem pružinu schoval pod jehlu, tedy vyndal ji z prostory mezi plastovým držadlem a oním bílým plastovým kusem. Créma se moc netvořila (po vrácení pružiny créma je bohatá). Samotné opatření zcela vyndat pružinu - pomohlo by samo o sobě směrem k lepšímu výsledku?
Vadí nějak zásadně, když při přípravě ze sprchové (tryskové) hlavy prská a stříká trošku vody? Děje se mi to, když se snažím zpomalit dobu vytékání větším upěchováním (15-20 Kg).
Děkuji.
Do budoucna v případě pořízení nového kávovaru preferovat nepřetlakovou misku.
Co by znamenalo jemnější mletí? Melu totiž mlýnkem Hario mini mill slim. Je myšleno jemnější mletí, než zvládne tento mlýnek?
Hned zkraje jsem experimentoval tak, že jsem pružinu schoval pod jehlu, tedy vyndal ji z prostory mezi plastovým držadlem a oním bílým plastovým kusem. Créma se moc netvořila (po vrácení pružiny créma je bohatá). Samotné opatření zcela vyndat pružinu - pomohlo by samo o sobě směrem k lepšímu výsledku?
Vadí nějak zásadně, když při přípravě ze sprchové (tryskové) hlavy prská a stříká trošku vody? Děje se mi to, když se snažím zpomalit dobu vytékání větším upěchováním (15-20 Kg).
Děkuji.
- Mikymoto
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: pát 29. lis 2019 18:00:11
- bydliště: Vysoké Mýto
- kávovar: Gaggia Classic, Gaggia Selecta Deluxe
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Saeco Poemia hd 8323
Pěchovat bys měl cca stejně, dobu extrakce ladíš právě mletím. Když to teče pomalu - máš to moc jemné a musíš trochu hrubší, když to teče jak záchod - máš to moc hrubé a musíš jemnější.
Ruční mlýnek asi nebude to pravé. Odporníci tvrdí, že větší vliv na výsledek má mlýnek, takže první kroky v upgradu bych směřoval tam.
Neporozuměl jsem úplně spojení "ze sprchové (tryskové) hlavy prská a stříká trošku vody". V hlavě (pod sprchou) máš přeci utaženou páku ne? Tam by nemělo nikde nic stříkat - to jako že to teče kolem páky??? To by pak znamenalo asi nefukční těsnění v hlavě.
Ruční mlýnek asi nebude to pravé. Odporníci tvrdí, že větší vliv na výsledek má mlýnek, takže první kroky v upgradu bych směřoval tam.
Neporozuměl jsem úplně spojení "ze sprchové (tryskové) hlavy prská a stříká trošku vody". V hlavě (pod sprchou) máš přeci utaženou páku ne? Tam by nemělo nikde nic stříkat - to jako že to teče kolem páky??? To by pak znamenalo asi nefukční těsnění v hlavě.
- Labužník
- Příspěvky: 7
- Registrován: úte 29. pro 2020 19:20:16
- bydliště: Praha
- kávovar: Saeco Poemia hd 8323
- mlýnek: Hario mini mill slim
Re: Saeco Poemia hd 8323
Jo, pěchuji vždy stejně, cca 20 Kg dle váhy. Ten mlýnek mám teď nový:), jsou tam keramické mlecí kameny, takže furt lepší než elektrický se sekacími noži.
No stříká to z té hlavy, ale jen když mám dobře upěchovanou čerstvě praženou a čerstvě mletou kávu (20 Kg), jenže takto jsem schopen se dostat na cílových 25 s. U kávy z marketu (pro srovnání) to neprská a nestříká (zato vyteče za 7-8 s.).
Ještě bych měl dotaz, tu páku lze utáhnout středně, méně, nebo maximálně. Co je nejlepší? Kolmo ke stroji? Nebo co nejvíc? Má to na něco vliv?
Díky.
No stříká to z té hlavy, ale jen když mám dobře upěchovanou čerstvě praženou a čerstvě mletou kávu (20 Kg), jenže takto jsem schopen se dostat na cílových 25 s. U kávy z marketu (pro srovnání) to neprská a nestříká (zato vyteče za 7-8 s.).
Ještě bych měl dotaz, tu páku lze utáhnout středně, méně, nebo maximálně. Co je nejlepší? Kolmo ke stroji? Nebo co nejvíc? Má to na něco vliv?
Díky.
- handel
- Příspěvky: 26
- Registrován: pon 14. lis 2016 11:45:06
- bydliště: Trencin
- kávovar: CafelatRobot,V60,bialetti brikka/moka,aeropress,syphon
- mlýnek: GIOTA+SSP MP/Brew,NZ,OE Lido3,rhinowares
Re: Saeco Poemia hd 8323
Ak pri použití 2-misky tečie/slizí/strieka voda medzi pákou a hlavou, tak to môže byť slabo utiahnutá páka alebo aj zle nasadený ten spodný disk (označoval som (1) ) alebo zle nasadené tesnenie na ňom. Samozrejme, môže to byť aj tesnenie pod hlavou, ale to by malo niečo vydržať.
Pri zaťahovaní páky, to treba robiť s citom lebo to má hliníkové drážky. Páka sa nedá dotiahnuť aj keď je miska preplnená ( káva by sa nemala dotýkať sprchy ).
Pri použití 1-misky sa musí dať pod misku ešte naviac taký gumený disk lebo to tečie vrchom ( zapácha po gume a aj preto 1-porciovku nedoporučujem v pretlakovom móde ).
Jemnosť mletia a schopnosť toho konkrétneho mlynčeka by som skúšal najprv s pôvodnou pákou v pretlakovej verzii s 2-miskou. Neviem či používaš aj mletú kávu, ale ak áno tak skúsiť mlynček nastaviť tak, aby čerstvo pomletá káva mala podobnú/jemnejšiu konzistenciu ako kúpená mletá ( +- sa to dá prstami cítiť ). Potom postupne zjemňovať až to potečie cca 30s na 50g nápoja. Ak bude mať ešte mlynček rezervu na zjemňovanie, tak sa dá pokračovať v nepretlakovej verzii. Pri pokusoch používať najprv tmavšie praženú kávu. Pri použití tmavšie praženej kávy stačí hrubšie mletie ako pri svetlejšej ( podľa mojich skúseností ).
Pri zaťahovaní páky, to treba robiť s citom lebo to má hliníkové drážky. Páka sa nedá dotiahnuť aj keď je miska preplnená ( káva by sa nemala dotýkať sprchy ).
Pri použití 1-misky sa musí dať pod misku ešte naviac taký gumený disk lebo to tečie vrchom ( zapácha po gume a aj preto 1-porciovku nedoporučujem v pretlakovom móde ).
Jemnosť mletia a schopnosť toho konkrétneho mlynčeka by som skúšal najprv s pôvodnou pákou v pretlakovej verzii s 2-miskou. Neviem či používaš aj mletú kávu, ale ak áno tak skúsiť mlynček nastaviť tak, aby čerstvo pomletá káva mala podobnú/jemnejšiu konzistenciu ako kúpená mletá ( +- sa to dá prstami cítiť ). Potom postupne zjemňovať až to potečie cca 30s na 50g nápoja. Ak bude mať ešte mlynček rezervu na zjemňovanie, tak sa dá pokračovať v nepretlakovej verzii. Pri pokusoch používať najprv tmavšie praženú kávu. Pri použití tmavšie praženej kávy stačí hrubšie mletie ako pri svetlejšej ( podľa mojich skúseností ).
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Saeco Poemia hd 8323
Tady je pěkně popsaný rozdíl mezi přetlakovou na nepřetlakovou miskou.
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 3%A1+miska
U levných kávovarů mezi ně patří i Saeco Poemia hd 8923 je určitá hranice v přípravě kávy.
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 3%A1+miska
U levných kávovarů mezi ně patří i Saeco Poemia hd 8923 je určitá hranice v přípravě kávy.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Labužník
- Příspěvky: 7
- Registrován: úte 29. pro 2020 19:20:16
- bydliště: Praha
- kávovar: Saeco Poemia hd 8323
- mlýnek: Hario mini mill slim
Re: Saeco Poemia hd 8323
Moc děkuji za odkaz. Tam jsem objevil vysvětlení průběhu, který se u mě děje. Děkuji také za rady.
"Tyto zpěňovací pomůcky jsou navrženy pro kávu namletou na větší stupeň hrubosti a jen pro slabé pěchování, spíše jen zarovnání. Extrakce za takovýchto podmínek pak zpravidla probíhá neúměrně rychle (méně než 20s), takže výsledná káva je tzv. podextrahovaná, jinými slovy je to jen uměle napěněná obarvená voda s nevyváženou chutí.". Přesně tak mi příbuzní radili jen lehce upěchovat (já nechápal proč a doma pěchoval silou 20 Kg), opravdu je extrakce hodně rychlá, při upěchované čerstvé kávě silně prská. Když jsem vytáhl pružinu, crema se netvořila, prskání se zmenšilo (zčásti přetrvalo) a doba vytékání se prodloužila k 25 s. (kombinace vytékání a kapání).
Nevím přesně, zda používám dvoumisku (tipuji) nebo jednomisku. U přístroje byly sice technicky 2 misky, ta malá je údajně určena na spec. typ kapslí, tak jsem ji nepoužíval. Ale možná se dá použít jako jednomiska (při testování přes ní káva nevytékala, resp. spíše voda z hlavy). Používám 7 (8) g na porci, abych se držel klasického italského espressa. Gumový disk na jednomisku u balení jsem nenašel.
Ano, mletou jsem si vzal jen na porovnání/testování.
"Tyto zpěňovací pomůcky jsou navrženy pro kávu namletou na větší stupeň hrubosti a jen pro slabé pěchování, spíše jen zarovnání. Extrakce za takovýchto podmínek pak zpravidla probíhá neúměrně rychle (méně než 20s), takže výsledná káva je tzv. podextrahovaná, jinými slovy je to jen uměle napěněná obarvená voda s nevyváženou chutí.". Přesně tak mi příbuzní radili jen lehce upěchovat (já nechápal proč a doma pěchoval silou 20 Kg), opravdu je extrakce hodně rychlá, při upěchované čerstvé kávě silně prská. Když jsem vytáhl pružinu, crema se netvořila, prskání se zmenšilo (zčásti přetrvalo) a doba vytékání se prodloužila k 25 s. (kombinace vytékání a kapání).
Nevím přesně, zda používám dvoumisku (tipuji) nebo jednomisku. U přístroje byly sice technicky 2 misky, ta malá je údajně určena na spec. typ kapslí, tak jsem ji nepoužíval. Ale možná se dá použít jako jednomiska (při testování přes ní káva nevytékala, resp. spíše voda z hlavy). Používám 7 (8) g na porci, abych se držel klasického italského espressa. Gumový disk na jednomisku u balení jsem nenašel.
Ano, mletou jsem si vzal jen na porovnání/testování.
- handel
- Příspěvky: 26
- Registrován: pon 14. lis 2016 11:45:06
- bydliště: Trencin
- kávovar: CafelatRobot,V60,bialetti brikka/moka,aeropress,syphon
- mlýnek: GIOTA+SSP MP/Brew,NZ,OE Lido3,rhinowares
Re: Saeco Poemia hd 8323
Dvojitá miska je tá väčšia. Do nej patrí aspoň 13-14g, podľa mletia. Nejaké tampovanie je určite lepšie ako nedefinované "zarovnanie" a nemusí to byť práve 20kg ( rozdiely poznať na "puku" - či je to zvlnené bahno alebo si to trochu drží tvar ). Chce to trochu čítať, premýšľať a skúšať než sa striktne držať "klasického italského espressa". V takomto stroji je to vždy o kompromisoch a TO espresso je len svetlo na konci tunela ( matematicky povedané limita v nekonečne ). Howgh:)