Kvalita espressa podle typu kávovaru
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Jednoduše řečeno sice ano, ale nemá to s preinfuzí na E61 nic moc společného. Tuhle "manuální preinfuzi" si sice může každý přidat a nadávkovat dle svého uvážení (pokud má rotačku a napojení na vodovod), ale ta hlavní, kvůli které je E61 tak oblíbená, spočívá v pomalém náběhu tlaku proti pružině, trvá asi 7s a je nedílnou součástí mechanismu E61. Ta střední poloha páčky je spíš náhoda vyplývající z konstrukce než úmysl konstruktéra. Nikde jsem nenarazil na jednoznačnou informaci, která by mi tohle osvětlila.
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
neviem neviem, pomaly nabeh tlaku sa mi zda je domenou vibracnych cerpadiel.
ked porovnam video Silviea E61
a nakoniec s rotacnou pumpou
rozdiel medzi vibracnymi cerpadlami mi nepripada tak velky, aby som tvrdil, ze je to zalezitost hlavy.. Ale hadat sa nebudem naproti tomu je prudky narast tlaku u rotacky jasny.
ked porovnam video Silvie
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=-4D43XyehZg
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=cjsi2Q9f5Vk
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=tzu0jegS7SQ
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
U E61 nejde ani tak o tlak, který posílá čerpadlo do hlavy, ale o ten, který hlava pouští k puku. V hlavě je komora (říkejme jí expanzní), která je uzavřená ventilem s pružinou o "síle cca 4 bary". Když se pustí čerpadlo, voda může téct ke kávě, tlak roste k hranici 4 barů, kdy se otevře ventil držený pružinou, voda plní komoru a tlak stále nemůže dosáhnout více než 4 bary. Až když je komora plná, tlak v celém systému se srovná na plný tlak čerpadla a začne samotná extrakce. Tzn. po dobu, kdyz se plní expanzní komora (asi je to méně než mnou zmíněných 7s - to jsem měl nějak zafixováno), probíhá "zabudovaná" preinfuze o tlaku cca 4 bary. Pokud máš napojení na vodovod, můžeš u některých verzí E61 prodloužit preinfuzi o "manuální" při tlaku vodovodní sítě. Patent s tím ale nejspíš vůbec nepočítal a krása E61 spočívá hlavně v té zabudované preinfuzi.
Dobře je to vidět na tom druhém videu. Ale musíš sledovat manomentr na kávovaru, ne ten na páce. Tlak vystoupá na 4 bary, tam se na chvíli zastaví a pak se vyšplhá na plný tlak.
Dobře je to vidět na tom druhém videu. Ale musíš sledovat manomentr na kávovaru, ne ten na páce. Tlak vystoupá na 4 bary, tam se na chvíli zastaví a pak se vyšplhá na plný tlak.
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
jo .. vidim to tam ..
clovek sa uci kazdym dnom
clovek sa uci kazdym dnom

- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Včera 15.4. konečně přšla moje Bezzera zaplacená 17.3. No ale přišla, cena 705,- s dopravou. Trochu problémy s komunikací s prodejcem (kaffeemike.de) , ale bylo to zřejmě, že nechtěli přiznat , že teprve čekají na dodávku z Itálie a nevěděli jak dlouho čekat budou. Zakládám nové téma BZ09, kde ji trochu představím.
- razorjaro
- více pokročilý
- Příspěvky: 158
- Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
- mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Cize tym chces povedat ze je jedno ci clovek drzi packu v druhej polohe 6sec (povedzme ze je to tolko kym to skoci na 9barov) alebo rovno packu posunie hore (stroj si zoberie tych 6sec na pre-infuziu tak ci tak) ??RedAce píše:U E61 nejde ani tak o tlak, který posílá čerpadlo do hlavy, ale o ten, který hlava pouští k puku. V hlavě je komora (říkejme jí expanzní), která je uzavřená ventilem s pružinou o "síle cca 4 bary". Když se pustí čerpadlo, voda může téct ke kávě, tlak roste k hranici 4 barů, kdy se otevře ventil držený pružinou, voda plní komoru a tlak stále nemůže dosáhnout více než 4 bary. Až když je komora plná, tlak v celém systému se srovná na plný tlak čerpadla a začne samotná extrakce. Tzn. po dobu, kdyz se plní expanzní komora (asi je to méně než mnou zmíněných 7s - to jsem měl nějak zafixováno), probíhá "zabudovaná" preinfuze o tlaku cca 4 bary. Pokud máš napojení na vodovod, můžeš u některých verzí E61 prodloužit preinfuzi o "manuální" při tlaku vodovodní sítě. Patent s tím ale nejspíš vůbec nepočítal a krása E61 spočívá hlavně v té zabudované preinfuzi.
Dobře je to vidět na tom druhém videu. Ale musíš sledovat manomentr na kávovaru, ne ten na páce. Tlak vystoupá na 4 bary, tam se na chvíli zastaví a pak se vyšplhá na plný tlak.
No ja uz som s toho magor. Ked pouzivam svetlo prazenu kavu (GP,Bean-up,The Barn,Doubleshot) tak to mam nehat tiect aspon 36sec (ked je 6sec) ta pre-infuzia ?
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Zajímavé čtení,na tohle vlákno jsem nějak nenarazil...
Popravdě se o tomto nastavení času zmiňoval i PeterG,
já teď zkoušel několik shotů ,kde jsem jemněji namlel a nechal téct o 5-10sec déle
a výsledky ( chuť) byly i po 35 sec velmi dobré.
Takže teď jde jen o to jak to komu bude chutnat
Popravdě se o tomto nastavení času zmiňoval i PeterG,
já teď zkoušel několik shotů ,kde jsem jemněji namlel a nechal téct o 5-10sec déle
a výsledky ( chuť) byly i po 35 sec velmi dobré.
Takže teď jde jen o to jak to komu bude chutnat

- razorjaro
- více pokročilý
- Příspěvky: 158
- Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
- mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Tipujem ze si to asi skusal na tmavsie prazenej kave ze ? Ja mam fakt dost svetlo prazene kavicky.
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Mám teď v mlýnku Laggoa do Morro, nic tmavého to není 

- martinovic
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
- bydliště: Košice
- kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
- mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Rychlost nabehu tlaku este zavisi aj od velkosti restriktora v hornej casti hlavy (0.5-0.8mm) zavisi kd neho prietok vody bez kavy. Inak novinka v ponuke flow control -
Kód: Vybrat vše
https://coffee-sensor.com/product/coffee-sensor-flow-control-device-for-e61-groupheads/
- senlamy
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: čtv 14. pro 2017 10:32:46
- bydliště: Brno
- kávovar: Lelit Mara PL62, AeroPress. Bylo: Gaggia Classic Plus
- mlýnek: Niche Zero. Bylo: Gaggia MDF
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Staré vlákno, ale kvalitnídanst píše:Jinak E61 vděčí za svoji pověst, že odpouští chyby baristy právě díky preinfuzi. Preinfuze přes pumpu funguje prakticky stejně. (věčné diskuze- má vliv pf na chuť ? samozřejmě, díky větší stabilitě puku a omezení kanálkování je extrakce ve správných mezích) .

- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Bylo, snad byla ta otázka na mně. . Unicu nemám. U mojí BZ funguje preinfuze, jak si ji nastavím, už si s ní nijak nehraju, dle tlakoměru v bojleru nabíhá postupně pod 2 bary, pak zrychlení nakonec , celkem 11 vteřin, kapat to začne v nahé páce asi v 15 vteřině. Používám jen tuto jednu variantu na všechny kávy, měním jenom mletí a někdy mírně teplotu. Bez ní jsem to nezkoušel už nějaký rok a ani není proč.
Nicméně pořád hledám ideální kávovar, zatím jsem nenašel. Ideální pro mně znamená zapnout a za pár minut fungovat s maximální stabilitou, malý, bez velké spotřeby vody a případně i s tou parou. No a dělat víc káv po sobě na jednopákovce je vždycky pomalé, s tím se nedá dělat vůbec nic.
A cenu jako Ferrari si nezdůvodním. Takže jsem pořád při starém. Kdybych měl teď Gaggii, mohl bych porovnat. Ale takhle to nejde. Mechanicky je to samozřejmě něco úplně jiného, za cenu větší velikosti.
Myslel jsem na Ascaso s novým termoblokem, ale ten stejně nebude stabilní (píšou +- 1.5 stupně, to je příliš) . U 1 termobloku záleží, jaký je zrovna průtok, tím se mění parametry, teplota i její stabilita. Řešení by asi byly 2 termobloky v sérii nebo bojler+ termoblok, jako u komerčních variant, ovšem tam je pak zase jiná velikost..a cena. DE za ty velké peníze nechci a je to příliš elektroniky. I když jde v duchu toho, co jsem dřív myslel, že je správně. Jenže kromě poctivého železa se dnes všechno rychle kazí.
Ale taky bych uvítal malý ověřený typ HX bez nutnosti proplachů v kompaktní velikosti. Ten asi taky úplně není. A déle se to nahřívá.
Ještě k té Gaggii, každý kávovar má i svoje slabé stránky a záleží jak se používá. Čím dražší, tím většinou jednodušeji. Ale je to pořád jen horká voda přes vrstvu kávy. Jednoduchá věc, ale má to svoje úskalí.. proto není žádná rozumná odpověď. I když létáme do vesmíru.
Nicméně pořád hledám ideální kávovar, zatím jsem nenašel. Ideální pro mně znamená zapnout a za pár minut fungovat s maximální stabilitou, malý, bez velké spotřeby vody a případně i s tou parou. No a dělat víc káv po sobě na jednopákovce je vždycky pomalé, s tím se nedá dělat vůbec nic.
A cenu jako Ferrari si nezdůvodním. Takže jsem pořád při starém. Kdybych měl teď Gaggii, mohl bych porovnat. Ale takhle to nejde. Mechanicky je to samozřejmě něco úplně jiného, za cenu větší velikosti.
Myslel jsem na Ascaso s novým termoblokem, ale ten stejně nebude stabilní (píšou +- 1.5 stupně, to je příliš) . U 1 termobloku záleží, jaký je zrovna průtok, tím se mění parametry, teplota i její stabilita. Řešení by asi byly 2 termobloky v sérii nebo bojler+ termoblok, jako u komerčních variant, ovšem tam je pak zase jiná velikost..a cena. DE za ty velké peníze nechci a je to příliš elektroniky. I když jde v duchu toho, co jsem dřív myslel, že je správně. Jenže kromě poctivého železa se dnes všechno rychle kazí.
Ale taky bych uvítal malý ověřený typ HX bez nutnosti proplachů v kompaktní velikosti. Ten asi taky úplně není. A déle se to nahřívá.
Ještě k té Gaggii, každý kávovar má i svoje slabé stránky a záleží jak se používá. Čím dražší, tím většinou jednodušeji. Ale je to pořád jen horká voda přes vrstvu kávy. Jednoduchá věc, ale má to svoje úskalí.. proto není žádná rozumná odpověď. I když létáme do vesmíru.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Danst, mám podobné úvahy v rozhodování a to není jen u kávovarů . Nedávno jsem řešil výměnu auta taky to byly dilema. Jak trh nabízí mnoho produktů tak o to je to těší rozhodování hledám plusy a mínusy. Když se pro něco konečně rozhodnu tak pak raději už nezkoumám jestli by nebyla ještě nějaká jiná možnost (varianta) Zkrátka to je život
- senlamy
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: čtv 14. pro 2017 10:32:46
- bydliště: Brno
- kávovar: Lelit Mara PL62, AeroPress. Bylo: Gaggia Classic Plus
- mlýnek: Niche Zero. Bylo: Gaggia MDF
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Já to vidím tak i s tím, že se všechno posouvá do elektroniky a když chce člověk manuál tak nemá moc na výběr. Čím dražší, tím sice větší komfort, ale také více elektroniky. Momentálně pořád váhám mezi Bezzerou a Rocketem, případně Ascaso.. z Gaggie si polepším, ale zda to bude taková pecka a přestanu prahnout po něčem lepším, to nevím
Taky si můžu koupit upgradovaný Rancilio s PIDem atd. ale to mi přijde jako dělat ze Škodovky Mercedes a pak se to stejně vydrbe, protože to na to není stavěný.

- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Nevím jak elektronika, ale mechanika je u RS na úrovni profesionálních kávovarů. Toho bych se nebál.senlamy píše:....Taky si můžu koupit upgradovaný Rancilio s PIDem atd. ale to mi přijde jako dělat ze Škodovky Mercedes a pak se to stejně vydrbe, protože to na to není stavěný.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Grindr
- Příspěvky: 7
- Registrován: pon 19. říj 2020 8:02:53
- bydliště: Brno
- kávovar: DeLonghi Dedica
- mlýnek: Tescoma Handy
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Zdravím,
je nějaký relevantní rozdíl v bojleru 250 ml a 300 ml? Například kdybych vzal do ruky Lelit PL41TEM a PLUST, bude tam znát rozdíl (rozměr filtru teď nepočítám)? Cenový rozdíl je cca 3.500 Kč.
je nějaký relevantní rozdíl v bojleru 250 ml a 300 ml? Například kdybych vzal do ruky Lelit PL41TEM a PLUST, bude tam znát rozdíl (rozměr filtru teď nepočítám)? Cenový rozdíl je cca 3.500 Kč.
- martinovic
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
- bydliště: Košice
- kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
- mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB
Re: Kvalita espressa podle typu kávovaru
Vyssi model ma mohutnejsiu hlavu (vacsia tepelna stabilita naakumulovanym teplom), nie je to uplne iba tych 50ml...