Nahá páka - začátky
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Visna
- začátečník
- Příspěvky: 62
- Registrován: pon 07. zář 2009 14:34:58
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahá páka - začátky
tiez si uz dnes neviem predstavit, ze by som mal pit zo single misky....davam 19,5g do double a aj to mi je niekedy malo, vsetko redsie ako ristretto uz pre mna nema chut a je vodove :D
- Kekenious
- Příspěvky: 13
- Registrován: stř 17. kvě 2017 15:27:21
- bydliště: Tábor
- kávovar: Rancilio Silvia PID Buna Café
- mlýnek: Hario mini
Re: Nahá páka - začátky
Zdravím všechny kávové nadšence, měl bych dotaz ohledně přípravy espressa s bottomless portafiltrem. Nemám sice problém s distribucí kávy a tím spojeným kanálkováním, nebo naopak slepými místy při extrakci, ale začala se mi po změně kávy objevovat extrémně silná crema s většími bublinami, která velmi rychle opadá a káva je výsledku velmi tmavá a silně hořká. Úprava mletí proběhla tak, aby extrakce činila 28s včetně preinfuze (elektronické), ale káva stále nechutná dobře. Pro info káva je Buna Café Nicaragua s úrovní pražení odhadem Full city až Vienna. Děkuji za veškeré poznatky a reakce.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Nahá páka - začátky
Není káva příliš čerstvá? Případně může být i špatně vypražena. I mistr se někdy utne. Jak popisuješ, tak je spíše tamvě pražené, ale může to být káva náchylná na tepotu vody. Nebo ti prostě jen nesedí.
Moc jsem ti vlastně neporadil, ale v totmo se blbě radí. Je tam moc proměnných.
Moc jsem ti vlastně neporadil, ale v totmo se blbě radí. Je tam moc proměnných.
- Kekenious
- Příspěvky: 13
- Registrován: stř 17. kvě 2017 15:27:21
- bydliště: Tábor
- kávovar: Rancilio Silvia PID Buna Café
- mlýnek: Hario mini
Re: Nahá páka - začátky
To není pravda. Každá informace nad zlato. Je pravda, že na takhle tmavě praženou kávu nejsem zvyklý, takže možná chutná správně a já to pouze nedokážu řádně ocenit. Spíš mě překvapila ta těsně po extrakci snad 2cm vysoká crema, ale jak píšeš, možná jsem jí ještě nedal dost času. Zkusím zítra trochu pošťouchnout oxidaci na vzduchu a uvidím.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Nahá páka - začátky
Tmavé kávy bývají hořčí a hutnější (obecné, ale ne závazné pravidlo). Tmavá a hořká káva někdy bývá jsk jsem psal z té horké vody. A teď jsem si všimnul, že máš PID, tak není nic jednodušší než malinko snížit teplotu.
Pokud se nepletu, tak čestvá kává hodně krémuje a dělá bubliny, ale nejsem si vědom, že by pak ta pěna rychle opadávala. Ale nevím to tak jistě. Už jsem se s tím delší dobu nesetkal.
Pokud se nepletu, tak čestvá kává hodně krémuje a dělá bubliny, ale nejsem si vědom, že by pak ta pěna rychle opadávala. Ale nevím to tak jistě. Už jsem se s tím delší dobu nesetkal.
- Kekenious
- Příspěvky: 13
- Registrován: stř 17. kvě 2017 15:27:21
- bydliště: Tábor
- kávovar: Rancilio Silvia PID Buna Café
- mlýnek: Hario mini
Re: Nahá páka - začátky
Teplotu jsem snížil automaticky, páč si pamatuju, že už se to tady na fóru někde řešilo, ale už se mi to nepodařilo najít. Ještě mě napadlo zkusit prodloužit odpočinek mezi preinfuzí a extrakcí pro zvýšení oxidace ještě před samotnou extrakcí, ale nevím, jestli to v reálu nějak pomůže. Zkrátka si budu zítra hrát... 

- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Nahá páka - začátky
Ahoj,
oživím tohle téma. Nedávno jsem se potrestal koupí nahé páky a precizního sítka IMS, což, celkem nepřekvapivě, odhalilo určité nedostatky. V první řadě se mi nedaří vyladit mletí. Buď to teče moc rychle nebo to kanálkuje. Není to nic dramatického ale něco vždycky ustříkne a já bych se to rád naučil čistě. Můžu profilovat tlak a hrát si s délkou preinfuze, ale myslím, že pro začátek bych to radši nechal na víceméně výchozím nastavení a snažil se dosáhnout možného maxima tak. Předesílám, že vážím dávky a dělám WDT. V přípravě puku toho už moc víc asi udělat nemůžu. Jediné, co jsem ještě nezkusil, je přesný tamper. A tam mířím s otázkou. Mám IMS misku a tamper standardní 58 mm. V té misce dost plave a je fakt, že kanálky většinou vidím u kraje. Mám zkusit větší tamper? A jak velký?
Mám tuto misku: https://www.imsfiltri.com/filtri/b702tch26e/
Přímo na té stránce se uvádí 58,4 mm. Když jsem misku měřil, tak vnitřní průměr je 58,9. Nechtělo by to tedy ještě větší? V nabídce základen pro můj tamper je 58,35 nebo 58,55. Ten menší existuje i konvexní, což upřímně nevím, jestli má smysl. Nicméně dno misky konvexní je, takže určitou logiku by to mělo.
Budu rád za zkušenost.
Díky
oživím tohle téma. Nedávno jsem se potrestal koupí nahé páky a precizního sítka IMS, což, celkem nepřekvapivě, odhalilo určité nedostatky. V první řadě se mi nedaří vyladit mletí. Buď to teče moc rychle nebo to kanálkuje. Není to nic dramatického ale něco vždycky ustříkne a já bych se to rád naučil čistě. Můžu profilovat tlak a hrát si s délkou preinfuze, ale myslím, že pro začátek bych to radši nechal na víceméně výchozím nastavení a snažil se dosáhnout možného maxima tak. Předesílám, že vážím dávky a dělám WDT. V přípravě puku toho už moc víc asi udělat nemůžu. Jediné, co jsem ještě nezkusil, je přesný tamper. A tam mířím s otázkou. Mám IMS misku a tamper standardní 58 mm. V té misce dost plave a je fakt, že kanálky většinou vidím u kraje. Mám zkusit větší tamper? A jak velký?
Mám tuto misku: https://www.imsfiltri.com/filtri/b702tch26e/
Přímo na té stránce se uvádí 58,4 mm. Když jsem misku měřil, tak vnitřní průměr je 58,9. Nechtělo by to tedy ještě větší? V nabídce základen pro můj tamper je 58,35 nebo 58,55. Ten menší existuje i konvexní, což upřímně nevím, jestli má smysl. Nicméně dno misky konvexní je, takže určitou logiku by to mělo.
Budu rád za zkušenost.
Díky
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahá páka - začátky
No a co ten mlýnek 1Zpresso stejný problém a káva kanálkuje ?
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Nahá páka - začátky
Ten používám na filtr a nemám v plánu mlít na espresso ručně. Domnívám se, že Rocky, byť to není nějaký supermlýn, by měl zvládnout namlít přijatelně, takže mým cílem je vyladit to s Rockym.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Nahá páka - začátky
Větším precizním tamperem nic nepokazíš.
Ale na velké průměry tamperu opatrně, bývá problém s podtlakem při zvedání tamperu a puk nadzvedneš či dokážeš i poškodit a ve výsledku je to horší jak s menším tamperem.
Ten Rocky má vyrovnané kameny a jsou ostré? Pokud ano, mělo by to jít ikdyž třeba nějaká chybovost tam bude
Ale na velké průměry tamperu opatrně, bývá problém s podtlakem při zvedání tamperu a puk nadzvedneš či dokážeš i poškodit a ve výsledku je to horší jak s menším tamperem.
Ten Rocky má vyrovnané kameny a jsou ostré? Pokud ano, mělo by to jít ikdyž třeba nějaká chybovost tam bude

Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Nahá páka - začátky
Rockyho mám 5 let a v průměru dělám tak jedno kafe denně nebo spíš míň, takže myslím, že ostré by být snad ještě měly. Nicméně chystám se ho zase po nějaké době rozebrat a vyčistit, tak třeba to něčemu pomůže.
Pokud jde o ty tampery, s tím podtlakem už mě to taky napadlo. IMS doporučuje 58,4, tak to bude možná nejlepší cesta a kompromis mezi netěsností a podtlakem. Ještě přemýšlím o konvexu. Logika mi říká, že konvex líp odpovídá tvaru dna misky a navíc bude tlačit i směrem ke stěně, takže by to mohlo k něčemu být, ale běžnější je podle mne rovný tamper a funguje taky. Mám trochu pocit, že je to trochu duchařina, když někdo nepoužívá tamper vůbec a taky žije. Já bych se těch kanálů ale fakt rád zbavil, i když dokud jsem neměl nahou páku, tak mě netrápily :-D.
Pokud jde o ty tampery, s tím podtlakem už mě to taky napadlo. IMS doporučuje 58,4, tak to bude možná nejlepší cesta a kompromis mezi netěsností a podtlakem. Ještě přemýšlím o konvexu. Logika mi říká, že konvex líp odpovídá tvaru dna misky a navíc bude tlačit i směrem ke stěně, takže by to mohlo k něčemu být, ale běžnější je podle mne rovný tamper a funguje taky. Mám trochu pocit, že je to trochu duchařina, když někdo nepoužívá tamper vůbec a taky žije. Já bych se těch kanálů ale fakt rád zbavil, i když dokud jsem neměl nahou páku, tak mě netrápily :-D.
- tomikn
- Příspěvky: 22
- Registrován: pon 15. srp 2016 11:31:46
- bydliště: Pardubice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: DF64, Rancilio Rocky Doserless
Re: Nahá páka - začátky
No pravda je, že s Rockym se se občas taky trápil. Po přechodu na DF64 tyto problémy zmizely...
Tomáš