Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Vloženo 06.09.2007 23:59:12
--------------------------------------------------------------------------------
Někdo vymyslel (vypustil do světa), že kávovar pro přípravu espressa musí mít minimálně tlak15barů a raději víc. A stále se to na různých fórech probírá a lidi stále žijí v omylu. Jsou tací kteří zachází s tlakem až do extrémů.
Kávovary na espresso vlastním minimálně 10let. Za tu dobu jsem jich už vystřídal několik. Od těch jednoduchých malých domácích, přes malé automaty (dnes v cenové relaci asi 20tis.), až po velké kávovary používané v restauracích. Několik let jsem se také zabýval opravami těchto kávovarů. V současné době mám kávovar automat (kávu před přípravou espressa namele) SAECO. Používám jej pro přípravu 3 až 20 káv za den. Je to pohodlné, jen zmáčknu tlačítko a kafíčko se udělá. Když si chcu ale na kávě obvzlášť pochutnat, nebo vychutnávám novou kávu, mám vedle automatu postavený malý domácí pákový kávovar (opět SAECO, něco jako Gran Crema)(v současné době únor.2009 jsem malý Saeco vyměnil za trochu větší GAGGIA CLASSIC). Na ručním mlýnku si kávu namelu, nadávkuju do misky v páce vhodné množství kávy a pak se kochám krásnou kremovou pěnou, tekoucí do hrníčku. Pro zhotovení krásného espresa se skvělou pěnou, nepotřebujete žádný kávovar s tlakem 15barů a víc. Bohatě stačí 10. Podstatně důležitější však je:
1. hrubost namleté kávy ( ta je v přímé souvislosti s množstvím kávy v páce, tlakem vody a částečně i s teplotou vody)
2. kvalita použité kávy. Ze špatně vypražené nebo staré kávy snad nějaké espreso uděláte. Ale nečekejte, že z toho bude voňavý šálek kávy s krásnou krémovou pěnou.
Rozhodně se nenechejte nervovat tlakem vody kávovaru. Jestliže kávovar bude mít vibrační čerpadlo, na 100% bude dodávat dostatečný tlak pro zhotovení dobrého espressa. Raději se zabývejte, správným namletím kávy a volbou správné (podle Vašich chuťových představ) a hlavně co nejčerstvější kávy po vypražení. Jinak se chová v presovači káva několik dní po vypražení a podstatně jinak se bude stejná káva chovat několik měsíců od vypražení. Starší kávu poznáte na pěně i na chuti. Neřešte proto, jestli má kávovar 10 nebo 15barů. Řešte raději to, na čem kávu správně namelete a jak a kde si zajistíte kávu co nejčerstvější. Vhodnější je objednávat množství kávy které spotřebujete v průběhu asi jednoho měsíce.
Přeji Vám hodně pěkných chvil u velice dobré kávy. S kávou je to jako s vínem.
--------------------------------------------------------------------------------
Někdo vymyslel (vypustil do světa), že kávovar pro přípravu espressa musí mít minimálně tlak15barů a raději víc. A stále se to na různých fórech probírá a lidi stále žijí v omylu. Jsou tací kteří zachází s tlakem až do extrémů.
Kávovary na espresso vlastním minimálně 10let. Za tu dobu jsem jich už vystřídal několik. Od těch jednoduchých malých domácích, přes malé automaty (dnes v cenové relaci asi 20tis.), až po velké kávovary používané v restauracích. Několik let jsem se také zabýval opravami těchto kávovarů. V současné době mám kávovar automat (kávu před přípravou espressa namele) SAECO. Používám jej pro přípravu 3 až 20 káv za den. Je to pohodlné, jen zmáčknu tlačítko a kafíčko se udělá. Když si chcu ale na kávě obvzlášť pochutnat, nebo vychutnávám novou kávu, mám vedle automatu postavený malý domácí pákový kávovar (opět SAECO, něco jako Gran Crema)(v současné době únor.2009 jsem malý Saeco vyměnil za trochu větší GAGGIA CLASSIC). Na ručním mlýnku si kávu namelu, nadávkuju do misky v páce vhodné množství kávy a pak se kochám krásnou kremovou pěnou, tekoucí do hrníčku. Pro zhotovení krásného espresa se skvělou pěnou, nepotřebujete žádný kávovar s tlakem 15barů a víc. Bohatě stačí 10. Podstatně důležitější však je:
1. hrubost namleté kávy ( ta je v přímé souvislosti s množstvím kávy v páce, tlakem vody a částečně i s teplotou vody)
2. kvalita použité kávy. Ze špatně vypražené nebo staré kávy snad nějaké espreso uděláte. Ale nečekejte, že z toho bude voňavý šálek kávy s krásnou krémovou pěnou.
Rozhodně se nenechejte nervovat tlakem vody kávovaru. Jestliže kávovar bude mít vibrační čerpadlo, na 100% bude dodávat dostatečný tlak pro zhotovení dobrého espressa. Raději se zabývejte, správným namletím kávy a volbou správné (podle Vašich chuťových představ) a hlavně co nejčerstvější kávy po vypražení. Jinak se chová v presovači káva několik dní po vypražení a podstatně jinak se bude stejná káva chovat několik měsíců od vypražení. Starší kávu poznáte na pěně i na chuti. Neřešte proto, jestli má kávovar 10 nebo 15barů. Řešte raději to, na čem kávu správně namelete a jak a kde si zajistíte kávu co nejčerstvější. Vhodnější je objednávat množství kávy které spotřebujete v průběhu asi jednoho měsíce.
Přeji Vám hodně pěkných chvil u velice dobré kávy. S kávou je to jako s vínem.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Čerpadlo a patnáct barů
Moc pěkně shrnuto. Jen by mě zajímalo, jak rychle se takové čerpadlo v domácím kávovaru opotřebovává. Co třeba nestejnoměrné mletí na levnějším mlýnku s "prachovými částicemi" (např. tříštivý mlýnek), neustále ucpávajícími sítko - dlouhá extrakce "po kapkách".Jak takováto práce proti odporu dává čerpadlu a jeho životnosti zabrat?...teoretická otázka!!!
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Čerpadlo a patnáct barů
No, teoreticky ne, bo čerpadlo dává tlak přes ventil a přetlak odvádí (jak bylo řečeno v jiném fóru u Gaggie) Takže když je ucpané sítko, mělo by jít včechno přes ventil ven. Ale u jiných presovačů to může být jinak, např u tech rowent.
Re: Čerpadlo a patnáct barů
Mockrát díky za znalou odpověď...
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Čerpadlo a patnáct barů
V tomle se tedy vůbec nevyznám :D Tak bacha...
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Čerpadlo a patnáct barů
Myslím že u většiny přístrojů kategorie cca do 10tis. žádný přetlakový ventil není.Mluvím o klasické jednoduché koncepci nádoba s vodou-čerpadlo-thermoblock (bojler)-grupa
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Čerpadlo a patnáct barů
Možná v kávovaru nějaký přetlakový ventil je, možná není. Já jsem po žádném zatím nepátral. Nebyl důvod. Většinou se na něj přijde když zůstane otevřený a kávovar nedělá to co má. Ikdyž jsem se do tech. dokumentace díval na Gag.Classic a zdá se, že by tam něco takového mohlo být, ale rozdělávat k vůli tomu se mě to nechce. Takže proč po něm pátrat když všechno funguje.
Jinak čerpadlo u domácích kávovarů, při normálním počtu káv za den (dejme tomu 10), je skoro nesmrtelné. Jsou to roky, určitě blížící se počtu 10let. A zase bych to i v případě výměny neviděl tak katastroficky. Pokud jsem koupil kávovar za 10tis. za 5 nebo 6 let klekne čerpadlo, tak si myslím, že investice 1000,- do nového čerpadla není tak hrozná.
Co se jedná o chod čerpadla do maximální zátěže (do zkratu), kdy z výstupu čerpadla voda nemá kam odcházet, tak jsem o tom moc nepřemýšlel.
Jestli je někdo tak technicky zdatný a chce se v tom šťourat, tak bych se mohl pokusit nějaké vadné čerpadlo vyhrabat a poslat mu ho. Asi by bylo zajímavé pro některé čtenáře nakreslit toto čerpadlo v řezu. Je to malina - mozasná trubka, v ní kovový jádro (píst) a snad dva ventilky (pružinka + kulička)
Jinak čerpadlo u domácích kávovarů, při normálním počtu káv za den (dejme tomu 10), je skoro nesmrtelné. Jsou to roky, určitě blížící se počtu 10let. A zase bych to i v případě výměny neviděl tak katastroficky. Pokud jsem koupil kávovar za 10tis. za 5 nebo 6 let klekne čerpadlo, tak si myslím, že investice 1000,- do nového čerpadla není tak hrozná.
Co se jedná o chod čerpadla do maximální zátěže (do zkratu), kdy z výstupu čerpadla voda nemá kam odcházet, tak jsem o tom moc nepřemýšlel.
Jestli je někdo tak technicky zdatný a chce se v tom šťourat, tak bych se mohl pokusit nějaké vadné čerpadlo vyhrabat a poslat mu ho. Asi by bylo zajímavé pro některé čtenáře nakreslit toto čerpadlo v řezu. Je to malina - mozasná trubka, v ní kovový jádro (píst) a snad dva ventilky (pružinka + kulička)
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Čerpadlo a patnáct barů
Snažil som sa teraz rozpamätať na svoj bývalý Ariete... Gaggia Evolution má v nádržke na vodu dve hadičky - jednou si ťahá vodu čerpadlo, druhá je prepad z ventilu nad bojlerom. Navyše má ešte pri hlave kávovaru dieru, do ktorej je nasmerovaná výpusť bezpečnostného ventilu za čerpadlom.
Ariete mal nádržku na vodu s "bajonetovým" (neviem, ako to správne nazvať) ventilom zospodu nádržky, na ktorý bolo pripojené čerpadlo. Inak žiadne hadičky, nič, s najväčšou pravdepodobnosťou teda ani žiadny ventil.
Ariete mal nádržku na vodu s "bajonetovým" (neviem, ako to správne nazvať) ventilom zospodu nádržky, na ktorý bolo pripojené čerpadlo. Inak žiadne hadičky, nič, s najväčšou pravdepodobnosťou teda ani žiadny ventil.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Čerpadlo a patnáct barů
Protože jsem narazil na dotaz jestli vadí čerpadlu chod na prázdno (bez vody), zrovna tak jako byl dotaz jestli se může poškodit čerpadlo při ucpaném sítku (třeba moc jemně mletá káva). Informoval jsem se přímo v servisu.
Takže chod bez vody, kdy čerpadlo běží na sucho, může čerpadlo poškodit. Podstatné je jak dlouho by běželo bez vody. Voda čerpadlo za chodu maže. Pokud se vám stane, že v kávovaru dojde voda a zjistíte to tím, že neteče kafe (většinou se změní zvuk čerpadla).
Čerpadlo zastavíte vodu dolejete. Nejvhodnější je nasát do čerpadla vodu tím, že otevřete ventil pro horkou vodu - páru a spustíte čerpadlo. Když začne z trysky stříkat voda, zastavíte čerpadlo a zavřete ventil horké vody. Počkáte až se voda v bojleru ohřeje a můžete si kávu dodělat. Krátký chod (pár vteřin) čerpadla bez vody, ho rozhodně nepoškodí. Dlohodobý provoz bez vody bude mít za následek, větší opotřebení a tím i zvětšení vůle v čerpadle.
Naopak chod čerpadla do zacpaného sítka, (kdy nebude z páky odkapávat žádná káva) nebude mít na čerpadlo žádný vliv. Čerpadlo se tlakem utlumí, sníží se vibrace, ale v čerpadle je voda takže je stále mazané.
Takže chod bez vody, kdy čerpadlo běží na sucho, může čerpadlo poškodit. Podstatné je jak dlouho by běželo bez vody. Voda čerpadlo za chodu maže. Pokud se vám stane, že v kávovaru dojde voda a zjistíte to tím, že neteče kafe (většinou se změní zvuk čerpadla).
Čerpadlo zastavíte vodu dolejete. Nejvhodnější je nasát do čerpadla vodu tím, že otevřete ventil pro horkou vodu - páru a spustíte čerpadlo. Když začne z trysky stříkat voda, zastavíte čerpadlo a zavřete ventil horké vody. Počkáte až se voda v bojleru ohřeje a můžete si kávu dodělat. Krátký chod (pár vteřin) čerpadla bez vody, ho rozhodně nepoškodí. Dlohodobý provoz bez vody bude mít za následek, větší opotřebení a tím i zvětšení vůle v čerpadle.
Naopak chod čerpadla do zacpaného sítka, (kdy nebude z páky odkapávat žádná káva) nebude mít na čerpadlo žádný vliv. Čerpadlo se tlakem utlumí, sníží se vibrace, ale v čerpadle je voda takže je stále mazané.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- začátečník
- Příspěvky: 74
- Registrován: sob 05. úno 2011 18:37:32
- bydliště: Kladno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Převodní tabulka tlaku
Ahoj , měla bych dotaz řešili jsme doma s návštěvou jestli má význam koupit domů espresso s tlakem více než 15 barrů ? Je v tom nějaký rozdíl , myslím ve výsledku připravené kávy. Děkuji Marcela
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Převodní tabulka tlaku
Je to nesmyslný prodejní trik. Lapák na neznalé. Espresso se má připravovat tlakem 9bar. Vhodný tlak je kolem 9ti barů. Ten kdo nabízí kávovar s tlakem 15barů, tak od toho kávovar nekupovat. Protože vůbec netuší o čem je řeč.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- začátečník
- Příspěvky: 74
- Registrován: sob 05. úno 2011 18:37:32
- bydliště: Kladno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Děkuji za ujištění , já jsem to tu někde četla , ale nebyla jsem si jistá . Kamarád se mi vytahoval ,že koupil espresso na kapsle a na 19 barrů , tak jsem mu právě říkala že je to jedno ,že se stejně dělá pod tlakem max . 9 barů . Děkuji já mám Silvii , naprostá spokojenost !Díky všem za rady při výběru . Marcela
- historik
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
To je to isté ako megapixely pri digitálnych fotoaparátoch - tiež väčšina laikov vidí len počet megapixelov, ale to, že o snímke predovšetkým rozhoduje optika, to už ich nenapadne.
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Myslím si, že je to inak , tlak čerpadla 15 barr je samozrejme potrebný kvôli tomu, aby dokazal do odporu čo mu kladie káva dodať aspoň tých 9barr.
Vhodný odpor kávy sa práve dosahuje množstvom kávy a hrúbkou mletia kávy.
príklad: ak bude odpor kávy malý ( nahrubo zomletá káva, alebo málo kávy), tlak cez kávu bude nízky
akl bude veľmi jemne zomletá káva, alebo veľa kávy, tlak bude taký aký dokáže dodať čerpadlo
čiže čerpadlo s nízkym tlakom nedokáže prekonať odpor kávy
Vhodný odpor kávy sa práve dosahuje množstvom kávy a hrúbkou mletia kávy.
príklad: ak bude odpor kávy malý ( nahrubo zomletá káva, alebo málo kávy), tlak cez kávu bude nízky
akl bude veľmi jemne zomletá káva, alebo veľa kávy, tlak bude taký aký dokáže dodať čerpadlo
čiže čerpadlo s nízkym tlakom nedokáže prekonať odpor kávy
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Ne,ne tak to není. Poštudujte jak funguje hydraulika.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
tak tak, u kvalitnějších mašin jde nastavit kolik jde do kávy a pít kafe z 15bar. bych fakt nechtěl 

tak sem do toho spadl taky :D
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Tak tady louskám různé příspěvky a teď jsem narazil na toto staré vlákno. K těm 15bar bych rád poznamenal, že pro extrakci je přeci mnoho proměnných a jen jedna je těch 15bar. K ovlivnění výsledku se ty proměnné dají vzájemně upravit. Spousta lidí s tím tlakem ve výsledku problém nemá. O tom svědčí obrovské množství prodaných kávovarů s tímto parametrem. Napadlo mne teď, že 15bar se vyrábí většinou s kombinací přetlakové misky. Svým způsobem už asi jde v tomto případě o jakýsi alternativní papiňák, kde za starého kafe se dá vytáhnout ještě ten zbytek, co tam je. Ti, co chtějí ochutnat čerstvě praženou kávu ještě rádi k tomu kávovaru přikoupí nepřetlakové misky, což je i můj případ. Co mi ale začalo vadit, že místo pomalé preinfuze (o profilaci tlaku už raději nepíšu), mi na utampovanou kávu "houkne" 15bar. Ještě že tam jen vibrační čerpadýlko... 

Naposledy upravil(a) Dabass dne pát 27. dub 2018 16:53:19, celkem upraveno 1 x.
- MirekCek
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: pát 16. zář 2016 8:50:37
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Lelit PL41TEM, AP
- mlýnek: Eureka Mignon, Porlex mini
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Můj poznatek či dotaz; opravdu většina z vás (diskutujících) dokáže rozpoznat rozdíl mezi kávou se stejnými parametry, kromě tlaku? Řekněme jedna bude mít 9 barů (dle "norem") druhá 12 či 13 barů. Skutečně v chuti poznáte rozdíl? Troufám si tvrdit, že drtivá většina z nás to rozhodně nepozná. Pokud by někdo chtěl argumentovat, že ano, nepřu se s ním, nicméně nezapomínejme, že je to ryze subjektivní záležitost. Jestli k pití přistoupím apriori, tak je výsledek nasnadě, pokud by mi někdo dal degustovat takovéto dvě kávy, poznám rozdíl? Tvrdím, že ne. Naopak, jak uvádím úplně první příspěvek, jsou daleko důležitější parametry, a tím ne příklad mletí kávy.
Ale pozor! Opět i zde je to dosti zajímavé. Uvedu příklad z praxe. Měl jsem možnost pít kvalitní, čerstvě praženou kávu, která byla pomleta na: Porlexu a na Mazzer Super Mini. Rozdíly v kvalitě mletí asi nemusím rozepisovat. Kávu jsem ochutnal, a říkal jsem si, ano zde je rozdíl. Skutečně. Nechal jsem kávu odstát, za pár hodin se vrátil, udělal blind test a víte jaký byl výsledek? Více mi chutnala káva z Porlexu, než z Mazzeru (podotýkám, že ostatní parametry byly identické). Tím se opět dostávám k oné subjektivitě.
Abych to uzavřel; normy a definice přesnosti jsou jedna věc, subjektivita a osobní preference jsou věcí druhou, to, co nemá markantní vliv na jedno či druhé bude mimo jiné tlak 9, nebo 11 barů.
Ale pozor! Opět i zde je to dosti zajímavé. Uvedu příklad z praxe. Měl jsem možnost pít kvalitní, čerstvě praženou kávu, která byla pomleta na: Porlexu a na Mazzer Super Mini. Rozdíly v kvalitě mletí asi nemusím rozepisovat. Kávu jsem ochutnal, a říkal jsem si, ano zde je rozdíl. Skutečně. Nechal jsem kávu odstát, za pár hodin se vrátil, udělal blind test a víte jaký byl výsledek? Více mi chutnala káva z Porlexu, než z Mazzeru (podotýkám, že ostatní parametry byly identické). Tím se opět dostávám k oné subjektivitě.
Abych to uzavřel; normy a definice přesnosti jsou jedna věc, subjektivita a osobní preference jsou věcí druhou, to, co nemá markantní vliv na jedno či druhé bude mimo jiné tlak 9, nebo 11 barů.
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Po delší době zase píšu do tohoto vlákna... V dobré víře jsem chtěl upravit tlak z 15barů na drobet míň. Zhotovil jsem měřák do nahé páky a ejhle: naměřil jsem jen stabilních 6 bar.
Nemám OPV, jen takovejhle plastovej bazmek Myslel jsem si nejdřív, že je tlakoměr vadný. Měřák mi ale na podobném kávovaru ukázal 15-16 bar, takže měřák měří dobře. Abych změnil z 6 na 9 bar by znamenalo, že napřed bych musel kávovar uvést do původního stavu s 15 bary a po té teprve namontovat elektronickou regulaci, co mám doma.
Vylepšilo by 9 bar chuť těla kávy oproti 6 bar co mám nyní? Zkoušel to někdo s tlakem nižším než 9 bar?


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
má to trojcestný ventil?