Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

Příspěvek od danst »

Řešit se to bude vždycky, pořád dokola. Už vyhledem k výše zmíněné subjektivitě apod...
Zkoušel jsem i 6 bar. Čím nižší tlak, tím je káva taková mdlejší, není tak vyhraněná. Asi to pomáhá 3rd - wave kávám, kde je pak kyselost snesitelná, ale na medium klasiku se mi jeví lépe 9 bar.
Ovšem tím, že je dáno vše rozpouštěním kávy, na které má vliv kromě samotné kávy kvalita vody, její teplota, průtok (množství rozpouštědla vzhledem k zrnu), tlak a samozřejmě zrnitost kávy, tak je naprosto normální, že v jedné konfiguraci parametrů bude se stejnou kávou lepší nižší nebo vyšší tlak a s jinými parametry (HW a lidská síla) třeba přesně naopak. No a samozřejmě s různou kávou a stejným vším ostatním to může a nemusí být podobně. Bohužel je zrovna zde příliš parametrů na univerzální řešení. Každý si svůj způsob časem najde.
V každém případě s OPV lze experimentovat jednoznačněji, bez něj je tlak daný především odporem kávy v páce.
Pokud se měří tlakoměrem v páce bez odtoku vody (jakoby proti slepé misce) a tlak je pouze 6 bar, tak je závada. Buď na čerpadle (proti pevné překážce musí těch 15 dát) nebo tlak (voda) uniká po cestě k misce, třeba na tom 3c ventilu nebo jinde. Pokud je přítomný OPV, pak samozřejmě to může odpouštět on.
Uživatelský avatar
Dabass
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

Příspěvek od Dabass »

Superodpověď! :ucta: Díky, moc si toho vážím. No, zase se mám v čem rejpat :lol: Přes víkend se podívám zatím na ten plastový ventil za čerpadlem. Štelovací OPV to sice není, ale zkusím štěstí ;) ...
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

Příspěvek od j.bill »

Začni čerpadlem. Změř, jaký dává tlak a v případě, že bude ok, postupuj dál....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

Příspěvek od dslecinka »

jestli v tom kávovaru není trojcestný ventil a na výstupu boileru je jen jednocestný (typicky kulička s pružinkou, viz gaggia espresso např.) tak v páce vždycky naměříte mnohem nižší tlak - ten ventil se otevírá při rozdílu tlaků typicky nad 3-4 Bar. vůbec to neřešte, pokud vám káva chutná...
Uživatelský avatar
Dabass
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

Příspěvek od Dabass »

Tak jsem si přes víkend hrál... Rozebral jsem jak čerpadlo, tak i ten přepouštěcí plastový díl (pojistný ventil) nad čerpadlem. Štelovat se nedá jako OPV.
4I1.jpg
Zde asi byla závada: při foukání do vstupu plastového dílu se vzduch vytlačil do výstupu na zásobní nádržku. A to bez odporu... po rozebrání přepouštěcího plastového dílu jsem zjistil, že již z výroby je krátká pružinka ventilku, co by měla tlačit na gumové těsnění
IMG_20180827_092556.jpg
Tam kde jsem to na fotce označil zeleně jsem vložil distanční podložku z plastu a ejhle: jsem na 10 barech na slepé misce. :lol: Možná být podložka o desetinku slabší, mohlo to být 9 bar. Říkám si, zatím to je lepší, než to bylo... Teď zase proběhne nové kolečko hrubosti mletí a síly tampování :pic:
Jsem ale rád, že jsem se nechal díky příspěvkům drobet vyhecovat. Alespoň jsem viděl, jak to vevnitř funguje a pravděpodobně se dočkám i lepšího kafe. :tany:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Dabass dne pon 27. srp 2018 18:17:37, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

Příspěvek od j.bill »

Ta pružina vypadá podivně. Řekl bych, že je to zmetek. Nahoře jsou tři závity namačkané na sobě, což postrádá smysl. Měly být patrně roztažené jako u každé normální pružiny. Tím se zřejmě zkrátila délka a snížil přítlak... Teď můžeš krásně popsat rozdíl v chuti po zvýšení tlaku. Jakým směrem se ta chuť posunula....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Dabass
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

Příspěvek od Dabass »

j.bill: No, zatím mám namleto po staru na 6 bar asi na dva dny, následuje tady průběžně doplňované hodnocení: Chuť na 10 bar mi připadá na 1.kávě stejná. Další dvě Santosky mi chuťově připadají plnější. Melu pořád stejně (GaggiaMDF/4), přidal jsem do dvouporcové misky z 12g na 14-15g. Navíc cítím po polknutí nádhernou chuť mandlí. Chuť na jazyku se mi teď zdá uchovaná mnohem delší dobu, než při 6 bar. Extrakce na nahé páce při 10 bar má užší svazek a je háklivější na rovnoměrnost dávky kávy. Musím to teď rozkvrdlat jehlou v celé výšce. Při 6 bar jsem nemusel. Na síle tampování pří 6 nebo 10 bar až tolik nezáleží, změny jsem nezaregistroval. Puk je na 10 bar podstatně mokřejší (na 6 bar byl sušší). Počítám nadále s úpravou proměnných, ale s Delonghi EC155 tolik experimentovat zase nejde.
1.9. 2018: Santosku jsme doma dopili, máme tu dál od dcery Fazenda Lagoa ve verzi lehké city. No, říká se darovanému koni na zuby nehleď, ale citrusy zrovna nemusím a žena tuplem. Těch 10 bar to fakt zdůraznilo. Zkoušel jsem surfovat, ale pořád je to na nás moc kyselý. Mléčné varianty nás doma nezajímají. V ryze amatérských podmínkách jsem na pánvičce zkusil vytvořit z toho French Roast. Kyselost sice zmizela, ale Vienna by bývala asi stačila. Možná s tím někdo nebude souhlasit, ale můj závěr je asi takový: 9-10 bar zvýrazní chutě ve všech směrech oproti 6 (15) bar. Danst má zase pravdu :souhlas:
Na 15 bar (u EC190) a netlakové misky mi ty chutě připadají mdlejší. Při použití tlakové misky a 15bar jsou chutě plnější. Prostě espresso je nejsytější na 9 bar na netlakové misce a přes to vlak nejede. U kávovarů, kde se toho nedá moc nastavit (můj současný stav) je lepší vychytat jen jednu čerstvou kávu a na té zůstat. U mne doma vyhrává Arabica Brazil Santos...
Naposledy upravil(a) Dabass dne úte 04. zář 2018 12:40:41, celkem upraveno 28 x.
Uživatelský avatar
Dabass
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)

Příspěvek od Dabass »

dslecinka píše:jestli v tom kávovaru není trojcestný ventil a na výstupu boileru je jen jednocestný (typicky kulička s pružinkou, viz gaggia espresso např.) tak v páce vždycky naměříte mnohem nižší tlak - ten ventil se otevírá při rozdílu tlaků typicky nad 3-4 Bar. vůbec to neřešte, pokud vám káva chutná...
K tomu výstupu z bojleru: mám tam jen tu kuličku a občas mě to s...e. Bohužel nemám prostor, jak by se to dalo upravit...tak to řeším jen povolením páky s časovou prodlevou pro vyrovnání tlaku.
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“