Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

Ahojte,

Som v tomto novacik.
Tak som sa rozhodol ze si konecne doprajem nejaku poriadnu pakovu masinku (pokrok od tasima a nesspresa) a vzdy som si rad vychutnal kavu v kaviarni a chcel si vzdy skusit ju urobit sam (vtedy som si myslel ake to je jednoduche)
no bohuzial neni. Dnes som horko (az moc horko) zaplakal.
V cafepointe v BA som kupil kavovar Gaggia Classic Plus a mlyncek nivona cafegrano 130 k tomu na skusku 3 kavy po 100g : Italcafe Prestige bar , ItalCafe gran crema , Italcafe Gusto e Aroma. so tu vsetko zmesy od 70 ku 30 az po 90 ku 10.
No tak som si zacal robit prvu kavu ochutnal a skoro som ju vyplul ,chutila jak keby bola prepalena. V cafepointe mi poradili ze mam mlet na cca 8 stupen (medium) tak som si odmeral cez odmerku cca 14/15g kavy a vsetko som spravil zle jak som sa dnes neskorej dozvedel.Utlacil som to zle lebo nikdy mi s toho nevypadol puk a nemeral som si cas (teda extrakciu). Tych kav som urobil potom viac a vsetky proste boli horke fakt prepalene az ale cca pri 10 som uz radsej skoncil (lebo som cital ze viac ako 6deci sa neodporuca dene robit)
aby sa stroju nic nestalo predca len to nebola lacna hracka. Nasiel som velmi pekny navod tu :
http://www.coffeein.sk/blog/30/priprava ... -techniky/
chcem sa spytat ci je to irelevantne a mozem sa podla toho riadit ? Pripadne je tu niekdo na fore kdo ma Staru Gaggiu classic a tento mlyncek a ako mele a kolko gramov kavy dava pripadne aj ktore sitko pouziva.Alebo ci su nejake typy na aky stupen kavu namlet a potom kolko jej pouzit ? Dalsia otazka je o mleti cital som na nete ze na jemno v cafepointe mi vraveli na stredno...tak teraz uz fakt neviem.kdo cely prispevok precital do konca ma moje uznanie pri mojej zle gramatike (y)
Uživatelský avatar
JMK
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: pon 13. kvě 2013 15:32:42
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od JMK »

Tento mlýnek ani GC+ nemám, ale zkusím poradit...
1/ Objednej si zde kávu, klidně tu nejlevnější, ale je to určitý benchmark, který tu každý zná a budeš mít jistotu, že to je slušná a kvalitní káva.
2/ Pakliže to s kávou myslíš alespoň trochu vážně, tak si kup i nepřetlakovou misku (sítko). Dvou i jednoporcovou, na Gaggiu. V CR je cena cca 4E. Předpokládám, že byly připabaleny pouze takové, co mají na dně z vnější strany pouze jednu díru.

Dále bys měl mít tamper. (Ne to plastové šidítko, co bývá přiloženo.)

Než káva (a misky) dorazí...
0/ Zapni kávovar, po chvíli (řekněme 5 minut) propusť přes páku (bez sítka) vodu. Dolů si dej kompotovou mističku nebo prostě něco, ať nemusiš stále vylévat odpad. Cca 5 sekund.
Vyndej páku (po uvolnění tlaku z ní ješte vyteče trocha vody) a nasaď misku. Asi se tam (máš-li zatím pouze přetlakové misky) dává "taký černý dzindzik", nebo jak se to řekne poslovensky. :-)
1/ Dej více kávy, klidně 16 - 17 gramů.
2/ Namel na nějaký stupeň, který je "jemném" konci.
3/ Umáčkni tamperem. Nemusíš příliš tlačit rukou, opři se jako by tělem. Stačí jednou.
4/ Nech odtéct trochu vody přes hlavu kávoru. Cca 2-3 vteřiny. Zpočátku se z hlavy trochu více páří, pak vypni vodu.
5/ Nasaď páku.
6/ Svítí-li kontrolka, spusť vodu.

Od spuštění než vypneš, by mělo uplynout cca 25 sekund a měl bys dostat 50-60 ml (pakliže děláš z double misky - ta větší; jinak 25-30 ml) kávy slušné chuti. Je dobré si označit (předem), nemáš-li sklěnenou měrku za 2E, kde je těch cca 25/50 ml.
Pakliže Ti za 25s nateklo výrazně více kávy, nastav mlýnek více na jemno. A opačně.
Kávu umačkávej stále stejně.
Po každém pokusu počkej tak 3 minuty, aby se kávovar trochu stabilizoval.
Vrať se k bodu 3.

Přeji hodně úspěchů a klid při nepodařené kávě! Nikdo učený z nebe nespadl. Ani na tomto fóru. ;-) Odpovědi na většinu otázek najdeš zde na fóru, stačí trošku hledat ve správných tématech.

PS:káv můžeš udělat kolik chceš, ale !řekněme!, ža bys neměl vypít víc jak 14 espress (25 ml x 14) denně, jsi-li zdravý člověk; ochutnat samozřejmě mužeš více, nehledě na to, že kávu můžeš 'nepolknout'.
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

Ahoj dakujem za rady. No toto mam aktualne k dispozici :

http://i.imgur.com/eOk9ljw.jpg
http://i.imgur.com/2MtDJJB.jpg

Takze tie sitka niesu dobre mam kupit tie kde su dierky vsade ? Chcem sa spytat este ohladom mlynceku ten mam vzdy po kazdom pouziti cistit ? Alebo len ked dam davam inu kavu aby sa nemiesali ?
Uživatelský avatar
mistY
Příspěvky: 15
Registrován: úte 20. led 2015 20:43:23
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od mistY »

Ten mlýnek vzhledově vypadá stejně jako Capresso infinity (Pod tímhle jménem se prodává v USA). Pokud je to tak, není to vyloženě špatný mlýnek ale doporučuje se spíš na alternativní přípravy a není úplně vhodný na espresso, vzhledem k malým možnostem jemného nastavení hrubosti. Takže bych největší brzdu v přípravě espressa viděl tam.
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

mistY píše:Ten mlýnek vzhledově vypadá stejně jako Capresso infinity (Pod tímhle jménem se prodává v USA). Pokud je to tak, není to vyloženě špatný mlýnek ale doporučuje se spíš na alternativní přípravy a není úplně vhodný na espresso, vzhledem k malým možnostem jemného nastavení hrubosti. Takže bych největší brzdu v přípravě espressa viděl tam.
Zatial som skusal vcera mlet kavu iba na jednu moznost (je ich tam 18) takze sa stym urcite pohram. Skorej by ma zaujimalo ci tie sitka mam teda zbehnut kupit co radil JMK?
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

No to mi ani nehovor ze mlyncek za 100e neni dobry pre taky kavovar (ok su aj lepsie to mi je jasne) ale snad toto staci nie ?
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od Redmann »

Ak chceš robiť ozaj espresso z čerstvej kávy, tak jednoznačne áno.

O mlynčekoch je tu na fóre napísané dosť. Skús si to popozerať a pochopíš, čo misty myslel.
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od slavoo »

Urcite ano ! To je zaklad aby si sa naucil spravne davkovat (pripravit) espresso. Hlavne si to tu trochu precitaj a budes mat uplne jasno.. ;)
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od bruno75 »

Nechcem aby si to bral v zlom ale "nezničiteľný kužeľový mlynček" takto to majú napísané v popise v mojom chápaní znamená, že je to ekvivalent vstavaného mlynčeku v automatoch Nivona. Skutočne nie je zlý ale nie je dobrý na prípravu plnohodnotného espressa. Na alternatívne prípravy kávy nevidím problém.
Inak by som ťa rád vyviedol z omylu o tom čo je a čo nie je dobrý mlynček ku pákovému kávovaru. Platí pravidlo, že viacej záleží na mlynčeku ako na samotnom kávovare a toto isté platí aj o cene. Napríklad Gaggia MDF je také minimum ktoré už dokáže pomlieť kávu zodpovedajúcej kvalite pre Classic
No a aby som už trochu načal aj druhú dogmu... obávam sa že tvoj Classic PLUS nie je práve porovnateľný s Classic-om. Bohužiaľ tu inovácia ide trochu iným smerom (nízka spotreba, nízke výrobné náklady, lacná elektronika = nízka životnosť, nízka kvalita výsledného produktu) tradičný Classic bol na tom o poznanie lepšie ale s týmto už toho moc nenarobíme :(
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

slavoo píše:Urcite ano ! To je zaklad aby si sa naucil spravne davkovat (pripravit) espresso. Hlavne si to tu trochu precitaj a budes mat uplne jasno.. ;)
Pockaj teraz neviem k comu si myslel "urcite ano" ze si mam zohnat iny mlyncek alebo ze sa mam naucit dobre mlet a davkovat a utlacat kavu ? teraz som zmateni. No inac neviem bol som v cafepointe a tam mi poradili tento mlyncek...to je krasne ze mi poradia este mi vraveli jaky kvalitny nemecky vyrobok to je. Kolko stoji taky lepsi ? Tolko kolko uz kavovar nie ? aspon 200e ci ?
Uživatelský avatar
mistY
Příspěvky: 15
Registrován: úte 20. led 2015 20:43:23
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od mistY »

razorjaro píše:No to mi ani nehovor ze mlyncek za 100e neni dobry pre taky kavovar (ok su aj lepsie to mi je jasne) ale snad toto staci nie ?
Na espresso s tím pravděpodobně namlít půjde taky, ale může to stát nějaký čas a úsilí, než to vychytáš. Myslel jsem to tak, že to není vyloženě mlýnek na espresso, ale spíš "univerzální" a co je univerzální většinou v žádné oblasti nevyniká.
Naposledy upravil(a) mistY dne pát 13. úno 2015 14:05:21, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od slavoo »

razorjaro píše:Pockaj teraz neviem k comu si myslel "urcite ano" ze si mam zohnat iny mlyncek alebo ze sa mam naucit dobre mlet a davkovat a utlacat kavu ?
k miskam..a le ma predbehol Redmann :)
Uživatelský avatar
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 270
Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od morseee1 »

razorjaro .. no hlavne ten mlyncek ti predali k pretlakovym miskam .. tam je v podstate uplne jedno ako je to namlete .. ale az budes mat standardne misky, moze byt problem .. moze ale nemusi .. urcite vyskusaj kupit nove misky a uvidis ..
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

Tak som zbehol cez obed kupit standartne misky :

http://i.imgur.com/hNxnoBP.jpg
http://i.imgur.com/AXw59o1.jpg

Dobre som teda kupil ? no a co teda radite s tym mlyncekom stale ho do stvrtka mozem vratit (este sa musim spytat ale tusim ze sa to da v pohode) ci fakt priplatit a napr zobrat tento s inzeratu ? http://elektro.bazos.sk/inzerat/4613940 ... IA-MDF.php
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od primacafe »

Určitě bych s ním nedělal žádné pokusy a jestli je možnost ho vrátit, tak bych vrátil a pořídil MDF-ko.
Jinak s koupením i toho nabízeného Gag.Classic, byste udělal daleko menší chybu, jak s tím co jste koupil.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

ten isty clovek co predava to MDFko predava aj staru Gaggiu classic ako hore niekdo uz spominal neni zevraj plus taka dobra ako stara , ale oplati sa mi aj vraciat kavovar a zobrat pouzivany bez zaruky ?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od primacafe »

Podle toho z čeho je Plusko sestavené, tak ano.
Classic je komponentama podstatně někde jinde.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od bruno75 »

Aj v prípade, že by ti niečo málo chceli stiahnuť ako odškodné tak vrátiť aj kávovar aj mlynček.

Kúpiť Classic (pôvodný) a k nemu MDF-ko, aj bez záruky.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

bruno75 píše:Aj v prípade, že by ti niečo málo chceli stiahnuť ako odškodné tak vrátiť aj kávovar aj mlynček.

Kúpiť Classic (pôvodný) a k nemu MDF-ko, aj bez záruky.
No teraz neviem neviem ci mi vratia peniaze (zevraj iba v pripade ze nebol pouzivany) ja som tych kav urobil cca 5a nic som neposkodil vsetko funguje jak ma mlyncek to iste.Mam ho vycistit jak pan a tvarit sa ze nebol pouzivany ? ... Uplne to vidim nevratim to a zostane mi to a pojdem si mr*** hlavu o stenu.Obchod roka zase som bol moc prchy..
Uživatelský avatar
razorjaro
více pokročilý
Příspěvky: 158
Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
bydliště: Bratislava
kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90

Re: Gaggia Classic Plus + nivona cafegrano 130

Příspěvek od razorjaro »

Tak jak som cakal...ze stroj mi nevymenia...o kolko horsiu kavu to urobi nez stary classic ?Mlynček mozno vratim ale musim ho genialne utret aby nebolo vidiet ze sa mlelo cez neho (da sa ro zistit nejako ) ?
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“