Nahá páka - začátky

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od j.bill »

1. káva
2. mlýnek
3. kávovar/obsluha

Měl bys to fórum začít trochu číst...

http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 514#p49514
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od puschpull »

Pravda je, že naprosto nemá význam cvičit si extrakci na laciné kávě. Nikdy se nedosáhne takové husté krásně emulze, jako z kvalitní kávy.
Sám jsem si tím v začátcích prošel. Na laciné kávě se nedá nic natrénovat.

Ještě nějaká má videa:
https://www.youtube.com/watch?v=kboftzWte-k
https://www.youtube.com/watch?v=vRDsIyzuv8I
https://www.youtube.com/watch?v=YDCERJCsnRc
Uživatelský avatar
Michal10
nováček
Příspěvky: 54
Registrován: pát 07. říj 2016 5:21:17
bydliště: Brno
kávovar: Fagor
mlýnek: ETA0066

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od Michal10 »

Dobře, tak něco koupím a zkusím to. Já sem myslel že kvalita kávy bude mít vliv na chuť, že třeba nekvalitní bude trochu víc hořká nebo smradlavá, ale že to ovlivní i hustotu to by mě nenapadlo.
Tak zatím díky za rady, až ji koupím tak budu zkoušet dál.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od j.bill »

puschpull píše:...Na laciné kávě se nedá nic natrénovat...
Já na ní trénuji pořád :lol: ;)

Michale, pokud chceš mít také takové výsledky, kup kvalitní kávu z pražírny a dělej ji mezi pátým a dvacátým dnem od vypražení.
Bude plná oxidu uhličitého a nedegradovaných olejů, takže Ti vznikne krásná emulze, jako na videu. Káva ze supermarketu může být od vypražení stará třeba rok a to už jaksi není ono. S takovou to zkrátka nedokážeš....
Ale zkoušet na ní klidně můžeš, to není na závadu, jen neuděláš takový optický a chuťový zážitek.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
gekonko
více pokročilý
Příspěvky: 189
Registrován: pát 02. led 2015 12:33:04
bydliště: Košice
kávovar: CARIMALIalfa2x GAGGIAcubika2x ASCASOdream KRUPSxp5240
mlýnek: GAGIAmd85-2x SANTOS#1 ZASSENHAUSpanama

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od gekonko »

Michal10 píše:... mám vyražené LF.
Takéto http://www.lfspareparts724.com/en/ ?
Uživatelský avatar
Michal10
nováček
Příspěvky: 54
Registrován: pát 07. říj 2016 5:21:17
bydliště: Brno
kávovar: Fagor
mlýnek: ETA0066

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od Michal10 »

Mám tam jenom velké tiskací písmena LF, bez toho obrázku, ale je to asi ono.
Vyzkouším čerstvou kávu z pražírny a pak napíšu jestli už se to blíží tomu z těch videí.
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Nahá páka - začátky

Příspěvek od Vlad »

Jedna vec je ako super kava cez nahu paku tecie a druha ako chuti. Nie kazdy paradny tiger aj paradne chuti.
Uživatelský avatar
Spyydy
pokročilý
Příspěvky: 92
Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od Spyydy »

No to jo, ale hlavním smyslem nahý páky je, že člověk může sledovat, jestli probíhá extrakce korektně. Ze začátku je to frustrující, ale aspoň se člověk naučí to připravit technicky ok - pak/přitom si může hrát s parametrama tak, aby to dobře chutnalo. A jako někdy mě překvapí, že je po blbý extrakci to kafe docela dobrý. Ale nahá páka neodpouští, takže se na ní prostě naučíš správnou distribuci etc. Potom je v drtivý většině případů výsledek prostě ok, pokud ti vyloženě nevyhovuje konkrétní káva. Ale s tygrem souhlas - není podmínkou úspěchu, mě osobně crema často i ruší, skoro vždycky jí zamíchávám a na Baristovi roku ji někdo myslím i odstraňoval nějakým filtrem.))
Uživatelský avatar
Michal10
nováček
Příspěvky: 54
Registrován: pát 07. říj 2016 5:21:17
bydliště: Brno
kávovar: Fagor
mlýnek: ETA0066

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od Michal10 »

O to mi právě šlo, abych zjistil jestli to vůbec dělám dobře. Už sem zjistil že s tou miskou co má rovné stěny a dno dírkované po celé ploše je káva mnohem silnější, asi proto že ji musím mlít o hodně jemnějc než do misky co je dolů zúžená.
Káva mi chutná, a to je z Bellaromu co stojí 1kg 160 Kč, akorát sem zvědavej jak bude chutnat to pravé husté espreso, protože takové sem ještě asi nikdy nepil.
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Nahá páka - začátky

Příspěvek od Vlad »

Pekny pristup - klobuk dole
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od RedAce »

Dobře zvládnout tu technickou část je hrozně důležité a čím dřív to člověk zvládne, tím dříve se může věnovat té senzorické (zajímavější a náročnější) části. Dobře připravená káva chutnat dobře nemusí, ale špatně připravená káva dobře chutnat nemůže.
Uživatelský avatar
mildafleck
začátečník
Příspěvky: 61
Registrován: pon 14. lis 2016 22:40:37
bydliště: Čtyřkoly
kávovar: Bialetti Brikka,La Scala Butterfly
mlýnek: Porlex Tall,Compak K3 Touch Advanced

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od mildafleck »

Mám problém ohledně nahé páky.Mám misky LM 7g a 14g a káva při extrakci vytéká více proudy a mám problém aby mi to vždy nepoprskalo hrníček musím ho dát blíže ke sprše.Když už to udělá jeden trychtýř tak to teče bez prskání problém je že někdy to jeden trychtýř hodí už 10 sec někdy až třeba ve 20 sec.Co vyzkoušet?
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od j.bill »

Stejnoměrné rozložení kávy v misce, rozbití případných hrudek, vyšší síla tampování, jemnější mletí. Pokud Ti to stříká, je to kanálkováním. Více jednotlivých proudů není na závadu.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
mildafleck
začátečník
Příspěvky: 61
Registrován: pon 14. lis 2016 22:40:37
bydliště: Čtyřkoly
kávovar: Bialetti Brikka,La Scala Butterfly
mlýnek: Porlex Tall,Compak K3 Touch Advanced

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od mildafleck »

Díky Jedná se spíše o jednotlivé proudy to stříkání mi to udělalo jenom párkrát.Mě by to nevadilo ale když je hrnek po boku po-prskaný tak mě to štve.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od wladas »

To ze sa vytekajuca kava z misky nezleje v strede ako by to malo byt idealne moze byt sposobene kombinaciou konkretneho druhu kavy a nie uplne kvalitnej misky (nemam na mysli nekvalitnu).
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od RedAce »

Pokud ti na tom, že extrakce neprobíhá jedním proudem nebo přímo stříká mimo, vadí jen to, že máš postříkaný hrnek, tak přeci nemá smysl používat nahou páku. Smyslem nahé páky je právě tyhle nedokonalosti odhalit a napravit. Je to vždy známka, že je něco špatně (mletí/distribuce/tampování) a vždy se to podepíše na chuti. Pokud ti to takto chuťově vyhovuje a vadí ti to jen esteticky, tak zahoď nahou páku a neřeš to...
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od j.bill »

j.bill píše:Stejnoměrné rozložení kávy v misce, rozbití případných hrudek, vyšší síla tampování, jemnější mletí. Pokud Ti to stříká, je to kanálkováním. Více jednotlivých proudů není na závadu.
Samozřejmě tím myslím více jednotlivých proudů tekoucích ze dna misky dolů, nikoliv stříkajících z dírek proudem. To že se nespojí uprostřed misky a neteče to dolů jako jeden proud. Může to být totiž profilem dna misky a viskozitou kávového extraktu.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
mildafleck
začátečník
Příspěvky: 61
Registrován: pon 14. lis 2016 22:40:37
bydliště: Čtyřkoly
kávovar: Bialetti Brikka,La Scala Butterfly
mlýnek: Porlex Tall,Compak K3 Touch Advanced

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od mildafleck »

Nahou páku jsem si pořídil i proto že se mi do mých původních pák nevejde ani 14g natož 17g LM miska.
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od MakeLove »

Tak požiadam vás aj ja o pomoc. Už tretí deň sa "trápim" s nahou pákou. Problémom je, že vo väčšine prípadov nastane striekanie jemného prúdu kávu mimo šálky (pravdepodobne kanálkovanie) a po približne 20 sekundách extrakcie káva zbledne a naruší sa pekný priebeh extrakcie (až na to kanálkovanie teda :) ). Ako sa zbavím týchto dvoch problémov? Súvisia nejako spolu? Prikladám aj video celej prípravy, aby sa dalo možno ľahšie určiť kde robím chyby. Ďakujem :)
https://youtu.be/gJ9NMZybY1Q
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Nahá páka - začátky

Příspěvek od j.bill »

Pokud Ti to kanálkuje, zkus lépe (rovnoměrněji) rozhrnout kávu v misce, větší silou tampovat nebo i zjemnit mletí (Já tampuji podstatně větší silou). Jaká je gramáž a co je to za kávu?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“