Jelikož mám možnost používat tyhle dvě sestavy, rozhodl jsem se podělit o své zkušenosti.
Rancilio Silvia:
Je robustnější (širší, hlubší, těžší), na matném nerezu jsou vidět otisky. Nádoba s vodou je celá ukrytá, na kontrolu hladiny se musí sundat plastový kryt a dívat se shora. Gumové nožičky jsou pouze nalepené, už se jedna uvolnila (3 měsíce užívání, cca 50 káv za týden) a přístroj se při utahování páky viklal. I přes velkou váhu je potřeba přístroj při nasazování páky přidržovat. Nemá PID ani tlakoměr, má větší průměr misek (58mm). Pokud je vše důkladně předehřáté, při přípravě 2 káv po sobě (25 – 30 ml) nedochází k dohřívání vody.
Nasazení páky s jednoporcovou miskou je citlivé na množství kávy (kávu nevážíme). Při větším množství se páka i kvůli šikmé rukojeti špatně nasazuje. Espresso je dobré, s krásnou cremou. Puk suchý, dobře se vyklepává. Ještě se nestalo, aby káva zůstala přilepená na sítku hlavy. Jeden velký nedostatek – velmi malá odkapávací miska!
Lelit PL41TEM:
Lesklý nerez, není tak náchylný na otisky a jde lépe očistit. Je o trochu menší. Hladina vody v nádržce je vidět průhledem na boku přístroje. Při nasazování páky se také musí přidržovat. Má PID, ale po krátkém zkoušení jsem se vrátil k továrnímu nastavení. Při přípravě 2 káv zároveň poklesne teplota z 96 na 85°C. Má i manometr. Předehřátí je kvůli menší hmotě páky (a asi i hlavy) rychlejší.
Nasazování páky (misky o průměru 57 mm) jde bez problémů. Espresso je dobré, ale crema je u jednomisky někdy horší, než ze Silvie. Také občas zůstane káva přilepená na hlavě. Ale to pouze u jednomisky, dvojmiska je bez problémů.
Mlýnky:
Rancilio Rocky:
Kvůli jiné konstrukci zásobníku na kávu vypadá větší a robustnější, než Ascaso. Je také z matného nerezu, část má lakovaný plech. Výpad kávy je plastový, zahnutý. Má krokové nastavení hrubosti, kameny jsou ploché.
Ascaso I-steel:
Stejně vysoký, ale vypadá menší, než R.R.. Celonerezový, na výběr matný nebo lesklý nerez. I výpad kávy je nerezový. Mám vyústění rovné, zůstává v něm káva, která při poklepání (i lehkém doteku) vypadne. Už s tím počítám, u Rockyho se to nikdy nestalo. Asi od r. 2015 je výpad kávy také zahnutý („orlí zobák“), zkušenosti s ulpíváním kávy nemám. Nastavení hrubosti mletí je mikrometrické, plynulé. Kameny mám také ploché.
Závěr:
Oba přístroje dělají krásnou a chutnou kávu. Sestava Rancilio R.+S. je robustnější, zabere víc místa. Sestava Lelit + Ascaso je menší, do bytu mi lépe pasuje. Životnost zatím nemohu posoudit, Ascaso mám od března a Lelit od dubna 2015 (cca 15 káv týdně) a naprosto bez problémů. Rancilia máme v práci od března (Silvia) a dubna (Rocky), výkon 50 – 60 káv týdně. Vodu filtrujeme v obou přístrojích přes filtr MC747, který je v příslušenství Lelitu. Kávu používáme v práci i doma ze stejné pražírny, i když různé směsi. Osobně jsem vyzkoušel cca 30 druhů káv z různých pražíren. Doufám, že všechny přístroje budou dlouho sloužit.
Porovnání sestav Rancilio Rocky+Silvia a Lelit PL41TEM+Ascaso i-steel
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Porovnání sestav Rancilio Rocky+Silvia a Lelit PL41TEM+Ascaso i-steel
Můžu se zeptat na srovnání těch mlýnků - rychlost/kvalita/nastavitelnost a který model Ascaso přesně máte? Díky
- jhf
- pokročilý
- Příspěvky: 90
- Registrován: ned 22. zář 2013 12:20:23
- bydliště: Olomoucký
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth, dříve PL41TEM, Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita, dříve Ascaso I steel, Rancilio Roc
Re: Porovnání sestav Rancilio Rocky+Silvia a Lelit PL41TEM+Ascaso i-steel
Mám Ascaso I-steel s plochými kameny. Technické parametry nevím, určitě budou na http://www.ascaso.com. Vývod mleté kávy mám ještě šikmý hranatý, od r. 2016 ho dělají ve tvaru "orlí zobák". Rychlost mletí je asi stejná, RR má asi větší výkon. Ve kvalitě mletí nevidím rozdíl, spíš v tom, že v Ascasu zůstávají zbytky pomleté kávy, které pak samovolně vypadnou a špatně se uklízí ze spár. To se u RR vůbec nestává. Nastavitelnost je lepší u Ascasa - plynulé nastavení šroubem, ale musí se udělat stupnice (někde tady na fóru je). U Rockyho je nastavení krokové.
Od mého prvního hodnocení nebyly se všemi 4 přístroji nejmenší problémy.
Od mého prvního hodnocení nebyly se všemi 4 přístroji nejmenší problémy.
- jhf
- pokročilý
- Příspěvky: 90
- Registrován: ned 22. zář 2013 12:20:23
- bydliště: Olomoucký
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth, dříve PL41TEM, Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita, dříve Ascaso I steel, Rancilio Roc
Re: Porovnání sestav Rancilio Rocky+Silvia a Lelit PL41TEM+Ascaso i-steel
Další půlrok užívání a spotřeba kilogramů kávy, u všech přístrojů bez problémů.
- Randod
- Příspěvky: 1
- Registrován: ned 28. čer 2020 11:21:39
- bydliště: ČR
- kávovar: Krups, Melitta
- mlýnek: nemám
Re: Porovnání sestav Rancilio Rocky+Silvia a Lelit PL41TEM+Ascaso i-steel
Zdravím, chtěl bych se zeptat na zkušenost po třech letech. Je některá ze sestav "silnější"?