K bodu 1: Normální nepřetlakové misky nemají stejný počet dírek. Dvouporcová má dírky po celém dně, jednoporcová se zužuje. Často je na ni potřeba menší tamper. Vypadá nějak takto:
Kód: Vybrat vše
https://images.app.goo.gl/PGSCLUABmxk6uv2XA
Proto trvá extrakce stejně dlouho (to je potřeba kvůli tomu, aby se káva "louhovala" stejně dlouho bez ohledu na to, kolik jí v misce je), ale nateče poloviční objem.
K bodu 2: Délku extrakce měří každý jinak a v podstatě je to úplně jedno. Je potřeba najít takovou, která bude vyhovovat vám. Pokud jde o to nastavení velikosti šálku, tak většina menších kávovarů (včetně těch špičkových a násobně dražších než te Váš) žádné takové nastavení nemá. Mají jenom tlačítko, kterým se zapne a zase vypne čerpadlo. Kdy se to udělá je na obsluze. Tyto kávovary nemají žádnou automatiku, která by to dělala za vás a je to tak dobře, protože v domácích podmínkách se často stane, že člověk úplně netrefí mletí nebo pěchování a pak to teče trochu rychleji nebo pomaleji a podle toho je třeba upravit objem. U pevně daného objemu s tím nic nenaděláte. V souvislosti s bodem jedna jen doplním, že na jednoduché a dvojité espresso je jen jedno tlačítko, jenže dvojitá miska má víc dírek, takže jí protéká víc vody a za stejný čas natečou dvě kafe místo jednoho.
S těmi miskami souvisí zachování stejného tlaku, které řeší přetlakový ventil nastavený na těch 9 barů, které jsou ideální pro espresso. Když je odpor v páce moc velký, ventil se otevře a pustí vodu zpět do nádržky, takže je zajištěno, že i s jednoporcovou miskou, která by kvůli menšímu počtu dírek mohla mít větší odpor, je káva extrahována při těch 9 barech. Pokud ale umelete kávu moc jemně a moc jí utlačíte, otevře se tento ventil dřív než čerpadlo zvládne protlačit nějakou vodu pukem, takže se může stát, že nepoteče nic. Kávovar na ten puk nepustí nic nad 9 barů (pokud je správně nastaven).
Doufám, že jsem to napsal aspoň trochu srozumitelně

.