ROBUSTA - Indian Monsooned
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
ROBUSTA - Indian Monsooned
Tak táto robusta ma veľmi prekvapila. Oproti Indian Parchment má väčšie zrná, podľa mňa veľkosťou porovnateľné s Arabikou. Chuťovo je tiež iná ako Parchment, ani sa mi nechcelo veriť, že je to čistá robusta. Pil som zatiaľ len jednu šálku, hodnotenie dopíšem neskôr, keď si ju odpijem viackrát. No zatiaľ prekvapenie večera, v tom dobrom slova zmysle!
Doplnené: Fakt veľmi zaujímavá káva. Ak Parchment chutí ako robusta, tak táto skôr ako zmes. Keby som robil nejaký slepý test, tak by som neuveril, že ide o čistú robustu. Najskôr som mal v úmysle ju zmiešať s nejakou arabikou, no aj samostatne je veľmi dobre piteľná, bolo mi ľúto minúť ju na pokusy s pochybným výsledkom.
Ak niekto tvrdí, že robusta je druhotriedna káva ("hnus fialovej") a nedosahuje kvality arabiky, nech porovná túto robustu s nejakou "skvelou" 100% arabikou (napr. Lavazza Qualita Oro) - ak to bude tvrdiť aj naďalej, tak je oveľa väčší hňup ako ja.
Doplnené: Fakt veľmi zaujímavá káva. Ak Parchment chutí ako robusta, tak táto skôr ako zmes. Keby som robil nejaký slepý test, tak by som neuveril, že ide o čistú robustu. Najskôr som mal v úmysle ju zmiešať s nejakou arabikou, no aj samostatne je veľmi dobre piteľná, bolo mi ľúto minúť ju na pokusy s pochybným výsledkom.
Ak niekto tvrdí, že robusta je druhotriedna káva ("hnus fialovej") a nedosahuje kvality arabiky, nech porovná túto robustu s nejakou "skvelou" 100% arabikou (napr. Lavazza Qualita Oro) - ak to bude tvrdiť aj naďalej, tak je oveľa väčší hňup ako ja.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Indian Monsooned (robusta)
Vůně této kávy je čistě kávová. Chuť je kávová se znatelnou hořkostí (hořkost mi přišla podobná jako Indian Plantation A), zcela bez kyselosti či kořenitosti. Obsah koefinu vyšší. Pěna kvalitní.
Osobní poznámka: Kvůli hořkosti spíše upřednostňuji Indian Pachment.
Osobní poznámka: Kvůli hořkosti spíše upřednostňuji Indian Pachment.
Re: Indian Monsooned (robusta)
Tahle robusta je super. Lepší než mnohé arabiky. Sedla mi ve všech směrech - pěnou, chutí, vůní.
Je jemnější než "parchment", bez kyselosti, krásně nahořklá.
Jinou už asi nebudu kupovat
.
Je jemnější než "parchment", bez kyselosti, krásně nahořklá.
Jinou už asi nebudu kupovat

- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Toto je má 2. robusta z Primacafé a musím souhlasit s popisem z obchodu: Oproti běžným robustám je v chuti jemnější.
Chuť i vůně je výrazně kávová, ale je poznat, že jde o kvalitní kávu - chybí drsná zemitost, obvyklá pro jiné robusty. Káva je přiměřeně hořká, kyselost mírná, cítím ji spíše v dochuti, než při samotném pití. Crema je vynikající, kaštanové barvy.
Je to silná káva: nic pro jemné pochutnání před spaním, ale k nakopnutí z ospalosti po sytém obědě je vynikající.
Káva chutnala mě i manželce (s mlékem), zcela jistě se k ní vrátíme a pokud chce někdo ochutnat dobrou robustu, zde má výbornou příležitost.
Edited 04/2009: Po půl roce jsem opět pil tuto kávu. Nyní již nesladím, tak jsem byl zvědavý, jak mi bude tato robusta chutnat bez cukru. Rád konstatuji, že snad ještě více, než poprvé. Výrazná kávová vůně, téměř žádná kyselinka, plné tělo, krásně nahořklá, řekl bych až kořenitá dochuť. Prostě vřele doporučuji.
Chuť i vůně je výrazně kávová, ale je poznat, že jde o kvalitní kávu - chybí drsná zemitost, obvyklá pro jiné robusty. Káva je přiměřeně hořká, kyselost mírná, cítím ji spíše v dochuti, než při samotném pití. Crema je vynikající, kaštanové barvy.
Je to silná káva: nic pro jemné pochutnání před spaním, ale k nakopnutí z ospalosti po sytém obědě je vynikající.
Káva chutnala mě i manželce (s mlékem), zcela jistě se k ní vrátíme a pokud chce někdo ochutnat dobrou robustu, zde má výbornou příležitost.
Edited 04/2009: Po půl roce jsem opět pil tuto kávu. Nyní již nesladím, tak jsem byl zvědavý, jak mi bude tato robusta chutnat bez cukru. Rád konstatuji, že snad ještě více, než poprvé. Výrazná kávová vůně, téměř žádná kyselinka, plné tělo, krásně nahořklá, řekl bych až kořenitá dochuť. Prostě vřele doporučuji.
Naposledy upravil(a) arny71 dne stř 06. kvě 2009 11:44:23, celkem upraveno 2 x.
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: Indian Monsooned (robusta)
Před chvílí jsem dopil tuto robustu a je opravdu skvělá! Nádherně voní, už při mletí, pěna je z ní ukázková a chuťově je velmi lahodná, kávová, jistě srovnatelná s lecjakou arabikou. Určitě doporučuji.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Uvařil jsem si asi 12 šálků než jsem napsal hodnocení.
IM tvoří slušnou vysokou cremu alá tygr, která rychle opadává. Mletí pro tuto kávu je nutno nastavit na vyšší hrubost (oproti H presso o 3 stupně, což je celkem dost). Káva při meltí do páky lítá hodně okolo, což jsem u jiných káv nezpozoroval. Káva má, apoň na mém stroji, sklony k přepalování, takže je lepší dělat lungo 40 - 50 ml.
Teď k chuti a vůni. Nepíše mi to snadno, ale jsem asi jediný v okrese, komu tato káva chutnala méně než Indian Parchment PB.
IM mi přišla bez dřevitého ocasu, jednoduché zemité chuti a vůně. S větším množstvím mléka chutná jako dobrá melta.
Káva se hodí k snídani, nebo jen tak, když se jde zrovna náhodou kolem kávovaru, nic pro nějaký kávový rituál.
IM tvoří slušnou vysokou cremu alá tygr, která rychle opadává. Mletí pro tuto kávu je nutno nastavit na vyšší hrubost (oproti H presso o 3 stupně, což je celkem dost). Káva při meltí do páky lítá hodně okolo, což jsem u jiných káv nezpozoroval. Káva má, apoň na mém stroji, sklony k přepalování, takže je lepší dělat lungo 40 - 50 ml.
Teď k chuti a vůni. Nepíše mi to snadno, ale jsem asi jediný v okrese, komu tato káva chutnala méně než Indian Parchment PB.
IM mi přišla bez dřevitého ocasu, jednoduché zemité chuti a vůně. S větším množstvím mléka chutná jako dobrá melta.
Káva se hodí k snídani, nebo jen tak, když se jde zrovna náhodou kolem kávovaru, nic pro nějaký kávový rituál.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Indian Monsooned (robusta)
Tuto kávu jsem už několikrát pil, na hodnocení do fóra jsem však zatím nenašel čas. Vyprovokoval mě až předchozí příspěvek. Nevím co je myšleno rychlým opadáváním pěny. Nedával jsem si nijak záležet, nenastavoval jsem jiné mletí než používám pro arabiky. Káva krémovala tak jak je vidět na fotce a opadení pěny je vidět taky z fotek. Dál jsem nečekal protože se výška pěny neměnila a káva byla skoro studená.
K chuti - kdybych nevěděl že je to robusta, v životě bych to nehádal. Klasická robusta chutná úplně jinak pokud si vzdáleně vzpomínám na ty které jsme měli asi před 10ti roky.
Káva je to skvělá, s jemnou lehounkou kyselostí na pozadí, doplňující příjemně tělo této kávy.
V podstatě souhlasím s hodnocením všech předemnou, kromě ringa. Jestli se tato káva u něj projevuje tak jak ohodnotil, vidím problém v přípravě (hlavně v kávovaru).
K chuti - kdybych nevěděl že je to robusta, v životě bych to nehádal. Klasická robusta chutná úplně jinak pokud si vzdáleně vzpomínám na ty které jsme měli asi před 10ti roky.
Káva je to skvělá, s jemnou lehounkou kyselostí na pozadí, doplňující příjemně tělo této kávy.
V podstatě souhlasím s hodnocením všech předemnou, kromě ringa. Jestli se tato káva u něj projevuje tak jak ohodnotil, vidím problém v přípravě (hlavně v kávovaru).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
ringo si toho je plně vedom. Buď je to kávovarem, nebo ještě spíše jeho chuťovými buňkami, nebo obojím. Samozřejmě mi došlo, že by tato káva takto chutnat neměla.
Pokud jde o cremu, jde udělat i trvanlivá, ale pak je káva cítit spíleninou. Možná je to kávovarem, ale s ostatními kávami problém není.
Pokud jde o cremu, jde udělat i trvanlivá, ale pak je káva cítit spíleninou. Možná je to kávovarem, ale s ostatními kávami problém není.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Omlouvám se za offtopic, ale: Já chci a CHCI taky tu napěňovací přísadu!! Jak to sakryš děláte, já když udělám krásnou vysokou pěnu, tak nejpozději do 2 minut mám max 0,5 cm.primacafe píše:Káva krémovala tak jak je vidět na fotce a opadení pěny je vidět taky z fotek. Dál jsem nečekal protože se výška pěny neměnila...
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Indian Monsooned (robusta)
Já ani nevím, jestli nám tak tečou všechny, nesleduju to. Jen že mě vyprovokoval příspěvek od ringa.
Zbytek jinde. TADY
Zbytek jinde. TADY
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Tato káva dělá takovou cremu asi všem, minulý týden jsem ji měl několikrát a pokaždé to bylo stejné. Plný šálek cremy a po chvíli tak půl centimetru. Když si člověk nedá bacha zůstane mu jenom špinavý šálek a na dně trocha kávy. Ale chuť, nikdy bych neřekl, že piju robustu.
- duri191
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
- bydliště: Trnava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Nerád si to priznávam, ale táto káva je super. Mal som predsudky voči robuste ale túto si nabudúce určite objednám.
Kréma sa valila do šálky ako montážna pena
chuť bola nad očakávania jemná a určite prekonáva aj niektoré akabiky ktoré som mal predrým...
PS: nádherne voní po pražených mandliach keď sa namelie do páky
Kréma sa valila do šálky ako montážna pena

PS: nádherne voní po pražených mandliach keď sa namelie do páky

...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo 

- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Zrovna ji taky piju a souhlasím, hodně ve vůni i v chuti cítím mandle. V předchozích šaržích si to nevybavuji, to je zajímavé.duri191 píše:PS: nádherne voní po pražených mandliach keď sa namelie do páky
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Indian Monsooned (robusta)
Táto robusta mi chutí, aj keď mám dojem, že Indian Parchment PB mi sadla viac. Mletie som musel dávať výrazne jemnejšie ako u arabík, inak sa šálka zaplnila za nejakých 15 sekúnd. Káva pení neskutočne silno.
Silná kávová nahorklá chuť, prakticky žiadna kyslosť. Iné chute som tam nenašiel, na nič sa nehrá, je to priama silná káva.
Silná kávová nahorklá chuť, prakticky žiadna kyslosť. Iné chute som tam nenašiel, na nič sa nehrá, je to priama silná káva.
Re: Indian Monsooned (robusta)
Opravdu skvělá káva u které pokud si odmyslíte nálepku "čistá robusta" zbývají už jen samá pozitiva. Dělá absurdní crému, tak velkou že na konci extrakce vlastně ani nejde vidět žádné kafe
Neobsahuje sice žádné chuťové finesy, ale také neobtěžuje ničím co by bylo navíc. Co mě na ní překvapilo je, že ač není nijak chuťově slabá během chvíle po dopití v puse necítíte žádnou kávovou chuť, což je někdy velká výhoda.... je tohle obecná vlastnost robusty??? Bojím se to tady napsat ať mé neukamenujete, ale chutná mi více než Prima presso i Hpresso 


15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Indian Monsooned (robusta)
tuhle robustu sem měl z jiné pražírny a potvrzuji přesně to cos napsal velké a příjemné překvapení a pro mě ideální základ na kapučíno
tak sem do toho spadl taky :D
Re: Indian Monsooned (robusta)
MDF nastaven na 3, tampování co to jde, páka na 6 hodinách

Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=oXlZg2lLCHQ
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Nemám ponětí jak chutná samotná robusta, ale rád vyhledávám videa s crema orgiemi. Chtělo by to ještě: Bottomless prortafilter for Perfecting the naked extraction.eXp10it píše:Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=oXlZg2lLCHQ

Boiler je bojler
- Spectre
- více pokročilý
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Moje prvé stretnutie s týmto druhom kávy a zároveň s kávou od primacafe.
Káva má zvláštnu, dosť špecifickú vôňu, či už po otvorení balíčka, alebo pri mletí. Arómou je odlišná či už od arabík, alebo zmesí, ktoré som skúšal. Spravil som si z tejto kávičky dve espressá. Na moje veľké prekvapenie sa mi podaril tiger hneď na prvý krát. Pri prvom espresse boli chuťové dojmy zmiešané, čo je spôsobené asi tým, že sa to pomiešalo s kávou ktorá bola predtým v mlynčeku. Po druhom espresse si dovolím konštatovať nasledovné:
Chuťovo mi prišla slabšia, menej aromatická, ale vcelku vyvážená. Do popredia nevystupuje kyslosť, ani horkosť. Trochu zemitá (tak neagresívne, o dosť menej ako niektoré talianske espresso zmesi), čokoládové, alebo ovocné príchute popisované u arabík tu absentujú. Oproti arabikám, ktoré som zatiaľ skúšal mi prišla menej sladká, nabudúce skúsim zhrešiť a pridať štipku cukru. Táto káva je zabijak čo sa týka kofeínu, po dvoch espressách mi hučí v hlave, čo som doteraz pozoroval len pri energetických nápojoch.
Myslím že by to mohla byť ideálna káva pre espresso-nekompatibilné návštevy. Je proste kávová, nič viac ani nič menej
Určite by som ju nepil neskôr poobede, alebo nedajbože večer.
Káva má zvláštnu, dosť špecifickú vôňu, či už po otvorení balíčka, alebo pri mletí. Arómou je odlišná či už od arabík, alebo zmesí, ktoré som skúšal. Spravil som si z tejto kávičky dve espressá. Na moje veľké prekvapenie sa mi podaril tiger hneď na prvý krát. Pri prvom espresse boli chuťové dojmy zmiešané, čo je spôsobené asi tým, že sa to pomiešalo s kávou ktorá bola predtým v mlynčeku. Po druhom espresse si dovolím konštatovať nasledovné:
Chuťovo mi prišla slabšia, menej aromatická, ale vcelku vyvážená. Do popredia nevystupuje kyslosť, ani horkosť. Trochu zemitá (tak neagresívne, o dosť menej ako niektoré talianske espresso zmesi), čokoládové, alebo ovocné príchute popisované u arabík tu absentujú. Oproti arabikám, ktoré som zatiaľ skúšal mi prišla menej sladká, nabudúce skúsim zhrešiť a pridať štipku cukru. Táto káva je zabijak čo sa týka kofeínu, po dvoch espressách mi hučí v hlave, čo som doteraz pozoroval len pri energetických nápojoch.
Myslím že by to mohla byť ideálna káva pre espresso-nekompatibilné návštevy. Je proste kávová, nič viac ani nič menej

Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
- Spectre
- více pokročilý
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Indian Monsooned (robusta)
Po vypotrebovaní balíčka potvrdzujem svoj predchádzajúci príspevok a zhrniem skúsenosti nasledovne:
Káva má vyváženú chuť, je mierne zemitá, menej sladká. Pena je z nej úžasná, tigrovala prakticky stále. Z páky tečie v krásnej konzistencii, dovolil som si prípravu trochu vylepšiť tým, že som demontoval zobáčik na spodku páky. "Tiger" sa daril bez výraznejšieho snaženia, pena bola z tmavších.
Kofeínový šok ktorý som popísal vyššie sa dá redukovať pravidelnou konzumáciou, ale napriek tomu mi prišla dosť silná (v hlave po čase už nehučalo
).
Objednal som z nej len najmenšie balenie a vypilo sa to veľmi rýchlo, čo ma v zápätí mrzelo. Som si istý, že bude kandidovať na vysokých priečkach aj pri ďalších objednávkach...
Káva má vyváženú chuť, je mierne zemitá, menej sladká. Pena je z nej úžasná, tigrovala prakticky stále. Z páky tečie v krásnej konzistencii, dovolil som si prípravu trochu vylepšiť tým, že som demontoval zobáčik na spodku páky. "Tiger" sa daril bez výraznejšieho snaženia, pena bola z tmavších.
Kofeínový šok ktorý som popísal vyššie sa dá redukovať pravidelnou konzumáciou, ale napriek tomu mi prišla dosť silná (v hlave po čase už nehučalo

Objednal som z nej len najmenšie balenie a vypilo sa to veľmi rýchlo, čo ma v zápätí mrzelo. Som si istý, že bude kandidovať na vysokých priečkach aj pri ďalších objednávkach...
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky