Před pár dny se mi na stůl dostal jeden šedý stroj na mletí kávy. Zde je pár postřehů, které mi přišli že by vás mohli zajímat.
Technické data:
hmotnost: 8.5 kg
mlecí kameny: ploché - 58 mm
rychlost mletí 15-16 g kávy: 6.5 s
odchylka mletí: cca 0,5 g (málo měření na přesnější údaj)
programy: 1 porce, 2 porce, kontinuální mletí
další možnosti: časovač na 1 a 2 porce, počítadlo (dílčích a celkových) dávek, displej
cena: 18 000 Kč
Mletí
Co od kávomlýnku chceme především je kvalitní (pokud možno ve stejnoměrné požadované hrubosti) namletí. Vyzkoušel jsem 2 druhy kávy (espresso směs cca 7 dní od upražení a jednodruhovou jihoamerickou kávu 10 dní od upražení). Espresso směs skoro nehrudkovala zato jednodruhovka vypadávala z dózovací rourky jako slepená. Tento jev nedokážu odborně vysvětlit. Snad jen tolik, kávy byly praženy v různých pražírnách.

Jinak kvalita namletí na přípravu espressa výborná. Rychlost na můj vkus také.
Nastavování hrubosti
Nedostatek bych viděl v poměrně nedořešeném "štelování" při požadavku časté změny hrubosti mletí (např. espresso - french press a zpět). Mlecí kameny se nastavují pomocí stavěcího šroubu (viz foto), který se musí zdlouhavě otáčet než dojde k potřebné změně hrubosti. Jak jsem se dozvěděl z dobře informovaných zdrojů, tak u dříve vyrobených mlýnků je tento neduh vyřešen odklopením šroubu a možností rychle změnit hrubost otočením celého prstence rukou.
Množství usazené kávy po domletí jsem nezjišťoval resp. nevážil, ale když jsem mlýnek čistil tak jí možná odhadem 1 až 2 gramy vypadly.
Ovládání mlýnku pomocí jediného tlačítka je intuitivní a vcelku logické i bez návodu. Uděluji velké plus.
S mlýnkem se mi pracovalo výborně. Mletí přímo do páky mně osobně přijde příjemnější i za cenu hrudkující namleté kávy.
Pro:
kvalita a rychlost mletí
možnosti nastavení a displej
pro někoho doserless konstrukce
Proti pro domácí použití:
nepohodlná změna hrubosti mletí
pro někoho doserless konstrukce
cena
hmotnost
