IBERITAL CHALLENGE
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Namele na French Press i hruběji, ale při mletí vzniká nepatrná prašnost, která se může při pití takto připravené kávy projevit. Hodně záleží taky na kvalitě samotného frenchpressu nebo spíš stavu hrany kovové síťky. Se seřizováním doby mletí jsem zatím neexperimentoval, jelikož jsem neměl potřebu, jít by to určitě mělo.
Boiler je bojler
Re: IBERITAL CHALLENGE
Děkuji za info, jeremy. Doporučil bys tedy tento mlýnek, nebo se najde něco lepšího (nejlépe také doserless) ve stejné cenové kategorii?
Jinak na kvalitě french pressu moc nezáleží, i kdyby sítko nedoléhalo ideálně na hrany, tak stejně projde naprosté minimum částeček kávy a jelikož se kafe okamitě vypije, nestačí se "přeluhovat". S tou prašností by byla příprava na FP horší, ale snad to množství prachu je ještě v akceptovatelné míře.
Jinak na kvalitě french pressu moc nezáleží, i kdyby sítko nedoléhalo ideálně na hrany, tak stejně projde naprosté minimum částeček kávy a jelikož se kafe okamitě vypije, nestačí se "přeluhovat". S tou prašností by byla příprava na FP horší, ale snad to množství prachu je ještě v akceptovatelné míře.
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
Taky myslím že na FP pomele dobře. Když jsem ho vybalil a pomlel první dávku, byl nastaven na hrubé mletí a pomletá káva vypadala jako cukr krystal.
Já používám mlýnek jen na espresso. Jinak mlýnek nedoporučuji pro toho kdo střídá často hrubosti mletí, např. FP-espresso-FP...Ovládací kolečko má velmi jemný chod a přenastavení může trvat velmi dlouho, takže jen pro masochisty
Já používám mlýnek jen na espresso. Jinak mlýnek nedoporučuji pro toho kdo střídá často hrubosti mletí, např. FP-espresso-FP...Ovládací kolečko má velmi jemný chod a přenastavení může trvat velmi dlouho, takže jen pro masochisty

Re: IBERITAL CHALLENGE
Ajaj, tak to se tedy asi musím kouknout jinde. Velice často měním drip, FP a espresso... Nějaký návrh?
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
gaggia MDF
Re: IBERITAL CHALLENGE
Gaggia MDF každopádně je jednou z možností, ale není doserless a mám obavu, že bych se u toho moc nervoval. Vždy chci čerstvě namlít jen na jednu porci, není pak problém s velkým množstvím kávy, co zůstane v tom dávkovači?
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
nevím jak u MDF, ale u iberitalu po namletí zhrnu kávu, která zůstane v tunýlku koncem odměrky na kávu. Tím mi v mlýnku nic moc nezůstane.
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
S mlýnkem melu většinou na espresso a z něho odvozené nápoje. Na Frenchpress a Moka používám starý dřevěný ruční mlýnek, kvůli poezii
. Poměr pití kávy mám momentálně asi takový:
80% espresso a z něho odvozené nápoje
15% moka
5% frenchpress
Na zbylou kávu v dávkovači používám něco podobného jako pecan a není problém. Nastavování hrubosti mletí je docela jemné zato masochisticky přesné
. Jednou jsem mlel kávu na Rancilio Rocky, nějaký rozdíl ve výsledku jsem nezachytil, ale to už je cenově jinde. Více informací by mohl poskytnout uživatel Nikes, který nedávno tento mlýnek kupoval a zároveň nějakou dobu používal Rockyho. Po více než roce užívání si nijak nemůžu stěžovat na tento svérázný, ale poctivý mlýnek. Ještě než jsem si mlýnek objednal, přeptal jsem se i na případný servis a náhradní díly. Bylo mi ochotně řečeno, že běžně mají jak mlecí kameny tak i jiné díly. Suma sumárum, já doporučuji.

80% espresso a z něho odvozené nápoje
15% moka
5% frenchpress
Na zbylou kávu v dávkovači používám něco podobného jako pecan a není problém. Nastavování hrubosti mletí je docela jemné zato masochisticky přesné

Boiler je bojler
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
V dávkovači neostane nič, dá sa mlieť priebežne a "cvakať" páčkou dávkovača do páky (alebo inej nádoby) všetko, čo namelieš. Celé je to otázka zvyku, mne to dokonca vyhovuje viac ako Rocky doserless.Meescha píše:není pak problém s velkým množstvím kávy, co zůstane v tom dávkovači?
V mlynčeku však aj tak ostáva relatívne dosť veľa pomletej kávy (aj u Rockyho) v "tuneli" od mlecích kameňov k výsypke. Pri mletí len na espresso to problém nerobí, pri iných spôsoboch prípravy neviem, až tak často FP nepoužívam.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Kam by sa Ti mala káva strácať, odfúkne ju vietor? 
Problém je (ale aj nemusí byť) vtedy, ak prestavuješ mletie z jemného na hrubšie (a naopak) - zvyšky jemne mletej kávy ostanú v "tuneli" a po zmene hrúbky mletia hrubo mletá káva musí tú jemnejšiu vytlačiť. Takže aj keď si upravil mletie, najkôr pôjde jemne mletá káva a až po chvíli hrubšia. No hmotnosť kávy sa nemení - ak nasypeš 9g, tak 9g aj vypadne, len nie konzistentne pomletej.
No to všetko je len moja teória, vychádzam z toho, že vidím, koľko ostáva kávy v mlynčeku pri rozobratí. A podľa mňa u MDF aj Rancilia je to dosť. Iberital a iné mlynčeky môžu byť na tom inak. (2-czech tuším spomínal, že Vario s týmto problém nemá.)

Problém je (ale aj nemusí byť) vtedy, ak prestavuješ mletie z jemného na hrubšie (a naopak) - zvyšky jemne mletej kávy ostanú v "tuneli" a po zmene hrúbky mletia hrubo mletá káva musí tú jemnejšiu vytlačiť. Takže aj keď si upravil mletie, najkôr pôjde jemne mletá káva a až po chvíli hrubšia. No hmotnosť kávy sa nemení - ak nasypeš 9g, tak 9g aj vypadne, len nie konzistentne pomletej.
No to všetko je len moja teória, vychádzam z toho, že vidím, koľko ostáva kávy v mlynčeku pri rozobratí. A podľa mňa u MDF aj Rancilia je to dosť. Iberital a iné mlynčeky môžu byť na tom inak. (2-czech tuším spomínal, že Vario s týmto problém nemá.)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tou ztrátou jsem myslel množství, které zůstane uvnitř mlýnku a u MDF se trochu obávám, že tam ještě něco uvízne v dóze.
Kdybych měl peníze na Vario, tak jdu do něj, ale nemám, proto se dívám jinde. Momentálně zkouším přes ebay vyhrát Iberital a Nemo Lux, tak uvidím, jestli něco klapne...
Kdybych měl peníze na Vario, tak jdu do něj, ale nemám, proto se dívám jinde. Momentálně zkouším přes ebay vyhrát Iberital a Nemo Lux, tak uvidím, jestli něco klapne...
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
cca. 2.5g ak sa nemylim ostane v mlynku 

Kód: Vybrat vše
http://img63.imageshack.us/img63/6849/95901552.jpg
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
ten tunýlek lze právě lehce vyškrábnout u verze s dávkovačem. Podle té fotky je to na mletí přímo do páky a musí se to blbě vyškrabávat ven, zavazí ten plastový bazmek.
- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: IBERITAL CHALLENGE
Ja vyškrabávanie z tunelčeka neriešim (Rocky s dávkovačom). Zostáva tam štandardné množstvo kávy, takže to neovplyvňuje množstvo kávy do páky. Koľko nasypem, toľko aj vypadne (resp. vycvakám). Jedine pri zmene kávy to môže u prvej ovplyvniť jej chuť, ale pokiaľ sú obe dobré, tak je to jedno. Myslím, že pokiaľ sa melie dvakrát denne, tak aj vplyv toho cca 1 gramu skôr zomletej kávy, čo zostava v tuneli je zrejme minimálny a pri double miske nepostrehnuteľný.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: IBERITAL CHALLENGE
U MDFka to ani nijak vyšťárnout nejde. Nad tunýlkem k mlecím kamenům je plastový kryt.
U nás se k tomu stavíme přesně tak jak píše Miri
Když přijde návštěva a mění se káva, tak si dám první já a teprve druhá, už vyměněná káva jde návštěvě.
U nás se k tomu stavíme přesně tak jak píše Miri
Když přijde návštěva a mění se káva, tak si dám první já a teprve druhá, už vyměněná káva jde návštěvě.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: IBERITAL CHALLENGE
Já to u MDF řeším tak, že mlýnek po mletí nakloním dopředu a párkrát do něj bouchnu. Nalepená káva se vysype a pak ji vycvakám. Dělám to ale jen u dražších káv. Když je tam nějaká levná, tak druhý den prostě pustím mletí a zvětralou kávu vycvakám ven. Pak ji sesypu do dózy v lednici a používám třeba při vaření nebo do nápojů, kde na špičkové chuti nesejde, bo odstíny kávy překrývají jiné složky.
Re: IBERITAL CHALLENGE
Ahoj, tak po roce používání Gaggie Classic + mlýnek Iberital mám pár postřehů.. snad někomu pomůžou.. Kávu na Iberitalu melu jen o víkendu (1-2 denně) - v týdnu v práci mám Rockyho - 2x denně.
S Iberitalem (automatický - takový ten s časovačem a bez doseru) jsem spokojen. Rockyho bych měl raději, ale vzhledem k ceně, to je pro to mé domácí pošušňáníčko zbytečné.
Iberital je celkem hlasitý, zvuk je lehce nerovnoměrný (jakoby byly lehce vyosené kameny.. ale je to jen doměnka.. ten zvuk zůstává stejný nehledě na hrubost mletí)
Štelování jemnosti je přesné, ale trvá. Takže představu, že budu dělat FrenchPress a Espresso jsem zavrhl.. chybí mi nějaká rozumná stupnice (někde jsem viděl řešení, že stačí dolů nalepit kus metru
Uplně ideální též není vstup pro kávu.. Když nasypu dávku kávy, tak se stane, že v mlýnku poskakuje pár zrnek a ne a ne spadnout do kamenů. Už mi tam uvízlo i nějaké extra velké zrno, které jsem musel vyndat, protože nepropadlo.. Řeším to tak, že prostě mlýnek zapnu, vypnu, zapnu, vypnu ..
Časovač nepoužívám. Kafe mám v ledničce a když chci, tak nasypu jednu dávku a tu pomelu.
Chybí mi držák na holder (tak jak má Rocky), ale vzhledem k tomu, že lze pustit mlýnek právě holdrem, nepotřebuji tři ruky (jako by bylo u Rockyho). V druhé ruce obvykle držím jehlu na špízy, kterou rovnám kafe a pak tím vyškrábnu zbytek z tunýlku. Pak ještě povytáhnu víčko zásobníku a "praštím" do něj. Funguje to jako píst a vzduch vyfoukne ještě nějaké kafe (cca 1g).
Mletá káva padá pěkně do sítka.. žádný velký binec okolo není.
Na čištění používám ještě ruční aku vysavač - fakt skvělá věc v kuchyni. Prostě přicucnu na tunýlek a vysaju zbytky (cca 1g).
Přesné porovnání kvality s Rockym nemám.. musel bych vzít mlýnek do práce a udělat nějakou rozumnou sadu experimentů (a stejně to na chuti nepoznám - tak trénovaný ještě nejsem
) Ale podle espressa bych to na nějak zásadně horší kvalitu neviděl.
S Iberitalem (automatický - takový ten s časovačem a bez doseru) jsem spokojen. Rockyho bych měl raději, ale vzhledem k ceně, to je pro to mé domácí pošušňáníčko zbytečné.
Iberital je celkem hlasitý, zvuk je lehce nerovnoměrný (jakoby byly lehce vyosené kameny.. ale je to jen doměnka.. ten zvuk zůstává stejný nehledě na hrubost mletí)
Štelování jemnosti je přesné, ale trvá. Takže představu, že budu dělat FrenchPress a Espresso jsem zavrhl.. chybí mi nějaká rozumná stupnice (někde jsem viděl řešení, že stačí dolů nalepit kus metru

Uplně ideální též není vstup pro kávu.. Když nasypu dávku kávy, tak se stane, že v mlýnku poskakuje pár zrnek a ne a ne spadnout do kamenů. Už mi tam uvízlo i nějaké extra velké zrno, které jsem musel vyndat, protože nepropadlo.. Řeším to tak, že prostě mlýnek zapnu, vypnu, zapnu, vypnu ..
Časovač nepoužívám. Kafe mám v ledničce a když chci, tak nasypu jednu dávku a tu pomelu.
Chybí mi držák na holder (tak jak má Rocky), ale vzhledem k tomu, že lze pustit mlýnek právě holdrem, nepotřebuji tři ruky (jako by bylo u Rockyho). V druhé ruce obvykle držím jehlu na špízy, kterou rovnám kafe a pak tím vyškrábnu zbytek z tunýlku. Pak ještě povytáhnu víčko zásobníku a "praštím" do něj. Funguje to jako píst a vzduch vyfoukne ještě nějaké kafe (cca 1g).
Mletá káva padá pěkně do sítka.. žádný velký binec okolo není.
Na čištění používám ještě ruční aku vysavač - fakt skvělá věc v kuchyni. Prostě přicucnu na tunýlek a vysaju zbytky (cca 1g).
Přesné porovnání kvality s Rockym nemám.. musel bych vzít mlýnek do práce a udělat nějakou rozumnou sadu experimentů (a stejně to na chuti nepoznám - tak trénovaný ještě nejsem

Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky
Re: IBERITAL CHALLENGE
Dnes mi dorazil Challenge z torrelsa.cz. Mají tam moc pěknou cenu (bez pošty 3079.-, s poštou 3379.-). V neděli jsem objednával, takže za dva dny byl doma. Krabice poměrně lagric, divím se že to v ní přežije nějakou delší přepravu, ale byla evidentně originální a mlýnek byl naštěstí úplně v pořádku. Zkušenosti asi až příští týden, ještě mi nedorazil kávovar, tak jsem zkoušel jen něco málo namlít na pour-over. Z toho mála zatím teda spokojenost, mlýnek vypadá bytelně, mele pravidelně, kafe z toho zobáčku leze taky dobře, nic nelítá okolo. Jediná drobnost, co mi trochu vadí, že násypka se nedá nijak zaaretovat, takže už se mi povedlo vysypat si zrnka na zem při pokusu sundat vrchní kryt té násypky, kdy se místo krytu vysunula násypka celá a z ní spodem zrnka
)

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: IBERITAL CHALLENGE
Je velmi rozumné, že jste pořídil mlýnek zároveň (souběžmě) s kávovarem. Budete mít možnost hned od začátku ovlivnit maximálně výsledné espresso.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: IBERITAL CHALLENGE
Možná blbý dotaz, ale má Challenge nějaký doraz abych při snaze o jemnější a jemnější mletí nenastavil mlýnek tak, že se zuby začnou mlátit o sebe? Už se mi docela podařilo nastavit časovač tak, abych nemusel domlet kousek navíc a nebo naopak nevyhazoval přebytečnou dávku, ale mletí by to asi ještě sneslo jemnější, jen mám strach abych mu neublížil 
