Mazzer Super Jolly
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Mazzer Super Jolly
Tak jsem si dnes tohodle "mazla" donesl domů. Na hodnocení je zatím asi příliš brzy, nicméně pocit z mlýnku je určite dobrý - oproti ascasu je tišší, rychlejší a vypadá to, že v něm bude zůstávat ještě míň kávy, než v ascasu. Zatím jsem neporovnával jednu kávu z obou mlýnků, ale z těch pár pokusů mi připadá, že espresso z Mazzera má více cremy.
- czhawk
- více pokročilý
- Příspěvky: 144
- Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
- bydliště: Ústí nad Labem
- kávovar: Rancilio SILVIA
- mlýnek: Rancilio ROCKY
Re: Mazzer Super Jolly
"dinoo3" vrátím se k tématu - tedy to co mě zajímá v celé diskuzi. Naprosto chápu, že jsi vyměnil MDF za Mazera, bez ohledu na tu omáčku a demagogii kolem. Zajímalo by mě, zda jsi si nechal když né u starého, tak u nového mlýnku nabrousit kameny?
A proč?
Díky předem za odpověď.

A proč?
Díky předem za odpověď.

- czhawk
- více pokročilý
- Příspěvky: 144
- Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
- bydliště: Ústí nad Labem
- kávovar: Rancilio SILVIA
- mlýnek: Rancilio ROCKY
Re: Mazzer Super Jolly
Nu dobrá, nechme kolegu "Dinoo3", je to takový "kávový dalajláma". Život je o poznání a cestě za poznáním. Zatímco já ubožák bloudím v kruhu, tady dalajláma si jde svou přímou cestou poznání, zpětné vazby netřeba. Ostatní (napřkl. Fox_25) si za něj sypou popel na hlavu - to je úsměvné a milé.
Přesto, že jsem nicotný a nevědomý, chtěl bych odpovědi na své otázky. Abych odpovědi dostal, musím vysvětlit, k čemu budou odpovědi užitečné ostatním a zda asi nebudou zneužité.
Tedy rád bych zůstal u tématu - MAZZER SUPER JOLLY.
Otázka :
Nechal jsi si někdy v mlýnku nabrousit kameny?
A proč?
Vysvětlení otázky :
Co člověk potřebuje k tomu, aby si doma udělal dobrý kafe ...
1) kvalitní, čerstvou, praženou kávu (bez té to nejde)
2) kvalitní mlýnek na kávu (kromě případů, kdy mám v ulici vedle baráku pražírnu napřkl. PRIMACAFE)
3) něco na zalití - tedy slušnou vodu (nebudu to do sebe cpát suchý)
4) nějakej technikus - kávovar, konvici, filtry ... prostě nějakej ten verk podle toho co do sebe chcu hrknout
Když v tom začnu šťourat, zaseknu se u mlýnku - novej nebo starej, vem to čert. Ale co kameny - jsou prostě podle mne důležité - tedy jejich ostrost zejména. No a tady dalajláma vyměnil MDF za MAZZER. Rozdíl poznal. Ale jak je porovnával, dal do obou stejně tupé kameny, nebo oboje nabrousil, nebo nedej bože porovnal tupé (používané) s novým nepoužitým. Chtěl bych v tom mít jasno ... ostatní asi také. Jsem jen LAMA, tak nevím, mám dát mlýnek pryč, jeden, oba, všechny tři ... a koupit MAZZER, taky chcu lepší ... výsledek mletí, ne jen lechtat ego. Proto je tam to "Proč?".
Je to srozumitelné ...??? Líp to prostě nedám ... nakonec jsem LAMA.
Tak co "Dinoo3" jak to máš ty, případně prosím o odpověď jiného majitele jedno ze 3 nejlepších mlýnků na kafe na světě.
Děkuji.

Přesto, že jsem nicotný a nevědomý, chtěl bych odpovědi na své otázky. Abych odpovědi dostal, musím vysvětlit, k čemu budou odpovědi užitečné ostatním a zda asi nebudou zneužité.
Tedy rád bych zůstal u tématu - MAZZER SUPER JOLLY.
Otázka :
Nechal jsi si někdy v mlýnku nabrousit kameny?
A proč?
Vysvětlení otázky :
Co člověk potřebuje k tomu, aby si doma udělal dobrý kafe ...
1) kvalitní, čerstvou, praženou kávu (bez té to nejde)
2) kvalitní mlýnek na kávu (kromě případů, kdy mám v ulici vedle baráku pražírnu napřkl. PRIMACAFE)
3) něco na zalití - tedy slušnou vodu (nebudu to do sebe cpát suchý)
4) nějakej technikus - kávovar, konvici, filtry ... prostě nějakej ten verk podle toho co do sebe chcu hrknout
Když v tom začnu šťourat, zaseknu se u mlýnku - novej nebo starej, vem to čert. Ale co kameny - jsou prostě podle mne důležité - tedy jejich ostrost zejména. No a tady dalajláma vyměnil MDF za MAZZER. Rozdíl poznal. Ale jak je porovnával, dal do obou stejně tupé kameny, nebo oboje nabrousil, nebo nedej bože porovnal tupé (používané) s novým nepoužitým. Chtěl bych v tom mít jasno ... ostatní asi také. Jsem jen LAMA, tak nevím, mám dát mlýnek pryč, jeden, oba, všechny tři ... a koupit MAZZER, taky chcu lepší ... výsledek mletí, ne jen lechtat ego. Proto je tam to "Proč?".
Je to srozumitelné ...??? Líp to prostě nedám ... nakonec jsem LAMA.
Tak co "Dinoo3" jak to máš ty, případně prosím o odpověď jiného majitele jedno ze 3 nejlepších mlýnků na kafe na světě.
Děkuji.

- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Mazzer Super Jolly
Jestli je to výzva i pro mě, oba moje mlýnky jsem koupil nové a kameny jsem zatím nikdy brousit nenechal. K tomu porovnání obou mlýnků (za těchto podmínek) se moc nemám. Proč jsem kupoval Mazzer je jasné z mých příspěvků v tématu Gino Rossi. Jestli mele opravdu líp -upřímně řečeno jsem s tímto pocitem koketoval, protože mi to dělalo dobře
Ale nevím, fakt nevím. Chybí mi ta schopnost jemného rozpoznání veškerých nuancí, kterou jsou obdařeni pouze někteří z nás.

Každý svého kafe strůjcem
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Mazzer Super Jolly
funkyboss: díky za skvělý návod, který umožnil odstrojit mlýnek od - pro domácí použití - obtížné elektronické přítěže i ignorantovi mého kalibru. Odmontoval jsem i celé to domílací čidlo pod doserem, takže žádné zaizolované černé dráty v mlýnku nezůstaly. Mlýnek dokonce po sestavení jede. Skoro jsem to neočekával 

Každý svého kafe strůjcem
- funkyboss
- pokročilý
- Příspěvky: 94
- Registrován: pon 14. úno 2011 11:25:16
- bydliště: Praha
- kávovar: LaCimbali M21 Junior DT/1
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Mazzer Super Jolly
Není zač, jsem rád, že to někomu pomohlo
Já jsem s mlýnkem velmi spokojen, kdybych měl srovnat SJ s Macapem M5, tak pro mě je největší rozdíl v rychlosti mletí daný různými průměry kamenů. S tím souvisí i nastavování hrubosti mletí - u Macapu jsem měl nastavování po krocích, což bylo OK, ale u SJ si to nedokážu představit. Vzhledem k větším kamenům a možná i jinému stoupání závitů je u SJ rozdíl v mletí i při posunu o malý kousek znát, což u Macapu nebylo tak výrazné.

Já jsem s mlýnkem velmi spokojen, kdybych měl srovnat SJ s Macapem M5, tak pro mě je největší rozdíl v rychlosti mletí daný různými průměry kamenů. S tím souvisí i nastavování hrubosti mletí - u Macapu jsem měl nastavování po krocích, což bylo OK, ale u SJ si to nedokážu představit. Vzhledem k větším kamenům a možná i jinému stoupání závitů je u SJ rozdíl v mletí i při posunu o malý kousek znát, což u Macapu nebylo tak výrazné.
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Mazzer Super Jolly
Před pár dny jsem si vytiskl a vystřihl "kornoutek" dle
A je to jednoduché a přitom geniální - sedí naprosto přesně a mletí přímo do páky je o hodně pohodlnější (káva nelítá tak moc vlevo). Pokud melete (chtěli byste mlet) přímo do páky, tak jednoznačně doporučuji.
Kód: Vybrat vše
http://www.home-barista.com/grinders/how-to-tame-messy-mazzer-doser-t6499.html
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Mazzer Super Jolly
Plánuju jiné řešení, ale než se rozhoupu, tohle použiju. Obvykle se rozhoupávám dost dlouho
Třeba to bude tak dobrý, že u toho skončím... Díky.
Výzkumníci v Schectermatic Laboratories jsou borci. Andy i jeho psisko

Výzkumníci v Schectermatic Laboratories jsou borci. Andy i jeho psisko

Každý svého kafe strůjcem
Re: Mazzer Super Jolly
Mazzer SJ je asi najlepsi mlyncek, nepotrebuje dodatocne upravy. Staci len stetec na mlyncek na vyčistenie dosera.
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Mazzer Super Jolly
Nejlepší mlýnek neexistuje. A dosery mazzeru vyhazují kávu příliš doleva (tak, že nemá problém netrefit páku v držáku), a špatně "vytírají" spodek doseru. Obé je dost nepříjemné, pokud melete předem odváženou dávku kávy, ale taky se se dá výrazně (a hlavně jednuduše) zlepšit.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Mazzer Super Jolly
Nevadí vám to? Nebo s tím cvakáte opatrně... Já mám okolo furt bordel.
Trychtýřek ale pomohl. Definitivní řešení to ovšem není. Kafe na dně doseru mi tolik nevadí, nemá to na nic vliv, množství je zanedbatelné a je ho tam furt stejně, takže neovlivní ani dávku.
Všechny tyhle nedostatky zmizí, když je mlýnek v kontinuálním provozu a v doseru je pořád dost kafe. Což je jeho určení a na doma to chce holt trochu vymakat.

Všechny tyhle nedostatky zmizí, když je mlýnek v kontinuálním provozu a v doseru je pořád dost kafe. Což je jeho určení a na doma to chce holt trochu vymakat.
Každý svého kafe strůjcem
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mazzer Super Jolly
prekvapil ma systém nastavenia hrúbky mletia pri tomto mlynčeku. Bol som doteras zvyknutý na stupňové nastavenie so zarážkami a keď sa mi dostal tento mlynček do rúk tak som sa najprv zlakol že na ňom chýba tá zarážka a je to nejako provizórne zarazené na určitom stupni. Po rozobratí som bol prekvapený že horný mlecí kameň je na pevno v troch štrbinách na pružinách a pri doťahovaní sa netočí, len sa stláčajú pružiny a tým sa kameň približuje k tomu spodnému. Ale všimol som si jednu vec ktorá ma trocha znemokojila. Najprv som kamene dotiahol na doraz, teda na nulu tak že sa dotkly (skúšal som točiť hriadelom na spodnom mlynci. Potom som postupne uvoľnoval až som získal polohu najjemnejšieho mletia. V tejto polohe som zistil, že keď nasadím násypku tak sňou viem trocha hýbať do strán. Konkrétne hýbem tou časťou v ktorej je uložený horný kameň a ktorá sa prytláča o pružiny. Má toto nejaký vpliv na funkčnosť? Jediný dôvod ktorý ma napadol je ten že pružiny sú už možno unavené a netlačia dostatočne kameň o ten vrchný prstenec so závitom. Ďakujem za postrehy.
all you need is coffee
- timi.m
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 07. čer 2010 16:28:29
- bydliště: Praha 10
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Gino Rossi RR45
Re: Mazzer Super Jolly
Ahoj, včera jsem koupil mlýn. Není to Mazzer a némá ty pružiny. Sice nemám tolik zkušeností jako ostatní, ale pokusím se odpovědět. Můj názor je, že Mazzer má uložení horního kamene řešené lépe právě díky těm pružinám. Ani nemusím nasazovat násypku. Stačí, když položim ruku na kruh nastavení hrubosti. A škrtá podle toho kde zatlačím, jelikož je v závitu malá vůle.
Tomáš
Tomáš
Naposledy upravil(a) primacafe dne stř 25. zář 2013 22:58:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: smazal jsem nesmyslnou citaci předchozího příspěvku
Důvod: smazal jsem nesmyslnou citaci předchozího příspěvku
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Mazzer Super Jolly
Tak jsem si pořídil taky tento mlýnek, použitý a v automatické verzi.
Už jsem provedl úpravu, aby doser stíral vše, a vystřihl papírový kornoutek z home-barista pro lepší dávkování do páky.
Teď už jen odstranit čidlo na domílání viz toto vlákno a bude to super.
Už jsem provedl úpravu, aby doser stíral vše, a vystřihl papírový kornoutek z home-barista pro lepší dávkování do páky.
Teď už jen odstranit čidlo na domílání viz toto vlákno a bude to super.
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Mazzer Super Jolly
Já bych to taky zkusil bez zarážky. Minimálně odšroubovat a zkusit přitáhnout co nejvíce to jde (bez kávy a vypnuté). Podle mě uděláte minimálně jednu celou otáčku. Nějak se mi nezdá, že by kameny o sebe škrtaly a zároveň z mlýnku padalo kafe na frenchpress.
Re: Mazzer Super Jolly
Diky za nazor. Logiku to samozrejme ma, na pocet zavitu jsem se dival, myslim, ze by to jit jeste melo. Proc jsem to jeste neudelal je to, ze personal po dukladnem vyslechu rika, ze ihned po instalaci meli problem opacny, tj, ze mlynek mlel na vsechny nastaveni vicemene prach. Tak s tim trochu "tocili" a vysledek je tento. Tim tocenim je ale mysleno toceni nastavovaciho kola (stupnici) po obvodu od nuly do deviti, nikoli treba vysroubovat cele kameny jak jsem to vcera delal ja.. Kazdopadne to zitra zkusim, protoze je to u zakazniku pro ostudu, ale zajimalo me, zda nemel nekdo stejny problem..
- demo
- začátečník
- Příspěvky: 69
- Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
- bydliště: L. Hrádok
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mazzer Super Jolly
Dosť často sa tu objavuje názor, že sa kamene zatupia alebo až zničia, keď sa nastavia za behu na dotyk. To nie je pravda, pretože konštrukcia kameňov je taká, že plochy ktorými sa dotýkajú v nulovej polohe sú hladké a v žiadnom prípade nemôže dôjsť ku kontaktu mlecích ostrí. Pri zapnutom motore je možné bezpečne ísť do polohy, keď kamene o seba začínajú trieť. Samozrejme dotiahnutím nasilu sa dá motor zastaviť a tým aj poškodiť, ak by takto dlhšie ostal stáť, ale mierne pribrzdenie na pár sekúnd vydrží každý komerčný mlynec. Dôležité je ale aby sa nastavovanie robilo bez kávy v mlynci samozrejme.
Správny postup je:
- máme prázdny mlynec bez kávy
- nastavíme najväčšiu hrúbku mletia a zapneme mlynec
- krútime nastavovacím prvkom smerom k jemnému stupňu (0) pomaly dovtedy, kým nepočuť, že dochádza ku kontaktu kameňov.
- zastavíme mlynec a skontrolujeme, či sme v polohe nula na stupnici alebo polohu označíme. Technicky presnejšie nula by mala byť tesne predtým, ako sa kamene dotknú. Pričom "tesne" znamená tak desatinu milimetra vertikálneho oddialenia.
Kto sa bojí, môže točiť kameňmi aj ručne, ale postup je ten istý.
Ak mlynec ani v polohe blízko nuly nemelie dostatočne najemno, tak jediný dôvodom môže byť, že kamene nie sú paralelné. Teda dotknú sa len v jednom bode a oproti nemu je medzi kameňmi veľká medzera. Toto sa dá diagnostikovať tak, že sa natrú plochy kameňov napr. liehovou fixou, podľa horeuvedeného postupu sa na pár sekúnd nechajú kamene o seba trieť. Potom je vidieť podľa toho, ako sú plochy čisté (tam kde sa dotkli) či je tam väčšia nepresnosť.
Pretože u Mazzeru a podobných mlyncoch je horný kameň nastavovaný závitom z jemným stúpaním a ten má len jeden začiatok, tak sa vždy musí zakrutkovať do tej istej polohy. Čiže keď ten mlynec rozoberiem a zložím to nastavenie ostáva vždy rovnaké. Nedá sa zaskrutkovať do inej polohy.
Správny postup je:
- máme prázdny mlynec bez kávy
- nastavíme najväčšiu hrúbku mletia a zapneme mlynec
- krútime nastavovacím prvkom smerom k jemnému stupňu (0) pomaly dovtedy, kým nepočuť, že dochádza ku kontaktu kameňov.
- zastavíme mlynec a skontrolujeme, či sme v polohe nula na stupnici alebo polohu označíme. Technicky presnejšie nula by mala byť tesne predtým, ako sa kamene dotknú. Pričom "tesne" znamená tak desatinu milimetra vertikálneho oddialenia.
Kto sa bojí, môže točiť kameňmi aj ručne, ale postup je ten istý.
Ak mlynec ani v polohe blízko nuly nemelie dostatočne najemno, tak jediný dôvodom môže byť, že kamene nie sú paralelné. Teda dotknú sa len v jednom bode a oproti nemu je medzi kameňmi veľká medzera. Toto sa dá diagnostikovať tak, že sa natrú plochy kameňov napr. liehovou fixou, podľa horeuvedeného postupu sa na pár sekúnd nechajú kamene o seba trieť. Potom je vidieť podľa toho, ako sú plochy čisté (tam kde sa dotkli) či je tam väčšia nepresnosť.
Pretože u Mazzeru a podobných mlyncoch je horný kameň nastavovaný závitom z jemným stúpaním a ten má len jeden začiatok, tak sa vždy musí zakrutkovať do tej istej polohy. Čiže keď ten mlynec rozoberiem a zložím to nastavenie ostáva vždy rovnaké. Nedá sa zaskrutkovať do inej polohy.
Re: Mazzer Super Jolly
Jelikož mám nyní k dispozici SJ (230V, 2008, verze s kabelem zespoda, doser+timer), dovolím si připojit několik postřehů; budu se snažit neduplikovat známé věci. Tedy mimo toho, že to je supr mlýnek. :-)
Nastavení nuly: proběhlo v pohodě, intuitivně. Mimochodem na "číselníku" ji mám někde kolem 3, ale jsem líný hýbat s číselníkem.
Teprve později jsem si všiml, že na rozetě číselníku jsou šipky "hrubší" a "jemnější" v opačném směru, než jsem nastavoval já. Šipka "hrubší" směřuje k 0 (doleva). Teprve mnohem později mi došlo, že tím soudruzi chtěli říci: chcete-li hrubší mletí, TOČTE doleva/po směru hodinových ručiček. Tak aby to třeba někoho nezmátlo.
Timer: funguje jako timer a současně jako manuální on/off vypínač.
Hopper: nepoužívám, neboť mlýnek je v domácím užití. Po nasypaní kávy je potřeba otvor přikrýt. Je vcelku jedno čím, jinak ale nějaké zrno vyletí ven.
Doser: jsem na něj zvyklý, takže mi nevadí, alespoň si člověk připraví další věci na kávu. Omyl. Dvě dávky (16 gramu) jsou umlety tak rychle, že nic nestihnu. :-) Řekl bych kolem 7 sekund; můžu změřit, kdyby někdo chtěl. Přesto mi používání doseru vyhovuje.
Káva z doseru: z počátku jsem se setkal s klasickým problémem, že doser sype trošku doleva. Původně jsem myslel, že věc vyřeším papírovým "trychtýřem" (odkaz je o několik příspěvků výše), ale než jsem se k tomu dostal, tak se situace vyřešila jinak. Nejprve jsem hýbal s páčkou doseru opatrněji, ale to je trošku opruz. Pak jsem náhodou změnil pořadí úkonů. Původně jsem namlel, nasypal, vyčistil tunýlek, nasypal zbytek. Teď čistím hned po namletí a když štětečkem rozhrnu namletou hromádku kávy, tak káva padá rovně i při normálním cvakání. Tudíž se domnívám, že padaní doleva způsobuje, když se do jedné sekce dostane příliš mnoho kávy. Ale je to pouze domněnka.
Čištění tunýlku k mlecím kamenům: asi ve většině mlýncích zůstává v tunýlku trochu kávy. V hospodě to je jedno, doma ne. V některých mlýncích zůstává trochu více, v některých méně. Některé mlýnky se čistí lépe, jiné hůře. U mě zůstává cca 1 gram a čistí se velmi dobře a rychle. Vymetu štětečkem z tunelu, zapnu/vypnu mlýnek, aby se vyfouklo, co je mezi kameny, smetu zbytky dolů. Celé to trvá cca 4 sekundy. Pak rozhrnu kávu, viz výše. Cca 2 sekundy.
Celkem tedy asi 6s daň za používání profi mlýnku doma. To mi přijde rozumné.
Více "nového" mě již nenapadá...
Nastavení nuly: proběhlo v pohodě, intuitivně. Mimochodem na "číselníku" ji mám někde kolem 3, ale jsem líný hýbat s číselníkem.
Teprve později jsem si všiml, že na rozetě číselníku jsou šipky "hrubší" a "jemnější" v opačném směru, než jsem nastavoval já. Šipka "hrubší" směřuje k 0 (doleva). Teprve mnohem později mi došlo, že tím soudruzi chtěli říci: chcete-li hrubší mletí, TOČTE doleva/po směru hodinových ručiček. Tak aby to třeba někoho nezmátlo.
Timer: funguje jako timer a současně jako manuální on/off vypínač.
Hopper: nepoužívám, neboť mlýnek je v domácím užití. Po nasypaní kávy je potřeba otvor přikrýt. Je vcelku jedno čím, jinak ale nějaké zrno vyletí ven.
Doser: jsem na něj zvyklý, takže mi nevadí, alespoň si člověk připraví další věci na kávu. Omyl. Dvě dávky (16 gramu) jsou umlety tak rychle, že nic nestihnu. :-) Řekl bych kolem 7 sekund; můžu změřit, kdyby někdo chtěl. Přesto mi používání doseru vyhovuje.
Káva z doseru: z počátku jsem se setkal s klasickým problémem, že doser sype trošku doleva. Původně jsem myslel, že věc vyřeším papírovým "trychtýřem" (odkaz je o několik příspěvků výše), ale než jsem se k tomu dostal, tak se situace vyřešila jinak. Nejprve jsem hýbal s páčkou doseru opatrněji, ale to je trošku opruz. Pak jsem náhodou změnil pořadí úkonů. Původně jsem namlel, nasypal, vyčistil tunýlek, nasypal zbytek. Teď čistím hned po namletí a když štětečkem rozhrnu namletou hromádku kávy, tak káva padá rovně i při normálním cvakání. Tudíž se domnívám, že padaní doleva způsobuje, když se do jedné sekce dostane příliš mnoho kávy. Ale je to pouze domněnka.
Čištění tunýlku k mlecím kamenům: asi ve většině mlýncích zůstává v tunýlku trochu kávy. V hospodě to je jedno, doma ne. V některých mlýncích zůstává trochu více, v některých méně. Některé mlýnky se čistí lépe, jiné hůře. U mě zůstává cca 1 gram a čistí se velmi dobře a rychle. Vymetu štětečkem z tunelu, zapnu/vypnu mlýnek, aby se vyfouklo, co je mezi kameny, smetu zbytky dolů. Celé to trvá cca 4 sekundy. Pak rozhrnu kávu, viz výše. Cca 2 sekundy.
Celkem tedy asi 6s daň za používání profi mlýnku doma. To mi přijde rozumné.
Více "nového" mě již nenapadá...
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Mazzer Super Jolly
Taky něco přidám.
Hopper taky nepoužívám, na zakrytí "díry" používám slepou misku, sedne tam přesně.
Nedávno jsem mlel naráz 300g kávy (to jsem poprvé použil hopper) a za 2 minuty bylo hotovo
Hopper taky nepoužívám, na zakrytí "díry" používám slepou misku, sedne tam přesně.
Nedávno jsem mlel naráz 300g kávy (to jsem poprvé použil hopper) a za 2 minuty bylo hotovo

Re: Mazzer Super Jolly
Nevím, jakou máš verzi (230V nebo 380V), nebo zda jsi mlel ty 2 minuty v kuse. Ale mám pocit, že ani u jedné varianty bys v kuse 2 minuty mlít neměl. Na mlýnku je napsáno, jaká je maximální doba na ON a jak pak dlouho by mel být OFF.