ASCASO I-STEEL
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Tak je doma (verze s plochými kameny a bez časovače), posílám první postřehy.
Překvapilo mě (příjemně), jak je malý a těžký. Uvnitř samozřejmě spousta kovu. Z plastu jsem z funkčních součástí objevil jen spouštěcí tlačítko a držák hřídelky, na které je šnek.
Nastavit se mi jej podařilo docela rychle. Ze začátku po zapnutí dost smrděl (zřejmě motor), ale naštěstí to po pár mletích přestalo.
Škoda, že se nastavuje (a má hlavní vypínač, který ale právě proto vypínat nebudu) zboku. Vzhledem k malému prostoru v kuchyni to bude znamenat jej posunout dopředu kdykoliv budu chtít s kolečkem otočit.
Hned po prvních několika mletích jsem však objevil jednu dost nepříjemnou vadu. Pokud zbytek kávy opravdu násilím nevyklepu (což se mi moc nechce do mlýnku stále klepat, ač je kovový), zůstane tam asi gram kávy. Když vyklepu, stejně tam troška zůstane. A tento zbytek pak časem spadne (nejčastěji při vyklepání kávy do knockboxu, který je poblíž) na tu kovovou plochu. Protože je mírně z kopce směrem dopředu, při dalším mletí káva odcestuje a spadne před mlýnek. To by (ač je to nepříjemné) nebyl až takový problém, kdyby zrovna tudy nefoukalo chlazení motoru, které zbytky kávy odfoukne až na podlahu. Asi budu muset nechávat na té "vidličce" mističku, kterou používám pro vážení.
Četl jsem tu o úpravě s přístrojovým knoflíkem se stupnicí. Píšete, že by bylo nutné hřídelku nastavit. Na té mé ale šnek moc nedrží, hřídelka jde (při zatáhnutí za knoflík) o dost (tak 8 mm) vytáhnout ven (nezkoušel jsem raději tahat dále násilím), přičemž šnek zůstane samozřejmě na svém místě. Nezkoumal jsem to zatím detailněji, ale pevně doufám, že je tam pero, aby se mi to nezačalo časem protáčet.
Zatím celkem spokojenost. Nicméně co se týče přípravy kávy, nezaznamenal jsem oproti Graefu žádnou změnu. Ale beru to jako investici do budoucna, přeci jen to provedení (a z toho plynoucí životnost) je úplně někde jinde.
Překvapilo mě (příjemně), jak je malý a těžký. Uvnitř samozřejmě spousta kovu. Z plastu jsem z funkčních součástí objevil jen spouštěcí tlačítko a držák hřídelky, na které je šnek.
Nastavit se mi jej podařilo docela rychle. Ze začátku po zapnutí dost smrděl (zřejmě motor), ale naštěstí to po pár mletích přestalo.
Škoda, že se nastavuje (a má hlavní vypínač, který ale právě proto vypínat nebudu) zboku. Vzhledem k malému prostoru v kuchyni to bude znamenat jej posunout dopředu kdykoliv budu chtít s kolečkem otočit.
Hned po prvních několika mletích jsem však objevil jednu dost nepříjemnou vadu. Pokud zbytek kávy opravdu násilím nevyklepu (což se mi moc nechce do mlýnku stále klepat, ač je kovový), zůstane tam asi gram kávy. Když vyklepu, stejně tam troška zůstane. A tento zbytek pak časem spadne (nejčastěji při vyklepání kávy do knockboxu, který je poblíž) na tu kovovou plochu. Protože je mírně z kopce směrem dopředu, při dalším mletí káva odcestuje a spadne před mlýnek. To by (ač je to nepříjemné) nebyl až takový problém, kdyby zrovna tudy nefoukalo chlazení motoru, které zbytky kávy odfoukne až na podlahu. Asi budu muset nechávat na té "vidličce" mističku, kterou používám pro vážení.
Četl jsem tu o úpravě s přístrojovým knoflíkem se stupnicí. Píšete, že by bylo nutné hřídelku nastavit. Na té mé ale šnek moc nedrží, hřídelka jde (při zatáhnutí za knoflík) o dost (tak 8 mm) vytáhnout ven (nezkoušel jsem raději tahat dále násilím), přičemž šnek zůstane samozřejmě na svém místě. Nezkoumal jsem to zatím detailněji, ale pevně doufám, že je tam pero, aby se mi to nezačalo časem protáčet.
Zatím celkem spokojenost. Nicméně co se týče přípravy kávy, nezaznamenal jsem oproti Graefu žádnou změnu. Ale beru to jako investici do budoucna, přeci jen to provedení (a z toho plynoucí životnost) je úplně někde jinde.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
To vypadnutí zbytku kávy a zfouknutí na zem moc dobře znám. Ale já to řeším tak, že vždycky po mletí s mlýnkem parkrát klepnu - celý mlýn nakloním a klepnu a pak lehce prstem poklepu po hubičce která chrlí namletou kávu. Podle váhy tak z mlýnku dostabu vše téměř na desetinu gramu.
To kolečko jde z osky normálně stáhnout. A protáčení bych se ani nebl neboť ta oska při otáčení neklade skoro žádný odpor.
Pořiď si stupnici kterou udělal dape a jen ji tam nelap a máš klid:)
Jinak hodně úspěchů a spokojenosti.
To kolečko jde z osky normálně stáhnout. A protáčení bych se ani nebl neboť ta oska při otáčení neklade skoro žádný odpor.
Pořiď si stupnici kterou udělal dape a jen ji tam nelap a máš klid:)
Jinak hodně úspěchů a spokojenosti.
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Vím, že kolečko jde stáhnout. Nicméně když za ně tahám (a nemusím ani nějak velkou silou), vytahuji to i s oskou, tj. kolečko drží pevně, ale šnek klouže. Ale funguje to, tak to dál neřeším. Psal jsem to kvůli tomu, že při výměně kolečka za ten knoflík se stupnicí možná bude stačit oska povytáhnout (ale nevím, neměřil jsem, zda to bude stačit). Zatím to ale určitě dělat nebudu, bylo by patrně třeba do mlýnku vyvrtat ještě jednu malou díru (nebo vymyslet lepší uchycení), což se mi zatím rozhodně nechce.
Stupnici už mám v počítači, ještě musím sehnat fólii.
Stupnici už mám v počítači, ještě musím sehnat fólii.
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Tak jsem přišel na to, kde mizí (a zůstává) káva. Na tom mosazném dílu je uvnitř takové drážkování (patrně zarážka pro násypku), do kterého přesně zapadne jedno zrno a drží docela pevně (na to aby časem samo odpadlo). V každé drážce je jedno zrníčko.
Mám takový problém, který jsem s Greafem neměl - v espressu je docela dost mleté kávy, která při extrakci propadla miskou. Melu podle mě stejně jako na předchozím mlýnku, protože dávkuju stejnou hmotnost a teče stejně. Je to normální? S předchozím mlýnkem se to nestávalo.
Mám takový problém, který jsem s Greafem neměl - v espressu je docela dost mleté kávy, která při extrakci propadla miskou. Melu podle mě stejně jako na předchozím mlýnku, protože dávkuju stejnou hmotnost a teče stejně. Je to normální? S předchozím mlýnkem se to nestávalo.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
Mně se nestává, že by v espressu byla zrníčka mleté kávy. Třeba melete hodně moc najemno a aby to teklo 25/25 tak dáváte malé množství kávy do páky. Ale když Vám to s Graefem nedělalo, tak nevím. Z kolika gramů to děláte?
Co se týče zrníček kávy, tak já nasypu dané množství do násypky a vše pomelu. Ještě nechám běžet asi sekundu mlýnek na prázdno a tak si myslím, že ty zrna částečně odpadnou a pomelou se (pokud tam nebudou nějak zaklíněná).
Co se týče zrníček kávy, tak já nasypu dané množství do násypky a vše pomelu. Ještě nechám běžet asi sekundu mlýnek na prázdno a tak si myslím, že ty zrna částečně odpadnou a pomelou se (pokud tam nebudou nějak zaklíněná).
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: ASCASO I-STEEL
Mám tu jedno takové "rumunské" řešení
Dost se mi lepila namletá káva v násypce,tak jsem ji nejdřív vylepil rozstřihnutým antistatickým sáčkem na elektrotechnické součástky a celkem se to zlepšilo.
Po čase jsem měl mlýnek rozebraný a všimnul jsem si ,že na horním dílu jsou předvrtané dvě dírky zhruba v polovině výšky otvoru odkud vypadává namletá káva.Po ruce jsem měl kancelářskou sponku,kterou jsem roztáhl a vrazil ji tam.Po vzoru té antistatické mřížky Mazzer jsem dal ještě jednu do kříže,nahoře je v dírce a dole je přichycená lepicí páskou .
Tu antistatickou folii z násypky jsem dal nakonec pryč a musím říct ,že se mi prozatím nic nelepí.Minimálně to rozbíjí hrudky pokud se tvoří,to je myslím dost závislé na druhu kávy který se používá.

Po čase jsem měl mlýnek rozebraný a všimnul jsem si ,že na horním dílu jsou předvrtané dvě dírky zhruba v polovině výšky otvoru odkud vypadává namletá káva.Po ruce jsem měl kancelářskou sponku,kterou jsem roztáhl a vrazil ji tam.Po vzoru té antistatické mřížky Mazzer jsem dal ještě jednu do kříže,nahoře je v dírce a dole je přichycená lepicí páskou .
Tu antistatickou folii z násypky jsem dal nakonec pryč a musím říct ,že se mi prozatím nic nelepí.Minimálně to rozbíjí hrudky pokud se tvoří,to je myslím dost závislé na druhu kávy který se používá.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Misku mám standart 6 gramů z Hraspa (což je, pokud si dobře vzpomínám, stejná, jako prodává PC). Dávám do ní 10 gramů.
Nezkoumal jsem to dost detailně, ale myslím, že jen tak nespadnou. Ten díl, ve kterém drží, se při mletí nepohybuje. A (ale to bude záviset trochu na druhu kávy) pasují tam tak přesně, že odstraňovat jsem je musel trochu silou, nestačilo jen drbnout.
Nezkoumal jsem to dost detailně, ale myslím, že jen tak nespadnou. Ten díl, ve kterém drží, se při mletí nepohybuje. A (ale to bude záviset trochu na druhu kávy) pasují tam tak přesně, že odstraňovat jsem je musel trochu silou, nestačilo jen drbnout.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: ASCASO I-STEEL
Taky používám standart misku z Hraspa s cca stejným množstvím kávy ale v pressu zbytky nenacházím.
Ty zaklíněné zrnka budou možná když je průhledná násypka prázdná,mlýnek domílá poslední zrna a ta občas vystřelují jak se odráží od kamenů.
Ty zaklíněné zrnka budou možná když je průhledná násypka prázdná,mlýnek domílá poslední zrna a ta občas vystřelují jak se odráží od kamenů.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
Já mám asi stejné (podobné misky). Do 6g dávám 10,2g kávy, do 12g dávám 16,3. Hrubost mletí neměním, teče mi obojí 25/25 a chutná podobně, i když by se mohlo zdát, že z 10,2g bude silnější, ale kupodivu není, nedovedu si to vysvětlilt, nicméně, jak vidím, meleme podobně, ale zrníčka v hrnku nemám, nevím vůbec, čím by to mohlo být. Resp. je jasné čím, ale proč to je, když ostatním ne? nevím.tomtom64 píše:Misku mám standart 6 gramů z Hraspa (což je, pokud si dobře vzpomínám, stejná, jako prodává PC). Dávám do ní 10 gramů.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
To nevím, nemám s čím srovnat. Ale mlýnek je úplně nový, tak doufám, že to nebude ten problém.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
tomtom64: předpokládám, že jsi teď kupoval mlýnek v coffeesourse, takže bych si tipnul, že budeme mít stejnou sérii .... já zatím žádné zrníčka v kávě nepozoruju.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Zaseknutá zrnka v těch drážkách mám taky a moc to neřeším. Ono se to tam zaplnilo zrnkama a další už se nemají kam zaseknout. Tak to nechávám tak.
Občas nějaké zrnko v espressu mám, ale nic hrozného. Měl jsem to i u MDF. Kdysi se tu psalo o tom, že nové kameny nejsou zdaleka tak ostré jako když se nechají nabrousit. Ale zkušenost nemám, jen jsem to zde četl.
Občas nějaké zrnko v espressu mám, ale nic hrozného. Měl jsem to i u MDF. Kdysi se tu psalo o tom, že nové kameny nejsou zdaleka tak ostré jako když se nechají nabrousit. Ale zkušenost nemám, jen jsem to zde četl.
- duratec125
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 22. bře 2013 10:11:12
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Tak jsem si mlýnek (verzi 1, ploché kameny) za tu cenu z http://www.coffeesource.eu/ musel objednat taky. Budu upgradovat z Graef CM 80, když už nic, tak alespoň ta životnost bude určitě delší. Jsem zvědav, jestli mi v espressu bodou také zůstavat zrníčka. :D Nemůže to být druhem kávy?
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: ASCASO I-STEEL
Typem kávy to myslím nebude, ale zase bych to moc nedramatizoval.Dnes jsem
domlel jednu kávu a než jsem tam nasypal druhou tam jsem se kouknul a byly tam zaklíněné celé dvě zrnka....
domlel jednu kávu a než jsem tam nasypal druhou tam jsem se kouknul a byly tam zaklíněné celé dvě zrnka....
Re: ASCASO I-STEEL
Máte někdo tip, kde Acaso i-steel i-1 koupit? Byl jsem pro něj v CoffeeSource, ale tam jsem dostal jen s motorem i-2 (s kónickými kameny), takže jsem ho na základě této diskuse byl zase vrátit, a i-1 nemají. Byl za dobrou cenu, nechce se mi kupovat jinde dráž, ale dost na to spěchám.
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Doporučuji Hraspo, kvůli výbornému přístupu (pokud jste z Brna nebo okolí doporučuji si pro mlýnek zajet, prohlídnout si ho a pobavit se o něm) a servisu (zatím nemám vlastní zkušenost, ale slyšel jsem jen dobré). Ale pravda, oproti verzi 2 z CoffeSource je o dost dražší. Na druhou stranu, pokud je v nové verzi opravdu uložení řešeno plastem, raději bych si připlatil.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
to tomtom64: v coffesource měli obě verze za 4900,-.
to krystof.k: a zkoušel jsi jim napsat e-mail? Já vznesl dotaz mejlem a když jsem pro něj byl ve Francouzské, na prodejně mi také nabízeli jen verzi 2, ale čekal na mě zabalený ze skladu na jméno. Ty kočky u pultu možná ani nevědí zda je mají skladem. Zkusil bych to, ale možná je již mají vyprodané ...
to krystof.k: a zkoušel jsi jim napsat e-mail? Já vznesl dotaz mejlem a když jsem pro něj byl ve Francouzské, na prodejně mi také nabízeli jen verzi 2, ale čekal na mě zabalený ze skladu na jméno. Ty kočky u pultu možná ani nevědí zda je mají skladem. Zkusil bych to, ale možná je již mají vyprodané ...
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Se tady nějak rozrůstají příznivci Ascaso i-steel 

- duratec125
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 22. bře 2013 10:11:12
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Já koupil i-1 taky z Coffeesource přes eshop, na dotaz, kdy budou odesílat odpověděli :
Dobrý den,
budeme se snažit Vaší objednávku poslat co nejdříve. Čekáme už pouze jenom na mlýnek Ascaso. Pevně doufám, že do pátku by jste mohl objednávku obdržet.
S pozdravem Coffee Source
A dnes večer mi přišel email, že odeslali přes PPL. Takže asi zrovna naskladnili...
Dobrý den,
budeme se snažit Vaší objednávku poslat co nejdříve. Čekáme už pouze jenom na mlýnek Ascaso. Pevně doufám, že do pátku by jste mohl objednávku obdržet.
S pozdravem Coffee Source
A dnes večer mi přišel email, že odeslali přes PPL. Takže asi zrovna naskladnili...