
Laicky ano, odborně ne.
Samozřejmě když budeme přesní, jednak je tady příkon motoru, pak účinnost a z toho odvozený výkon. Nás tady zajímá, jak je využitý. S přímým náhonem je dán nějaký kroutící moment ("výkon") na hřídeli při daných otáčkách. Pokud je slabší, tzn. nestačí k dobrému pomletí zrna, dá se zvednout převodovkou za cenu snížení otáček. Kroutící moment může být i větší, než u motoru s větším výkonem s přímým náhonem.
Nás v tomto konkrétním případě = pomletí tvrdého zrna, zajímá spíš ta síla pomletí s danými kameny než za jak dlouho to bude.
Když to nebudeme komplikovat, účinnost el. motorů je v zásadě vysoká, dá se tedy provnávat příkon motorů, to je to, co výrobci u mlýnků uvádí. Nebudeme řešit mlecí kameny (tvar, velikost, ostrost), jen jak to nakonec dopadne. Je lepší komerční mlýnek s 300-450W motorem a 1450 ot/min, nebo malý se 170W a teď střelím s 300 ot/min ? Větší výkon má komerční, namele za hodinu víc kg kávy a přežije to. Ale kávu taky zahřívá a my potřebujeme pomlít třeba jen 2 espressa. Nevadí, když to bude trvat místo 10 vteřin 30.
Proto otázka, jak silný je motor, není téměř k ničemu. Lépe je třeba : má NZ správně dimenzovný výkon ? Mele bez problémů i tvrdá zrna ? Jak je kvalitní zvolený SS motor a převodovka ? Jakou to má životnost ? Kolik stojí náhradní a budou dostupné ? (z otázek na výrobce plyne, že to bude dostupné a víceméně za babku, otázka, jestli se tomu dá věřit).