ASCASO I-STEEL
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Vzhledem k tomu, že upouštím od vážení, tak taky mám menší množství v násypce na zhruba dvě porce.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Dneska opět oceňuji mikrometrické nastavení. Dá se to krásně vyladit:)
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
Jo, je to super. Protože když mám nastavené mletí na nějakou hrubost, extrakci na 27 sekund a jak káva stárne a pak to teče rychleji, třeba 25, lehce přitáhn třeba 1/3 otočky a jsem zase přesně. A nebo naopak, jen lehce povolím. Jak říkám, je to geniální věc a přitom tak jednoduchá. 

- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
dape: je to pravidlo. Ono to jinak ani nejde. Single je ne ohad množství jednodušší. Pokud ti nevadí odpad, nemusíš vážit a prostě nameleš do misky správné množství, které odhadneš snadno, pokud jde o nejčastější případ, kdy se miska prostě zarovná. Většinou musíš namlít trochu víc a přebytek kafe jde ovšem do koše. Při tampování nadvakrát musíš umačkat dvakrát tolik kafe, takže bys měl na misce kopec a padalo by to všude kolem. Je to složitější, když přerušíš mletí pozdě, utampuješ, domeleš, zarovnáš a znovu utampuješ, je tam kafe moc a neteče to. Když tampuješ poprvé moc brzo, je to naopak, což při druhém tampování poznáš a domeleš.
Jak pořád říkám (i když to nerad slyšíš), váha je váha.
Jak pořád říkám (i když to nerad slyšíš), váha je váha.
Každý svého kafe strůjcem
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Single aj Double tampujem po zarovnaní na jedenkrát. Váhu nepoužívam, oko vidí.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
dinoo3: jistě, každý to může tampovat kolikrát je libo.
Když zarovnáš singla a utampuješ, dostaneš se s kafem na jakousi vzdálenost pod horní hranu misky. Protože double má stejný průměr a dvakrát tolik kafe (v tvém případě zřejmě ne, ale pořád daleko víc) po utampování se dostaneš logicky pod horní hranu dvakrát tak hluboko. Když tedy vždycky misku jen zarovnáš.
Při tomhle systému to váha skutečně nevytrhne.
Když zarovnáš singla a utampuješ, dostaneš se s kafem na jakousi vzdálenost pod horní hranu misky. Protože double má stejný průměr a dvakrát tolik kafe (v tvém případě zřejmě ne, ale pořád daleko víc) po utampování se dostaneš logicky pod horní hranu dvakrát tak hluboko. Když tedy vždycky misku jen zarovnáš.
Při tomhle systému to váha skutečně nevytrhne.
Každý svého kafe strůjcem
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
U Double urobím väčší kopec, ktorý zarovnám a utampujem tak aby to tieklo a chutilo ako má. Nebudem pred shotom šaškovať s váhou.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
psal jsi, že OBOJE zarovnáš a utampuješ. Jinak nevím, co to znamená "urobím väčší kopec, ktorý zarovnám a utampujem". Tak zarovnáš, nebo tampuješ kopec? Možná by sis to měl nejdřív ujasnit sám.
Já klidně s váhou šaškuju. Oko sice vidí, ale váha váží.
Já klidně s váhou šaškuju. Oko sice vidí, ale váha váží.
Každý svého kafe strůjcem
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Ja to mám ujasnené až veľmi dobre, extrakcia je taká ako má byť. Keď zarovnám, to neznamená, že to len zhrniem a hotovo, musíš aj premýšľať vzhľadom na typ a čerstvosť kávy. Váhu nepotrebujem, mám to v rukách. Keď nemáš cit a prax tak je to pre teba lepšie vážiť, nič proti.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
Pro mě je zarovnání prostě zarovnání, ať u toho přemýšlím sebevíc.Single aj Double tampujem po zarovnaní na jedenkrát. Váhu nepoužívam, oko vidí.
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
dinoo3: A jak to teda vlastně děláš to zarovnání s přemýšlením?
Prostě do double nameleš, vytvoříš tam kopeček, zarovnáš (t.j. odpad), ted odpad nasypeš zase na to zpět a utampuješ? Psal jsi, že tampuješ 1x, neumím si to jinak představit, když nemáš odpad. Předpokládám, že když to finálně utampuješ, vršek kávy je asi ve výši vnitřní rysky misky, ano? Protože kdyby to bylo méně, vnikne ti mezera mezi kávou a sítkem hlavy.
Prostě do double nameleš, vytvoříš tam kopeček, zarovnáš (t.j. odpad), ted odpad nasypeš zase na to zpět a utampuješ? Psal jsi, že tampuješ 1x, neumím si to jinak představit, když nemáš odpad. Předpokládám, že když to finálně utampuješ, vršek kávy je asi ve výši vnitřní rysky misky, ano? Protože kdyby to bylo méně, vnikne ti mezera mezi kávou a sítkem hlavy.
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
dinoo3: v
V půvabné knížce Zazi v metru od Raymonda Queneaua říká papoušek Zelenina: Kecáš, kecáš a to je všechno co umíš! Nějak jsem si na to vzpomněl...
V půvabné knížce Zazi v metru od Raymonda Queneaua říká papoušek Zelenina: Kecáš, kecáš a to je všechno co umíš! Nějak jsem si na to vzpomněl...
Každý svého kafe strůjcem
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
To je tvoj názor, na ktorý máš právo a neberiem ti ho. 

Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
dinoo3: já teda fakt nevím, ale když já to namelu do single, zarovnám a 1x utampuji, dostanu se na vnitřní rysku misky a kávy mám akorát. Když to stejné udělám do double, utampuji, tak se dostanu několik milimetrů pod rysku a kávy mám málo. Ledaže bys to netampoval, ale jen lehce utlačil, jinak to není v double misce možné. Ledaže bys měl jinou hlavu tak, že Ti hlava vjede více do misky, tudíž té kávy tam máš pak méně. Jak to teda je?
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Hlavu mám E61, na ktorú sú dostupné tesnenia 8mm, 8,5mm a 9mm. Pri double utiahnem páku o kúsok viac a zjemňujem mletie. Môj single má 11 - 12g. Double som nevážil ale odhadujem 18g.
Pokiaľ máš čerstvú kávu, 1 - 3dni po upražení tak sa malé odchýlky skryjú, staršia káva ti neodpustí nič, preto je výhoda v stepless mlynčeku.
Pokiaľ máš čerstvú kávu, 1 - 3dni po upražení tak sa malé odchýlky skryjú, staršia káva ti neodpustí nič, preto je výhoda v stepless mlynčeku.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
OK, prosím tě a orientačně, jakou silou tampuješ double? (kolika kg?) Máš to pod rysku v misce? nebo jak to je naplněné?
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Tampujem stále rovnako, ono je ťažké povedať akou silou, sily mám na rozdávanie takže na toto neviem odpovedať. Ide o to do double spraviť logicky ten kopček vyšší ako u singla a o trošku tam toho viac vtlačiť pri pohybe. Na 90% robím single 12g.
1. Single malý, ten čo pužíva administrátor, tu by som kopček len zhrnul a tampujem
2, Vačší single (11 - 12g), ten čo používam ja, kopček zhrniem tak že pri pohybe trochu tu kávu vtlačím
3, Double (18 - 19g), kopček zhrnúť tak aby do misky sa pri pohybe natlačilo viac ako u veľkého singla
4, Double veľký (origo k isomacu), tento mi nevyhovuje, tu je potreba urobiť veľký kopček a celý zarovnať tak aby sa vtlačil do misky a následne tampovať
To sú moje spôsoby, ktoré mi vyhovujú a fungujú, nikoho nenútim robiť to rovnako. Každý si nájde tu svoju cestu, ktorá mu najviac vyhovuje. Nie je nutné robiť všetko podľa teórie, vo všeobecnosti býva prax odlišná od teoretických poučiek.
1. Single malý, ten čo pužíva administrátor, tu by som kopček len zhrnul a tampujem
2, Vačší single (11 - 12g), ten čo používam ja, kopček zhrniem tak že pri pohybe trochu tu kávu vtlačím
3, Double (18 - 19g), kopček zhrnúť tak aby do misky sa pri pohybe natlačilo viac ako u veľkého singla
4, Double veľký (origo k isomacu), tento mi nevyhovuje, tu je potreba urobiť veľký kopček a celý zarovnať tak aby sa vtlačil do misky a následne tampovať
To sú moje spôsoby, ktoré mi vyhovujú a fungujú, nikoho nenútim robiť to rovnako. Každý si nájde tu svoju cestu, ktorá mu najviac vyhovuje. Nie je nutné robiť všetko podľa teórie, vo všeobecnosti býva prax odlišná od teoretických poučiek.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
Kopeček na double už by byl pořádný kopec a půlka kafe padá všude okolo. To je právě důvod, proč se double tampuje nadvakrát. Ale taky nikoho nenutím. "Aby sa natlačilo trochu a aby sa natlačilo viac" se mi zdá dostatečně vypovídající.
Dape - tampuje se standardně cca 20kg. Netřeba mlžit, že neviem akou silou...
Dape - tampuje se standardně cca 20kg. Netřeba mlžit, že neviem akou silou...
Každý svého kafe strůjcem
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Každý vie, že sa tampuje standardne na 20kg.elwoodblues píše: Dape - tampuje se standardně cca 20kg.
Dape, Elwoodblues ti odborné preskúša ruku na utláčaciu silu 200N, nastaví odchýlky a dostanes od neho úradnú skúšku s platnosťou na 10r.
Sú dve cesty, praktická a teoretická. Elwoodblues sa vybral po tej teoretickej.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT