
Celá fotogalerie je na primacafe: http://www.primacafe.cz/primastr/index. ... a-cm-45-cf
nebo na Picase:
Kód: Vybrat vše
https://picasaweb.google.com/augstenk/Mlynky?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOXgureTtPGUew&feat=directlink
Dvanáct let stará mašinka, která je v mých očích neuvěřitelná. Přiznám se, že jsem profi mlýnek ještě v ruce neměl, takže jsem byl nadšený - průměr plochých mlecích kamenů 84 mm, 550W motor, který tak sladce brumlá, není vůbec hlučný (Gaggia MDF je hlučnější), designově nadčasový v nerezu a hlavně všechno funguje - mele přesně do doseru, který vše "vymete" do páky. Prostě lahoda. Přístroj je těžký - udává se 15 kg, ale když jsem ho nesl do schodů, přísahal bych, že má ještě víc… i ta lednička se nesla lépe

GAGGIA MDF
Na tomto fóru velice oblíbený a známý mlýnek, o kterém se jistě napsalo dost a dost, takže jen v krátkosti. Průměr plochých mlecích kamenů 50 mm, ač navrchu plastový, vypadá dobře postavený. Na svoji cenovou třídu mele dobře. Můj kousek bude staršího data výroby, ale vypadá dobře, ani se mi nezdá, že bude potřeba brousit kameny. Neuvěřitelně mě štve, kolik kávy zůstane v mlýnku - u mlecích kamenů je vždy trochu úštěpků, které se tam zaseknou, "výfuk", který vede mletou kávu od kamenů k doseru se vždy zaplní a po vypnutí nevyprázdní (je to na štěteček, ale pokud není mlýnek otevřený, tak je to nepřístupné). Doser je kapitola sama o sobě. Pro domácí použití je to z mého pohledu blbost, navíc ten doser na MDF prakticky ani nefunguje - mlýnek stejně mele stále bez ohledu na dávku (alespoň mi to tak přišlo) a nakonec se vše z doseru musí „vycvakat“ a něco v doseru samozřejmě zůstane. Je to myslím škoda, pokud člověk nemele 10x denně, tak to může snížit kvalitu dalšího shotu (já melu tak 2-3x, 30-50g). Nějaké vyklepávání, nahýbání a bušení sice trochu pomůže, ale za prvé je to dost trapné a za druhé jsem stejně našel uvízlou kávu, ať jsem se snažil, jak chtěl. Zamrzí to, stačilo jen o trochu lépe konstrukčně vymyslet přesun kávy od kamenů do páky a byl by to perfektní domácí mlýnek za dobrý peníz (ano člověk si to může upravit, ale tak šikovný asi nejsem). Konzistence namletí je dobrá. Stupnice mi přijde trochu hrubá, mezi jednotlivými čísly je citelný rozdíl a dvojciferná prakticky nemají smyl (jen dodávám, že mlýnek má stupně 1-34). Celkově, ale dobrý mlýnek za dobrou cenu, jen kdyby… no škoda mluvit, to už bylo napsáno.
KYOCERA CM-45 CF
Další ze zde často diskutovaných mlýnků a známá kvalita mezi ručními mlýnky, která s přimhouřenýma očima dostačuje na mletí pro espresso. Zde se spíše zaměřím na pozorování po dlouhodobějším provozu, mám mlýnek už přes rok a slušných pár kilo kávy skrz něj prošlo. Kvalita namletí je dobrá, pokud jde o jemnější, tak bych řekl výborná. Nastavení hrubosti je trochu problém – není číselné, docela obtížně se vrací člověk po změně k předchozímu nastavení (ale jde to) a ty stupně nejsou dostatečně jemné. Na kamenech je znát už trochu opotřebení v místech, kde se mohou při jemném mletí dotýkat. A keramiku nenabrousíte. Mlýnek se už setkal s kamenem v kávě, kterého jsem si nevšiml – tvrdostí obstál, ale je vidět, že keramika je poměrně křehká, naštěstí se odlomil jen malý kousek na místě, které není důležité. To, že je ruční, mi vůbec nevadí – přípravu kávy považuji za takový rituál a jsem rád, když mi káva projde rukou. Jedna z obrovských výhod je, že co do mlýnku dáte, to namele a vše můžete jednoduše přesypat do páky bez ztráty (na rozdíl od Gaggie, která poztrácí kávy hodně a ani Casadio samozřejmě není 100%, i když lepší než MDF). Co mě ale po čase štve je opotřebení kovu, kde se nasazuje klička. Nyní mi během mletí poměrně často vypadává, což je otravné. Te mlýnek považuji za výbornou koupi, ale používat ho při větším zatížení (i těch mých 50 g denně je na něj docela dost) a pro více druhů přípravy kávy (značně rozdílné hrubosti) není ideální.
POROVNÁNÍ
Nejen foto všech tří mlýnků vedle sebe je komická, ale i když vedle sebe položíme jejich mlecí kameny


Je prakticky nemožné je nějak objektivně posoudit. Casadio je kvalitou zpracování úplně někde jinde. Co mě ovšem zarazilo, bylo přímé porovnání MDF a Kyocery – překvapivě mezi nimi není tak velký rozdíl. Samozřejmě u MDF je lepší nastavení hrubosti mletí a reprodukovatelnost, i ty stupně jsou trochu jemnější (řekl bych 1:1,5), větší pohodlí a tak, ale když jsem si je oba správně nastavil u stejné kávy, výsledný shot byl prakticky stejný – téměř bez rozdílu v hrubosti, stejnoměrnosti i kvalitě a chuti shotu. Tím nechci říct, zahoďte MDFka a pořiďte si Kyocery, ale přeci jen jsem čekal alespoň nějaký popsatelné zlepšení při použití MDF.
Závěrem – na Casadio nemám zásuvku, takže asi půjde na prodej. Lze sice třífazový motor zapojit do jedné fáze při ztrátě výkonu, ale necítím se na to… ještě uvidíme, ale spíš bude na prodej. MDF v současnosti používám, ale úplně spokojen nejsem. Možná ho přestavět na doserless verzi… no spíš bude taky na prodej. A Kyocera je můj miláček, ale potřebuji už opravdový espresso mlýnek. Získal jsem tímto alespoň nějaké zkušenosti a nyní už přibližně vím, co chtít – kvalitní mlýnek, který nebude přilíš velký, bude doserless, ideálně i stepless…