Tak i já se pokusím trochu oživit vlákno. I když moc moudrosti asi nepřidám, alespoň ne dnes.
Zakoupil jsem na bazaru mlýnek prakticky stejných parametrů - La San Marco SM 95/A. Jediný (zřejmě podstatný) rozdíl je ve velikosti kamenů, které oproti "devadesátce" jsou ještě o trochu větší. Mají průměr úctihodných 84 mm. Dále si myslím, že by měl být mlýnek téměř totožný (možný ještě motor by mohl být jiný, ale to nevím jistě).
Mlýnek jsem zakoupil za 3 tisíce a dorazil v super stavu. Opravdu. Momentálně testuji, ale ne moc intenzívně vzhledem k nedostatku času.
Hlavní zásadní rozdíl v používání spočívá asi v tom, že oproti ASCASU se kterým deně bojuji (v dobrém slova smyslu) má doser. Myslel jsem si, že doserem nikdy ani omylem a ono ejhle, není to zas tak špatný. Odstranil jsem z doseru "nepotřebné" věci

a díky tomu se dá krásně vyhrnout káva z tunýlku do doseru a tím pádem se eliminuje retence mletí na minimum. Musím říct, že přístup do tunýlku je nyní jednodušší i v porovnání s ASCASEM.
Další je nastavování - ASCASO je samo stepless, SM 95/A není. Také musím říct, že se mi nastavování na SM líbí. Asi vzhledem k jednoduššímu zopakování konkrétního setupu.
Z prvních pokusů mi příjde, že káva má tendenci vytíkat i velmi tenkým proudem. Nevím, asi to špatně říkám. Prostě na ASCASU rozdíl mezi silnějším proudem (ne vyloženě silným) u mně byl a kapáním (hlavně v první cca 1/3 - 1/2 extrakce) byl velmi těsný. Někdy káva tekla víc, někdy pak už zase jen na začátku kapala. U SM mi příjde, že je jednodušší nastavit extrakci tak, aby káva tekla tenkým čůrkem... Jinak v chuti nevím nevím. Příjde mi, že na ASCASU jako by víc vynikaly v širším spektru než na SM. Možná, že to bude ostrostí kamenů??? Nevím, nikdy jsem ještě kameny neměnil, ASCASO mám teprve necelý rok a udělám asi 3 kávy/den. Takže moc nedokážu posoudit, zda jsou na SM tupé či nikoliv. A už vůbec, zda případný rozdíl v chuti může být způsobem tímto. Taky je možné to, že je to jen efekt nového a zatím nezvládnutého mlýnku.
Tak to prozatím asi bude vše... No snad jen, že pokud si tento mlýnek nechám, tak asi prodám ASCASO. Vidím smysl mít sice 2 mlýnky (dvě různé kávy), ale tolik místa v kuchyni nemáme. Takže popřípadě, kdyby někdo uvažoval v budoucnu o koupi mlýnku, je dost možné, že jeden téměř nový a velmi udržovaný (čistím komplet celý mlýnek cca jednou za měsíc, měsíc a něco) budu prodávat.