Baratza Sette 270W

hodnocení mlýnků
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od Redmann »

Uživatelský avatar
Sinpa
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
bydliště: Zbůch
kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
mlýnek: Niche Zero

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od Sinpa »

Jaké se zkušenosti po nějaké době používání?
Přemýšlím nad výměnou za svůj mlýnek Ascaso..
Uživatelský avatar
PetrVolak
Příspěvky: 16
Registrován: pát 17. led 2014 11:44:25
bydliště: Kurim
kávovar: Rocket Espresso Giotto Evoluzione V2, Hario V60, FrenchPress
mlýnek: Graef 800 + to je potreba poladit

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od PetrVolak »

Po prvnich par dnech spokojenost - funguje paradne, rychlost a hvalita mleti je super, navic nikde zadny bordel po mleti :)

Rychla ukazka espressa (double) tady:
https://youtu.be/7i_z9xRvxwk
Jedno Espresso proste nikdy nestaci...
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od wladas »

Krasna zostava. Ale tecie ti to moooooc rychlo :grin:
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
Francek46
nováček
Příspěvky: 58
Registrován: čtv 02. úno 2017 21:16:15
bydliště: Karlovy Vary/Nová role
kávovar: Lelit PL60 PlusTr1
mlýnek: Iberital Challenge

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od Francek46 »

Za ty prachy trochu moc plastu, kameny to také nemá moc ideální ...ale vypadá docela pěkně to joo
Hugh Jackman "Pro mě je vůně čerstvé kávy jeden z největších vynálezů

LELITPL60PlusTR1
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od puschpull »

Ten mlýnek je hezký, ale zdá se i dost hlučný. Celokovový by byl asi zajímavější, ale to by se promítlo do ceny.
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od RedAce »

Francek46 píše:Za ty prachy trochu moc plastu, kameny to také nemá moc ideální ...ale vypadá docela pěkně to joo
Co se ti nezdá ideálního na těch kamenech v kategorii mlýnků kolem 10k?
Uživatelský avatar
Francek46
nováček
Příspěvky: 58
Registrován: čtv 02. úno 2017 21:16:15
bydliště: Karlovy Vary/Nová role
kávovar: Lelit PL60 PlusTr1
mlýnek: Iberital Challenge

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od Francek46 »

No 40 kónický v Mlejnku za patnáct to bych raději Fiorenzato F4 nano aspoň 58 plochý, ale to bych raději já, každého věc a chuť :)
Hugh Jackman "Pro mě je vůně čerstvé kávy jeden z největších vynálezů

LELITPL60PlusTR1
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od RedAce »

Mlýnek stojí 11k. A v čem jsou podle tebe "40 kónický" horší než "58 plochý"?

Design a kvalita mlecích kamenů je často důležitější než jejich velikost. Třeba Mahlkonig K30 má "jen" 65mm ploché kameny, které by ho měly řadit do kategorie mlýnků jako je Super Jolly a přesto je stále považován jako jeden z nejlepších mlýnků na trhu, který strčí do kapsy většinu konkurence s 83mm kameny. A právě Mahlkonig pro Baratzu navrhuje mlecí ústrojí mlýnků (Vario, Sette).
Uživatelský avatar
Francek46
nováček
Příspěvky: 58
Registrován: čtv 02. úno 2017 21:16:15
bydliště: Karlovy Vary/Nová role
kávovar: Lelit PL60 PlusTr1
mlýnek: Iberital Challenge

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od Francek46 »

Neříkám že jsou horší jen když si představím, že to umele 5 gramů kávy za sekundu ti přijde normální ?
Hugh Jackman "Pro mě je vůně čerstvé kávy jeden z největších vynálezů

LELITPL60PlusTR1
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od RedAce »

Co to je normální? Určitě to není běžné, ale to je právě to, o čem mluvím. Mahlkonig navrhl kameny přesně pro tenhle mlýnek, obrátili celý koncept konických kamenů naruby a výsledkem je mlýnek, který mele lépe a rychleji než všechny ostatní mlýnky ve stejné nebo i vyšší cenové skupině a má prakticky nulovou retenci. Ano, je hlučnější, plastovější a pravděpodobně méně trvanlivý než komerční mlýnky tradiční koncepce. Ale pokud se bavíme o kvalitě mletí, tak ta je velmi vysoká...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od primacafe »

Abychom zůstali na zemi:
Ty vnitřnosti hovoří za vše.
A za ty peníze se dá pořídit mlýnek nesrovnatelně kvalitnější, kdyz nebudu brat v úvahu to hračičkovský vybavení.
Zamyslete se nad tím když to namele 5g za 1sec, kolik to namele za 0.1sec a další souvislosti.
Co z toho je skutečnost a co oblbování zákazníka.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od RedAce »

Jaký mlýnek je nesrovnatelně lepší a dá se nový sehnat za 11k? A pořád nerozumím tomu argumentu s rychlostí. Tím, že se otáčí vnější část kamenů, tak prostě dokáží pracovat efektivněji a rychleji. Plus je tam benefit čisté cesty od kamenů dále.

Znovu opakuji, že ten mlýnek nehájím v ohledu celkové kvality, robustnosti apod. Proto bych ho ve finále ani nechtěl. Ale ve slepých testech vždy vychází velmi dobře i ve srovnání s většími a dražšími mlýnky. A to není žádné oblbování zákazníka.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od primacafe »

Tento mlýnek nový být musí, protože se žádného stáří nedožije.
Raději pořídím ne-nový držák.

Nulová retence, není záležitost kamenů, ale jejich uložení v těle mlýnku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Sinpa
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
bydliště: Zbůch
kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
mlýnek: Niche Zero

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od Sinpa »

Jaká by tedy byla doporučená alternativa?
Malé rozměry, mletí přímo do páky, tak aby nepadala káva všude kolem (i-steel..), časovač, nebo váha.
Naposledy upravil(a) Sinpa dne stř 10. kvě 2017 19:20:15, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od puschpull »

Já osobně v úvahách mlýnek pořád řeším. Tento se mi hodně líbil, ale po seznámení se s ním ve video recenzích jsem ho zavrhnul. Lacinější plastové provedení a opravdu velká hlučnost. To mi v tomto ohledu vyhovuje i původní Gaggia MDF ač je hlučný, plastový, pomalý, ale espresso z něj udělám výborné. Kroková hrubost mletí není ale ideální (umím se s tím vypořádat), retence je přijatelná, nedělá bordel na kuchyňském stole.
Fiorenzato F5 je velký, těžký, rychlý, tichý. Kávu na espresso mele naprosto skvěle. Ale - je tam větší retence a dělám s ním bordel na kuchyňském stole. Káva je prostě všude, jak se pokouším tu retenci eliminovat. (Asi jsem nešikovný, neumím jeho schopnosti využívat tak jak bych chtěl) Takže svůj "vysněný" mlýnek stále hledám. Zatím mám dva hlavní favority: Eureka Atom a Rocket Espresso Fausto. V současnosti mám u kávovaru Gaggia MDF a Fiorenzato čeká na vhodného kupce.
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od RedAce »

primacafe píše:Tento mlýnek nový být musí, protože se žádného stáří nedožije.
Raději pořídím ne-nový držák.

Nulová retence, není záležitost kamenů, ale jejich uložení v těle mlýnku.
Ano, ten mlýnek má plastové tělo a pravděpodobně se třiceti let nedožije. Všichni to víme a cena tomu odpovídá. Tak se zkuste od tohoto faktu oprostit jako všichni ostatní a řešit jak mele a jestli něco v podobné cenové kategorii mele stejně/lépe.
Uživatelský avatar
Sinpa
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
bydliště: Zbůch
kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
mlýnek: Niche Zero

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od Sinpa »

Přesně tak, všichni se asi shodneme, ze za tu cenu neni asi plast to prave, ale jinak vidím spoustu benefitu, které jinde nejsou. A on i ten plast, asi nebude stejný jako na nějaké číně za 350,-
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od danst »

Moje cesta mlýnky je už ukončena, konečně.
Každý mlýnek, který mele z plného zásobníku má retenci. Čím větší kameny, tím větší retence, i když bude jinak konstrukce dobrá.
Není z toho úniku. Ale může být ještě hůř, špatná konstrukce k tomu.
Protože musím střídat kávy v mlýnku a druhý jsem dal pryč, tak jediná cesta je mletí jedné dávky. Dobrý komerční použitý mlýnek cca 64mm,
který má mlecí komoru těsně kolem kamenů je jistota. Pro dobrý výsledek mletí je dobré kávu v upravené násypce mírně zatížit a ještě lépe ji mlít zmrazenou. Pak je kvalita mletí zhruba totožná s mletím zrna z plné násypky.
Ale mlýnek vydá, co se do něj nasype (dá se případně vyhrábnout šachta).
Mlýnek se buď předělá na trychtýř, nebo se může ponechat doser, to je na zvážení. Obojí má své pro a proti.
Šachta mlýnku určuje chování kávy na výstupu (úzký x široký otvor) a nutnost mletí zakrytý / nezakrytý.
Vhodné jsou klasické celokovové (kromě doseru) mlýnky, typu Mazzer Jolly a jeho klony.
Pryč od typů s plasty a špatnou konstrukcí komor (Expobar).
Na 3/4 cesty je Rossi RR45 a klony (Simonelli...), mletí bez výhrad, horší hlučnost a trochu méně vhodné provedení plastů paty mlýnku.

Velmi důležitý je stav a hlavně seřízení kamenů. Naštěstí u výše zmíněných to jde seřídit. U ošizených mlýnků mnohdy ne.

Dost často má komerční mlýnek nevhodné stupňování (RR45), ale vždy je cesta, jak to vylepšit nebo upravit na stepless... ovšem ne každý to dokáže.
Použitý komerční je levný, bohužel velký, po repasu vydrží věčně.
Bez úprav ne, je zejména na single espresso spíš nevhodný.
Po vhodných úpravách neznám lepší řešení, kde souhlasí nízká cena i vysoká kvalita mletí , odolnost, trvanlivost.
Použití je pak jednoduché.
Nasypu dávku, zatížím, melu, vyhrábnu.
U některých je nutno štětcem omést "rozstříkanou" kávu po trychtýři nebo mít v dobrém stavu doser na vymetení.
Trychtýř - retence nulová (kromě trvale ulpívajícího malého množství kávy na některých ploškách v mlýnku, to je ovšem u každého typu).
Variabilita do 0.2 g. Ani EK43 na tom není lépe.
Svůj upravený Fiorenzato bych za novou B.Sette nevyměnil ani náhodou. Musel bych být padlý na hlavu. A nestál mně ani polovinu.

Malé mlýnky (Iberital, Ascasso, Rocky) jsou téměř vždy jako "fresh" a vždy mají problém s výstupním zobákem, který je docela problematické čistit. Ale ne, že by takový mlýnek nebo zobák nešel předělat. Ovšem díky poptávce je cena těchto mlýnků nastejno či i vyšší jak u komerčních bratrů a přece jen kvalita provedení např. Rocky vs. Mazzer je nebe a dudy. (měl jsem Rockyho)

Bohužel nic není zadarmo. Vždy je něco za něco. Když to nestojí peníze, tak vlastní úsilí. Bohužel.

Co se týče kvality mletí, to je vždy subjektivní, možná někoho bude zajímat malé porovnání 2 mlýnků, které zmínil Michael Cameron,
pravá ruka M. Pergera :

This hasn’t just been isolated to shots pulled on the Opera at work using the EK43 either. I have a Gina Rossi RR45, manufactured in 1992, pulled on my Rocket R58 set to 5.5 bars, using an Eazytamp 5 Star set to 10kg. This grinder and set up has given me some of the best shots I’ve tasted this year.
Uživatelský avatar
JosefFerda
Příspěvky: 3
Registrován: úte 14. lis 2017 16:53:52
bydliště: Trutnov
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Anfim

Re: Baratza Sette 270W

Příspěvek od JosefFerda »

danst píše:Pro dobrý výsledek mletí je dobré kávu v upravené násypce mírně zatížit a ještě lépe ji mlít zmrazenou. Pak je kvalita mletí zhruba totožná s mletím zrna z plné násypky.
Zmrazenou, v tom pripade staci rucni mlynek, protoze kava je uz po smrti...
Odpovědět

Zpět na „Mlýnek na kávu“