
Uchovávání kávy v mrazáku
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
njn,moc jsem se toho nedozvěděl 

Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Re: Uchovávání kávy
Nepřítelem upražené kávy je:mill píše:Dneska dopoledne na ČR 2 měla Petra Veselá samostatný blok o kávě. Mimo jíné tam radila, že nejlepší způsob uchování kávy je ve špajzu při pokojové teplotě, nikoliv v lednici.....
Máte-li nějaké pádné argumenty, proč by třeba mohla mít pravdu, sem s nimi.
1, Vzduh
2, Světlo
3, Vlhkost
Většina příspěvků na youtube (hledej "store coffee beans") se shoduje v tomto:
- do ledničky není potřeba kávu dávat
- když mrazit pro uchování na delší dobu tak zavřené/zabalené bez přístupu vzduchu a jen jednou
- skladovat v suchu, bez přístupu vzduchu a světla
Tady jsem shlédl zajímavé nádoby na skladování s vyčerpáváním vzduchu (podobných nádob asi bude v obchodech spousta)
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=KIBvEOiZ-qU
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 113
- Registrován: pát 14. říj 2011 15:48:51
- bydliště: Nitra
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky SD
Re: Uchovávání kávy
... a teplo 

- rastino7
- více pokročilý
- Příspěvky: 130
- Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
- bydliště: Nitra
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
Kód: Vybrat vše
http://sk.wikipedia.org/wiki/Oxid%C3%A1cia_tukov
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
Kdysi,když jsem pražil kávu jen jednou za čas pro sebe,dával jsem ji hned po upražení do vakuové nádoby a vysál vzduch.Jak známo v kávě po upražení probíhají různé procesy a mimo jiné cca 3-5 dnů káva produkuje docela hodně CO2.No a pokud jsem kávu uskladnil při pokojové teplotě,tak zpravidla během několika dnů víko nádoby povolilo a musel jsem pumpou nanovo vakuovat.Logicky předpokládám, že to bylo zráním kávy a tvořícím se CO2,který vytvářel tlak zevnitř.Pokud jsem udělal to samé,s tím rozdílem,že jsem takto zavakouvanou kávu uskladnil do lednice,tak víko zpravidla nepovolilo ani po dvou,třech týdnech.Povolilo až poté co jsem kávu z lednice vytáhl a nechal ji nějaký čas při pokojové teplotě. Logicky jsem z toho vždy vyvozoval,že zrání kávy (a vytváření CO2) je při nízké teplotě podstatně pomalejší a proto se děje,to co jsem popsal.
Pokud se teď někdo rozhodl tvrdit opak,pak mě bude přesvědčovat dost těžko. Ale argumentům se nebráním,jen jsem je doposud nějak nezaznamenal.
Pokud se teď někdo rozhodl tvrdit opak,pak mě bude přesvědčovat dost těžko. Ale argumentům se nebráním,jen jsem je doposud nějak nezaznamenal.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Uchovávání kávy
Za nižší teploty se bude CO2 pomaleji rozpínat a uvolňovat, jak nakonec jistě ví každý, kdo někdy otvíral teplý a studený šampáňo 

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Uchovávání kávy
Toto může být přesně ten problém proč se mohlo někomu zdát, že vakuová nádoba netěsní.pedro13 píše:.......No a pokud jsem kávu uskladnil při pokojové teplotě,tak zpravidla během několika dnů víko nádoby povolilo a musel jsem pumpou nanovo vakuovat......
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Uchovávání kávy
Potvrzuji. Mám zrna ve vakuované nádobě stát na lince a když dorazila čerstvě upražená odsud, tak několik dní poté "vyskakovalo" víko a já měla vztek, že jsem naletěla při koupi nádoby.primacafe píše: Toto může být přesně ten problém proč se mohlo někomu zdát, že vakuová nádoba netěsní.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
Pořídil jsem si poměrně hezkou a fajn věc, dózu na kávu od Airscape.
Je to nerezová nádoba, vleze se do ní 330g kávy. Dovnitř se strčí pohyblivé víko - píst s těsněním, které se dotlačí na kávu. Ve víku je otočné madlo, kterým se uzavírá malý ventilek ve víku. Tj. obsah nádoby je utěsněný a žádný vzduk k němu z venku nemůže. Celek se ještě zadekluje průhledným víčkem, opět s těsněním, ale už bez ventilku.
Není to obdoba vakuových dóz, vzduch se z toho neodsává, ale vše je vzduchotěsně uzavřené a píst ke kávě po stlačení doléhá velmi těsně, takže vzduch je tam pouze mezi zrny.
Celek působí hodně povedeným dojmem co se týká kvality výrobku i estetiky. Zatím to mám cca 14 dní, a zdá se, že to funguje líp, než vakuové nádoby.

Je to nerezová nádoba, vleze se do ní 330g kávy. Dovnitř se strčí pohyblivé víko - píst s těsněním, které se dotlačí na kávu. Ve víku je otočné madlo, kterým se uzavírá malý ventilek ve víku. Tj. obsah nádoby je utěsněný a žádný vzduk k němu z venku nemůže. Celek se ještě zadekluje průhledným víčkem, opět s těsněním, ale už bez ventilku.
Není to obdoba vakuových dóz, vzduch se z toho neodsává, ale vše je vzduchotěsně uzavřené a píst ke kávě po stlačení doléhá velmi těsně, takže vzduch je tam pouze mezi zrny.
Celek působí hodně povedeným dojmem co se týká kvality výrobku i estetiky. Zatím to mám cca 14 dní, a zdá se, že to funguje líp, než vakuové nádoby.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Uchovávání kávy
Presne toto mám v merku už nejakú dobu, len som sa ešte neodhodlal k realizácii.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: PRIMAcafé - Hpresso
v mrazáku??? Skladujete kávu v mrazáku? Kdesi jsem četl, m.j. o tom i píše baristka Petra Veselá, že to je těžce nevhodné, že tuky, které káva obsahuje se sráží a žluknou. Doporučuje se mezi 15-20 C.czhawk píše:Velmi dobrá směs, která kromě chuti potěší i mé oko, protože krásně tygruje a je jí úplně fuk, jak dlouho leží v mrazáku.
Asi ji budu používat jako strategickou železnou zásobu pro případné výpadky v dodávce kávy. Tedy výpadky zaviněné vlastní "dezorientací".
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: PRIMAcafé - Hpresso
Mně káva po čtvrt roku v mrazáku připadá stejná, jako čerstvá. Musela ovšem čerstvá do mrazáku přijít 

Každý svého kafe strůjcem
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: PRIMAcafé - Hpresso
přikláněl bych se k zkušenosti každý sám za sebe. Nejvhodnější je vyzkoušet a podle docíleného výsledku se zachovat a také se vyjadřovat. Není nic snazšího, než dát 100g kávy do mrazáku.dape píše:......... v mrazáku??? Skladujete kávu v mrazáku? Kdesi jsem četl, m.j. o tom i píše baristka Petra Veselá, že to je těžce nevhodné, že tuky, které káva obsahuje se sráží a žluknou. Doporučuje se mezi 15-20 C.
Uchování kávy se řeší třeba ZDE
Já mám stejnou zkušenost jako elwoodblues
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: PRIMAcafé - Hpresso
Já mám s mrazákem taky dobrou zkušenost. Btw tuky spíš budou právě žluknout v pokojové teplotě než v chladu ne?
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Uchovávání kávy
http://www.home-barista.com/store-coffe ... eezer.html
Moja osobná skúsenosť je tiež taká, že po zmrazení v originál obale (300g-500g) káva po pozvolnom rozmrazení a následom otvorení bola bez zjavných známok zníženia kvality.
Moja osobná skúsenosť je tiež taká, že po zmrazení v originál obale (300g-500g) káva po pozvolnom rozmrazení a následom otvorení bola bez zjavných známok zníženia kvality.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
- czhawk
- více pokročilý
- Příspěvky: 144
- Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
- bydliště: Ústí nad Labem
- kávovar: Rancilio SILVIA
- mlýnek: Rancilio ROCKY
Re: Uchovávání kávy
Já také používám k uskladnění čerstvé kávy mrazák, k mé plné spokojenosti. Otevřenou kávu nově skladuji v dóze od Airscape. To je můj asi tak 8-9. pokus o kvalitní dózu na otevřenou kávu, kterou nejsem schopen tak rychle spotřebovat. Dózu mám volně v lednici. Chladem nic nepokazím. Protože mám dózu od "pana Ježíška", nemohu zatím nic podstatného ke zkušenosti napsat. Pouze to, že vypadá hezky a je celkem drahá. Později samozřejmě doplním, případně porovnám se vším co jsem doma již měl.


- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Uchovávání kávy v mrazáku
czhawk: přesně něco takového jsem si představoval a štvalo mě, že to nikde není. Nechtěl jsem nic na principu odsávání vzduchu, v tom vidím spoustu nevýhod a možná to ani není ideální, chtěl jsem nádobu, kde se jen zmenší objem na nejmenší možnou míru. Tohle je ideální a už se nemůžu dočkat, až se rozloučím se všemi těmi kolíčky a gumičkami.
Velký dík za tip.
Velký dík za tip.
Každý svého kafe strůjcem
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Uchovávání kávy v mrazáku
Tak jsem napravil, na co Ježíšek zapomněl. Dva kousky jsem objednal 

Každý svého kafe strůjcem
- czhawk
- více pokročilý
- Příspěvky: 144
- Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
- bydliště: Ústí nad Labem
- kávovar: Rancilio SILVIA
- mlýnek: Rancilio ROCKY
Re: Uchovávání kávy v mrazáku


- rastino7
- více pokročilý
- Příspěvky: 130
- Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
- bydliště: Nitra
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy v mrazáku
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=_lVfDTGTYxE