Stejný druh kávy z různých pražíren?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Stejný druh kávy z různých pražíren?
Nezkoušel jste někdo porovnat stejný druh kávy z různých pražíren? A s jakým výsledkem?
Re: Stejný druh kávy z různých pražíren?
Toť otázka..
Když projdu místní fóra padlo tu několik pražíren a další se dají snadno dohledat. Když se podívám na jejich webové stránky, dá se už na první pohled najít několik druhů kávy, které se zdají stejné. Z praktického hlediska bych usuzoval, že budou určitě někteří dovozci dodávat více pražírnám tutéž 'vstupní surovinu' případně se některé pražírny dají dohromady. Trh v ČR není nikterak gigantický a přišlo by mi to logické. Proto mě napadá otázka, jestli kromě obecného hodnocení jednotlivých pražíren a jejich vztahu ke kávě se nedá porovnat výsledek u konkrétní kávy.
Když projdu místní fóra padlo tu několik pražíren a další se dají snadno dohledat. Když se podívám na jejich webové stránky, dá se už na první pohled najít několik druhů kávy, které se zdají stejné. Z praktického hlediska bych usuzoval, že budou určitě někteří dovozci dodávat více pražírnám tutéž 'vstupní surovinu' případně se některé pražírny dají dohromady. Trh v ČR není nikterak gigantický a přišlo by mi to logické. Proto mě napadá otázka, jestli kromě obecného hodnocení jednotlivých pražíren a jejich vztahu ke kávě se nedá porovnat výsledek u konkrétní kávy.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Stejný druh kávy z různých pražíren?
Zkoušel jsem ale je to v zásadě k ničemu. Některé základní (typické) charakteristiky si káva drží, ale třeba kyselost může být jiná, podle pražení. Jinak k tomu můžu obecně říct, že odrůda (kávy) má geneticky zakódované některé vlastnosti, ale obrovský vliv má ročník, lokalita, agrotechnika, a pak samozřejmě způsob následného zpracování, uskladnění, transportu ... atd. Porovnávat stejné kávy* různých výrobců má smysl jen potud, pokud člověk hledá, co přesně mu vyhovuje.
*přičemž nikdy spolehlivě nevíme, jestli opravdu porovnáváme to samé - v duchu výše uvedeného
*přičemž nikdy spolehlivě nevíme, jestli opravdu porovnáváme to samé - v duchu výše uvedeného