Kyselost kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Kyselost kávy
+1
potvrzuji to co píše ondrada, Silvii sem měl cca 2 roky teď mám násobně dražší mašinku a že by dokázala udělat lepší espresso to není pravda, je jen výrazně stabilnější a práce je jednodušší
takže nebát se toho, a zkoušet, někde je chyba, ale nemyslím si že v Silvii, doporučuji pro začátek jinou kávu než Honduras, cokoli co má v popisu, aciditu je špatně a chybičky v přípravě ji jen zvýrazní.
potvrzuji to co píše ondrada, Silvii sem měl cca 2 roky teď mám násobně dražší mašinku a že by dokázala udělat lepší espresso to není pravda, je jen výrazně stabilnější a práce je jednodušší
takže nebát se toho, a zkoušet, někde je chyba, ale nemyslím si že v Silvii, doporučuji pro začátek jinou kávu než Honduras, cokoli co má v popisu, aciditu je špatně a chybičky v přípravě ji jen zvýrazní.
tak sem do toho spadl taky :D
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Kyselost kávy
danst; ondrada: Máte pravdu. Já to napsal trošku blbě. Ono se na Silvii asi dá udělat dobré kafe - neměl jsem ji, takže přesně nevím, ale měl jsem GC, který je podobný. Já tím spíše chtěl říct, že veškeré trable, pokusy a laborovaní s příchodem Alfy odpadlo. A asi jsem prznič, ale nikdy jsem neměl nějak extra stabilní shoty a vždycky jsem naspod šálkou měl nějakou kyselost. Někdy malinko, jindy víc.
Jak píše ondrada: odpouštěním se dá teplota trošku korigovat, ale pokud by si to chtěl fakt ošéfovat, tak zkus pořešit ten PID. Bude to o hodně snadnější. Ale je mi jasné, že nejde všechno hned. Každopádně ať se daří a hlavně doporučuji zdejší kávu z Prima Cafe. Jiné, byť celkem známe české pražírný praží dle trendu často světleji než je pro espresso třeba a pak je cítit právě ta kyselost.
Jak píše ondrada: odpouštěním se dá teplota trošku korigovat, ale pokud by si to chtěl fakt ošéfovat, tak zkus pořešit ten PID. Bude to o hodně snadnější. Ale je mi jasné, že nejde všechno hned. Každopádně ať se daří a hlavně doporučuji zdejší kávu z Prima Cafe. Jiné, byť celkem známe české pražírný praží dle trendu často světleji než je pro espresso třeba a pak je cítit právě ta kyselost.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Kyselost kávy
@papun,
myslím že veškeré trable, pokusy a laborování odpadly především díky tomu že ses to proste naučil :D
Alfa bude určitě stabilnější, ale u Silvie to velký problém taky není
myslím že veškeré trable, pokusy a laborování odpadly především díky tomu že ses to proste naučil :D
Alfa bude určitě stabilnější, ale u Silvie to velký problém taky není
tak sem do toho spadl taky :D
Re: Kyselost kávy
Ďakujem za návod.
1. urobil som
2. vysledujem
skusal som aj zpnut paru, to som sa docital na zahr fore, ale vysledok bol tak horky, ze kyselost som nevedel zhodnotit. asi treba zapnut paru na kratsiu dobu aby som to neprehnal. Teraz mam doma honduras a brasil bella z primacafe z poslednej objednavky. musim kupit kavu inde aby som vylucil chybu ci vlastnost kavy. Ak jed teda par shotov bolo famoznych.
ochutnal som aj tu vodu z zo sitka a chuti normalne. Pouzivam britu a skusil dom aj vodu z kohutika bez zmeny v chuti.
1. urobil som
2. vysledujem
skusal som aj zpnut paru, to som sa docital na zahr fore, ale vysledok bol tak horky, ze kyselost som nevedel zhodnotit. asi treba zapnut paru na kratsiu dobu aby som to neprehnal. Teraz mam doma honduras a brasil bella z primacafe z poslednej objednavky. musim kupit kavu inde aby som vylucil chybu ci vlastnost kavy. Ak jed teda par shotov bolo famoznych.
ochutnal som aj tu vodu z zo sitka a chuti normalne. Pouzivam britu a skusil dom aj vodu z kohutika bez zmeny v chuti.
- Amo_Košice_Sk
- více pokročilý
- Příspěvky: 430
- Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
- bydliště: Slovensko Košice
- kávovar: La Carimali Alfa
- mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0
Re: Kyselost kávy
Ja som mal chvíľu doma Silviu bez PID-du, takže viem veľmi dobre porovnať, radšej mlčím 

Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Kyselost kávy
ondrada diky za obhajenie Silvie
Za mna ako stale zaciatocnika musim povedat ze sa to proste treba naucit robit a da sa to. Je to super masina. Ale kazdu chvilu uz budem mat aj ja Alfu
Je mi ale cudne ze radis prave zvysit teplotu. Neviem si ani len predstavit ako odporna musi byt kava keby som pustil extrakciu hned po vypnuty termostatu. Lebo hned po vypnuti termostatu ked odpustim vodu tak z hlavy sa vali kudol pary. Ak chcem odpustat hned po vypnuti termostatu tak na mojej Silvii odpustim dokopy asi 3-3,5 sec co je relativne dost. A pekne to vyjde. Po shote (15g, 55ml, 28 sec) staci odpustit pri cisteni vodu asi na 2sec a zopne termostat. Dovolim si tvrdit ze ak su dokonale podmienky tak sa da aj shot opakovat bez odchylky. Ale este som to neskusal a to uz chce asi na to vahu

Za mna ako stale zaciatocnika musim povedat ze sa to proste treba naucit robit a da sa to. Je to super masina. Ale kazdu chvilu uz budem mat aj ja Alfu

Je mi ale cudne ze radis prave zvysit teplotu. Neviem si ani len predstavit ako odporna musi byt kava keby som pustil extrakciu hned po vypnuty termostatu. Lebo hned po vypnuti termostatu ked odpustim vodu tak z hlavy sa vali kudol pary. Ak chcem odpustat hned po vypnuti termostatu tak na mojej Silvii odpustim dokopy asi 3-3,5 sec co je relativne dost. A pekne to vyjde. Po shote (15g, 55ml, 28 sec) staci odpustit pri cisteni vodu asi na 2sec a zopne termostat. Dovolim si tvrdit ze ak su dokonale podmienky tak sa da aj shot opakovat bez odchylky. Ale este som to neskusal a to uz chce asi na to vahu

Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Já ani tak neradím zvýšit teplotu, jako zkusit zvýšit teplotu. Prostě zkusit co to udělá. Snížení teploty ke zlepšení nevede, tak zbývá toto, a pak se uvidí co se stane. Holt každej termostat je jinej, a spíná jinak - to, že Tobě termostat udělá v boileru třeba i přes 100 stupňů neznamená, že jinej termostat tam nebude držet 90... A může to být klidně i stejnej typ od stejnýho výrobce, jen prostě s jinou výrobní odchylkou nebo vadou.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Kyselost kávy
Já taky bych neporovnával Alfu a Silvii bez PIDu. Ale Silvia s PIDem je něco úplně jiného, a to naprosto rovnocenného, pokud odhlédnu od páry. Termostat je špatné, ale jednoduché řešení. Při znalostech a větší námaze ji lze i tak dobře použít.
S PIDem se stane stabilní , a to tam , kde je to potřeba - v páce, ne v boileru !!! Je zbytečné to teď pitvat, je to všude mnohokrát řešeno.
Dalším rozdílem mezi kávovary / Silvia - Alfa - něco s E61/ je v délce náběhu tlaku s vibračním čerpadlem. Nejrychleji naběhne Silvie, proto je nejvíc háklivá na mletí a tampování a vždy bude výsledek trochu acidnější (= ani špatně ani dobře) . Řešení je přidání kontrolované preinfůze a pak je Silvie TOP, při dodržení časové prodlevy mezi šoty.
Všechno ostatní dělají káva a ruce (čili surovina, mlýnek, mozek, atd..), není to vina kávovaru.
S PIDem se stane stabilní , a to tam , kde je to potřeba - v páce, ne v boileru !!! Je zbytečné to teď pitvat, je to všude mnohokrát řešeno.
Dalším rozdílem mezi kávovary / Silvia - Alfa - něco s E61/ je v délce náběhu tlaku s vibračním čerpadlem. Nejrychleji naběhne Silvie, proto je nejvíc háklivá na mletí a tampování a vždy bude výsledek trochu acidnější (= ani špatně ani dobře) . Řešení je přidání kontrolované preinfůze a pak je Silvie TOP, při dodržení časové prodlevy mezi šoty.
Všechno ostatní dělají káva a ruce (čili surovina, mlýnek, mozek, atd..), není to vina kávovaru.
- fevlad
- Příspěvky: 38
- Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
- bydliště: Presov
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Eureka Zenith 65 HS
Re: Kyselost kávy
aka by mala casova medzera medzi shotmi,ked nemam PID,pouzivam temperature surfing..dakujem
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Kyselost kávy
Těžko říct, u malých bojlerů to trvá 2-3minuty. Je dobře se podívat na videa se Silvií s PIDem a čidlem teploty i v hlavě, např :
taky na grafy se záznamem teplot při měření na puku.
Jednak je vidět, jak se to chová, že rozptyl v bojleru je normální a ne fatální, jednak to pomůže si představit, co se stane, když PID není.
A stane se, že termostat s hysterezí pozdě zapíná i pozdě vypíná. V průběhu šotu nechá příliš spadnout teplotu a pak to zase hodně přešvihne. Vzniká velká turbulence a variabilní průběh teplot. Nikdy se to neustálí na klidové teplotě. Teplota v páce se chová hůř než s PIDem. Orientovat se dá jen nahrubo podle času od vypnutí a zapnutí topení. To je bohužel trochu naslepo.
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=j2RZHN9fDK4
Jednak je vidět, jak se to chová, že rozptyl v bojleru je normální a ne fatální, jednak to pomůže si představit, co se stane, když PID není.
A stane se, že termostat s hysterezí pozdě zapíná i pozdě vypíná. V průběhu šotu nechá příliš spadnout teplotu a pak to zase hodně přešvihne. Vzniká velká turbulence a variabilní průběh teplot. Nikdy se to neustálí na klidové teplotě. Teplota v páce se chová hůř než s PIDem. Orientovat se dá jen nahrubo podle času od vypnutí a zapnutí topení. To je bohužel trochu naslepo.
Re: Kyselost kávy
Chcel by som dať bodku za mojim problémom s kyselosťou kávy. Ukázalo sa, že problém bol v káve. V jednej aj druhej. Vyskúšal som inú kávu, a všetko je v poriadku. Aj silvia bez PID. Vďaka všetkým za ochotu a snahu pomôcť.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Kyselost kávy
Jak jste na tom s chutí espressa z arabik?
S původním termostatem(107st) byla každá arabika ať už z Primacafe nebo odjinud takřka nepitelná(alespoň pro mně).
To jakákoliv robusta ,to bylo jiné kafe
Teprve nedávno jsem se dokopal zapojit k mému Classiku PID a šel s teplotou níže oproti původnímu termostatu a robusta není tak "ostrá" což je fajn.Ale presso z arabik pořád není ono.Poslední zkušenost s Doubleshotovou esspresso směsí to samé.
Arabiky pak dělám v moka konvičce,tam je to ok.
S původním termostatem(107st) byla každá arabika ať už z Primacafe nebo odjinud takřka nepitelná(alespoň pro mně).
To jakákoliv robusta ,to bylo jiné kafe

Teprve nedávno jsem se dokopal zapojit k mému Classiku PID a šel s teplotou níže oproti původnímu termostatu a robusta není tak "ostrá" což je fajn.Ale presso z arabik pořád není ono.Poslední zkušenost s Doubleshotovou esspresso směsí to samé.
Arabiky pak dělám v moka konvičce,tam je to ok.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Kyselost kávy
Neviem, z koľkých gramov robíš espresso, ale ak je to možné, skús pridať kávy a nastaviť hrubšie mletie. Ja dávam na Twine 9-10 g na single.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Kyselost kávy
V tom problém asi nebude.Používám především singl misku,namleté je to tak aby to teklo 25-35s.Množství kávy a tampování,že je puk suchý.Nově mám LM VST 7g misku,ale s tou jsem dělal dva pokusy a vrátil se ke standartní singl misce z Hraspa.S robustou je vše v pořádku,chuť ,crema ,fajně to teče.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Kyselost kávy
25-35 ti moze tiecť pri rôznom pomere množstvo/hrúbka. Práve úpravou týchto dvoch parametrov dokážeš ovplyvniť chuť.
Nedávno tu niekto postol link na ENG stránku, kde to bolo pekne vysvetlené...
Nedávno tu niekto postol link na ENG stránku, kde to bolo pekne vysvetlené...
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Kyselost kávy
Se světleji praženou kávou (Doubleshot) lze obecně doporučit delší čas extrakce a vyšší teplotu, popřípadě i větší brew ratio (prostě se z toho nebát udělat trochu lungo). Světle pražená káva se totiž hůře extrahuje a tímto je možné její jinak velmi kyselou chuť vyvážit.
Bohužel nepíšete, co vám na chuti kávy z arabik a Doubleshotu nesedělo, tak se trochu blbě radí, já měla vždycky jen problém s dovyvážením kyselosti, aby to nebyl převládající tón. Často mi stačilo dolít šálek trochou vody (20-30 ml)...
Bohužel nepíšete, co vám na chuti kávy z arabik a Doubleshotu nesedělo, tak se trochu blbě radí, já měla vždycky jen problém s dovyvážením kyselosti, aby to nebyl převládající tón. Často mi stačilo dolít šálek trochou vody (20-30 ml)...
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Kyselost kávy
Díky za rady vyzkouším to.
No nemám tak vyvinuté chuťové buňky abych to nějak blíže popsal,prostě mi espresso z arabik vychází kyselé.S jakoukoliv robustou nic takového nepocituji.Místní prima směsi taky v pohodě ,pak zkusím např.samostatnou arabiku která je ve směsi obsažena a zase mi připadá kyselá.Do budoucna stejně hodlám dělat presso převážně z robust,ale docela by mne zajímalo jak jsou na tom ostatní.
No nemám tak vyvinuté chuťové buňky abych to nějak blíže popsal,prostě mi espresso z arabik vychází kyselé.S jakoukoliv robustou nic takového nepocituji.Místní prima směsi taky v pohodě ,pak zkusím např.samostatnou arabiku která je ve směsi obsažena a zase mi připadá kyselá.Do budoucna stejně hodlám dělat presso převážně z robust,ale docela by mne zajímalo jak jsou na tom ostatní.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Kyselost kávy
Mne zas nesmakuju Prima zmesy ale nechutnal som vsetky. Ja radsej arabiku bez acidity alebo s miernou aciditou. Sem-tam vynimocne na chvilu presedlam aj na acidnejsie ale rychlo ma to prejde.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Kyselost kávy
Když jsem zkoušel teplotu snížit tak jsem zkusil i zvýšit ale pořád převládá nepříjemná kyselost .Jako espresso tedy nepitelné,to ve frenchpresu chutná dá se říci skvěle.Směs je ovšem Doubleshotem označena jako TAM DEM LÉTO Espresso.Je to moje druhá zkušenost s nimi a můžu říct ,že poslední.Ta první byla stejná,jen jsem chybu hledal u sebe respektive původního termostatu Gaggii Classic.
Něco podobného bylo popsáno ve vedlejším vláknu,takže to asi nebude náhoda http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 100#p40346
Zase se mi potvrzuje ,že Primacafe nemá na tom našem dvorku konkurenci.
Něco podobného bylo popsáno ve vedlejším vláknu,takže to asi nebude náhoda http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 100#p40346
Zase se mi potvrzuje ,že Primacafe nemá na tom našem dvorku konkurenci.