kava v nasypke
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
kava v nasypke
nemohol som najst tuto problematiku, tak som zalozil novu temu. Vsade na svete kde sa riesi nieco s mlyncekom tak sa zobrazuje s kavou v nasypke. Pri tom podla tohoto fora asi vacsina ludi kavu vazi a vymiela davku celu von. Dokonca som sa tu docital, ze pokial nieje v nasypke minimalne mnozstvo zrn, ktore vytvaraju prirodzenu tiaz, tak mlyncek moze mlet nerovnomerne. Keby som si mohol vybrat, tak radsej by som mal kavu v nasypke ako ju zakazdym odniekal vytahovat a vazit. Len neviem odhadnut do akej miery sa bude takymto sposobom kava znehodnocovat.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: kava v nasypke
Nerovnoměrné mletí skrze nenaplněnou násypku? To se mi teda moc nezdá. Tomu bych moc nevěřil.
Já osobně dávám do mlýnku jen množství k okamžitému pomletí - důvod:
- káva není vystavena okolní teplotě
- není zbytečně na světle
- ale hlavně potřebuji mít přesné dávkování, takže si navážím přesné množství
Plná násypka:
- pokud se káva rychle spotřebuje není to nijak zásadní problém a hlavně pořád odvažovat by byla pruda
- mám časovač, nebo dávkovač množství do páky, nebo to mám v oku
Udělej si podle vlastní chuti, ale většina lidí váží hlavně ze začátku, když se učí udělat správné espresso. Protože při výrobě je hodně proměnných a tak se je snažíme eliminovat. A to třeba právě přesným dávkováním kávy.
Já osobně dávám do mlýnku jen množství k okamžitému pomletí - důvod:
- káva není vystavena okolní teplotě
- není zbytečně na světle
- ale hlavně potřebuji mít přesné dávkování, takže si navážím přesné množství
Plná násypka:
- pokud se káva rychle spotřebuje není to nijak zásadní problém a hlavně pořád odvažovat by byla pruda
- mám časovač, nebo dávkovač množství do páky, nebo to mám v oku
Udělej si podle vlastní chuti, ale většina lidí váží hlavně ze začátku, když se učí udělat správné espresso. Protože při výrobě je hodně proměnných a tak se je snažíme eliminovat. A to třeba právě přesným dávkováním kávy.
Re: kava v nasypke
s tym nerovnomernym mletim neverim ani ja, len sa to tu niekte spominalo. Ja vazim kavu vzdy a uz dlho. Nemam problem robit espresso len by som rad uz niektore ukony zautomatizoval, zjednodusil alebo vynechal. Predal som aj mlyncek gaggiu mdf mam teraz len rucny porlex a neviem co mam kupit teraz. Vychadza to na ascaso i steel zatial a ten ma nasypku ciru co mi tiez nehra do kariet.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: kava v nasypke
Tak docela se říká, že časovač na mlýnku po nastavení je docela použitelný. Osobně nemohu soudit bo ho nemám. Ale i-steel se dělá s časovačem. Barva násypky to asi už nezachrání - v tom bych problém nehledal.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: kava v nasypke
Tak docela se říká, že časovač na mlýnku po nastavení je docela použitelný. Osobně nemohu soudit bo ho nemám. Ale i-steel se dělá s časovačem. Barva násypky to asi už nezachrání - v tom bych problém nehledal.
Re: kava v nasypke
odpozoroval som na youtube ako funguje ten casovac. Nie aby ho blbci spravili nech mele len ked clovek tlaci do spinaca, ale staci drcnut s pakou a on vymele cely shot. Macap m2d sice vypne motor po odtiahnuti paky, ale po prilozeni zas ten cas dobehne. Keby som aspon vedel ci sa ten ascaso i steel resetne ked ho vypnem a zapnem hlavnym vypinacom.
Co sa tyka farby nasypky tak si myslim, ze zatonovana nasypka ako ma napriklad gaggia mdf pomoze dost. Proste aky je pre vyrobcu problem tam davat nasypky s 50% stmavenim. Tak isto by potom stacilo do vypuste nasadit stupel a je to to iste ako doza. Tusim to tak aj urobim a kupim macap m2d.
Co sa tyka farby nasypky tak si myslim, ze zatonovana nasypka ako ma napriklad gaggia mdf pomoze dost. Proste aky je pre vyrobcu problem tam davat nasypky s 50% stmavenim. Tak isto by potom stacilo do vypuste nasadit stupel a je to to iste ako doza. Tusim to tak aj urobim a kupim macap m2d.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: kava v nasypke
u mlýnku s časovačem je rozdíl v množství namleté kávy za nastavený čas podle toho kolik je kávy v násypce, ale zase to nejsou velké rozdíly.
na kvalitu mletí to vliv určitě nemá
na kvalitu mletí to vliv určitě nemá
tak sem do toho spadl taky :D
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: kava v nasypke
Tak já musím potvrdit, že můj mlýnek se chová jinak při odvažování dávky a jejím sypání do prázdného zásobníku a jinak při naplněném zásobníku a odvážení až namleté kávy. Pokud je zásobník naplněný, tak melu cca na třetí stupeň od nulové polohy. Pokud odvážím dávku a nasypu jí do prázdného zásobníku, musím mlít na stupeň, kdy o sebe kameny lehounce škrtají, a někdy ani to není dost jemné. Čím to je nevím, ale je to tak. Jiné mlýnky se mohou samozřejmě chovat jinak.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: kava v nasypke
hedge - MD40 sa mi chova presne rovnako...akonahle si nevsimnem ze uz dochadza kava v nasypke tak mi uz kavovar robi vacsie espressa nech chcem (nizsie BR)
A nieje v tom ziadna veda. Zavit s ktorym sa reguluje vzdialenost kamenov ma urcitu volu. Ked je v nasypke kava tak ta tiazov tlaci na hornu cast a tym padom su z tej vole kamene najblizsie k sebe.
A nieje v tom ziadna veda. Zavit s ktorym sa reguluje vzdialenost kamenov ma urcitu volu. Ked je v nasypke kava tak ta tiazov tlaci na hornu cast a tym padom su z tej vole kamene najblizsie k sebe.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- RoSta
- Příspěvky: 38
- Registrován: úte 01. úno 2011 13:34:28
- bydliště: Prievidza, SK
- kávovar: Lelit PL41TEM, Sencor SES 1710BK (upravená miska z TX10)
- mlýnek: Wega Max 6.4M, Rancilio MD50 AT
Re: kava v nasypke
Mám stále prázdnu násypku (MD50), ktorú som dokonca skrátil, tak neviem posúdiť rozdiel, ale zdá sa mi to zvláštne, vzhľadom na hmotnosť samotného horného kameňa s "príslušenstvom" a tlakov, ktoré naň pôsobia pri mletí. To máte v násypke koľko kg kávy?
Kávovar doma: Lelit PL41TEM, V práci: Sencor SES 1710BK (upravená miska z TX10), RIP: Rohnson R-969, Turmix TX10 V+
Mlynček doma: Wega Max 6.4M, V práci: Rancilio MD50 AT
Mlynček doma: Wega Max 6.4M, V práci: Rancilio MD50 AT
- demo
- začátečník
- Příspěvky: 69
- Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
- bydliště: L. Hrádok
- kávovar:
- mlýnek:
Re: kava v nasypke
Tak toto určite nie je ten správny dôvod. Takto sa správajú aj mlynce, ktoré majú trocha iné mechanizmy nastavenia napr. Mazzer kde sú kamene odtláčané pružinami. A tiež rozdiel v nastavení s plným zásobníkom a bez neho je ďaleko za vekľosťou vôle v závite u jednoduchých mlyncov.wladas píše: Ked je v nasypke kava tak ta tiazov tlaci na hornu cast a tym padom su z tej vole kamene najblizsie k sebe.
Už sa to tu preberalo viackrát. Ak je káva v komore okolo kameňov a nejaký tlak zŕn do komory, tak až vtedy sa dá nastaviť konzistentné mletie. Privedené do extrému a mierne prehnané - ak si odvážim n rovnakých dávok a tie budem sypať pomaly nepravidelnou rýchlosťou vždy do zapnutého prázdneho mlynca a to zopakujem n krát, dostanem n rôznych náhodných hrubostí mletia.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: kava v nasypke
moje zkusenost:
je vcelku fuk jestli mám 0,5 kg kávy v násypce nebo jedu Fresh tedy jen do prázdné násypky dám požadované množství kávy
výsledek mletí je porovnatelný , jen se liší doba mletí
je vcelku fuk jestli mám 0,5 kg kávy v násypce nebo jedu Fresh tedy jen do prázdné násypky dám požadované množství kávy
výsledek mletí je porovnatelný , jen se liší doba mletí
tak sem do toho spadl taky :D
- bruno75
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
- bydliště: Trnava, SK
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm
Re: kava v nasypke
Tiež mám rovnakú skúsenosť. Ak je kávy v nasypke len minimum tak mi La Cimbali Junior pomelie o poznanie hrubšie a to čo som mal poladené mletie dovtedy tak už neplatí a káva poextrahovaná ( pretečie rýchlo akoby som o dobré 3-4 stupne pridal) Ak dosypem zase pár desiatok gramov do násypky tak sa vráti všetko do normálu.
Mne to vychádza na množstvo tak, že posledných 10-15 gramov to nemelie tak ako by malo.
Stále si ale neviem vysvetliť úplnú príčinu. Osobne si myslím, že proste keď je volný priestor nad kameňmi tak zrná nič nenúti dostať sa cez kamene po ich celom obvode.
Takže sa iba vačšia hrubosť dostane cez kamene a tá jemnejšia (majoritná) tam proste chýba. Na to aby bolo namleté v celom konštrukčnom spektre tak treba mať priestor nad mlecími kameňmi zaplnený.
Samozrejme dá sa mlynček nadstaviť aj na shotový sposob mletia ale treba nadstaviť kamene bližšie k sebe (zjemniť)... avšak dovolím si povedať že pre detailistov to nie je úplne dokonalé kedže na začiatku a na konci mletie bude vychádzať iné majoritné spektrum.
Mne to vychádza na množstvo tak, že posledných 10-15 gramov to nemelie tak ako by malo.
Stále si ale neviem vysvetliť úplnú príčinu. Osobne si myslím, že proste keď je volný priestor nad kameňmi tak zrná nič nenúti dostať sa cez kamene po ich celom obvode.
Takže sa iba vačšia hrubosť dostane cez kamene a tá jemnejšia (majoritná) tam proste chýba. Na to aby bolo namleté v celom konštrukčnom spektre tak treba mať priestor nad mlecími kameňmi zaplnený.
Samozrejme dá sa mlynček nadstaviť aj na shotový sposob mletia ale treba nadstaviť kamene bližšie k sebe (zjemniť)... avšak dovolím si povedať že pre detailistov to nie je úplne dokonalé kedže na začiatku a na konci mletie bude vychádzať iné majoritné spektrum.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Re: kava v nasypke
Mně přijde, že u Mazzer SJ to je jedno. Nebo jinak, když se káva nasype rovnou, tak má stejnou hrubost namletí, jako když je z násypky. A v případě, že se nemele větší množstvi do doseru, ale jen na single nebo double (a o tom je tady řeč), tak se použije zarážka, takže tam žádný tlak shora není a být nemůže.
Demo:
Demo:
To si nemyslím a teď jsem to i odzkoušel. Mlýnek je nějak nastaven. Mám několik dávek, některé stejné, pár jiných. Nasypu do prázdného a zapnutého mlýnku. Stále dostavám stejný výsledek, co se týče hrubosti namletí. Alespoň co jsem schopen poznat; možná pod mikroskopem to je jiné, ale i kávý se udělaly stejně.Privedené do extrému a mierne prehnané - ak si odvážim n rovnakých dávok a tie budem sypať pomaly nepravidelnou rýchlosťou vždy do zapnutého prázdneho mlynca a to zopakujem n krát, dostanem n rôznych náhodných hrubostí mletia.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: kava v nasypke
Souhlas, dnes sem to zkoušel taky, dojížděl sem do sucha mlýnek,
poslední mletí zbytků z mlýnku naváženo 18g do misky a nateklo to 25ml/za 32 sec tedy v podstatě srovnatelně jak jsem to nastavoval na plné násypce
možná je to vlastnost některých mlýnků, jak to bylo na Rockym už si nepamatuju.
poslední mletí zbytků z mlýnku naváženo 18g do misky a nateklo to 25ml/za 32 sec tedy v podstatě srovnatelně jak jsem to nastavoval na plné násypce
možná je to vlastnost některých mlýnků, jak to bylo na Rockym už si nepamatuju.
tak sem do toho spadl taky :D
Re: kava v nasypke
sice som zalozil vlakno, ale pointu som sa nedozvedel. Chcel som vedet skusenosti ako starne kava v nasypke. predpokladajme, ze odmelem nejaku kavu aby nova vytlacula staru, ale obsah nasypky bude mat den alebo dva. Rozoznam chut kavy oproti tomu ked zakazdym navazim cerstvu zo sakla?
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: kava v nasypke
myslím že je mnohem víc jiných příčin které mají vliv na to co ti nateče než 1-2 dny stáří kávy, moje zkušenost, a tohle neřeším, 300g jde do násypky a je to cca týdení spotřeba a neřeším,
zkoušel sem jet fresh a nepřesvědčilo mě to že je potřeba to tak dělat
zkoušel sem jet fresh a nepřesvědčilo mě to že je potřeba to tak dělat
tak sem do toho spadl taky :D
- demo
- začátečník
- Příspěvky: 69
- Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
- bydliště: L. Hrádok
- kávovar:
- mlýnek:
Re: kava v nasypke
Neviem, ako pochopiť tú zarážku. Pod mletím jednej dávky sa myslí to, keď do úplne prázdneho mlynca nasypem vopred odvážené množstvo na jedno mletie. Druhý spôsob je, keď je v zásobníku trvalo nejaká káva a melie sa dávka povedzme podľa času. Moja skúsenosť na 3 mlyncoch (aj rovnaké referencie z iných fór, keď som to overoval) je, že musím nastaviť iné stupeň mletia pre každý spôsob, aby som dostal rovnaké výsledky, čiže výsledný čas na espresso." A v případě, že se nemele větší množstvi do doseru, ale jen na single nebo double (a o tom je tady řeč), tak se použije zarážka, takže tam žádný tlak shora není a být nemůže.
- demo
- začátečník
- Příspěvky: 69
- Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
- bydliště: L. Hrádok
- kávovar:
- mlýnek:
Re: kava v nasypke
Všetko podstatné tu na fóre určite je. Skúsil by som sa zamyslieť na tým, aký veľký je rozdiel je starnutí kávy v sáčku a v násypke za rovnaký čas pri tejto manipulácii.Daniel.U píše: Chcel som vedet skusenosti ako starne kava v nasypke. predpokladajme, ze odmelem nejaku kavu aby nova vytlacula staru, ale obsah nasypky bude mat den alebo dva. Rozoznam chut kavy oproti tomu ked zakazdym navazim cerstvu zo sakla?
Samozrejme je dobré chrániť kávu pred zbytočným zvetrávaním na vzduchu. Ja si myslím, že najlepší kompromis je mať povedzme 200gr kávy v násypke na mlynci. Dobré riešenie je násypka v tvare valca uzavretého tak, aby tam nebolo zbytočne veľa vzduchu. Ostatnú zásobu mať dobre uskladnenú. Je to lepšie, ako mať kávu v super špeciálnej nádobe a túto dvakrát denne otvárať a teda vyvetrať.
Re: kava v nasypke
Na to je jednoduchá odpověď... vyzkoušej to.sice som zalozil vlakno, ale pointu som sa nedozvedel. Chcel som vedet skusenosti ako starne kava v nasypke. predpokladajme, ze odmelem nejaku kavu aby nova vytlacula staru, ale obsah nasypky bude mat den alebo dva. Rozoznam chut kavy oproti tomu ked zakazdym navazim cerstvu zo sakla?

Hodně záleží na tom, jaká to bude káva, jak stará a jak dlouho ji tam budeš mít. Vím, že na to ve vetšině podniků/kaváren pečou, ale správně by se měla káva z násypky na noc vysypat a násypku, nejlépe, vyčistit...
Jestli plánuješ 2 dny, tak to prostně testni a dej sem vědět. Hlavně si nezapomeň čistit násypku.