kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- TomLi
- Příspěvky: 11
- Registrován: ned 21. kvě 2017 14:19:16
- bydliště: Praha
- kávovar: lelit pl 41 plus
- mlýnek: eureka mignon
kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Vážení milí,
kolik g světle pražené dáváte na jednu porci - misky la marzocco single i double? Klidně i jiné misky.
děkuji za odpovědi.
Srdečně zdravím
T
kolik g světle pražené dáváte na jednu porci - misky la marzocco single i double? Klidně i jiné misky.
děkuji za odpovědi.
Srdečně zdravím
T
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
S gramazou ti neporadim ale predpokladam ze mas problem so samotnym espressom. Svetlo prazene kavy su extremne citlive na mletie. S beznymi mlyncekami sa to skor neda nez da. A doporucuje sa pouzivat mlyncek s konickymi kamenmi.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- Spyydy
- pokročilý
- Příspěvky: 92
- Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
- mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Kód: Vybrat vše
Btw co se single týče, dávají mi smysl max advanced/strada/vst a spešl tamper.
Jinak strada a advanced misky (např.
Kód: Vybrat vše
https://www.coffeesource.eu/lm-strada-kosik-do-paky.htm
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Dávám do LM Strada i Advanced podle druhu kávy, její výraznosti, potřeby a množství nápoje od 7g po 10g. Momentálně do jednoporcové misky s přípravkem 10g. Do dvojporcové sedmnácti gramové 20g. (Směs arabic)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Já třeba nic nevážím. Dávám podle oka, tak aby bylo kávy v misce tak akorát. Nedá se to tabulkovat. Prostě hodit "nástřel", udělat shot, pokud je průběh extrakce naprosto mimo tak vylejt, nastavit hrubost jinak (pokud teče rychle tak na jemnější, pokud moc pomalu tak na hrubější mletí). V nejhorších případech se na třetí pokus trefím, shot se již dá pít a pak dolaďovat. Kombinaci množství kávy (objemově, nikoliv váhově), sílu tampování, času extrakce. Nejvíce mi chutná, pokud extrakce trvá tak těch 29-34 vteřin. Raději třeba 40 než 20. Samozřejmě kontrolovat chutí a nikoliv nějakými měřeními (čas, váha, objem, teplota, tlak, ...).
Příprava expressa je radost. Každý den se na to těším. (začal jsem s tímhle někdy cca před 2 roky, takže se stále pokládám za začátečníka)

Pokud pak kupuji stejnou kávu od stejné pražírny tak vlastně nemusím nic laborovat a hned první shot bývá naprosto skvělý.
P.S. kupuji nejvíc zde v Prima Cafe a občas ještě v jedné nejmenované pražírně z našeho kraje. Světle praženou kávu nevyhledávám (ale ani tmavě praženou). Ta světlá bývá na můj vkus moc kyselá ať se dělá příprava jak se dělá ... nechutná mi kyselá káva. Mám rád ovocnou, jemnou kyselost a oříškovou chuť. Ale raději méně kyselosti než více.
To jsou mé postřehy a zkušenosti.
Příprava expressa je radost. Každý den se na to těším. (začal jsem s tímhle někdy cca před 2 roky, takže se stále pokládám za začátečníka)

Pokud pak kupuji stejnou kávu od stejné pražírny tak vlastně nemusím nic laborovat a hned první shot bývá naprosto skvělý.
P.S. kupuji nejvíc zde v Prima Cafe a občas ještě v jedné nejmenované pražírně z našeho kraje. Světle praženou kávu nevyhledávám (ale ani tmavě praženou). Ta světlá bývá na můj vkus moc kyselá ať se dělá příprava jak se dělá ... nechutná mi kyselá káva. Mám rád ovocnou, jemnou kyselost a oříškovou chuť. Ale raději méně kyselosti než více.
To jsou mé postřehy a zkušenosti.
- TomLi
- Příspěvky: 11
- Registrován: ned 21. kvě 2017 14:19:16
- bydliště: Praha
- kávovar: lelit pl 41 plus
- mlýnek: eureka mignon
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Děkuji za všechny odpovědi.
Mám kafe Red Brick od Square Mile, pražení není světlé, je to jen moje definice. když jsem se díval na nějaké stupnice, tak je to asi střední. Dávám 18 g do košíku 14g la marzocco advanced, přístroj Lelit 41 plus a mlýnek eureka mignon. Brzo po extrakci mi teče už světlá voda, i když je extrakce delší - jemnější mletí. Skoro bych řekl, že hrubší mletí lepší výsledek, ale ne ideální.
Mám kafe Red Brick od Square Mile, pražení není světlé, je to jen moje definice. když jsem se díval na nějaké stupnice, tak je to asi střední. Dávám 18 g do košíku 14g la marzocco advanced, přístroj Lelit 41 plus a mlýnek eureka mignon. Brzo po extrakci mi teče už světlá voda, i když je extrakce delší - jemnější mletí. Skoro bych řekl, že hrubší mletí lepší výsledek, ale ne ideální.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
stredne prazenie nieje spravna definicia
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BE ... _k%C3%A1vy
Este si zabudol dat dlzku extrakcie a objem/vahu vysledku.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BE ... _k%C3%A1vy
Este si zabudol dat dlzku extrakcie a objem/vahu vysledku.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- Spyydy
- pokročilý
- Příspěvky: 92
- Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
- mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
No asi sám víš, že dosing (počet gramů) je jen jedním z faktorů, který do procesu vstupují. Stejně tak velkou roli hraje dobrá distribuce, mletí etc.. Osobně to ale vidím na channeling, způsobený odporem materiálu (velké množství, možná jemné mletí). Ten dosing 18 g do 14g advanced misky mi přijde přehnaný - dával bych tak 15-16 max. Pak bych prováděl WDT techniku, abys pokud možno eliminoval variantu špatné distribuce (https://goo.gl/z33B5D). Určitě někdo napíše, že to je zbytečný krok, ale pro "diagnostiku" a zafixování jedné proměnné je to zásadní. No a pak podle výsledku laborovat s mletím. Po extrakcích je docela zajímavé si prohlížet puky - uvidíš, jestli to kanálkuje, jestli např kvůli jemnému mletí zůstává nad pukem voda.. Bacha na to, že ne vždy je rychlá extrakce důsledkem malého dosingu nebo hrubého mletí - často to je pravým opakem, resp. zmíněným kanálkováním. Pokud je pro tebe výše zmíněné samozřejmostí, tak pardon.))
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Myslím, že je to druhem těch dvou arabic i pražením. Tmavá créma se nekoná, vždyť je to "červená cihla"
Jak je vidět, sami uvádí u této kávy doporučených 18g a 28-32 sec. ---> brew. cca 36-38g
https://www.youtube.com/watch?v=zuE4dYV6qTg

https://www.youtube.com/watch?v=zuE4dYV6qTg
Naposledy upravil(a) j.bill dne ned 06. srp 2017 12:10:08, celkem upraveno 1 x.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Spyydy
- pokročilý
- Příspěvky: 92
- Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
- mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Byť není Square Mile zrovna můj favorit, tak není důvod, aby z jejich kafe nešla připravit ok espresso extrakce... Byť můžou být některé typy pražení citlivější na ruce "baristy". A doporučených 18 g je jedna věc, ale jde přece o to, v jaké misce to člověk připravuje.)
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Na webu doporučují VST 20g s dávkováním ještě o 1g více - tedy 19g a teplotu kolem 94°C.
To jsou doporučení, od kterých se dá odrazit, nebo na nich zůstat, ale protože máme rozdílné chutě, není nic lepšího, než se toho nebát a tu svoji optimální chuť, ovlivnitelnou přípravou, si najít sám...
To jsou doporučení, od kterých se dá odrazit, nebo na nich zůstat, ale protože máme rozdílné chutě, není nic lepšího, než se toho nebát a tu svoji optimální chuť, ovlivnitelnou přípravou, si najít sám...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
čili do 14 g LM misky by bylo rozumné cpát 14 g kávy...
- TomLi
- Příspěvky: 11
- Registrován: ned 21. kvě 2017 14:19:16
- bydliště: Praha
- kávovar: lelit pl 41 plus
- mlýnek: eureka mignon
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
moc děkuji za všechny rady. Otázka ke gramáži - v horní části misky je po obvodu zářez. Po utempování je káva (18 - 19g) cca 2 mm pod zářezem a sprcha se za sucha neotiskne. Je to tedy moc nebo ne? U více pražené kávy je objem při stejné hmotnosti mnohem vyšší. Vyzkouším metodu wdt, zítra koupím jogurt
.

- Spyydy
- pokročilý
- Příspěvky: 92
- Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
- mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Důležitější je otisk při/po extrakci. Edit: toto beru zpět.) Fakt plň misku spíš podle původně zamýšlené gramáže (14-16g). 

Naposledy upravil(a) Spyydy dne úte 08. srp 2017 13:05:05, celkem upraveno 1 x.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Podla povodne zamyslanej gramaze je blbost plnit. A uz vobec nie so svetlo prazenou kavou
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- fantozzi
- začátečník
- Příspěvky: 73
- Registrován: sob 02. led 2016 12:28:54
- bydliště: ČR
- kávovar: Rocket R 58
- mlýnek: Mazzer Mini Electronic A for Rocket
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Ja davam do 14g misky LM Strada 16g kavy prazene na stredni prazeni (American Roast az City Roast).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pražen%C3%AD_kávy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pražen%C3%AD_kávy
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
pokud se káva za sucha nedotkne, je vše ok.
nicméně receptu SM bych se tak skálopevně nedržela, jejich kafe je poněkud náročnější na přípravu a techniku. klidně bych cílila na 50 g z 18 g v misce, čas kolem 25-30 s - to už by mělo stačit na to, aby to nebylo jen kyselé. taky samozřejmě záleží na vodě a teplotě...
nicméně receptu SM bych se tak skálopevně nedržela, jejich kafe je poněkud náročnější na přípravu a techniku. klidně bych cílila na 50 g z 18 g v misce, čas kolem 25-30 s - to už by mělo stačit na to, aby to nebylo jen kyselé. taky samozřejmě záleží na vodě a teplotě...
- TomLi
- Příspěvky: 11
- Registrován: ned 21. kvě 2017 14:19:16
- bydliště: Praha
- kávovar: lelit pl 41 plus
- mlýnek: eureka mignon
Re: kolik gramů světle pražené kávy na espresso?
Snížil jsem gramáž na 16g a je to docela slušné. ještě laboruji s mletím a tampováním. Nedaří se mi ale vůbec single.