No pokud mlýnku něco nedělá dobře, tak bych očekával, že se to na mlýnku projeví tím, že se nějakým způsobem pokazí. Pokud se mlýnek při takovým provozu nepokazí, tak nevidím problém. O kolik se tak může zkrátit život robustním mlýnkům, o kterých se tady bavíme, při takovým provozu? Můj tip je, že ani o den... Ale třeba někdo najde nějakej materiál, kterej ukazuje opak... Jo, může být trochu víc namáhaná třeba převodovka, ale kvalitnímu mlýnku z kvalitních materiálů to nemůže nijak ublížit. Pokud toto řešit, tak možná spíš u nějakýho levnýho plasťáku.
Že něco nějak dělá 99% uživatelů samozřejmě nemusí znamenat, že to dělají správně. Ale pokud je někdo v podstatě jedinej, kdo něco začal nějak dělat, dá se o správnosti úspěšne pochybovat - a v tomto případě jsem nikde jinde podobný postup nezaznamenal. Tak doufám, že všichni ti kafaři, který jsem viděl vařit kafe ať už naživo nebo online, nejsou bandou blbců, když to _nikdo_ z nich neřešil... Samozřejmě je tu ta druhá možnost - že jde o osvícenýho vynálezce nejlepších postupů, či jednoho z jeho učedníků
Při změně hrubosti mletí to má opodstatnění. Pokud mezi kameny není káva, můžu si s ní hýbat jak se mi zlíbí. Pokud mezi kameny káva je, můžu při vypnutým mlýnku posouvat k hrubšímu mletí. Při posunu k jemnějšímu samozřejmě musí motor běžet - ale jen proto, že když něco mezi kamenama zmáčknu, tak namáhám části, který na to nejsou stavěný, a tím zvyšuju i námahu těch ostatních, navíc slabší motor to nemusí utáhnout. Ale tam je evidentní proč to nedělat a co se může stát když se to dělat bude. Asi jako je evidentní proč je špatně, když se mezi kameny dostane kámen... Ale na zapnutí mlýnku se zrny mezi kameny nic škodlivýho prostě nevidím, ať přemýšlím jak přemýšlím. I přesto, že to někdo říkal, a i přesto, že to byl někdo na prohlídce v Mazzeru... Neřekl taky proč to mlýnku vadí? To je ta podstatná informace, na základě který si člověk může udělat názor...
A namletí těch zrn - proč by mělo být jiné? Když mám ostré a pomalé kameny, tak je snad úplně jedno, kdy se zastaví a roztočí, a jestli se točí o trochu rychleji nebo pomaleji, kafe by měly řezat pořád stejně. Když krájím cibuli rychle a pomalu, výsledek je taky stejnej, jen to trvá různou dobu. Stejnětak bych mohl úspěšně polemizovat o tom, jak moc mlýnku vadí, když mezi roztočený kameny z vrchu nerovnoměrně spadnou zrna, jak moc se co namáhá když se kameny na levý straně už zakousnou do kávy a na pravý straně ještě ne, když začnou první zrna odskakovat místo aby se mlela, jak se budou chovat kameny k zatíženým a nezatíženým zrnům a jak moc velkej vliv to bude mít na výsledek mletí, když navíc v tom okamžiku, kdy zrna spadnou mezi ty roztočený kameny, na chvíli o něco klesnou otáčky motoru...
Samozřejmě si to dělej jak uznáš za vhodný, stejně jako kdokoliv jinej, já tady jen píšu proč si myslím, že je to naprosto zbytečnej vopruz, spíš tak "pro ten pocit, když na to mám čas" - aby se toho někdo nechyt a nezačal mít pocit, že je to nutný. Nic ve zlým, rád se nechám přesvědčit o opaku, co bude lepší, když to tak budu dělat taky