Kyselost kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
můžete mi pls poradit?poslední dobou se mi často stává,že když dopíjím kávu,tak úplně naspodu hrníčku je káva velmi kyselá,prakticky nepitelná,poradíte čím to může být?
pozn. nesladím
pozn. nesladím
Naposledy upravil(a) Trixy dne ned 27. bře 2011 11:21:34, celkem upraveno 1 x.
- Seky
- více pokročilý
- Příspěvky: 204
- Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
- bydliště: Jihlava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Trixy: špatně rozmíchaný cukr? Jestli teda sladíš... 

- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Pro Trixiy: U káv z Primacafe se mi tento jev nestává, možná to může být i postupným chládnutím kávy. Dopít kávu do dna mi netrvá dýl než třicet vteřin, našinci jsou zvyklí sedět u kávy třeba pět minut.
Pozn. Nesladím!
Pozn. Nesladím!
Boiler je bojler
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Kyselost kávy
Tak si nechejte testované kávy vychladnout tak aby byly jen vlažné a otestujte je potom. Uděláte si tím podstatně víc jasno o té které kávě.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Nevím jaké kávy konzumuje Trixy, ale po vychladnutí káv z Primacafe se kyselost u mě nedostavuje. Mírná acidita není na obtíž, ale ta s kyselostí kterou popisuje Trixy nemá pranic společného. Ještě může být problém ve vysoké teplotě, tak se projevovaly všechny kávy u mého Delonghi eco 310.
Boiler je bojler
- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
možná sem odhalil příčinu-mohl tím být příliš vyhřátý hrníček?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Kyselost kávy
Může to mít taky svůj díl. Jednou jsem se setkal (restaurace, profi kávovar) s vysokou teplotou vody, slušně nahřáté hrníčky a PRIMApresso bylo tak kyselé, že se nedalo pít (bez přehánění).
A zrovna tak zbytečně vysoká teplota vody. Nevím jaký termostat má Gaggia Color, ale předpokládám, že taky zbytečně moc. Zaměřil bych se na teplotu vody, hrníček by to neměl nijak moc ovlivnit.
A zrovna tak zbytečně vysoká teplota vody. Nevím jaký termostat má Gaggia Color, ale předpokládám, že taky zbytečně moc. Zaměřil bych se na teplotu vody, hrníček by to neměl nijak moc ovlivnit.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Kyselost kávy
Skús odpustiť o dosť viac vody pred shotom, aby bola chladnejšia. Možno sa mýlim, volá sa to temperature surfing?
- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
zkoušel sem odpouštět více vody před shotem a ještě budu mít příští týden půjčený teploměr,tak sem zvědav...
ještě sem se chtěl zeptat,zda-li vodu odpouštíte s prázdnou pákou nebo úplně bez páky a kolik jí cca odpustíte?
ještě sem se chtěl zeptat,zda-li vodu odpouštíte s prázdnou pákou nebo úplně bez páky a kolik jí cca odpustíte?
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Kyselost kávy
samozřejmě se odpouští bez páky - v té už musí být nachystaná káva a hned po odpuštění nasadit a dělat espresso. Jinak by se voda zase rychle ohřála. Odpuštění trvá pár sekund, záleží na konkrétním přístroji.
- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
já myslel,že se po odpuštění má nechat páka s nachystanou kávou ještě chvíli vyhřát...
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Kyselost kávy
Potřebujete přece docílit co nejnižší teploty vody. Nic nenahřívat. Odpustit z bojleru vodu, aby se tam dostala studená, vhodné by bylo i docílit ochlazení hlavy, atd. Není profesionálnější a pohodlnější vyměnit termostat?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
vyměnit termostat?o tom nic nevím-to si žřejmě neudělám asi sám?!
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Kyselost kávy
Rozebíralo se to v souvislosti s jinou Gaggií.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Kyselost kávy
Najlepšíe sa hodnotí zalievaná čerstvo mletá káva z hľadiska vône, kyslosti, plnosti chuti a chuti samotnej. Potom je vedľajšie, ako si kto kávu kuchtí. Veľa sťažností na kyslú kávu sa tým vyrieši.primacafe píše:Tak si nechejte testované kávy vychladnout tak aby byly jen vlažné a otestujte je potom. Uděláte si tím podstatně víc jasno o té které kávě.
- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Kyselost kávy
No neviem, ja pijem len espresso a nevidim dôvod, aby som si kvôli porovnavaniu káv urobil zalievanu. Ani si nemyslím, že sa všetky chute a vlastnosti prejavujú rovnako pri rôznych spôsoboch prípravy. Teda o tom som dokonca presvedčený.
Re: Kyselost kávy
Práve o tom hovorím. Ospravedlňujem sa, ak som to napísal nejasne. Rôznou prípravou kávy môže byť ovplyvnený výsledok hodnotenia. Jednoduchý spôsob prípravy kávy umožňuje porovnávať výsledky.
- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Kyselost kávy
Ale nemožno tieto výsledky automaticky aplikovať na iný spôsob prípravy. Dôležité je porovnávať kávy pripravené rovnakým spôsobom (i to je relatívne). Turek sa síce tvári jednoducho, ale jeho chuť je tiež ovplyvnená o.i. teplotou vody, ktorou sa zalieva (zovretá na plyne, v rýchlovarnej konvici, atď.). A predovšetkým aj tak ide vždy najmä o subjektívne pocity.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Tak to by mě zajímalo jakej je rozdíl mezi vodou uvařenou na plynu a v ruchlovarný konvici... Když mám čistej kastrol a čistou konvici, výsledek je IMHO stejnej...
Rozdíl může být v teplotě vody, kterou kávu zaliju (ohlídatelné) a v hrubosti mletí (taky ohlídatelné), leč různým kávám svědčí různé mletí a teplota vody, což je jistojistě cítit i u zalívané kávy. Stejně jako různým kávám svědčí různé způsoby přípravy - když chci dobrý espresso, je lepší zkoušet dělat espresso než zalívanou, výsledky se můžou podstatně lišit. Každej si prostě musí vybrat kávu podle toho, co mu chutná, a co mu vybavení jeho domácnosti dovolí s kávou udělat, co je mi platná nejlepší káva na světě, když z ní moje nářadí udělá břečku. Buď si teda koupim nářadí se kterým káva vynikne (nebo patřičně upravim to nářadí, který mam), a nebo se spokojim s tím co mám a vyberu kávu, které vyhovují podmínky vytvořené mojí mašinou či jiným nástrojem...
Ale rozdíly vzešlé z ohřátí vody v konvici a na sporáku? Tak to pardon
To je tak asi něco podobnýho jako filtry které odfiltrujou elektřinu z jaderných elektráren, nesmysl, ale někdo tomu věří 
Rozdíl může být v teplotě vody, kterou kávu zaliju (ohlídatelné) a v hrubosti mletí (taky ohlídatelné), leč různým kávám svědčí různé mletí a teplota vody, což je jistojistě cítit i u zalívané kávy. Stejně jako různým kávám svědčí různé způsoby přípravy - když chci dobrý espresso, je lepší zkoušet dělat espresso než zalívanou, výsledky se můžou podstatně lišit. Každej si prostě musí vybrat kávu podle toho, co mu chutná, a co mu vybavení jeho domácnosti dovolí s kávou udělat, co je mi platná nejlepší káva na světě, když z ní moje nářadí udělá břečku. Buď si teda koupim nářadí se kterým káva vynikne (nebo patřičně upravim to nářadí, který mam), a nebo se spokojim s tím co mám a vyberu kávu, které vyhovují podmínky vytvořené mojí mašinou či jiným nástrojem...
Ale rozdíly vzešlé z ohřátí vody v konvici a na sporáku? Tak to pardon


Re: Kyselost kávy
Súhlasím. Ale skôr ako sa rozhodnem, že káva je kyslá (aby som sa držal témyondrada píše:Každej si prostě musí vybrat kávu podle toho, co mu chutná...
