Teplota vody a chuť hotové kávy

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od primacafe »

Postřehli jste někdy při přípravě pressa, že při použití stejné kávy, ale různé teploty vody v kávovaru, je jiná chuť hotové kávy?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od Maroslav »

...mě připadá, že teplota vody má vliv na výslednou "kyselost" kávy.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od primacafe »

A to v jakém smyslu čím teplejší voda, tím kyselejší chuť kávy, nebo obráceně.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od Maroslav »

Právě naopak. Přijde mi, že když spěchám a "odfláknu" zahřátí mašinky na optimální teplotu, je v kafi zvýrazněná kyselost. Když je teplota optimální, chuť je vyvážená a když je teplota vyšší, je tam spíše náběh k hořkosti.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od primacafe »

Tak jak popisujete, by to mělo teoreticky u většiny běžných káv probíhat. Máte na mysli PRIMAcafé nebo jinou kávu?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od Maroslav »

Myslím to zcela obecně, přičemž u přirozeně kyselejších odrůd nebo směsí je to více výrazné.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od primacafe »

Toto není možné myslet obecně. Záleží na kvalitě použité suroviny pro pražení a na způsobu pražení. Kávy PRIMAcafé, hlavně směsi jsou postavené (volené) tak, aby byly co nejméně kyselé, protože kyselé kávy nemáme rádi. A způsobem pražení se znažíme kyselost kávy také co nejvíce potlačit. Kávy PRIMAcafé nejsou dělané pro vysoké teploty vody (ke 100st.), jak kávy na espresso, tak kávy na turka nebo kapanou. Konkretně při použití vysoké teploty na espresso je někdy možné, že chuť kávy lehce připomíná spálenou kávu s nepříjemnou hořkostí.
Kávy které se projevují tak jak popisujete. S nízkou teplotou vody jsou kyselejší, jsou tak pražené a možná je tak má někdo rád.

Já zastávám názor, pokud káva při pražení dostala to co vyžaduje, tak chutná stejně teplá jako studená. Můžete si to u kávových směsí PRIMAcafé ověřit. Je ale přirozené, že kávy s velkým obsahem arabiky se budou zdát kyselejší než kávy s velkým podílem robusty. Káva arabika je sama o sobě lehce kyselejší proti robustě.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od hnup »

Tak toto ma ešte nenapadlo vyskúšať, urobiť kávu na slabšie nahriatom stroji.
S tým, že PRIMA café chutí rovnako aj po miernom vychladnutí, musím súhlasiť - to som už skúšal.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od primacafe »

U normálních káv, je zcela běžné že když vychladnou, tak vystoupí v chuti všechno to špatný. Jak z nízké kvality použité suroviny, tak z ošizeného pražení. Minimálně tyto kávy začnou být výrazně kyselejší, některé tak, že se nedají pít.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Hrochan
Příspěvky: 22
Registrován: ned 07. úno 2010 21:48:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od Hrochan »

Zdravím, rozhoduji se pro Gaggia Evolution pro termostat, ale (a řekl bych že nejsem první ani poslední) nevím, jestli by byl vhodnější 90° nebo 95°.
Není tu nějaká dobrá duše (hnup :) ) s PIDem co má teploty vyzkoušené a vyslovil by svůj názor ať to nevyberu blbě :) ? Mám na mysli pro kávy od Primacafé
Sice v definicích espressa se uvádí ''voda o teplotě 88° - 92°'' ale nemám způsob jak to (kromě koupě dvou termostatů...) vyzkoušet, navíc nevím jak to přesně vypadají teploty v praxi (např. než sepne termostat tak voda je už teplejší, apod.)
Děkuju za odpovědi ;)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od primacafe »

Po Hňupovi jsem chtěl jen tak ze zvědavosti, aby testnul kávu třeba při 70st. Chtěl jsem mít korektní informaci o tom jak se káva zachová. V žádném případě vám to nemůže dát odpověď na to jaký termostat do kávovaru osadit. V první řadě (a už jsem to psal) může být a pravděpodobně bude jiná vypínací teplota (a také hystereze) u mého termostatu 90st. a termostatu vašeho. Dál záleží na umístění termostatu na bojleru, na tom kde je umístěné topné těleso, atd.
Takže nám může Hňup dát odpověď na chuť kávy, ale né na to jaký termostat si máte koupit. Kupte oba a zvolte ten vhodnější. Taky jsem to tak dělal (měl jsem tři termostaty).

Něco málo je tady.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Teplota vody a chuť hotové kávy

Příspěvek od hnup »

Libor (primacafe) to vystihol presne. Nie je totiž termostat ako termostat. Ja som mal na Gaggii 100°C (o 7°C menej ako originál), navyše mal menšiu hysteréziu. Pred shotom ale bolo potrebné odpustiť vodu, aby sa trochu ochladila hlava, potom to už bolo OK. Na iné kávy ako PC to potrebné nebolo. PID som nastavoval na 94-96°C, ak si dobre spomínam.
Tak ako písal Libor, záleží aj na umiestnení termostatu, ja som mal skrutkovací v mieste, kde sa ohýba výhrevné teleso, Libor zase používa dotykový (alebo ako sa mu nadáva) umiestnený pod plieškom na vrchu bojlera - už len to môže dávať iné výsledky.

Ja osobne by som asi zobral 95°C - v krajnom prípade teplotu shotu znížiš odpustením určitého množstva vody pred shotom. Je to jednoduchšie ako prípadne zvyšovať teplotu prí "nízkom" termostate.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávě“