Kyselost kávy

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od kubad »

tak si to zamíchej a máš klid :)
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od MarekP »

To bude potom kava kysela cela... Takto nedopijem a vylejem
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od dslecinka »

jestli postupujete podle doporučení HB, pak je nutné měnit jen jeden parametr ze sady dose, beverage weight a extraction time (ovlivněno samozřejmě hrubostí mletí).
vyrobte z těch 13 g více kávy (30-40 g) za stejný čas (30 sec). pokud to problém vyřeší (pravděpdobně se naopak dostanete k hořkým tónům), navyšte dose na takové množství, kdy vám zůstane 2 mm mezera mezi suchým pukem a sprchou a cilte na větší hmotnost nápoje tak, abyste zachoval nalezené brew ratio...
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od MarekP »

dnes to bola jedna kyselina za druhou. horsie ako vcera. skusam vsetky moznosti a dokazem regulovat len horkost, ktora mi az tak nevadi. uz ked ovoniam kavu tak viem ze bude kysela
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od wladas »

Podla mna je to hlavne tym Hondurasom. Je to proste acidnejsia kava ktora nie kazdemu vyhovuje. To ze kazdy napr 8. shot nieje acidny je ale cudne.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od MarekP »

skusal som aj brazilia bella. zajtra kupim nieco v coffee obchode a uvidim.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od wladas »

Predpokladam ze temperature surfing mas so Silviou zmaknuty. Vysoka teplota moze sposobit kyslost.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od MarekP »

ano jasne. Problem ale je ze niekde sa uvadza ze kyslost sposobuje prave nizka teplota. Skusal som odpustat malo, vela aj vobec. 30 min po zapnuti alebo hodinu, taka ista kyselost. uz mi snad ostava len druh kavy a sposob prazenia.
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od MarekP »

uz som tomu prisiel na klb. rozhodne studensiu vodu, trochu ladu, a namiesto kavy trochu zeleniny
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od MarekP »

zastrelte ma, prave som si urobil paradne presso. Na dne trosicku kyselosti ale tak to ma byt. Jedinu vec som v postupe zmenil je nahriatie masiny. z beznadeje a ocakavania kyseleho vysledku som urobil presso 5 min po zapnuti masiny.povodny ucel bol priprava kapucina ale po ochutnani som zistil ze by toho shotu bola skoda.
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

Od teploty a stálosti teploty veľmi záleží taktiež chuť kávy.
Osobne si neviem predstaviť Silviu bez PID-u, ale možno niekto to vie vyladiť aj bez pid-u.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od wladas »

Pokial viem tak PID nezlepsuje stalost teploty pocas extrakcie (nedokaze tak tak rychlo reagovat). Zlepsi len pripravu pred extrakciou. A to sa da aj rukami ale chce to trening.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od bruno75 »

Marek... ak pri krátkom nahriati Silvie ti vyšiel skoro ideálny shot tak je problém v termostate a vysokej teplote.
Mimochodom pri odúšťaní vody cez hlavu (po dlhom nahriati) ti ide len horúca voda lebo "chrchle" aj paru? Prípadne zmeraj teplotu

PID v tomto prípade by mohol byť riešenie ako vedieť bezbolestne meniť teplotu... toto sa temp surfingom proste nedá porovnať.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od MarekP »

Pri odpúšťaní vody po dlhom nahriatí ide trošičku pary s vodou, potom len voda.

Neviem si predstaviť, že by výrobca ako je rancilio predával stroj, ktorý si má zákazník ešte doma dokončiť, aby sa na ňom dala pripraviť chutná káva. Áno, čítal som toho už dosť, polovica zemegule má svoje stroje oblepené displejmi a budíkmi, ale to by mala byť až "nadstavba" a koníček.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od bruno75 »

Rancilio navrhol stroj a aj ho tak vyrába ale stále je zložený zo súčiastok ....made in xxx (zámerne neuvediem)
To že použili termostat ktorý pracuje pre vyšších teplotách ako by mal nie je nič neobvyklé. Bežne sa to deje aj u iných značiek.

Skús zmerať teplotu tej vody na výstupe z hlavy. Mala by byť cca. 92-95°C
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od papun »

Rowenta, Delonghi, ETA, Kenwood... vyrábí kávovary a v podstatě na nich není možné udělat espresso.

Rancilio je samozřejmě jiná kategorie, ale pořád to není ani poloprofi mašina. PID ti nabídne tepelnou stabilitu na počátku shotu, ale další průběh už je nestabilní. Bohužel to nijak moc řešit nejde. A je to pak trošku o štěstí. Opakuju se, ale jak jsem již psal po přechodu z Gaggia Classic na Carimali Alfa, všechno tohle babrání odpadlo. Nedělám žádný TS a není nemusím odpouštět vodu skrz to že to je HX systém. Jen symbolicky na vteřinu pustím vodu přes hlavu, aby se opláchlo sítko a dělám shot. 95% shotů je OK bez kyselosti a jsou konzistentní.
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

Je to smutné ako to napísal papun, ale je to 100% pravda.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od MarekP »

neblbnite, ja som myslel ze som si priplatil a budem mat pokoj
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od danst »

Trufám si říct, že Silvia s PIDem je velmi stabilní během šotu a opakovatelná. Bohužel, kdo se nazajímá blíž a nedělal sám teplotní měření , nebo aspoň si s porozuměním nenajde výsledky těch, co to dělali, tak bude pořád koukat na čísla na displeji a panikařit s teplotní nestabilitou, aniž ví co to znamená. A nevím, profi mašina je ta, co je do velkého provozu, Silvia je profi na počet kafí na doma s menším provozem.
Je více systémů kávovarů, na kterých se dá připravit rovnocenné espresso. S hlavou přímknutou i vysunutou, S E61 i bez ní, s preinfuzí i bez ní, S HX nebo DB, SBDP, SG atd...
Na některých je s tím míň práce, někde musí být obsluha schopnější. Ale vše ,pokud se respektuje konkrétní kávovar, dává dobrý výsledek. Tím samozřejmě myslím tu Silvii a výše, ne DeLonghi.
A naopak podělat se to dá na čemkoli...
Já jsem řešil teplotní stabilitu hlavně v tom smyslu, abych mohl dělat stejné kafe už po 30 vteřinách, což pravda, Silvia nezvládá, potřebuje asi dvouminutovou přestávku.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od ondrada »

Ach jo... Proč mám pocit, že se tu objevila skupinka, která měla kliku, že natrefila na Alfu za pár korun a nějakou tu práci, a teď má nezměrnou potřebu přesvědčovat ostatní, že všechno co je horší je na prd, a psát příspěvky který každýho, kdo nemá "velkej stroj" přivedou spíš k zoufalství, než aby ho někam posunuly? Kam se ztratilo to dřívější nadšení a snaha poradit, jak udělat espresso doma a s málem? Chápu, že spousta lidí se už posunula k lepším strojům, a ani Classic, ani Silvia už tu nevládnou jako kdysi, ale přece kvůli tomu nezačnem psát tak, že z toho úplně čiší myšlenka "kup si pořádnej stroj, s tímhle to nejde" mířená tady zrovna proti tý Silvii...

Silvia je rozhodně na doma bezva mašinka, o tom není pochyb. A rozhodně není chyba si ji domů pořídit. A určitě je to stroj, kterej dokáže dlouhý léta připravovat kvalitní espresso. Tak, jak ho člověk vybalí z krabice. Na náročnosti každýho pak záleží, jak moc se s tím bude babrat a hrát si, snažit se dostat lepší a lepší espresso, jestli do stroje bude vrtat a nějak ho vylepšovat nebo jestli se prostě spokojí "s tím kafem který vyteče když zmáčknu knoflík".

Jestli je kafe na spodku kyselý, že se nedá pít, je někde problém. Může být i v kávě, stát se to může, takže vyzkoušet jinou. Ale pokud je káva v pořádku, první na ráně je teplota. Silvia má termostat, a ten může mít hooodně velkou hysterezi, teplota vody v boileru může klidně kolísat o 10 stupňů. Kyselá káva bývá většinou vinou nízký teploty (ač to může být i naopak, tak bych tím začal - nakonec píšeš i o kyselým shotu i hned po dlouhým odpuštění).

Nepíšeš, jak přesně postupuješ, takže začnu od začátku (aby Ti to nepřipadalo že z Tebe dělám blbce, třeba už to máš vyzkoušený), ale zkus toto:
1) Pořádně nahřát stroj (půl hodiny i víc, samozřejmě se založenou pákou) i hrnky (horkou vodou).
2) Mezitím vysledovat, jak dlouho od zhasnutí kontrolky nahřívání (při horkým stroji) asitak trvá, než stroj vychladne a začne se znovu ohřívat - kontrolka se znovu rozsvítí.
3) Pak, tak nějak chvilku před tím, než se kontrolka ohřívání rozsvítí (tak, abys to stihl), vyndat páku z hlavy, namlet, utampovat
4) Jakmile kontrolka zhasne (tj. v boileru je nejvyšší teplota), založit páku a spustit extrakci.

Pokud to bude pořád kyselý, můžeš ještě zkusit teplotu o něco zvýšit tím, že na chvíli přepneš na páru a pak zpátky (nepřeháněj to, jde to celkem rychle) a hned po vypnutí páry extrahovat.

Jestli to na Tebe bude furt kyselý, zkusil bych jinou kávu. A jestli ani to nepomůže, můžeme přemýšlet dál, co je tam špatně... (btw - je to strašně nepravděpodobný, ale čistá voda vypuštěná přes hlavu chutná normálně?)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávě“