Kyselost kávy

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Trixy »

můžete mi pls poradit?poslední dobou se mi často stává,že když dopíjím kávu,tak úplně naspodu hrníčku je káva velmi kyselá,prakticky nepitelná,poradíte čím to může být?

pozn. nesladím
Naposledy upravil(a) Trixy dne ned 27. bře 2011 11:21:34, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Seky
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
bydliště: Jihlava
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Seky »

Trixy: špatně rozmíchaný cukr? Jestli teda sladíš... :)
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Jeremy »

Pro Trixiy: U káv z Primacafe se mi tento jev nestává, možná to může být i postupným chládnutím kávy. Dopít kávu do dna mi netrvá dýl než třicet vteřin, našinci jsou zvyklí sedět u kávy třeba pět minut.

Pozn. Nesladím!
Boiler je bojler
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od primacafe »

Tak si nechejte testované kávy vychladnout tak aby byly jen vlažné a otestujte je potom. Uděláte si tím podstatně víc jasno o té které kávě.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Jeremy »

Nevím jaké kávy konzumuje Trixy, ale po vychladnutí káv z Primacafe se kyselost u mě nedostavuje. Mírná acidita není na obtíž, ale ta s kyselostí kterou popisuje Trixy nemá pranic společného. Ještě může být problém ve vysoké teplotě, tak se projevovaly všechny kávy u mého Delonghi eco 310.
Boiler je bojler
Uživatelský avatar
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Trixy »

možná sem odhalil příčinu-mohl tím být příliš vyhřátý hrníček?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od primacafe »

Může to mít taky svůj díl. Jednou jsem se setkal (restaurace, profi kávovar) s vysokou teplotou vody, slušně nahřáté hrníčky a PRIMApresso bylo tak kyselé, že se nedalo pít (bez přehánění).
A zrovna tak zbytečně vysoká teplota vody. Nevím jaký termostat má Gaggia Color, ale předpokládám, že taky zbytečně moc. Zaměřil bych se na teplotu vody, hrníček by to neměl nijak moc ovlivnit.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Redmann »

Skús odpustiť o dosť viac vody pred shotom, aby bola chladnejšia. Možno sa mýlim, volá sa to temperature surfing?
Uživatelský avatar
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Trixy »

zkoušel sem odpouštět více vody před shotem a ještě budu mít příští týden půjčený teploměr,tak sem zvědav...
ještě sem se chtěl zeptat,zda-li vodu odpouštíte s prázdnou pákou nebo úplně bez páky a kolik jí cca odpustíte?
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od pecan »

samozřejmě se odpouští bez páky - v té už musí být nachystaná káva a hned po odpuštění nasadit a dělat espresso. Jinak by se voda zase rychle ohřála. Odpuštění trvá pár sekund, záleží na konkrétním přístroji.
Uživatelský avatar
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Trixy »

já myslel,že se po odpuštění má nechat páka s nachystanou kávou ještě chvíli vyhřát...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od primacafe »

Potřebujete přece docílit co nejnižší teploty vody. Nic nenahřívat. Odpustit z bojleru vodu, aby se tam dostala studená, vhodné by bylo i docílit ochlazení hlavy, atd. Není profesionálnější a pohodlnější vyměnit termostat?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Trixy »

vyměnit termostat?o tom nic nevím-to si žřejmě neudělám asi sám?!
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od primacafe »

Rozebíralo se to v souvislosti s jinou Gaggií.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
rradovan
Příspěvky: 32
Registrován: pon 21. úno 2011 11:11:02
bydliště: Zvolen
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od rradovan »

primacafe píše:Tak si nechejte testované kávy vychladnout tak aby byly jen vlažné a otestujte je potom. Uděláte si tím podstatně víc jasno o té které kávě.
Najlepšíe sa hodnotí zalievaná čerstvo mletá káva z hľadiska vône, kyslosti, plnosti chuti a chuti samotnej. Potom je vedľajšie, ako si kto kávu kuchtí. Veľa sťažností na kyslú kávu sa tým vyrieši.
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Miri »

No neviem, ja pijem len espresso a nevidim dôvod, aby som si kvôli porovnavaniu káv urobil zalievanu. Ani si nemyslím, že sa všetky chute a vlastnosti prejavujú rovnako pri rôznych spôsoboch prípravy. Teda o tom som dokonca presvedčený.
Uživatelský avatar
rradovan
Příspěvky: 32
Registrován: pon 21. úno 2011 11:11:02
bydliště: Zvolen
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od rradovan »

Práve o tom hovorím. Ospravedlňujem sa, ak som to napísal nejasne. Rôznou prípravou kávy môže byť ovplyvnený výsledok hodnotenia. Jednoduchý spôsob prípravy kávy umožňuje porovnávať výsledky.
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od Miri »

Ale nemožno tieto výsledky automaticky aplikovať na iný spôsob prípravy. Dôležité je porovnávať kávy pripravené rovnakým spôsobom (i to je relatívne). Turek sa síce tvári jednoducho, ale jeho chuť je tiež ovplyvnená o.i. teplotou vody, ktorou sa zalieva (zovretá na plyne, v rýchlovarnej konvici, atď.). A predovšetkým aj tak ide vždy najmä o subjektívne pocity.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od ondrada »

Tak to by mě zajímalo jakej je rozdíl mezi vodou uvařenou na plynu a v ruchlovarný konvici... Když mám čistej kastrol a čistou konvici, výsledek je IMHO stejnej...

Rozdíl může být v teplotě vody, kterou kávu zaliju (ohlídatelné) a v hrubosti mletí (taky ohlídatelné), leč různým kávám svědčí různé mletí a teplota vody, což je jistojistě cítit i u zalívané kávy. Stejně jako různým kávám svědčí různé způsoby přípravy - když chci dobrý espresso, je lepší zkoušet dělat espresso než zalívanou, výsledky se můžou podstatně lišit. Každej si prostě musí vybrat kávu podle toho, co mu chutná, a co mu vybavení jeho domácnosti dovolí s kávou udělat, co je mi platná nejlepší káva na světě, když z ní moje nářadí udělá břečku. Buď si teda koupim nářadí se kterým káva vynikne (nebo patřičně upravim to nářadí, který mam), a nebo se spokojim s tím co mám a vyberu kávu, které vyhovují podmínky vytvořené mojí mašinou či jiným nástrojem...

Ale rozdíly vzešlé z ohřátí vody v konvici a na sporáku? Tak to pardon ;-) To je tak asi něco podobnýho jako filtry které odfiltrujou elektřinu z jaderných elektráren, nesmysl, ale někdo tomu věří :)
Uživatelský avatar
rradovan
Příspěvky: 32
Registrován: pon 21. úno 2011 11:11:02
bydliště: Zvolen
kávovar:
mlýnek:

Re: Kyselost kávy

Příspěvek od rradovan »

ondrada píše:Každej si prostě musí vybrat kávu podle toho, co mu chutná...
Súhlasím. Ale skôr ako sa rozhodnem, že káva je kyslá (aby som sa držal témy :-)), zomeliem ju, zalejem horúcou vodou a pošpekulujem, či nie je chyba v prijímači. A to espresso milujem.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávě“