Kyselost kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Malou poznámku ke kyselosti. Taky hodně záleží na kvalitě a způsobu pražení. Některé všeobecně známé nasládlé kávy špatným pražením či nedopražením mohou být kyselé i když je zrno velmi kvalitní. Je kyselost a kyselost. Jedna je dána druhem kávy, jedna špatným zpracováním. Poměrně lehce to poznám tak, že se mi po prvním doušku stáhne huba ( a kafe jde většinou do dřezu). Čím je extrakt silnější, např. 20ml z 10-ti g kávy, tím to víc vyleze. Je to kyselost, která provází kávu po celou dobu pití a zůstane v puse dlouho potom. Druhá kyselost je druhová, je z ní podobný pocit, jako třeba po kousnutí do citronu, tj. cítím kyselost, která k té kávě patří ale nezůstává na patře dlouho potom. Ta je v pořádku a je chuťově jiná, než kyselost první (ale blbě se to vysvětluje). Nejlepší srovnání je ale zkusit těsně po sobě stejný druh z různých zdrojů, okamžitě se pozná, co a jaký způsob pražení komu vyhovuje. A je velká pravděpodobnost, že i ostatní směsi či druhy z jedné pražírny budou zpracované podobně. Pro toho, kdo má kávu jako koníčka a ne pouze jako nápoj to zase není taková položka v rozpočtu a zdrojů kávy jsou teď mraky, chce to jen zkoušet. Metodu vychladnutí kávy jsem nezkoušel, většinou ji buď vypiju nebo naštvaný vyliju.
Ale každý má "hubu" jinak stavěnou a jiné chuťové pohárky, takže výše uvedené berte s rezervou. Já osobně mám ale pocit (stejně jako pivovar Bernard), že se "celý svět zbláznil" a preferuje kyselejší způsoby pražení, než mi vyhovuje.
Ale každý má "hubu" jinak stavěnou a jiné chuťové pohárky, takže výše uvedené berte s rezervou. Já osobně mám ale pocit (stejně jako pivovar Bernard), že se "celý svět zbláznil" a preferuje kyselejší způsoby pražení, než mi vyhovuje.
Re: Kyselost kávy
Když se vrátím na začátek - k zaznamenané kyselosti kávy Tchibo, nemohu než souhlasit. V nouzi nejvyšší zakoupil jsem sobě balení Tchibo Espresso s tím, že to přeci nemůže být tak hrozné. Ale ono je. Výsledkem veškerého snažení byla káva tak kyselá, že posledních 10ml putovalo vždy do dřezu jako kyselina chutí připomínající ocucávání vyteklé tužkové baterky. Je pravda, že si libuji v silných extraktech (30 ml z 11-12 g), ale ani menší dávkování nic nevyřešilo. Naštván nad zásobou téměř nepoužitelných zrn jsem je se slovy, že nemám co ztratit, vsypal do kastrůlku, zatopil pod nimi na sporáku a šel googlovat, jak se to vlastně praží...
Kupodivu se celkem zadařilo a káva mi po přepražení chutná daleko víc. Pár zrn jsem asi trošku připálil, ale celkově jsem Tchibo určitě vylepšil, nikoli "dorazil". Cremu má teda furt mizernou, ale dá se to aspoň pít. Takže dopražím i zbytek pytlíku (trochu opatrněji), v pohodě spotřebuji a napříště se postarám, aby mi PRIMAcafé jen tak nedošlo.
Nepochopím, proč takovou kávu dělají, někomu to snad chutná? Počítají s tím, že mám nekvalitní vysokootáčkový elektrický mlýnek, který kávu dopraží? Možná bych mohl zkusit složit ETU po babičce, co točí 13000 na volnoběh, a vyzkoušet, jestli kyselost po umletí na téhle pražičce zmizí...
Kupodivu se celkem zadařilo a káva mi po přepražení chutná daleko víc. Pár zrn jsem asi trošku připálil, ale celkově jsem Tchibo určitě vylepšil, nikoli "dorazil". Cremu má teda furt mizernou, ale dá se to aspoň pít. Takže dopražím i zbytek pytlíku (trochu opatrněji), v pohodě spotřebuji a napříště se postarám, aby mi PRIMAcafé jen tak nedošlo.
Nepochopím, proč takovou kávu dělají, někomu to snad chutná? Počítají s tím, že mám nekvalitní vysokootáčkový elektrický mlýnek, který kávu dopraží? Možná bych mohl zkusit složit ETU po babičce, co točí 13000 na volnoběh, a vyzkoušet, jestli kyselost po umletí na téhle pražičce zmizí...
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Kyselost je u těchto balených káv způsobena hlavně zvětralostí.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
No ak toto bude fungovať, tak si zaslúžiš nomináciu na Nobelovu cenu!saddam píše:Možná bych mohl zkusit složit ETU po babičce, co točí 13000 na volnoběh, a vyzkoušet, jestli kyselost po umletí na téhle pražičce zmizí...
S tou kyslosťou a slabým pražením je to relatívne - mal som možnosť porovnať PRIMAcafé a kávu s rovnakým názvom odrody, avšak z inej pražiarne. PRIMAcafé bola svetlejšia(!), avšak chuť niekde úplne inde, ani náznak kyslosti, čo sa však o káve od slovenského výrobcu nedalo povedať.
Tým nechcem povedať, že mill a spol. nemajú pravdu, iba som doplnil pár svojich slov (ako pomaly v každej téme ).
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Kyselost kávy
No, kdykoliv jsem v Německu pil kafe, a to i zalejvaný, bylo kyselý "jako šťovík". Takže asi chutná :o)saddam píše:Nepochopím, proč takovou kávu dělají, někomu to snad chutná?
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
To je fakt originální nápad , ale obávám se, že nebude fungovat. Mlýnek ETA jsem kdysi zkoušel, viz hodnocení mlýnku, a došel jsem k závěru, že tahle mašina svými otáčkami spolehlivě zláme vaz každé kávě určené k espressu (no, spíš každé kávě bez ohledu na způsob přípravy).saddam píše:Možná bych mohl zkusit složit ETU po babičce, co točí 13000 na volnoběh, a vyzkoušet, jestli kyselost po umletí na téhle pražičce zmizí...
Re: Kyselost kávy
Jo jo, to vlákno jsem četl. Tuhle ETU mám teď rozebranou, připravil jsem pro ni regulátor otáček se zpětnovazebním řízením integrovaným obvodem a triakem a ještě předřaditelnou odporovou zátěž... Mělo by to dostat mlecí otáčky cca na polovinu. Až provedu finální kompletaci, uvedu podrobný report (schéma, fotky, měření otáček) do sekce mlýnků...
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Kyselost kávy
Jelikož mi došla káva,tak jsem dnes na rychlo koupil Lavazza 100% Arabica(ČERNÁ),v Tesku za cca 140kč,podařilo se mi vykouzlit pěknou ač světlejší cremu,ale..........
je to kyselé jak sviňa!!!!!
TAKŹE UŹ NIKDY VÍCE ,měl jsem si důkladně přečíst toto téma
ale nadruhou stranu jsem si to vyzkoušel a budu příště vědět.
edit: snad to půjde vypit aspon na turka
je to kyselé jak sviňa!!!!!
TAKŹE UŹ NIKDY VÍCE ,měl jsem si důkladně přečíst toto téma
ale nadruhou stranu jsem si to vyzkoušel a budu příště vědět.
edit: snad to půjde vypit aspon na turka
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Kyselost kávy
Přes svátky jsem sebe a přátele rozmazloval arabicou (Santos, Cerrado dulce, Kolumbie) at´už čistou nebo ve směsích a včera se dostavil jakýsi nežádoucí efekt- kávy mi chutnají všechny kysele Možná tomu napomohli poslední dvě návštěvy a přítelkyně, kteří ohdnotili Santos jako příšerně silnou, hořko-kyselou hrůzu, co se nedá pít!!! Byl jsem zdrcen, do krásného espressa s tygrem jsem jim nalil mléko a přidal cukr. Jenže mi to zřejmě nějak utkvělo v hlavě a když piju svoje espressa tak na tu kyselost myslím a cítím ji tam taky!!!! Letím sehnat robustu. Namíchání to snad spraví.
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Tak na to nemyslete, ta káva kyselá není, jedině hořká, když se namele moc jemně a voda teče déle než třicet vteřin. Taková pak zdrtí každou návštěvu. Příště si přinesou vlastní v termosce.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Ahojte, vedeli by ste mi niekto poradit? Stale bojujem s kyslostou kavy. Ci uz to bola kava z PC alebo ina, vzdy ked ju spravim ako espresso, tak je kysla. Treba podotknut, ze v pripade PC kavy to bola vzdy az druha polovica dopia. Ja viem, ze stoj, co mam, ani nie je stroj, ako skor parodia na masinu, ale aj tak. Neda sa s tym nieco spravit? Co vlastne ovplyvnuje kyslost kavy? Odhliadnuc od kvality materialu... Diky moc.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Kyselost kávy
Možná moc studená voda. Když nic jiného, nahrál bych páku v hlavě.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Vodu vzdy odpustim, paku nahrievam horucou vodou z konvice, masinu necham predohriat minimalne 15 min.David píše:Možná moc studená voda. Když nic jiného, nahrál bych páku v hlavě.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Kyselost kávy
Já jsem se třeba setkal s tím (v restauraci) kdy byla káva nechutně kyselá (výrazně). Použitá surovina PRIMApresso, u jiných bez problémů. Na svědomí to měla hodně horká voda. Po snížení teploty se chuť přiblížila normálu, bylo by potřeba ještě víc snížit, ale už to nejde.
Jinde jsem zase pil tu stejnou surovinu (PRIMApresso) z kávovaru který měl opačný problém. Dodával vodu sotva 50st. a káva z něj nebyla vůbec kyselá.
Jinde jsem zase pil tu stejnou surovinu (PRIMApresso) z kávovaru který měl opačný problém. Dodával vodu sotva 50st. a káva z něj nebyla vůbec kyselá.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Kyselost kávy
Páku nech při nahřejvání v hlavě mašiny, nebudeš se muset drbat s konvicí.Rujir píše: Vodu vzdy odpustim, paku nahrievam horucou vodou z konvice, masinu necham predohriat minimalne 15 min.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
To je len formalita. Konvicu aj tak potrebujem na nahrievanie salok. Skor by som potreboval poradit, ze co pomenit, aby ta kava nebola taka kysla.David píše: Páku nech při nahřejvání v hlavě mašiny, nebudeš se muset drbat s konvicí.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Kyselost kávy
Bod 1. Nahřej páku a do teplýho šálku napusť za 25 sec 25 ml espressa. Ihned změř teplotu, napiš, a pak budeme vědět víc.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kyselost kávy
Mhm... Merat mozem vselico, ale prave s teplotou bude asi trochu problem. Musim najskor kupit teplomer.David píše:Bod 1. Nahřej páku a do teplýho šálku napusť za 25 sec 25 ml espressa. Ihned změř teplotu, napiš, a pak budeme vědět víc.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Kyselost kávy
Aha adagio. Ta tuším dává dost studenou vodu. (moje teplota kávy po extrakci byla, když jsem ji měl, 56,4 - 60 °C. Tedy málo, mělo by být 67 +-3, na druhou stranu, PC kávy nižší teplotu snad snášejí lépe.) Na gaggii mám +-63 °C a taky mi to příjde občas kyselé, hlavně u dna, kam teče ta první část. Otázka je, jestli je to kyselé proto, že se voda ochladí o kafe, nebo proto, že do kafe hrcne moc horká voda, která se teprve pak ochladí. :o)
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Kyselost kávy
Tak mi to nedá a musím se vrátit ke kyselosti. Dost jsem se těšil na zásilku káv z Primacafe abych po experimentech z různými pražírnami (i zahraničními) mohl srovnat různé druhy káv. A zjistil jsem, že PC káva mi asi šmakuje nejvíce. Rozdíl je dle mého v pražení, protože surovina se jevila být srovnatelné kvality. Primacafé zjevně praží více do tmava, což mi naprosto vyhovuje. Světleji vypražené kávy (což je zřejmě trend většiny pražíren)? po rozbalení možná lépe voněly, ale zásadní rozdíl byl v šálku. Byly totíž kyselé jak šťór. Naproti tomu primacafe kyselost postrádaly. Takže začínám mít jasno
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 1380 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dabass