Přebírání kávy

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Milan50
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 27. říj 2016 20:16:31
bydliště: třebíč
kávovar: Catler ES8012
mlýnek: Nagema

Přebírání kávy

Příspěvek od Milan50 »

Zdravím, zajímalo by mně, kdo kupujete zrnkovou kávu a melete si ji doma, přebíráte ji předtím, nebo to sypete rovnou do mlýnku?
Nic jsem tady o tom nenašel, ale rodiče ji vždycky přebírali, že prý se mají vybrat tzv. lišky a kamínky a já vyhazuju i zrnka která jsou spálená úplně do černa. Je to nutné? Má to vliv na chuť nebo spíš jen psychologický efekt?
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od bruno75 »

Aspoň v tomto smere je úroveň kávy už celkom fajn, takže vyslovene nutné to nie je aby sa preberala.
Avšak občas sa stať môže, že sa objaví nejaký kamienok. Čo sa týka kvality zŕn ako takých, tak to je skôr vecou pražiarne ako si dá na tom záležať.
V kvalitnej praženej káve by určite nemali byť žiadne čierne spálené zrná a rovnako ani úplne bledé. Uniformita zrna je jedna z hlavných kvalít
dobrej pražiarne a každý pražiar si za tým svojim stojí.

No a na chuť to má samozrejme tiež vplyv preto čím kvalitnejšia a lepšie upražená káva tým menej defektných zŕn a tým aj konštantná chuť.
Jednoznačne špička je tu p. Konečný resp. pani manželka :)
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
Milan50
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 27. říj 2016 20:16:31
bydliště: třebíč
kávovar: Catler ES8012
mlýnek: Nagema

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od Milan50 »

Tak jak u které kávy. Některé standarty jsou na tom dost mizerně, jednou jsem měl Segafredo značkové a bylo to skoro to samé.
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od papun »

Zdejší uživatelé fóra včetně mě považují Segafredo a vše tomu podobné za šuntovní kávu. Konce konců to vyplívá i z toho co si napsal....

U kvalitní čerstvě pražené kávy budou zrna zpravidla OK. Občas se najde nějaké rozprasknuté nebo tak. Co se týče kamínků, tak zatím jsem žádný nenašel, ale už se tu pár lidi zmiňovalo, že ano a vzhledem k tomu, že si nechci poškodit mlýnek to raději kontroluji.
Uživatelský avatar
Milan50
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 27. říj 2016 20:16:31
bydliště: třebíč
kávovar: Catler ES8012
mlýnek: Nagema

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od Milan50 »

Čerstvě pražená káva se dá ale koupit asi jedině u soukromníka, a navíc nehorázně draze. U nás to jeden člověk praží, a chce myslím 300 Kč za kilo!, jenže tam nemáte vůbec zaručené co tam dá za šmejd, jestli mu v tom neběhají potkani, a jak jsem koukal na těchhle stránkách, tak tady to stojí dokonce cca 600 Kč za kilo.
Uživatelský avatar
Lapi
začátečník
Příspěvky: 67
Registrován: ned 13. led 2013 19:18:05
bydliště: Praha
kávovar: Rancillio Silvia -PID Bunacafe , EX-Gaggia Baby Twin
mlýnek: Gaggia MDF-EX, ASCASO I-STEEL

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od Lapi »

Čerstvě pražená káva se dák koupit zde nebo v jiných pražírnách, zde je to ze zárukou kvality. Pokud chci kvalitní espreso tak to jinak nejde a nemá se cenu o to ani pokoušet. Jsou i mnohem drazší kávy než zde. Jestli chcete přebírat a kupovat starou "rádoby značkovou" tak to je na Vás.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od puschpull »

Je to tak, že těch cca 600 až 1100 Kč za kilo je nutnost, pokud chcete kvalitní espresso. Osobně jsem zkoušel občas kupovat i "normální" kávu z eůzných jakoby zajímavých akcí v obchodech typu Tesco, Lidl, Kaufland, Hyperalbert atd ... a těch v přepočtu 100 - 400 Kč za kg byly naprosto vyhozené peníze!
Uživatelský avatar
lime
Příspěvky: 38
Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
bydliště: SK
kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od lime »

Milan50 píše:Čerstvě pražená káva se dá ale koupit asi jedině u soukromníka, a navíc nehorázně draze. U nás to jeden člověk praží, a chce myslím 300 Kč za kilo!, jenže tam nemáte vůbec zaručené co tam dá za šmejd, jestli mu v tom neběhají potkani, a jak jsem koukal na těchhle stránkách, tak tady to stojí dokonce cca 600 Kč za kilo.
Predpokladám, že žiadny štátny podnik kávu nepraží, takže všetky sú od "soukromníka" :) 300!!! za kilo je myslím pre lokálnu pražiareň ekonomická sebevražda, takže to praží buď zadarmo alebo z nekvalitnej suroviny.
U segafredo a pod. je nejaká záruka, že tam sypú prvotriednu kvalitu a v skladoch im nebehajú potkany??? Naopak, je to firma kde káždý ušetrený cent na nákupe a prevádzkových nákladoch sa prejavý ako "plus tisíc" na strane zisku. To si myslím mám väčšiu istotu u niekoho kto to robí v malých objemoch a pre svojich zákazníkov to nie je "anonymná" firma, všetci vedia kam mu môžu zle upraženú a nekvalitnú kávu vrátiť.
Všetci chápu rozdiel medzi medzi krabicovým vínom z kauflandu a desať rokov starým 6-putňovým tokajským výberom - jeho výroba je drahá a nie je určené pre bežného alkoholika ...s kávou je to to isté.
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Přebírání kávy

Příspěvek od Vlad »

Aj umeniu vychutnavat sa da naucit. Jedno velke dobrodruzstvo:)
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od j.bill »

I vy jedni požitkáři! ;) :grin: :lol:
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od bruno75 »

Bohužial práve u veľkých megaproducentoch kávy na nejaké ručné triedenie môžete hneď zabudnúť a to práve pre ten ekonomický ukazovateľ.
Praženie je plne automatizované kde sa berie do úvahy kompromis aby bolo garantované, že to čo z ich veľkých pražičiek vypadne bude ako tak použiteľné. O "kvalitu" sa stará kvalitár, ktorý odoberá vzorky kávy ktoré posudzuje podľa vopred definovaných kritérii. Ak nevyhovuje vzorka tak sa volá majster ktorý pride a nadstaví process praženia na akceptovateľnú ale stale kompromisnú úroveň. Avšak káva sa mení a to neustále od lotu, úrody, farmy, dodávateľa... cez podmienky pri pražení ako je teplota, tlak, vlhkosť ovzdušia, vlhkosť zrna a pod. Čiže ani zďaleka nie je zaručené, že vždy daný lot je upražený správne.
Je pravda, že kamene by tam nemali byť kedže používajú tzv. destoner stroje ale môže sa stať aj tam, že sa nejaký prepracuje až do sáčku.
V podstate ale sa v celom procese praženia a balenia kávy ludská ruka a bohužial ani ľudské oko nepozrelo.

Na druhej strane je pražiareň kávy (v porovnaní s tými megaproducentami je to micro - nano pražiareň) kde sa snažia robiť pre kvalitu výstupu, teda praženej kávy maximum. Treba si uvedomiť, že za tým sú hodiny a hodiny optimalizovania praženia na dosiahnutie čo najlepšieho chuťového profilu danej kávy... veľa know-how ktoré sa nedajú naučiť z knižiek a ani na žiadnom videu, je to proste o skúsenosťiach a určitom nadaní pražiara ako sa rozumie svojemu remeslu, ako chápe čo sa v ktorej fáze s kávovým zrnom deje. Hovoriť o preberaní kávy je snáď skoro bezpredmetné, každá slušná pražiareň si starostlivo vyberá aké zrno nakúpi a v akej kvalite. Samozrejme všetko si pražiar stráži už pri vážení zrna (dávky) ktorú ide pražiť až cez samotný process praženia pri ktorom starostlivo kontroluje a upravuje parametry praženia aby výsledok bol čo najlepší a rovnaký dnes aj zajtra. Verte ale nie ale doslova zrnko po zrnku prejde očami pražiara a vyselektovaním prípadných defektných zŕn skôr ako sa dostane do sáčku v ktorom si ho kúpite. Áno môže sa ale aj tam stať, že sa nejaký kameň dostane do sáčku ale ide skôr o výnimku ako o pravidlo.

No a teraz k tým cenám. Káva je pre ľudí, ktorí si kupujú z pražiarní o gurmánskom zážitku. Tak ako niekto dá za fľašu kvalitného vína tisíce korún (alebo €) tak si proste niekto kúpi kávu za 50€/kilo. Nie je na tom nič zlé. Kto ale pije kávu len preto, že "musí" ten si kúpi z Lidlu akciovú a stačí mu to ku šťastiu rovnako ako ten čo si kúpi krabicové vino za zlomok ceny toho ododového.

Mimochodom k tým cenám ešte niečo... je zaujimavé, že 40-50€ za kilo kávy sa zdá byť nehorázna cena ale bežne v kaviarňach ľudia pijú kávy za 2€ a to ešte dostanú riadny šunt ktorý je hodný akurát tak na vyliatie do umyvadla. Pritom ak si kávu spravím doma az z tej 50€ tak ma bude stat 0,5€ a spravím si ju tak ako mi chutí a nie lávor špinavej vody do 2dc pohára.
Všetko je to o správnom podľade na vec a na kávu ako takú.

Prajem vela dobrých shotov z kvalitnej Segafredo kávy z Lidlu
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od j.bill »

V Lidlu mají Bellarom... ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Přebírání kávy

Příspěvek od Vlad »

Ked uz sa nacrtla otazka penazi. Od kupi kavovaru som prestal fajcit a teraz na to spatne pozeram tak ze dat do vzduchu tyzdenne 26 eur je velky luxus. Pijem denne niekolko kav vysperkovanych na moju chut a ma to vychadza na ovela menej. Je to o prioritach...
Uživatelský avatar
Milan50
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 27. říj 2016 20:16:31
bydliště: třebíč
kávovar: Catler ES8012
mlýnek: Nagema

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od Milan50 »

Tyjo tohle je fakt zajímavé. Co se tady ještě nedozvím:) Asi někdy budu muset tuhle čerstvou kávu vyzkoušet.
A mimochodem k tomu vínu. Ochutnával jsem už spoustu vín i nějaké ty dražší archivní, a nakonec jsem zjistil, že nejlepší víno je Portské, a to se dá koupit v supermarketech za 150-200 Kč za flašku. Když je na vínu označení suché, tak je to kyselotrpký hnus ze kterého pálí žáha a je jedno jak je drahé.
To je paradox. Presovač jsem kupoval hlavně kvůli tomu abych ušetřil, protože presování pod tlakem dostane ze stejného množství kávy víc chuti a kofeinu, než když ho překapu bez tlaku. A instanty jsou taky dražší a chuťově nic moc. V poslední době jsem kupoval právě tu Bellarom z Lídlu, a je určitě lepší než to Segafredo a přitom levnější. No jsem zvědavej, jaký bude rozdíl až koupím tu čerstvě praženou kávu, ale asi s tím počkám až budu mít i beztlakovou misku aby to bylo dokonalé.
Uživatelský avatar
Lapi
začátečník
Příspěvky: 67
Registrován: ned 13. led 2013 19:18:05
bydliště: Praha
kávovar: Rancillio Silvia -PID Bunacafe , EX-Gaggia Baby Twin
mlýnek: Gaggia MDF-EX, ASCASO I-STEEL

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od Lapi »

Bez komentáře :) napsat o vínu že suché je hnus tam není co dodat.Každý má jinou chuť tak si užijte Bellarom a nevím co řešíme.
Uživatelský avatar
Milan50
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 27. říj 2016 20:16:31
bydliště: třebíč
kávovar: Catler ES8012
mlýnek: Nagema

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od Milan50 »

A ochutnal jste někdy Portské? Až ho ochutnáte tak mi možná dáte za pravdu.
Uživatelský avatar
starý
Příspěvky: 46
Registrován: úte 12. kvě 2009 22:11:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od starý »

To je tady nějaký provokatér, nebo co.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od bruno75 »

Milan50... Portské je celkom dobrá štandard zmes :D Len neviem ako triedia hroznové bobule aby sa im tam nedostali tie napadnuté a hnilé, prípadne hmyz. Mimochodom nejlepšie vino mi odporúčali jablčné čučo tak asi skúsim to, lebo je lacnejšie a ja určite nebudem dávať nehoráznych 200 CZK za liter nejakého odrodového vína.

... trochu irónie nezaškodí :D
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
Milan50
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 27. říj 2016 20:16:31
bydliště: třebíč
kávovar: Catler ES8012
mlýnek: Nagema

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od Milan50 »

tak žádný provokatér nejsem, jak tady někdo psal. Suchá vína mi nechutnají, stejně jako mi nechutná ani turecká káva kde to piju i s hromadou jemného socu. Co je natom tak divného? Jo a portské by mělo patřit mezi kvalitnější vína, jestli se nepletu.
Uživatelský avatar
pelo
více pokročilý
Příspěvky: 165
Registrován: stř 27. led 2016 17:02:29
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Classic, Classic Plus, Evolution, LP Europiccola '82
mlýnek: OE Lido E, DRM OnDemand

Re: Přebírání kávy

Příspěvek od pelo »

Portské je o procese výroby, nie o kvalite, keď to porovnávaš s "normálnymi" vínami. Je to o pridaní vínneho destilátu (fortifikované víno) v priebehu fermentácie, čím sa zastaví kvasenie a zachová sa sladkosť hrozna. Môžes mať portské z kvalitnej suroviny a rovnako aj z odpadu. Okrem iného označenie Porto je chránená známka, to čo si ty kupuješ za tých 150-200Kč v obchode nie je originál Porto ale len fortifikované víno, t.j. víno vyrobené rovnakým procesom ako Porto.

PS: Napísať, že cena 300Kč za kilo kvalitnej kávy je veľa...za čerstvo praženú výberovú kávu je u nás bežná cena 8EUR/250g, nie 300Kč za kilo. Za to nekúpiš ani tú starú zvetranú sračku Lavazza.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávě“