Káva z obchodu v čase núdze
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Káva z obchodu v čase núdze
Pobudol som niekoľko týždňov u známych v končinách Slovenska, kde sa nedá dostať k čerstvo praženej káve. Pressovar bol ale po ruke, tak som skúšal rôzne zmesi z obchodov. Vyhol som sa typom Lavazza 100% arabica z tu popísaných dôvodov. Nakoniec po dlhom hľadaní bola útechou Segafredo Casa, ale okrem výraznej cremy choťovo bola oničom. Pripadala mi absolutne suchá.
Zaujímalo by ma, ako je to s kaviarňami, ktoré neodberajú čerstvo praženú kávu, to fakt fičia na mesiace starej káve z Metra?
Čo sa "dá piť" z ktorej značky ponúkaných káv na trhu, keď nie je poruke čerstvo pražená?
Pochybujem, že do všetkých kaviarní vozia Segafredo dva týždne po upražení ....
Zaujímalo by ma, ako je to s kaviarňami, ktoré neodberajú čerstvo praženú kávu, to fakt fičia na mesiace starej káve z Metra?
Čo sa "dá piť" z ktorej značky ponúkaných káv na trhu, keď nie je poruke čerstvo pražená?
Pochybujem, že do všetkých kaviarní vozia Segafredo dva týždne po upražení ....
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Jakmile jednou ochutnáš čerstvě upraženou, zjistíš že se z těhle komerčních velkoznaček nedá pít prakticky nic. Výjimkou bývají podniky, ktreré berou od malých - třeba - italských pražíren.
Re: Káva z obchodu v čase núdze
TO sa mi zdá dosť podraz na zákazníka, že si kúpi veľznačku a potom sa to nedá vypiť ani ako zalievaná káva. Pomaly dochádzam k tomu, že keď sa ma nejaká naša návšteva opýta, kde u nás v meste robia dobrú kávu, tak im poviem, že u nás doma ...
Je možné, že sú niektoré zmesi, kávy viac vhodné na turka a iné na resso? Myslí, že ako turek, drip sa to ešte dá vypiť, ale presso by som nezniesol?
Je možné, že sú niektoré zmesi, kávy viac vhodné na turka a iné na resso? Myslí, že ako turek, drip sa to ešte dá vypiť, ale presso by som nezniesol?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Na turka, oslazeného a zalitého mlékem, lze použít prakticky všechno ;) V takovém kafi zanikne nadměrná hořkost, a samozřejmě kyselost a další pachutě. Nakonec, kofein je kofein, ber kde ber ;)
V espressu se samozřejmě chutě zkoncentrují. Vyskočí kyselost, pachutě, a především chybí ta chuť a vůně plnohodnotného espressa, čerstvě namletého, čerstvě vypraženého materiálu. Tedy ty kávy megaznaček nejsou přímo špatné, ale nejsou také mimořádně dobré.
V espressu se samozřejmě chutě zkoncentrují. Vyskočí kyselost, pachutě, a především chybí ta chuť a vůně plnohodnotného espressa, čerstvě namletého, čerstvě vypraženého materiálu. Tedy ty kávy megaznaček nejsou přímo špatné, ale nejsou také mimořádně dobré.
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Vidím to stejně jako David-v zoufalství s mlékem a cukrem vypiju různé kávy.Do kaváren už asi nikdy ani nepáchnu, už na to nemám nervy.
Ale k tématu-v zoufalství jsem zkusil Segafredo-název už nevím, ale je v červeném obalu a je to to nejlevnější.Káva z toho byla lepší než v kavárnách(taky s mlékem-jako kapučíno) ale nesmíš to srovnávat s čerstvě praženou!!!
Jinak mě mile překvapili Chorvati-espresso je u nich espresso!
Ale k tématu-v zoufalství jsem zkusil Segafredo-název už nevím, ale je v červeném obalu a je to to nejlevnější.Káva z toho byla lepší než v kavárnách(taky s mlékem-jako kapučíno) ale nesmíš to srovnávat s čerstvě praženou!!!

Jinak mě mile překvapili Chorvati-espresso je u nich espresso!

- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Používám kupovanou mletou kávu, zejména v praci. Jednak tam na obřady není čas ani mlýnek, druhak vypiju 4 - 6 šálků denně, což u drahé kávy leze trochu do peněz.
Mám rád hořkou silnou, klidně mírně kyselou kávu se silným chuťovým ocasem, takže úplně out.
Z vyzkoušených dostupných považuji použitelné: zlatá Lavazza, černé Segafredo 100 % arabica (pozor obal šmejdské "casa" vypadá stejně), čas od času si dám i červené směskové segafredo, MMCH všechna segafreda jakýmsi zázrakem kouzlí kvanta pěny, překvapivě ujde černý i světlejší Davidoff.
Neosvědčily se mi: červenostříbrné Illy (grani i macinato) - mdlé, slabé a drahé, Pellini top - slabé a vodnaté, Segafredo casa - jednoduše hnusné, Ionia - slabé vodnaté a drahé, Carte noir - slabé a hnusné.
A ještě na závěr - kávy od oxalisu. Možná mě někdo utluče čepicí, ale tyto kávy povžuji za jeden velký navoněný šmejd, který nesnese srovnání ani s mletou nouzovkou z obchodu.
Mám rád hořkou silnou, klidně mírně kyselou kávu se silným chuťovým ocasem, takže úplně out.
Z vyzkoušených dostupných považuji použitelné: zlatá Lavazza, černé Segafredo 100 % arabica (pozor obal šmejdské "casa" vypadá stejně), čas od času si dám i červené směskové segafredo, MMCH všechna segafreda jakýmsi zázrakem kouzlí kvanta pěny, překvapivě ujde černý i světlejší Davidoff.
Neosvědčily se mi: červenostříbrné Illy (grani i macinato) - mdlé, slabé a drahé, Pellini top - slabé a vodnaté, Segafredo casa - jednoduše hnusné, Ionia - slabé vodnaté a drahé, Carte noir - slabé a hnusné.
A ještě na závěr - kávy od oxalisu. Možná mě někdo utluče čepicí, ale tyto kávy povžuji za jeden velký navoněný šmejd, který nesnese srovnání ani s mletou nouzovkou z obchodu.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Re: Káva z obchodu v čase núdze
A čo taká Mokarabia, 100% arabica, Regal, alebo Ristorazione
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Myslím, že by bolo vhodné rozlišovať medzi espresso a "riedkym" kvázi espressom, pripraveným z hrubo mletej kávy cez pretlakovú misku. Rozdiel v chuti je obrovský. Pri skutočnom espresse vyniknú všetky dobré ale aj zlé chuťové tóny kávy a vo výsledku to poznať.
Illy ani Pellini TOP pripravené ako espresso neboli vôbec slabé, tá príšerná kyslosť bola silná až príliš. Detto Lavazza, ...
Mokarabiu (už neviem akú, ale zmes arabica-robusta) som si doniesol pred nedávnom z talianska - cena 4,95€ za kilo naznačila veľa, pohľad na zrná bol k plaču, káva aj tak podobne chutila, dosť veľký brutal. Zmiešaná s kyslou Pellini TOP chutí ako v ktoromkoľvek talianskom bare - crému to má, pitné to je, no s kvalitnou čerstvo praženou kávou sa nedá porovnať ani z kilometra.
Illy ani Pellini TOP pripravené ako espresso neboli vôbec slabé, tá príšerná kyslosť bola silná až príliš. Detto Lavazza, ...
Mokarabiu (už neviem akú, ale zmes arabica-robusta) som si doniesol pred nedávnom z talianska - cena 4,95€ za kilo naznačila veľa, pohľad na zrná bol k plaču, káva aj tak podobne chutila, dosť veľký brutal. Zmiešaná s kyslou Pellini TOP chutí ako v ktoromkoľvek talianskom bare - crému to má, pitné to je, no s kvalitnou čerstvo praženou kávou sa nedá porovnať ani z kilometra.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
2 hnup: Proto jsem nepsal o espressu
. Myslím, že laťka je názvem threadu a mým úvodem již nastavena dost nízko. Srovnání regálových značek s nemletou čerstvě praženou kávou možné není.
Illy a Ionii mi právě doporučoval každý, že mezi regálovými značkami je to NĚCO. Dělali jsme je, spolu s Pellini top na 3 kávovarech, a za sebe a své chuťové buňky říkám - dobré tak na dětskou párty, přičemž Pellini mělo jako bonus nepříjemný chuťový ocas. Ale jak říkám, mé chuťové preference jsou asi trochu jinde.
Doplněno: Už vám asi rozumím. Kdybych tyto značky nekoupil mleté, ale umlel doma, bylo by to lepší?
OK, vyzkouším.

Illy a Ionii mi právě doporučoval každý, že mezi regálovými značkami je to NĚCO. Dělali jsme je, spolu s Pellini top na 3 kávovarech, a za sebe a své chuťové buňky říkám - dobré tak na dětskou párty, přičemž Pellini mělo jako bonus nepříjemný chuťový ocas. Ale jak říkám, mé chuťové preference jsou asi trochu jinde.
Doplněno: Už vám asi rozumím. Kdybych tyto značky nekoupil mleté, ale umlel doma, bylo by to lepší?
OK, vyzkouším.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Viem, že si nepísal o espresse, mne je to jasné, len som na to pre istotu poukázal, ak by si to náhodou niekto nevšimol 
K tomu môjmu hodnoteniu Illy a Pellini TOP (inak zrná Pellini TOP pekne rovnomerne pražené, pre mňa veľké prekvapenie) - keď som ich robil ako espresso z čerstvo mletej, tak boli kyslé, veľmi kyslé. Illy sa mi dostala do rúk aj pomletá - prehnaná cez "créma bazmek" bola taká, ako popisuješ - mdlá, slabá, vodnatá. Ale to je asi každá, keď sa zomelie príliš hrubo, créma bazmek to nevytrhne.

K tomu môjmu hodnoteniu Illy a Pellini TOP (inak zrná Pellini TOP pekne rovnomerne pražené, pre mňa veľké prekvapenie) - keď som ich robil ako espresso z čerstvo mletej, tak boli kyslé, veľmi kyslé. Illy sa mi dostala do rúk aj pomletá - prehnaná cez "créma bazmek" bola taká, ako popisuješ - mdlá, slabá, vodnatá. Ale to je asi každá, keď sa zomelie príliš hrubo, créma bazmek to nevytrhne.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Tak jsem přestěhoval kávovar o dům dál a Lavazza, kterou jsem tady hájil, že není tak kyselá, byla najednou jako ocet. Voda v tomto domě je stejná, typ potrubí také, káva (balení) také, příprava také, nicméně již 8. presso za sebou chutná jako odvápňovací přípravek. Na 9. pressu jsem to zjistil. Dříve jsem dobu extrakce počítal, teď ji měřím na hodninách. 28 vteřin je na Lavazzu moc. Dělám si dubletto z velké misky, a pokud je doba extrakce 20 - 22 vteřin (to je čas, kdy z hlavy napočítám do 28), káva kyselá mnohem méně. Výsledný objem je do 50 ml.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Tak mi nezbývá, než odvolat, co jsem zde poprvé napsal.
Může za to primacafé, díky které(mu) mi má oblíbená značka přestala úplně chutnat, či ještě spíše se stala nepoživatelnou, takže si na něho dávejte pozor
.
Teď mám doma asi 3 plechovky lavazzy. Vyhodit je to škoda a vypít taky. Asi obdaruji nechtěné příbuzné.
Může za to primacafé, díky které(mu) mi má oblíbená značka přestala úplně chutnat, či ještě spíše se stala nepoživatelnou, takže si na něho dávejte pozor

Teď mám doma asi 3 plechovky lavazzy. Vyhodit je to škoda a vypít taky. Asi obdaruji nechtěné příbuzné.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Ringo, neboj, bude hůř...
Počkej, až se ti začne pusa kroutit i po "espressu" z běžné kavárny...

- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Ja zmes/lacnejšiu/horšiu kávu používam, keď idem robiť manželke, resp. návšteve cappuccino. Keďže si tam dajú cukor a je tam dosť mlieka, je to v úplne v pohode a všetci chvália. A keď ešte dodám do nej Whisky Cream likér, tak sa idú utĺcť...
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
2 Redmann: Tak takovej perverzní cynik zase nejsem
.

... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Nechápem.ringo píše:2 Redmann: Tak takovej perverzní cynik zase nejsem.
Ta káva nie je až taká zlá, aby sa z nej nedalo spraviť chutné capuccino. Ja ho pijem tiež a chutí mi. Nepokladám to za podradný, a už vôbec nie za perverzný nápoj.
Kvalitnejšiu kávu si šetrím na espresso, kde viac vyniknú všetky chute kávy, ktoré v nápojoch s mliekom zanikajú. To je všetko.
Doplnok: Opravím predchádzajúce tvrdenie, že "horšiu" kávu robím iba manželke a návštevám. Cappuccino väčšinou z tej kávy robím aj sebe.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
2 Redmann: Já jsem si jen přestavil nájezd kávových barbarů, kterým se grácií servíruje nějaká takykáva s haldou cukru, mlíka, jako bonus s likérem a osazenstvo má pocit, že dostalo něco nejfajnovějšího. Já bych se asi utloukl smíchy.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Keď som už začal toto vlákno, tak aj prispejem pozitívnym hlasom. Po niekoľkých skúšaniach som narazil na Pavin Cafe Superbar, 80 + 20% a musim povedať, že je to celkom piteľná káva. Nie je celkom bežne k dostaniu, v BA tuším iba vo svete kávy na Krížnej.
Stále ale platí: Nič sa nedá zrovnať s čerstvo praženou.
Stále ale platí: Nič sa nedá zrovnať s čerstvo praženou.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
Káva z obchodu - tiež som si tým prešiel. Ako som už niekde spomínal, keď dojde PRIMAcafé, tak sa oplatí:
1. nechať sa obdarovať nejakou kávou (najlepšie priamo dovezenou z Talianska), alebo
2. popradská BOP Coffee Standard (0,60€/75g).
Výhoda prvého riešenia - ak to bude hnusné, tak sa to vždy dá vyliať a nič to nestojí, alebo použiť pre návštevy.
Výhoda druhého riešenia - chutí (či skôr nechutí) to ako všetko ostatné z obchodu, stojí to zlomok ceny a navyše sa dá zozhnať (u nás) relatívne čerstvá. Naposledy som kúpil s dátumom 30.9. - nemala vtedy ani mesiac. Piť bez mlieka to veľmi nejde, návštevám to s mliekom chutí, hlavne keď je latte-art. (Človek by neveril, aký veľký vplyv má latte-art na chuť kávy
)
Iné riešenia sa mi neosvedčili - VŽDY to boli iba vyhodené peniaze.
1. nechať sa obdarovať nejakou kávou (najlepšie priamo dovezenou z Talianska), alebo
2. popradská BOP Coffee Standard (0,60€/75g).
Výhoda prvého riešenia - ak to bude hnusné, tak sa to vždy dá vyliať a nič to nestojí, alebo použiť pre návštevy.
Výhoda druhého riešenia - chutí (či skôr nechutí) to ako všetko ostatné z obchodu, stojí to zlomok ceny a navyše sa dá zozhnať (u nás) relatívne čerstvá. Naposledy som kúpil s dátumom 30.9. - nemala vtedy ani mesiac. Piť bez mlieka to veľmi nejde, návštevám to s mliekom chutí, hlavne keď je latte-art. (Človek by neveril, aký veľký vplyv má latte-art na chuť kávy

Iné riešenia sa mi neosvedčili - VŽDY to boli iba vyhodené peniaze.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Káva z obchodu v čase núdze
V této době, kdy nám pan dealer pozastavil distribuci, jsem zjistil, že jako nouzovku do kávovaru lze použít černý Davidoff, ale s mlékem - je hodně hořký. A druhá věc, zlatá Lavazza z chrchlátoru je mnohem lepší než z kávovaru. Není tak kyselá, ale mléko je potřeba také.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.