Tvrdá voda a její důsledky

jakou vodu, jaké filtry - jak a čím vodu upravit
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
skypi
Příspěvky: 6
Registrován: pon 07. čer 2010 21:05:54
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od skypi »

Nerozumím té první větě.
Iontoměniče, určené pro užití v potravinářství se určitě dají koupit (jeden mám doma ;) ). Co se týče doporučení ohledně kvalitní vody - byť balené, tak za tím si stojím, možná jsem měl dodat, že myslím vodu na přípravu kávy - vzhledem k potřebnému objemu se ta donáška myslím "snese".
S vodou k přímému pití je to složitější. Při trošce námahy se dají dohledat nezávislé testy, které kvalitu balených vod hodnotily, takže myslím, že určité objektivní vodítko existuje.
Problém zůstává, že sebelepší voda bude znehodnocená (mikrobiologicky - zmnožení bakterií) pokud ji nechají stát na světle v supermarketu ve skladu při 35 st. C. Upřímně řečeno, nebyl bych si jistý v popsaných podmínkých ani případnými výluhy z plastových obalů. To už je na nás spotřebitelích, nakolik budeme důslední a co si za svoje peníze necháme vnutit.

Stejně tak si stojím za odkazem na specializované firmy - nemyslel jsem rozhodně "odborníky" , kteří nutí lidem podomně či jak , reklamními žvásty vychválený celkem běžný typ neuvěřitelně předražené reverzní osmozy s bůhvíjakou generací membrány (levné), ale firmy s dlouholetým působením na trhu a referencemi. Osobně - než bych něco takového za takové peníze koupil, tak bych si sehnal maximum informací. Tyto případy jsou ale myslím dostatečně popsané i v tisku , stanovisko vydal i SZÚ, je to stejné ,jako prodeje "zázračných" vysavačů, nádobí a nevím čeho ještě...
Navíc tedy - i když jsem vodu z rev. osmozy nepil, mám silné podezření - na základě praktických degustačních zkušeností s vodou destilovanou, že to bude chuťově pěkný fujtajbl, neboť obě vody mají prakticky nulový obsah minerálních látek...

Co se týče veřejných vodovodů - jsme obecně ujišťovaní o tom, jak je taková voda kvalitní - no, byl bych z více důvodů rezervovaný a vždy vycházel z konkrétních místních podmínek ( a rozboru), které nelze zobecňovat. To že se za 20 let "budování kapitalismu" snížily některé hodnoty sledovaných škodlivin ještě neznamená , že se tam neobjevily škodliviny jiné (případně nesledované) - ale jak uvádím, vždy to závisí na místních podmínkách.
Uživatelský avatar
Jožin
více pokročilý
Příspěvky: 161
Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Jožin »

Mám katexový filtr a filtr mechanických nečistot je to na některé předešlé stránce. Nepolemizuji s Vámi co se týče Vašich závěrů, ale podle mé zkušenosti je spotřeba vody v hrubém nepoměru k množství uvařené kávy. Používal jsem i filtrační konvici, ale její účinnost je dost sporná a neodstraní nutnost odvápňování přístroje, nadto asi používají maskování tvrdosti a tak nevím proč konzumovat ještě fosfor. Prozatím jsem s katexem spokojen, ale co z něho teče uvidím až si někdy nechám udělat rozbor, je to asi dost drahý špás. Osobně si myslím, že různé filtry na vodu vyžadují pravidelnou údržbu a nejsem si jist, že výsledek stojí za tu námahu a peníze. Co se týče chuti vody z reverzní osmózy tak je to pěkně nechutný nápoj, ale voda jenom podle názvu.
Uživatelský avatar
skypi
Příspěvky: 6
Registrován: pon 07. čer 2010 21:05:54
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od skypi »

V podstatě jakékoliv technické zařízení vyžaduje "nějakou" údržbu. Záleží ,jaké máte cíle a požadavky, pak se dá určit, jak jich - např. tím technickým zařízením - dosáhnout vč. kalkulace ceny resp. zhodnocení dosaženého přínosu.

Pokud by se tedy jednalo o vodu k pití, tak je dle mého názoru naprosto zbytečné až škodlivé vodu upravovat změkčováním (pominu případy extrémně tvrdých vod), obsah biogenních prvků ve vodě je naopak žádoucí.
Pokud se jedná o vodu na kávu nebo čaj,tak má úprava - změkčení v případě tvrdých vod opodstatnění - navíc vzhledem k předpokládanému množství takto upravené vody rozhodně nehrozí nějaké poškození zdraví ani v případě dlouhodobé konzumace nápojů, z takto upravené vody připravovaných.

Ještě ke konvici-nelze to zobecňovat-existují výrobky, které zcela jistě fosfáty pro úpravu vody nepoužívají a dokonce je možné si vybrat mezi typy filtru podle účelu: zda-li chtete vodu "jen" vyčistit od škodlivin nebo vyčistit + "změkčit" nebo vyčistit + odstranit z vody nadměrné množství dusičnanů .
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od ondrada »

A používáte někdo k běžnému pití vodu prošlou katexovým filtrem, který si regenerujete NaCl? Řešíte nějak tu hromadu sodíku která pak v takové vodě je? To asi taky není pro jednoho úplně dobré, ne? Není pak na pití přecijen (aspoň v případě hodně tvrdé vody jako u nás) lepší pít vodu z konvice typu Brita, než vodu prošlou pres katexový filtr a plnou sodíku?

Celkem by mě to zajímalo, co s tim kdybych si chtěl dát pevný filtr pod linku nebo ještě někam dál do rozvodu vody...
Uživatelský avatar
Jožin
více pokročilý
Příspěvky: 161
Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Jožin »

Voda z katexového filtru se pít nedá, je jenom na kávu a umývání. Voda je neobyčejně nedobrá a tak v kávě trocha sodíku nevadí, používám ji na umývání zubů a auta, když umyjete s takovou vodou okno na autě odstraníte všecnu mastnotu. Na pití není dobrá ani voda z Brity, je také nechutná, podle mého soudu je na pití nejlepší voda z kohoutku. Záleží pochopitelně na regionu, u nás je voda vápenitá a tak vápník a hořčík je zadara, proč ho filtrovat.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od ondrada »

Jasně že na nějaký to kafe trocha sodíku nevadí, ale když bych chtěl mít filtr pod kuchyňskou linkou, jak tady někdo (primacafe?) psal že to má, tak co pak s tim? Tady v Brně je hodně tvrdá voda, to taky neni úplně dobrý na různý ledvinový kameny a podobný srandy, a navíc ani chuťově to není bůhvíco. To se vždycky pozná když je člověk po kalbě - flaškovaný vody by jeden vypil galon, ale z kohoutkový je mu s prominutim na blití :)

Britu používám, voda z ní mi nijak hnusná nepřijde, no byl sem zvyklej na kohoutek :) Jenže to je furt dolivat, filtrovat, čekat, umývat, čistit, měnit, kupovat... Filtr pod linkou jednou dvakrát do měsíce propláchnutej solí by byl pohodovej :) Akorát mi neni jasný jak to udělat, abych se pak tim sodíkem nenalíval furt, to už sme na tom líp s tou naší minerálkou asi :)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Filtr pod linkou - regenerace jednou za tři měsíce.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od ondrada »

No, tim líp, to je pak úplná pohoda :) Ale voda která tim regenerovanym katexem projde má přece namísto hromady vápníku a hořčíku v sobě hromadu sodíku, kterej sice netvoří vodní kámen a podobný věci, ale neni úplně košer když ho člověk pije furt, ne?

Já se snažim zjistit jestli je tam třeba nějaký přepínač, který mi umožní vzít na pití vodu která filtrem neprošla (takže je sice tvrdá, ale nemá v sobě právě tu hromadu sodíku kterou dostane po průchodu filtrem), nebo ještě líp jestli lze docílit v domácích podmínkách stejné vlastnosti filtru jako má třeba Brita, která vodu změkčí, ale sodík do ní nepřidává.

To řešení filtrem pod linkou se mi po všech stránkách moc líbí, ale neni mi jasný kde pak vzít vodu na normální pití (tj. bez - ve velkém množství škodlivého - sodíku z filtru pod linkou). V ideálním případě upravenou podobně jako z Brity (změkčenou, bez sodíku navíc, bez pachu chlóru a podobně), nebo aspoň teda neupravenou, pokud filtr do upravené vody sodík sype neustále a nelze to ovlivnit (tam si nějakou páčku na přepnutí upravená/neupravená voda dokážu představit, ale pak se zas mnohé výhody filtru pod linkou ztrácí...)

Nebo se to neřeší a prostě se musí pít voda s relativně velkým obsahem sodíku?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Řeším to tady a zde
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od ondrada »

Uf, a sem zas za debila... A to sem to forum přečet předevčírem celý naráz... Asi bych měl víc spát :( Pardón... Ale pěkný teda.

Jinak věci typu regenerace katexu pomoci HCl namísto roztoku NaCl jsou v domácích podmínkach asi nereálné, že? Doufám že to se tu taky už někde probíralo, pak se půjdu zahrabat :)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

To se tady neprobíralo (doufám že se nepletu, zase toho tady kolem změkčovačů tolik není).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Sycak
Příspěvky: 29
Registrován: čtv 07. led 2010 13:17:26
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Sycak »

Brno má vodu tvrdší, ale velmi dobrou!
Uživatelský avatar
dinoo3
více pokročilý
Příspěvky: 329
Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od dinoo3 »

Rozmýšľam nad touto náplňou.

Kód: Vybrat vše

http://www.ebay.com/itm/Resin-renew-small-water-softener-450-gr-500ml-CIMBALI-FAEMA-ASTORIA-eta-/140803509478?pt=BI_Hot_Beverage_Brewers&hash=item20c88b0ce6
Myslíte že je regenerovateľná? V kávovare mám ten malý filter, pravdebodobne s touto nápňou. Ale od výroby je tam toho poskromne tak by som kúpil väčšie množstvo a raz za čas to zregeneroval. Koľkokrát je možné regenerovať náplň soľným roztokom?
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Uživatelský avatar
Jožin
více pokročilý
Příspěvky: 161
Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Jožin »

Vypadá to na katex, takže když osm litrů katexu je přibližně na 700l. vody. Pak je třeba kilo soli na regeneraci a čtyřicet litrů vody na propláchnutí. Tak si to spočítejte na kolik vám to vyjde. Určitě by se to vyplatilo, ještě jestli je to látka pro potravinářské účely. Katex se dá koupit i u nás, tuším za tři stovky kilo.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

časem zjistíte, že kilo soli je málo pro úplnou regeneraci.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Jožin
více pokročilý
Příspěvky: 161
Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Jožin »

Je to možné, dělám regeneraci po pěti stech litrech. Množství soli jsem uvedl podle návodu k filtru. Je fakt, že pokud zapomenu a nechám to do těch sedmi, osmi set tak se v konvici začne dělat slabý šedý povlak. Rozhodně to ale není žádná tlustá vrstva, stačí trocha octa a je pryč. Vzhledem k tomu, že dělám regeneraci po dost dlouhé době nechce se mi kupovat dvacet kilo soli, která je na to určená a používám hrubou sůl do mlýnku která je bez jódu a fluoru. Jaký je Váš názor na použití této soli, někde jsem četl, že je nutno použít tabletovou sůl.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Doporučuji 1.2kg soli, dávám takovou jakou mám zrovna k dispozici. Používání vody i v rychlovarné konvici je dobrá kontrola jak na tom náplň filtru je.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
smotik
Příspěvky: 18
Registrován: pon 10. led 2011 23:40:43
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od smotik »

Ja som si kupil konvicu Brita (akcia v Tescu 9,70 eura aj s jednou patronou) a skusal som chut vody a citim tam vyrazny rozdiel medzi vodovodom a Britou. Ta z Brita je mierne nahorkla (podobna chuti vody EVIAN ale trosku menej horka).Je to zvlastne ale niekomu moze chutnat. Voda z vodovodu mi prisla tak lahsia a chutnala asi trochu lepsie. Ale je to vec vkusu/chuti. Do kavovaru som ju dal prvy krat teraz tak este musim urobit test ci ked dam obycajnu ci budem citit rozdiel.
Uživatelský avatar
ian
více pokročilý
Příspěvky: 182
Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
bydliště: Šimonovice
kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od ian »

Ta 'hořkost' nebo spíš trpkost po čase zmizí a zůstane čistá chuť.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
Uživatelský avatar
tommick
Příspěvky: 28
Registrován: ned 07. úno 2010 11:10:10
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od tommick »

Používam Britu dlhé roky, som z BA, kde máme veľmi kvalitnú vodu, ale napriek tomu ešte Brita zlepšuje chuť - odstráni jemný kovovo/umelý chuťový závoj (chlór, ...?) chutí akoby čerstvejšie a pre mňa druhá zásadná výhoda je zmäkčenie vody, resp markantné zníženie usadenín v kávovare resp. rýchlovarnej kanvici. Evian nepijem, neviem či je nahorklý, ako nahorklú by som chuť z Brity vôbec nehodnotil, podľa mňa chuťovo vodu výrazne posúva k chuti pramenitej vode z lesnej studničky.
tommick
Rocket, Mazzer, Pullman...
Odpovědět

Zpět na „k vodě“